Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Gaspard Gustave de Coriolis

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

21 May 1792

Paris, France

19 Sept 1843

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Gaspard-Gustave de Coriolis 's babai ishte Jean-Baptiste-Elzéar Coriolis dhe nëna e tij ishte Marie-Sophie de Maillet. Babai i tij u bë një nën-toger në regjimentit Bourbonnais në 1773, luftoi në fushatën amerikane në trupit Rochambeau në 1780, dhe u kthye në Francë, kur ai u gradua kapiten më 15 korrik 1784. Ai u bë një oficer me Louis XVI në 1790, por këtë e vuri në vështirësi kur monarkia ishte në telashe. Mbreti u përpoqën të shpëtonin dhe iku në Paris më 21 qershor 1791, por ai u kap në Varennes dhe e çuan përsëri në kryeqytet. Gaspard-Gustave Coriolis ka lindur në qershor 1792 dhe më 21 shtator të atij viti monarkia ishte shfuqizuar. Babai Coriolis e iku në Nancy, ku ai u bë një sipërmarrës. Louis XVI u guillotined në Paris, në janar 1793.

Coriolis u sollën në Nancy dhe ndoqi shkollën atje. Ai u ul provimin pranues për Ecole Polytechnique në 1808 dhe ai ishte i vendosur të dytë e të gjithë studentët të hyjnë në atë vit. Në diplomimit ai hyri Ecole des Ponts et Chaussées në Paris. Me trupat e inxhinierisë ai punoi për disa vjet në Meurthe-et-qarkut verë dhe malet Vosges. Pasi babai i tij vdiq Coriolis kishte për të mbështetur familjen dhe me shëndetin e tij tashmë të dobët, ai vendosi të pranojë një post në Ecole Polytechnique në 1816 tutoring analizë. Ai u është rekomanduar për këtë pozicion nga Cauchy.

Coriolis u bë profesor i mekanikës në Ecole des Qendrore prodhon Artes et në 1829. Në korrik 1830 atje ishte një revolucion dhe, pas kësaj Cauchy majtë në Paris në shtator të vitit 1830. Ngjarjet politike në Francë do të thotë se Cauchy ishte e nevojshme tani të betohen një betim për besnikëri ndaj regjimit të ri dhe kur ai nuk arriti të kthehej në Paris për të bërë kështu e kishte humbur të gjitha postet e tij atje. Coriolis ishte ofruar Cauchy 's pozicion në Ecole Polytechnique por nga kjo kohë ai ishte shumë i përfshirë në kërkimet e tij dhe vendosi të mos marrë më asnjë detyrat e mësimit të mëtejshëm.

Pavarësisht mos pranuar detyrat më tej në Ecole Polytechnique, Coriolis ka marrë një pozicion në Ecole des Ponts dhe Chaussées në 1832. Atje ai bashkuar me mësimdhënie Navier aplikuar mekanikë. Navier vdiq në 1836 dhe Coriolis u emërua në funksionin e tij në Ecole des Ponts dhe Chaussées. Ai gjithashtu u zgjodh për të zëvendësuar Navier në seksionin mekanikë i Shkencave Académie des. Coriolis vazhdoi të japë mësim në Ecole Polytechnique deri 1838 kur ai vendosi t'i japë fund të mësimdhënies dhe të marrë rolin e drejtorit të studimeve. Ai e bëri këtë detyrë jashtëzakonisht mirë, por shëndeti i tij të dobët e cila kishte goditur atë që ai ishte një njeri i ri u bë shumë e keqe në pranverën e vitit 1843 dhe vdiq disa muaj më vonë.

Mekanika Coriolis studiuar inxhinieri dhe matematikë, në fërkime të veçantë, hidraulikë, performanca makine dhe ergonomi. Ai paraqiti punën termat 'dhe' energji kinetike 'me kuptim të pranishëm e tyre shkencore. Coriolis filloi zhvillimin e ideve të tij në 1819 dhe ai ka treguar disa letra të Poncelet në 1824. Të dy Coriolis dhe Poncelet botuar në 1829, dokument nga Coriolis po du Calcul de l'effet des machines. Përkundër dy letra të botuar në 1829 nuk kishte asnjë argument se kush inicioi idenë, me Poncelet pranuar se fjala "punë" është sjellë nga Coriolis. Artikull thjeshton këtë pjesë të historisë së aq shumë sa që ajo mund të jetë çorientuese në këtë pikë. Kontributi i Coriolis, Poncelet, dhe Navier në konceptin e 'punës' është shqyrtuar në detaje në.

Coriolis propozoi një njësi të punës, domethënë 'dynamode'. Njësia përfaqëson 1.000 kilogram-metra dhe u propozua nga Coriolis si një masë që mund të ofrojë një njësi e ndjeshme me të cilën të masë punën që një person mund të bëjë një kalë, ose një motor me avull. Megjithatë, edhe pse standardi ka bërë punën e mandatit të tij ', nuk provohet dynamode popullor si njësi e punës.

Nuk është ide e 'puna', për të cilat është Coriolis kujtohet mirë, megjithatë, më mirë është për forca Coriolis që shfaqet në letër Sur les ekuacionet e du mouvement relatif des systèmes de trupit (1835). Ai tregoi se ligjet e lëvizjes mund të përdoret në një kornizë e rradhës të referimit në qoftë se një forcë ekstra quajtur përshpejtim Coriolis është shtuar në ekuacionet e levizjes.

Në 1835 Coriolis shkroi mbi një teori matematikore e bilardos në mathématique Théorie des effets du jeu de bilardos. Ai gjithashtu ka shkruajtur Traité de la mécanique des trupit solides (1844).

Shumat Costabel lart kontributin e tij si vijon:

Një aplikim i [forcë Coriolis] është për masat lëng në sipërfaqe të tokës. Kështu, në vitin 1963, një anije frëngjisht oqeanografike studimor u emërua për [Coriolis], kështu për nder të shkencëtarit - dhe nuk inxhinier - në një haraç i përshtatshëm për një karrierë të karakterizuar nga bashkimi i tij të teorisë dhe zbatimit teknik.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland