Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Nicolaus Copernicus

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

19 Feb 1473

Torun, Poland

24 May 1543

Frauenburg (now Frombork), Poland

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Nicolaus Copernicus është versioni latin i emrit astronomi i famshëm, të cilin e zgjodhi më vonë në jetën e tij. Formën origjinale të emrit të tij ishte Mikolaj apo Kopernik Nikolaus Koppernigk por ne do të përdorim Koperniku gjatë këtij neni. Babai i tij, gjithashtu i quajtur Nikolaus Koppernigk, kishte jetuar në Krakov para se të vendosej në Torun, ku ai ngriti një biznes të tregtimit në bakër. Ai ishte i interesuar gjithashtu edhe në politikën lokale dhe u bë një udhëheqës qytetar në Torun dhe një gjyqtar. Nikolaus Koppernigk martuar Barbara Watzenrode, i cili erdhi nga një familje e mirë jashtë nga Torun, në rreth 1463. Ata u vendosën në një shtëpi në Rruga St Anne në Torun, por ata gjithashtu kishin një rezidencë verore me vreshta jashtë qytetit. Nikolaus dhe Barbara Koppernigk kishte katër fëmijë, dy djem dhe dy vajza, të cilët Nicolaus Copernicus ishte i ri.

Ju mund të shikoni një foto të shtëpisë në të cilën lindi Koperniku.

Kur Nikolaus rinj ishte dhjetë vjeç babai i tij vdiq. Xhaxhai i tij Watzenrode Lucas, i cili ishte një germë në Frauenburg katedralen, u bë kujdestar të Nikolaus dhe katër fëmijët e Barbara Koppernigk së.

Ju mund të shihni një foto të Lukas Watzenrode.

Nikolaus dhe vëllai i tij Andreas mbetur në Torun, duke vazhduar arsimimin e tyre fillor atje. Nikolaus Në 1488 u dërgua nga xhaxhai i tij në shkollë katedralen e Wloclawek ku ai mori një arsim të mirë standard humaniste. Pas tre vjet studime në Wloclawek ai hyri në Universitetin e Krakow (i vendosur në atë që atëherë ishte kryeqyteti i Polonisë). Në këtë kohë Lukas Watzenrode ishte peshkopi i Ermland dhe ai i parashikuar një karrierë kishë për të dy nipërit e tij. Andrea, vëllai i Nikolaus, hyri në Universitetin e Krakow në të njëjtën kohë, dhe të dy emrat e tyre figurojnë në regjistrat regjistrimin e 1491-92.

Universiteti arsimit në Krakov ishte, Koperniku më vonë shkroi, një faktor jetik në çdo gjë që ai vazhdoi të arrihet. Aty ai studioi latinisht, matematikë, astronomi, gjeografi dhe filozofi. Ai mësuar astronomi e tij nga Tractatus de Sphaera nga Johannes de Sacrobosco shkruar në 1220. Nuk duhet të mendoj, megjithatë, se kurset e astronomisë e cila Koperniku studioi kurse ishin shkencore në kuptim modern. Përkundrazi ata janë kurset e matematikës i cili prezantoi Aristotelit dhe Ptolemeut 's pamje e universit në mënyrë që nxënësit mund të kuptojnë kalendarik, llogaritur datat e ditëve të shenjtë, si dhe kanë aftësi që do të mundësonte atyre që do të ndjekë një profesion më praktike për të lundruar në det . Gjithashtu mësohet si një pjesë e madhe e astronomisë ishte ajo që sot ne do të thërrasë astrologjisë, duke i mësuar nxënësit të llogaritur horoscopes e njerëzve nga koha e saktë e lindjes së tyre.

Ndërsa një student në Kraków, Koperniku të blerë një kopje të përkthimit Elementet latine të Euklidit s 'të botuar në Venecia në 1482, një kopje të edicionit të dytë të Tabelat Alfonsine (e cila teori jep planetare dhe eklipset) shtypura në Venecia në 1492, dhe Regiomontanus 's Tabelat e urdhëresave (një punë të astronomisë sferike) botuar në 1490 në Augsburg. Kopernikus mrekullueshëm kopje të këtyre veprave, të nënshkruar prej tij, janë ruajtur ende.

Kjo ishte kur ai ishte student në Krakov se Koperniku filluan të përdorin këtë version latin i emrit të tij më tepër se Kopernik ose Koppernigk. Ai u kthye në Torun, pas katër vjet studimi në Krakov, por, siç ishte e zakonshme në kohë, nuk formalisht i diplomuar me një shkallë. Xhaxhai i tij Watzenrode Lucas ishte përcaktuar ende se Koperniku duhet të ketë një karrierë në Kisha dhe në të vërtetë kjo ishte një profesion që do të lejonte të sigurisë për dikë që duan të ndjekin prirje. Kështu që ai mund të ketë kualifikimet e nevojshme Koperniku vendosur për të shkuar në Universitetin e Bolonjës për të marrë një diplomë në ligj kanun. Në vjeshtë të 1496 ai shkoi në Itali, duke hyrë në Universitetin e Bolonjës më 19 tetor 1496, për të filluar tri vite të studimit. Si një Gjuha amtare gjerman ai u bashkua me "Kombi gjerman e Universitetit të Bolonjës". Çdo nxënës ka kontribuar për të Kombit "gjerman" një sasi që mund të përballojë dhe kontributin e vogël se Koperniku bërë tregon pozicionin e tij të dobët financiar në atë kohë.

Ndërsa ai ishte xhaxhai i tij ka vënë emrin e tij përpara për pozitën e kanunit në Frauenburg Katedrales. Më 20 tetor 1497, ndërsa në Bolonjë, Koperniku marrë njoftim zyrtar të emërimit të tij si një dhe të kanunit të ardhurave të rehatshme ai do të marrë pa pasur nevojë të kthehen për të kryer çdo detyrave. Në Universitetin e Bolonjës Koperniku studioi greke, matematikë dhe astronomi përveç kursin e tij zyrtare të ligjit kanun. Ai me qira dhoma në shtëpinë e profesor Domeniko astronomi Novara Maria de dhe filloi të ndërmarrë kërkime me të, duke ndihmuar atë në marrjen e vërejtje. Më 9 mars 1497 ai vërejtur Moon eklipsit Aldebaran yll.

Në 1500 Koperniku vizitoi Romën, si të gjithë të krishterët ishin të inkurajohet për të bërë për të festuar jubile i madh, dhe ai qëndroi atje për një vit pedagog dijetarëve në matematikë dhe astronomi. Ndërsa në Romë ai vërejtur një eklips i Moon i cili u zhvillua në 6 nëntor 1500. Ai u kthye në Frauenburg (e njohur edhe si Frombork) në pranverën e vitit 1501 dhe u instalua zyrtarisht si një kanun të Kapitullit Ermland më 27 korrik. Ai nuk kishte përfunduar studimet në ligj i kishës në Bolonjë kështu që xhaxhai i tij ka kërkuar që ai të lejohet të kthehet në Itali ashtu edhe për të marrë një diplomë të ligjit dhe për të studiuar mjekësi. Koperniku u dha leje më 27 korrik 1501:

... kryesisht për shkak Nikolaus premtuar për të studiuar mjekësi, dhe si një mjek e dobishme do të këshillojë një ditë peshkopi tona më të Reverend dhe anëtarët e kapitulli.

Siç tregon ky citat, Kapitulli Katedralen pëlqente propozimin e tij për të studiuar mjekësi dhe siguruan fondet e nevojshme. U nis përsëri për në Itali, koha e tij do të Padua. Koperniku ishte një tjetër arsye për t'u kthyer në Itali, i cili pothuajse me siguri ai nuk e bëri të ditur, dhe kjo ishte për të vazhduar studimet e tij të astronomisë.

Padova është i famshëm për shkollën mjekësore dhe ndërsa ai ishte atje si Koperniku studioi mjekësi dhe astronomi. Në atë kohë ishte në thelb astronomi astrologjisë dhe, si i tillë, konsiderohet relevante për ilaç që mjekët bërë përdorimin e astrologjisë. Në pranverën e vitit 1503 ai vendosi zyrtarisht për të marrë doktoraturë e tij në Canon Law, por ai nuk u kthye të Bolonjës, por jo në shkallën e mori në Universitetin e Ferrara. Pas marrjes së doktoraturës së tij, Koperniku qëndruar në Ferrara për disa muaj para se të kthehej në Padova për të vazhduar studimet e tij të mjekësisë. Nuk ka regjistrim se ai ndonjëherë u diplomua nga Padova.

Kur ai u kthye në vendin e tij amtare, Koperniku u dha përsëri largohet nga detyrat e tij zyrtare si një kanun në Kapitullin Ermland në Frauenburg. Kjo ishte e lejuar që ai të jetë mjek të Watzenrode Lukas xhaxhai i nënës së tij, Peshkopin e Ermland, por ai kishte kryer shumë më shumë për detyrat e xhaxhait të vet se në thelb ato mjekësore duke u bërë sekretar i tij privat dhe këshilltar personal. Për rreth pesë vjet ai ka ndërmarrë këto detyra dhe gjatë kësaj periudhe ai ka jetuar në Heilsberg Kalaja, pak kilometra nga Frauenburg, qëndrimi zyrtar i peshkopit të Ermland.

Në 1509 Koperniku botuar një punë, e cila u botua si duhet, duke i dhënë përkthime latinisht e greqisht poezi nga poeti i panjohur Theophylactus Simocattes. Ndërsa xhaxhai i tij shoqërues në një vizitë në Krakov, ai dha një dorëshkrim të librit me poezi të një mik botues ka. Lukas Watzenrode vdiq në 1512 dhe pas këtij Koperniku rifilloi detyrën e tij si kanun në Kapitullin Ermland në Frauenburg. Ai tani kishte më shumë kohë se përpara se të kushtojnë në studimin e tij të astronomisë, që ka një observator në dhoma në të cilën ai jetonte në një nga kullat e fortifikimeve të qytetit.

Ju mund të shihni një foto të observatori Koperniku në Frauenburg.

Rreth 1514 ai shpërndarë një libër të vogël, por jo të shtypura me shkrim dore, në disa nga miqtë e tij që e dinte se ai ishte autor edhe pse nuk ka autori është emëruar në ballinë. Ky libër, zakonisht i quajtur Komentari e mi, i caktuar nga teoria Koperniku e një univers me diellin në qendër të saj. Komentari pak është një dokument terheqese. Ajo përmban shtatë aksiomat që Koperniku jep, jo në kuptimin se ata janë të vetë-evidente, por në kuptimin se ai do ta bazojë konkluzionet e tij mbi këto aksiomat dhe asgjë tjetër; shih. Cilat janë aksiomat? Le të shtetit atyre:

  1. Nuk ka një qendër në universin.
  2. Qendër Toka nuk është qendra e universit.
  3. Qendra e gjithësisë është afër diellit.
  4. Distanca nga Toka në diell është i pandjeshëm në krahasim me distancën me yjet.
  5. Rotacionin e llogarive Tokë për rotacionin e dukshme e përditshme e yjeve.
  6. Cikli vjetor të dukshme lëvizjet e diellit është shkaktuar nga Toka rrotullohet raundin atë.
  7. Mocioni e dukshme reaksionar e planeteve është shkaktuar nga lëvizja e tokës nga e cila e vëren.

Disa kanë vënë në dukje se 2, 4, 5, dhe 7 mund të konkludohet nga 3 dhe 6, por ajo kurrë nuk ka qenë qëllim Koperniku për të dhënë një sërë minimale të aksiomat. Më të shquar të aksiomat është 7, e edhe pse studiuesit më parë kishte pohuar se Toka lëvizi, disa duke pretenduar se ajo sillej raundin e diellit, para se Koperniku askush nuk duket të ketë të saktë shpjeguar mocionin reaksionar e planetet e jashtme. Edhe kur ai shkroi pak e tij Komentari Koperniku ishte planifikuar të shkruaj një punë e madhe, sepse ai ka shkruar në të (shih):

Këtu, për hir të shkurtësinë, kam menduar se e dëshirueshme që të heq demonstratat matematikore qëllim për punën time më të mëdha.

Është e mundshme që ai shkroi Komentari Little në 1514 dhe filloi punën e tij me shkrim i madh De revolutionibus në vitin e ardhshëm.

Duke pasur parasysh natyrën e Koperniku është e qartë se ai do të pëlqente që të ketë jetuar një jetë të qetë në Frauenburg, kryerjen e (tij relativisht pak) ndërgjegje detyrat dhe kushtonte gjithë kohën e tij të këmbimit për vëzhguese, zhvillim teorite e tij te universit, dhe shkrim revolutionibus De. Është njëlloj e qartë se famën e tij si nje astronom ishte i njohur edhe për Lateran pestë kur Këshilli vendosi për të përmirësuar kalendar, i cili ishte i njohur të jetë nga faza me stinët, Papa bëri thirrje ekspertëve për këshilla në 1514, një nga këto ekspertë ishte Koperniku. Shumë ekspertë shkoi në Romë për të këshilluar të Këshillit, por Koperniku zgjodhi për t'u përgjigjur në letër. Ai nuk ka dëshirë të kontribuojë më shumë në diskutimet në kalendar që ai mendonte se mocionet e trupave qiellore nuk ishte kuptuar ende me saktësi të mjaftueshme.

Paqe të cilat Koperniku dashur, megjithatë, nuk ishte e lehtë për të gjetur në një periudhë të luftrave të shpeshta. The fortifikimeve e Frauenburg që u formua në shtëpi Koperniku kishte qenë ndërtuar për të mbrojtur të qytetit i cili kishte qenë pushtuar nga grupet e ndryshme kundërshtare gjatë viteve. Në 1516 Koperniku u dhënë detyra të administrimit të rrethet e Allenstein (e njohur edhe si Olsztyn) dhe Mehlsack. Ai ka jetuar për katër vjet në Allenstein Kalaja ndërsa kryerjen e këtyre detyrave administrative.

Ju mund të shihni një foto të Allenstein Kalaja Koperniku ku jetonte.

Gjithmonë të etur për të bërë vëzhgime, Koperniku u kthye në shtëpinë e tij / observatori në Frauenburg sa herë që ka pasur një arsye për të marrë pjesë në një takim, ose të konsultohet me kanoneve të tjera, gjithmonë duke pasur mundësi për hulumtime të mëtejshme të tij. Sidoqoftë, kur shpërtheu lufta midis Polonisë dhe kalorësit gjermanik nga fundi i 1519 Koperniku ishte kthyer në Frauenburg. Pas një periudhe të luftës, Koperniku u dërgua për të marrë pjesë në bisedimet e paqes në Braunsberg si një nga një delegacion dy njeri që përfaqësojnë Peshkopi i Ermland. Bisedimet e paqes të dështuara dhe të luftës vazhdoi. Frauenburg ra nën rrethim, por Koperniku vazhdoi duke e bërë vëzhgime të tij edhe në këtë kohë të dëshpëruar. Me vjeshtën e vitit 1520 Koperniku ishte kthyer që jetojnë në Allenstein Kalaja dhe kishte për të organizuar mbrojtjen e saj kundër forcave të sulmuar. Kalaja rezistuar sulmin dhe me 1521 një paqe me ankth e kishte kthyer.

Si shpërblim për mbrojtjen e tij e Allenstein, Koperniku u emërua Komisar i Ermland dhe duke pasur parasysh detyrën e rindërtimit të rrethit pas luftës. Mik i ngushtë i tij, Tiedemann Giese, një kanun në Kapitullin, iu dha detyrë të ndihmës së tij.

Ju mund të shihni një foto të Tiedemann Giese.

Si pjesë e planit të rimëkëmbjes, Kopernikus paraqiti një skemë për reformën e monedhës të cilën ai paraqitet në Ushqimi i Graudenz në 1522. Megjithatë, pavarësisht të ndjekur Ushqimi dhe duke argumentuar fuqishëm për propozimet e tij të ndjeshme, ata nuk ishin të vepruar në.

Koperniku u kthye në Frauenburg ku jeta e tij u bë më pak i rëndësishëm dhe ai kishte paqe dhe të qetë se ai longed për ta lejojë atë të bëjë vërejtje dhe për të punuar mbi detajet e teorisë së tij heliocentrik. Duke thënë se ai tani kishte paqe ai donte, e gjithashtu duhet të kuptojnë se ai ishte ndërmarrje veprën e tij matematikore dhe astronomike në izolim pa kolegët me të cilët për të diskutuar çështjet. Edhe pse Koperniku ishte një kanun, ai nuk ishte bërë një prift. Në fakt më 4 shkurt 1531 peshkopi i tij kërcënuar se do të heq të ardhurat e tij nëse ai nuk ka hyrë në priftëri, por ende nuk pranoi Koperniku.

Një llogari e plotë të teorisë Koperniku ishte me sa duket i ngadaltë për të arritur një gjendje në të cilën ai dëshironte ta shohë atë të botuar, dhe kjo nuk ndodh deri në fund të jetës Koperniku kur ai botoi veprėn e jetës së tij nën titullin De coelestium revolutionibus orbium (Nuremberg, 1543). Në fakt sikur të mos ishte Georg Joachim Rheticus, një profesor i ri i matematikës dhe astronomisë në Universitetin e Wittenberg, kryevepër Koperniku të mund kurrë nuk janë publikuar. Në maj 1539 Rheticus mbërriti në Frauenburg ku ai kaloi rreth dy vjet me Koperniku. Rheticus shkroi të vizitës së tij:

Kam dëgjuar për famën e Master Nicolaus Copernicus në tokat e veriut, dhe edhe pse në Universitetin e Wittenberg kishte bërë me një Profesor publike në ato artistike, megjithatë, unë nuk mendoj se unë duhet të jetë përmbajtja derisa unë kam mësuar diçka më shumë përmes mësimit e atij njeriu. Dhe unë gjithashtu them se unë pendohem as shpenzimet financiare dhe as një udhëtim të gjatë dhe as vështirësitë e mbetur. Megjithatë, duket mua se ka ardhur një shpërblim të madh për këto mundime, domethënë se unë, një njeri mjaft trim i ri, detyrohet ky njeri i respektuar për të shkëmbyer idetë e tij në këtë disiplinë më shpejt me gjithë botën.

Ne duhet të kini parasysh se Rheticus ishte protestante, kështu që në ato kohë e trazuar të Reformimit mori disi i një rrezik vizituar një kështjellë katolike. Në shtator 1539 Rheticus shkoi në Danzig, duke vizituar kryetari i bashkisë së Danzig, i cili i dha atij një ndihmë financiare për t'ju ndihmuar publikojë Prima Narratio ose, për të dhënë atë raportin e tij të plotë titullin e parë në Johann Schöner në Librat e Revolucionet e zotëri mësuar dhe matematikan i shquar, Doktor Reverend Nicolaus Copernicus i Torun, Kanuni i Warmia, me një të riu të caktuar kushtuar matematikës. Publikimi i kësaj pune të inkurajuar Koperniku të publikojë të dhënat e plotë matematikore të teorisë së tij që ai kishte premtuar 27 vjet më parë. Swerdlow shkruan:

Kopernikus nuk mund të kanë kërkuar për një hyrje më shumë dijetar, elegante, dhe entuziast i astronomisë e tij të re në botën e letrave të mirë, me të vërtetë në këtë ditë "Narratio Prima" mbetet futja e mirë për të punuar Copernicus's.

raportin e tij të parë Rheticus shkruan për mënyrën Koperniku të punës (shih):

... mësuesin tim gjithmonë e kishte para syve të tij vëzhgimet e të gjitha moshave e tij së bashku me të, u mblodhën në mënyrë që në katalogë, atëherë kur disa përfundim duhet të nxirren apo kontribut bërë të shkencës dhe parimeve të tij, ai të ardhurat nga vëzhgimet më të hershme të tij , duke kërkuar marrëdhënie reciproke e cila harmonizon të gjithë, rezultatet e fituara në këtë mënyrë nga konkluzion të saktë nën drejtimin e Urania ai pastaj krahasohet me hipoteza e Ptolemeut dhe të parëve, dhe që ka bërë një ekzaminim më i kujdesshëm i këtyre hipotezave, ai konstaton se prova astronomike kërkon refuzimin e tyre, ai pranon të hipotezave të reja, jo me të vërtetë pa frymëzim hyjnor dhe favor të perëndive; nga matematika aplikuar, ai gjeometrik përcakton konkluzionet e cila mund të nxirren prej tyre nga konkluzion të saktë, atëherë ai harmonizon vëzhgimet e tij të lashtë dhe me hipotezave që ai ka miratuar dhe pas kryerjes së të gjitha këtyre operacioneve në fund ai shkruan ligjet e astronomisë ...

Ndërkohë që jetojnë me Koperniku, Rheticus i shkroi disa njerëz të raportimit në progres Koperniku ishte bërë. Për shembull, më 2 qershor 1541 Rheticus shkruante se Koperniku:

... po përjeton shëndetësore mjaft të mirë dhe është shkruar shumë ...

ndërsa ai ka shkruar se më 9 qershor Copernicus:

... kishte kapërcyer hezitimin e tij të zgjatur për lirimin e vëllimit të tij për botim.

Nga 29 coelestium gusht orbium De revolutionibus ishte gati për printer. Rheticus mori dorëshkrimin me atë kur ai u kthye në detyrat e tij të jepte mësim në Wittenberg, dhe ia dha printer Johann Petreius në Nürnberg. Kjo ishte një qendër drejtuese për shtypjen dhe Petreius ishte printer më të mirë në qytet. Megjithatë, pasi ai nuk ishte në gjendje të qëndrojnë për të mbikëqyrë shtypjen pyeti Andreas Osiander, një teolog Lutheran me përvojë të konsiderueshme e shtypjes teksteve matematikore, për të ndërmarrë detyra. Çfarë Osiander bëri ishte për të shkruar një letër për lexuesit, futur në vend të Parathënie origjinal Koperniku e pas ballinë, në të cilën ai pohoi se rezultatet e librit nuk ishin të parapara si vërtetën, në vend se ata thjesht paraqiti një mënyrë të thjeshtë për të llogaritur pozicionet e trupave qiellor. Letra ishte e panënshkruar dhe autori i vërtetë i letrës nuk ishte shpallur publikisht deri Keplerit e bëri këtë 50 vjet më vonë. Osiander ndryshoi edhe Subtly titullin për ta bërë atë të duket më pak si një kërkesë e botës reale. Disa janë të tmerruar në këtë pjesë gjigant e mashtrimit nga Osiander, si Rheticus ishte në atë kohë, të tjerët mendojnë se kjo ishte vetëm për shkak të Parathënie Osiander që punojnë Koperniku ishte lexuar dhe nuk e dënuan menjëherë.

Në shtetet De revolutionibus Koperniku disa arsye përse kjo është logjike se dielli do të jetë në qendër të universit:

Në mes të gjitha gjërat qëndron dielli. Si vend të kësaj kthjellët në kozmos, që tempulli më të bukura, do të ketë ndonjë vend tjetër, ose ndonjë vend më të mirë se qendra, nga të cilat mund të ndezin gjithçka në të njëjtën kohë? Prandaj dielli nuk është quajtur të papërshtatshme nga disa llamba e universit, nga të tjerët mendjen e saj, dhe nga të tjerët sundimtar saj.

Kozmologji Koperniku të vendosur një diell i palëvizshëm jo në qendër të universit, por afër qendrës, dhe duke përfshirë edhe disa mocione të dallueshme të Tokës. Problem që ballafaqohen Koperniku ishte se ai mori të gjithë mocion ishte rrethor kështu, si Ptolemeu, u detyrua në përdorimin e epicycles (shih për shembull). Ajo u konsiderua si pasojë i papranueshëm nga shumica e bashkëkohësit e tij, dhe nga astronomët më e filozofëve natyrore deri në mesin e shekullit të shtatëmbëdhjetë. Në Parathënie për qëllim të coelestium De Koperniku orbium revolutionibus tregoi se ai ishte plotësisht i vetëdijshëm për kritikat që puna e tij do të tërheqë:

Ndoshta nuk do të jetë babblers i cili, edhe pse krejtësisht injorant e matematikës, megjithatë marrin mbi vete për të kaluar në gjykim dhe pyetje matematikore, keq shtrembëruar disa pasazhe të librit në qëllimin e tyre, do të guxonte grindem me ndërmarrjen time dhe censurës atë. Unë nuk marr parasysh edhe ato të masë si despising kritikat e tyre si të pabazuara.

Mbrojtësit e saj të dukshëm të përfshira dhe Galileo Kepler ndërsa provat teorike për teori Kopernikan ishte dhënë nga Njutoni 's teoria e gravitacionit universal rreth 150 vjet më vonë.

Koperniku është thënë se ka marrë një kopje të librit të shtypura, të përbërë prej rreth 200 faqe të shkruara në latinisht, për herë të parë në shtrat të vdekjes së tij. Ai vdiq nga një hemorragji cerebrale.

Brahe, i cili nuk ka pranuar pretendimin Koperniku se Toka u zhvendos raundin diellin, megjithatë ka shkruajtur:

Nëpërmjet vëzhgimeve të bëra nga vetë [Koperniku] zbuloi disa boshllëqe në Ptolemeut, dhe ai arriti në përfundimin se hipotezave vendosur nga Ptolemeu pranojnë diçka të papërshtatshme në kundërshtim me aksiomat e matematikës. Për më tepër, ai gjeti computations Alfonsine në mosmarrëveshje me mocionet e qiejve. Prandaj, me acumen mrekullueshme intelektual ai krijoi hipoteza të ndryshme. Ai restauruar shkenca e mocioneve qiellor në mënyrë të tillë që askush para tij kishte një njohuri më të sakta të lëvizjeve të trupave qiellor.

Rudnicki jep këtë vlerësim të Copernicus:

Ai ishte me të vërtetë krijuese. Metoda e tij shkencore, të përcaktuara edhe pse nga horizontet e njohurive bashkëkohore dhe besimi, ishte ende ideale objektive. Etike, veprimet e tij gjatë gjithë jetës së tij e dëshmojnë me standardet më të larta. Ai e bëri mirë. Ai fitoi respektin e përgjithshme dhe nder nga bashkëkohësit e tij. Për shumë vjet ai shërbeu vetë-sacrificingly shkak të vendit të tij të lindjes. Por ai nuk njihte privat, gëzimet e brendshme.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland