Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Edward Thomas Copson

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

21 Aug 1901

Coventry, England

16 Feb 1980

St Andrews, Fife, Scotland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Edward Copson 's nënë ishte Emily Lexoni dhe babai i tij ishte Thomas Charles Copson, një inxhinier dhe shpikës motori që ka punuar në Coventry. Arsimuar në Shkollën King Henry VIII në Coventry, ku ai mbajti një bursa Hyrja, Copson pastaj matriculated në Kolegjin St John's, Oxford, në 1919 ku ai u ndikua shumë nga Dashuria dhe çartur. Ai u diplomua me BA me nderon Klasa e parë në Matematikë në 1922 dhe u emërua nga Whittaker në një post pedagog në Edinburg në të njëjtin vit. Whittaker intervistuar Copson në platformën e stacionit Windemere dhe i ofroi atij një lectureship në matematikë në Universitetin e Edinburgut, ndërsa në tren. Sa herë keni ndryshuar!

Copson ishte dhënë një D.Sc. nga Edinburg në vitin 1928 dhe mbeti mbi stafit atje deri në 1930, kur ai u emërua në Matematikë Ligjërues në Universitetin e St Andrews nën Turnbull. Ai u martua me i madh i Edmund Whittaker 's dy vajza, Beatrice Maria Whittaker, në vitin 1931. Copson kaloi 1934 në Kolegjin e Marinës Mbretërore në Greenwich, pastaj u kthye në Universitetin e St Andrews, por këtë herë për karrige e matematikës në Queen's College, Dundee College (mbretëreshës ishte në atë kohë pjesë e University of St Andrews dhe vetëm u bë Universiteti i Dundee në 1960's). Një lektor në departamentin e në kohë ka shkruajtur më vonë (shih për shembull):

Departamenti në atë kohë kishte një atmosferë familjare, vendimet janë marrë gjatë kafe në mëngjes, pati disa takime zyrtare, nuk ka të mjeteve mësimore, pa ndihmën e sekretarisë, klasat ishin të vogla, por mësuesit e dinin studentët e tyre personalisht. Çdo anëtar i stafit të vogla mund të thirren për të leksion në çdo degë të matematikës, dhe Copson me interesat e tij të gjerë në matematikë admirably ishte e përshtatshme për një mjedis të tillë. Copson ishte bujar në ndihmë dhe këshilla ai dha për anëtarë të rinj të stafit por ata ishin të lirë të zhvillojnë interesat e tyre si në mësimdhënie dhe hulumtime. Nën udhëheqjen e Copson's it ishte një departament më të lumtur dhe të suksesshme.

Në 1950 ai u caktua për të mbushur Turnbull 's Regius Kryetar i matematikës në St Andrews. Ai ishte Dekani i Shkencave në 1950-53 dhe u Master e parë të Kolegjit të Bashkuara në 1954-57. Ajo ishte një periudhë të vështirë të mbajnë poste të tilla për universitet ishte vendosur në vend për ndërtimin e një kompleksi të ri shkencor që çoi në debate shumë të nxehta. Vendimi përfundimtar për të ndërtuar në Haugh Veriut, në vend se në qendër të qytetit, ka provuar me siguri saktë.

Një e re matematike Instituti ishte ndërtuar mbi Haugh Veriut, si pjesë e kompleksit të ri ndërsa shkenca Copson mbajtur Kryetari Regius. Filloi puna ndërtuese më 8 shtator 1965 dhe në këtë rast Copson prerë pederast e parë me një lopatë që u paraqit pas tij. Ajo mbart mbishkrim (i cili tani është gati i palexueshëm):


Paraqitur
ET COPSON MADSc. FRSEFIMA
REGIUS profesor matematike
PËR RASTIN E prerja e pederast PARË
Për të inaguruar Matematikë NEW BUILDING
NORTH HAUGH St Andrews
Shtator 8 th 1965

Paraqitjen e ndërtesës së re, dhe emri "Instituti matematike", ishin për shkak të Copson.

Copson studiuar analizë klasike, zgjerimet asymptotic, ekuacione diferenciale dhe integrale, dhe aplikacionet të problemeve në fizikën teorike. Libri i tij i parë ishte i tij më i famshëm, dmth Teoria e funksioneve të një variable komplekse (1935). Është shitur kështu edhe në Shtetet e Bashkuara që ai e quajti një shtrirje në shtëpinë e tij në Xhennete Buchanan, St Andrews, "Krahu amerikan" që ishte ndërtuar me fitime. I [EFR] ishte ftuar të parë në këtë shtëpi, ndërsa unë ishte një universitare, dhe kam luajtur ndeshjen time të parë e hokej mbi bar në lëndinë në kopshtin e tij të bukura.

Në Copson gjithsej ka shkruajtur gjashtë libra, të cilat tregojnë aftësitë e tij të madh si një expositor. Libri i dytë ishte Teoria e parimit matematik Huygens 'të botuar në 1939 dhe shkruar në bashkëpunim me Bevan Baker. Bateman, rishikimin e librit, shkruan:

Ndërtimit gjeometrike Huygens '... është i justifikuar të parë ... nga Poisson 's zgjidhje analitike e ekuacionit të valës-mocioneve. Një diskutim i jepet pastaj e ideve të Fresnel dhe formula e Helmholcit e cila shpreh këto ide në formë analitike dhe i jep parimi i Huygens për proceset periodike. Formula shpërbërje e Fresnel dhe Stokes merren pastaj. Kirchhoff 's formula e famshme e parë rrjedh nga formula e Helmholcit dhe doli pastaj direkt. ... Analoge e Kirchhoff 's formulë, për shkak të Volterra, është nxjerrë dhe një llogari interesante është dhënë për një metodë, të hartuar nga Marcel Riesz dhe duke u bazuar në teorinë e integrimit i pjesshëm, i cili ofron një metodë e fuqishme e zgjidhjes së problemeve të vlerës fillestare për ekuacionet si ekuacioni i valës. Pjesa tjetër e librit i kushtohet kryesisht për problemin e zbërthim. ... Kapitulli IV përmban një përshtypje të mirë Sommerfeld 's teorinë e zbërthim.

Zgjerimet Asymptotic (1965) ishte shkruar sepse Copson ishte presion për të shkruar një punë më të madhe në këtë subjekt për të zgjeruar për një punë më të shkurtër të shkruar në vitin 1943, me kërkesë të Admiralty. Në 1968 ai botoi hapësira metrik i cili ishte i bazuar në kurset leksion dhënë në St Andrews, një nga këto kurse unë [EFR] ishte me fat të mjaftueshme për të marrë pjesë. Copson shkruan në Parathënie:

Ka shumë libra mbi analizat funksionale, dhe disa prej tyre duket se për të shkuar gjatë eliminatoreve të subjektit tani shumë shpejt. Qëllimi këtu është për të siguruar një qasje më ngut për teorinë e topologji e hapësirave metrikë, një subjekt i cili nuk është vetëm baza e analizës funksionale, por edhe unifies në shumë degë të analizave klasike. Aplikimet e teorisë ... të problemeve në algjebër klasike dhe analizat tregojnë se sa shumë mund të jetë bërë ndonjëherë pa përcaktuar një hapësirë vektoriale normed, një hapësirë Banach ose një hapësirë Hilbertit.

Në 1975 ai botoi ekuacione pjesore diferenciale që mbulon shumicën e teknikave klasike për të parë dhe të dytë për ekuacionet lineare diferenciale pjesore, duke i dhënë shumë shembuj dhe aplikime të problemeve fizike.

Në shije të letrave të tij është e përmblodhi bukur:

Dokumentat e tij të botuar span më shumë se gjysmë shekulli. Tij i fundit (1978), me titull "elektrostatikë në një fushë gravitacionale" ishte relevant për subjekt shumë në modë nga vrima Zi. Ishte tipike të punës së tij, shumë e shumë të vijës kufitare midis matematikës dhe shkencës fizike, aftësi teknike dhe ekspozuar në analizë klasike që është e rrallë në ditët e sotme.

Copson u nderua me zgjedhje për të Shoqërisë Mbretërore të Edinburg në vitin 1924 dhe u nderua me Çmimin Keith e Shoqërisë në vitin 1941 për një seri shquar të letrave të botuar në Proceedings. Ai ishte Sekretari i Shoqërisë 1945-1950 dhe Zv / Presidenti i 1950-1953. Ai gjithashtu ka shërbyer Edinburg matematike të Sekretarit të Shoqërisë (1924-30), redaktor i Procedura, dhe presidenti në dy raste, 1930 dhe 1954-55.

Si lektor ai ishte i shquar, ai dha leksione e qartësisë shquar:

Copson ishte një mësues i mirë, nëse pas tribunë me klasën e tij të përgjithshme apo në mësime apo seminare me nderimet e tij apo studentët kërkimore. Ndikimin e tij brenda dhe përtej St Andrews mund të matet me numrin e anëtarëve të departamenteve universitare, jo të gjithë në matematikë, të cilët ishin nxënësit e tij.

Tom Blyth, një nga studentët e tij dhe pastaj një koleg, shkroi (shih për shembull):

Ai vendosmërisht besonte në traditën e vjetër Skoceze e pedagog Profesor në një pjesë të madhe-planin mësimor të vitit të parë ai e bëri në mënyrë krejtësisht pa shënime, duke u mbështetur vetëm në ditarin e tij xhepi për të shënuar se sa larg kishte shkuar çdo ditë.

Nxënësit e tij, gjithmonë i vetëdijshëm se mësuesi i tyre ishte një mjeshtër i subjektit të tij, megjithatë ka luajtur ndonjëherë shaka praktike. Nga 1960 e Copson e kishte të vështirë të dëgjuarit dhe të veshur një aparat dëgjimi. Megjithatë ai gjithmonë kthyer atë kur ai leksione dhe orë alarmi u sjellë ndonjëherë në dhomë leksion dhe do të telefononi me zë të lartë në kohë të ndryshme.

Pasi ka dalë në pension në vitin 1969, vazhdoi Copson që jetojnë në St Andrews. Ai ende ka disa të mësimdhënies, të cilin ai e donte, dhe vazhdoi të shkruajë libra dhe të ndërmarrë kërkime.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland