Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Arthur William Conway

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 Oct 1875

Wexford, Ireland

11 July 1950

Dublin, Ireland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Arthur Conway 's babai ishte Majls Conway dhe nëna e tij ishte Tereza Harris. Majls dhe Tereza kishte dy fëmijë, Arthur dhe Bridie, por trishtim Majls Arthur vdiq kur ishte vetëm dy vjeç. Disa vite më vonë nëna e tij remarried. Bridie u rrit deri në jetë një muzikant shumë i talentuar, një talent që vëllai i saj Arthur përbashkët.

Arthur u arsimua në Loreto Manastirit ku, si motra e tij, ai tregoi talentin e konsiderueshëm muzikore, duke fituar një çmim për të luajtur e tij piano. Një interes që Arthur kishte kur ishte në rritje deri në të gjitha gjërat që lidhen me detin, ai u bë një ekspert me varka dhe një notar jashtëzakonisht të fortë. Ai mbajti interesat e tij në det dhe në muzikë gjatë gjithë jetës së tij.

Në vitin 1889 hyri në Kolegjin e Conway e Shën Pjetrit, Wexford e cila ka dhënë një trajnim të fortë klasike për djem, shumica e të cilëve ishin që synojnë të bëhen priftërinj katolike romake. Një nxënës shokët në shkollë mend atë si një:

... Djali i trembur, i qetë dhe e rezervuara.

Universitet më të mira në Irlandë në këtë kohë ishte padyshim Trinity College Dublin dhe në shumë mënyra kjo duhet të ketë qenë universitet e natyrshme për dikë si Conway interesat e të cilëve ishte kthyer tashmë në matematikë dhe fizikë. Megjithatë ishte një universitet protestante dhe atmosferën fetare në Irlandë në atë kohë do të kishte bërë të pamundur për një katolik i devotshëm romake si Conway për të marrë pjesë. Në vend të kësaj ai hyri në University College Dublin 1892.

University College Dublin ishte e drejtuar nga Jezuitëve, por ajo nuk kishte njohje zyrtare. Conway ishte vetëm një nga dymbëdhjetë nxënësit që jetojnë në banesë universitet. Si universitet kishte asnjë status zyrtar është vënë përpara për studentët e saj shqyrtimi i Universitetit Mbretëror të Irlandës. Ky Universitet kishte Kolegje në Belfast, KS dhe Galway. Conway u dhënë parë nderon Class nga Universiteti Mbretëror të Irlandës në 1896 duke u vendosur si kandidat kryesor. Vit pas ai mori MA e tij me nderimet më të lartë në matematikë.

Conway pastaj hyri në Corpus Christi College, Oxford, duke fituar një bursë në matematikë në 1898. Në Oksford ai punoi sipas AEH Love që kanë ushtruar një ndikim të madh në drejtim të kërkimit Conway's. Në 1900 ai fitoi një Fellowship Senior nga Universiteti Mbretëror të Irlandës me një ese mbi Quaternions. Në këtë fazë Conway synon të ndjekë një karrierë në shërbimin civil, por në 1901 një karrige e matematike Fizika u bë në dispozicion në University College, Dublin. Ai aplikuar për post dhe, në kohën e caktuar, ai është emëruar. Ai gjithashtu mori një Fellowship lartë nga Universiteti Mbretëror të Irlandës dhe, në vitin 1902, një universitet i lartë i Bursave në Matematikë nga Corpus Christi Oxford. Ai gjithashtu mësoi në Kolegjin St Patrick Maynooth nga 1903.

Më 19 gusht 1903, Conway u martua me Kristina Agnes Bingham i cili ishte nga Ballymena, Co Antrim. Ai ishte 27 vjeç në kohën e martesës së tij, ndërsa nusja e tij ishte vetëm 18 vjeç. Ata e kishin tri vajza dhe një djalë: Tereza Merjemes Conway, Morgan Felix Conway, Verna Marguerite Conway, dhe Orlaith Conway.

Gazeta e parë Conway duket në 1903. Ka qenë tre prej tyre, dy të publikuar në Proceedings of Mathematical Society në Londër, ndërsa të tjerë u botua nga Shoqëria Mbretërore e Dublinit. Parë e këtyre dokumenteve zgjeruar punën e dashuri në valë elektromagnetike në një të mesme isotropic ndërsa ardhshëm dy ekuacione përkatëse e teorisë klasike elektromagnetike fushë. Ai i përgjigjej rregullisht me Dashuria dhe Larmor mbi këto tema, sidomos në teorinë e elektronike. Në 1907 ai shkroi një letër të shkurtër mbi origjinën e spectra cili argumentoi kundër teorisë klasike dhe vuri në rrugën drejt teoria e propozuar nga Niels Bohr gjashtë vjet më vonë.

University College në vitin 1908 u bë një universitet zyrtar, kur ai u bë një nga tre Kolegjeve të Universitetit Kombëtar të Irlandës (dy të tjerë u dhe KS Kastrioti). Ajo u dha një Kartë e të përshkruara nga qeveria si universitet a 'new'. Conway u zgjodh Kryetare e matematike Fizikë i cili në fakt zyrtarizohet pas ai kishte qenë i zgjedhur në 1901. Ai vazhdoi të botojë në teoria elektromagnetike, teoria kuantike, dhe më pas tjerr elektronike ishte propozuar nga Uhlenbeck në vitin 1926.

Ndoshta punë për të cilën Conway do të jetë mirë mend është redaktim i tij e Hamiltonit 's letra. JL Synge shpjeguar në mënyrën se si ky erdhi në lidhje me:

Ajo duhet të ketë qenë në verën e vitit 1924 që unë të parë u takua IGJI Conway, kur ai doli të Kongresit matematike Ndërkombëtar në Toronto. Vëllai im kishte kërkuar mua për disa kohë në përpjekje për të marrë Hamilton 's dokumentat e ribotuar në një edicion të grumbulluara, dhe ky projekt ishte një çështje me interes të përbashkët për të Conway dhe mua. Conway ishte një ekspert në quaternions por as ai dhe as unë në atë kohë e dinte shumë për Hamilton 's punë më të hershme - teoria e rrezeve.

Unë u kthye në Dublin nga Toronto në 1925. Conway ishte një nga ekzaminerët në provim për të Bursës në Trinity College, dhe për pesë vitet e ardhshme (deri sa u nis përsëri për Dublin Toronto) ne pamë një të mirë të njëri-tjetrit. Projekti Hamilton ishte ndërmarrë nga Akademia Mbretërore irlandez, me Conway dhe veten time si redaktorët e vëllimit të parë të punimeve s mbledhur Hamilton - në Optika gjeometrike gazetat.

Kjo ishte një bashkëpunim shumë i këndshëm. Prirjet tona kanë qenë miklues. Unë kam qenë e prirur për të gërmoj shumë në detajet e Hamiltonit 's metodat, dhe do të merrni ndonjëherë humbur, pastaj Conway do të vijnë për të shpëtuar me një pamje më të gjerë ...

Vëllimi i dytë i Hamiltonit 's Collected Works ishte Dinamika e cila është redaktuar nga Conway dhe AJ McConnell dhe publikuar në 1940. Synge, rishikimin e vëllimit, ka shkruajtur:

Redaktimi duket se janë kryer me kujdes të madh, VOLVER shumta (shpjegues, kritike dhe historike) duke u furnizuar, së bashku me një parathënie dhe shënime më të zgjeruar në formën e një shtojcën.

Nga kjo kohë në të gjitha gazetat Conway e kerkimit shkencor lidhur në një farë mënyre të Hamilton 's work.

Dublin dhe St Andrews Conway nderuan me tituj nderi në 1938. Në vitin e ardhshëm ai këshilloi de Family (të cilin ai e kishte mësuar) në lidhje me ngritjen e Institutit për Studime të Avancuara Dublinit. Conway u bë Kryetar i parë i Bordit Fizika teorike e cila u bë shumë e fortë me Shrodingerit dhe Synge bashkuar Institutit.

Në 1940 Conway u zgjodh një tjetër, nderi e Corpus Christi College dhe në të njëjtin vit, ai u bë President i University College Dublin. Ai mbajti pozitën e presidentit për shtatë vjet derisa ka dalë në pension në vitin 1947.

Në vitin 1949 Conway të marrë pjesë në Kongresin e matematike kanadez Vankuver dhe ai ka ligjëruar në punë jetën dhe ndikimin e Sir William Rowan Hamilton.

Whittaker shkruan:

Si dollarë ishin të vështirë për të marrë, ai udhëtoi me anije mallrash deri sa Montreal. Në udhëtimin e kthimit ai shkoi si mysafir e Komisionerit të Lartë e Irlandës të Otava, ku ai u mirëprit nga anëtarët e kabinetit kanadez. Në Montreal, ai u bashkua me anije me të cilën ai kishte udhëtuar më parë, dhe e cila mori tri javë për të arritur Ishujt Britanik.

Ai ishte duke u përgatitur për të lënë Dublin për të shkuar në Kongresi ndërkombëtar i matematikanëve të Harvardit, kur ai vdiq papritmas.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland