Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

John Horton Conway

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

26 Dec 1937

Liverpool, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

John Conway 's prindërit ishin Agnes Bois dhe Cirili Horton Conway. Gjoni kishte dy motra më të vjetra, Sylvia dhe Joan. Cyril Conway ishte një laborator të kimisë asistent. Gjoni u bë i interesuar në matematikë në një moshë shumë të hershme dhe nënën e tij Agnes kujtoi se ai mund të lexojnë kompetencat e dy vjeç kur katër vjet. Vjet më i ri i Gjonit ishin të vështira, sepse ai u rrit deri në Britani në një kohë të mungesës së kohës së luftës. Në shkollë fillore Gjoni ishte i shquar dhe ai dominoi pothuajse çdo klasë.

Pavarësisht nuk ka asnjë ide të qartë se çfarë matematikës ishte kur ai ishte në shkollë fillore, John Conway duhet të ketë pasur atë fiksuar në mënyrë të vendosur në mendjen e tij se ai do të bëhej një matematikan. Kur ai shkoi për t'u intervistuar në moshën njëmbëdhjetë para se të hyjnë në shkollën e mesme ai u pyet se çfarë ai dëshironte të ishte kur ai u rrit dhe ai u përgjigj se ai donte të ishte një matematikan nė Kembrixh. Ai shkëlqeu në shkollën e mesme, jo në të gjitha lëndët e tij, por sigurisht performancën e tij në matematikë është deri tani më të mira të çdo të nxënësve. Matematika nuk ishte subjekt i interesuar vetëm atë që, megjithatë, sepse ai kishte gjithashtu parashikon të interesave të thella në astronomi dhe në raste të tjera në fosile. Interesit në astronomi ka mbetur me të dhe ai listat atë si një nga interesat e tij sot.

Pas largimit nga shkolla seconday, Conway hyrë Gonville dhe Caius College Cambridge për të studiuar matematikë. Ai u dha BA e tij në vitin 1959 dhe filloi të ndërmarrë kërkime në teori numrin e mbikqyrur nga Harold Davenport. Duke zgjidhur problemin e hapur që vjen nga Davenport më shkrim numrat si shuma e kompetencave të pestë, Conway filluan të bëhen të interesuar në ordinals pafund. Duket se interesi i tij në lojëra filloi gjatë viteve të tij të studiojnë në Kembrixh, ku ai u bë një lojtar avid orë duke luajtur tavëll shpenzimeve lojë në dhomë të përbashkët. Ai u dha të doktoraturës së tij në vitin 1964 dhe u emërua si ligjërues në Pure Matematikë në Universitetin e Kembrixhit. Ai kishte arritur ambicie që ai e kishte si një vit i njëmbëdhjetë vjetër.

Gjithashtu në 1964 Conway u zgjodh për një shoqëri në Sidney Sussex College, Cambridge. Në këtë fazë ai ishte duke punuar në logjikën matematikore, por gjërat nuk po shkonin mirë. Ai ka shkruajtur:

... Unë u bë shumë në depresion. Ndjeva se nuk kishte bërë matematikë e vërtetë, unë nuk e kishte botuar, dhe unë u ndjenjë shumë fajtor për shkak të kësaj.

Gjërat do të ndryshojë papritmas për Conway. Rreth 1965 John Leech gjetur një paketim dendur i sferave në dimensione 24 me një rrjetë teli njohur tani si rrjetë teli Leech. Rrodhe e dinte se grupi simetri do të jetë interesante, dhe ai ka punuar mbi të për disa kohë duke i dhënë një ulët i detyruar për rendin e vet (i cili më vonë u provua të ishte qëllim aktual i grupit). Duke ditur se ai nuk kishte aftësi të grupit teori e nevojshme të provojë conjectures e tij ai u përpoq të tjerët të interesit, shih:

Unë dangled problemin nën hundët të ndryshme, duke përfshirë ato të Coxeter, Todd, dhe Graham Higman, por Conway u parë në gëlltitje karrem ...

Një përshkrim i detajuar i këtij zbulimi është dhënë në. Kjo punë nga Conway ishte transformuar karrierën e tij matematikore. Ai tregoi se grupi G simetri e grilë Leech, kur faktorë nga një nëngrup qendrore e rendit 2, ishte një grup i caktuar të pazbuluara më parë thjeshtë e rendit 8.315.553.613.086.720.000. G Por kishte edhe prona më të shquar. Ajo kishte një numër të madh të nëngrupe shumë interesante, duke përfshirë dy më shumë grupe të panjohura më parë të thjeshtë, si dhe grupe që kanë për imazhet homomorphic pothuajse të gjitha grupet e fundme sporadike e thjeshtë të njohur në atë kohë. Një grup i caktuar sporadike e thjeshtë është një grup i caktuar i thjeshtë i cili nuk është anëtar i një prej familjeve standarde pafund.

Conway njoftoi zbulimin e tij në vitin 1968 dhe të botuar të dhënat e plotë në vëllimin e parë të Buletinit të Shoqërisë matematike në Londër në vitin 1969. Ishte vetëm pas kësaj goditje e-start të karrierës së tij botuese që Conway "filloi bërë matematikë të vërtetë" ka marrë një shtytje e madhe për besimin e tij me një nga zbulimet më të shquar në fushën e matematikës që kishin profil më të lartë në atë kohë. I [EFR] nuk mund të garantoj për këtë ndryshim në besimin që unë nuk e dëgjoj Conway leksion para zbulimit të tij të grupeve të reja të thjeshtë. Megjithatë, unë nuk marrë pjesë në shumë prej leksioneve të tij pasi ky zbulim dhe ata ishin të shkëlqyer, të paharrueshëm, e dhënë nga një drejtues shfaqjeje të madhe.

Ai u bë i njohur edhe jashtë botës së matematikës së shpejti pas kësaj me shpikje e tij Game of Life. John von Neumann kishte parë për një konstruktor universale në 1940. Ai u përpoq të gjente një makinë hipotetik që mund të ndërtojnë kopje në vetvete dhe sukses kur ai gjeti një model matematik për një makinë të tillë me rregullat e komplikuara në një rrjet Kartezian. Conway u përpoq të thjeshtojë von Neumann 's ideve dhe sukses përfundimisht:

... vetëm pas refuzimit të modeleve të shumta, lattices trekëndësh dhe gjashtëkëndor si edhe ato katrore, dhe shumë ligje tjera të lindjes dhe vdekjes, duke përfshirë futjen e dy dhe madje edhe tre gjinitë. Akra letre katrore u mbuluan, dhe ai dhe rrethim i tij admiring e studentëve të diplomuar riorganizoi poker patate të skuqura, monedha të huaj, predha cowrie Shko gurë apo çfarëdo erdhi në dorë, derisa të ishte një ekuilibër praktike midis jetës dhe vdekjes.

Conway tregoi lojë të mikut të tij Martin Gardner i cili e përshkroi atë në tetor 1970 kolona të cilën ai e ka shkruar në Scientific American. Lojë u bë një sukses i menjëhershëm dhe Conway u bë një emër të familjes. Ajo ka qenë shpesh pohoi se që nga viti 1970 më shumë kohë kompjuter botë të gjerë ka qenë kushtuar Loja e jetës se sa çdo aktivitet tjetër të vetme. Gardner ka shkruajtur:

Loja bërë Conway menjëherë i famshëm, por edhe hapur një fushë krejt të re e kërkimit matematikore, fushën e automata qelizore.

Gjithashtu në 1970 Conway u zgjodh për një shoqëri në Gonville dhe Caius College Cambridge dhe, tre vjet më vonë, ai u gradua nga ligjërues për lexuesit në Pure Matematikë dhe Statistikë matematike në Kembrixh.

Një tjetër temë për të cilën është i famshëm është Conway zbulimin e numrave surreal, i cili përsëri daton nga rreth 1970. Ajo gjithmonë vjen si një e papritur për njerëzit që zhvillimi i sistemeve numri është ende në vazhdim e sipër. Ka një besim të përbashkët që numrat kompleks janë në fund të rrugës në zhvillimin e numrave dhe zbulimi Conway është ilustrim i përsosur se si edhe sistemet e numrave janë pjesë e subjektit vazhdimisht evoluon.

Ndoshta fakti habitshme është se Conway nuk ishte duke u përpjekur për të zhvilluar sistemet e numrave, por më tepër ishte duke analizuar lojë për Go. Conway studiuar lojërat e dy lojtarët e Shko në Kembrixh të cilët ishin të standardeve ndërkombëtare. Ai vërejti se pranë fund të lojës u duk si shumë e shumë e lojrave të vogla. Duke analizuar situatën Conway zbuluar se disa lojëra që sillen si numra dhe numrat surreal lindur. Emri numrat surreal nuk u shpik nga Conway, megjithatë, por nga Donald Knuth që ishte aq i impresionuar me zbulimin e Conway se ai ka shkruajtur surreal Numrat (1974) në formën e një novelë që synon vendosjen e idetë e kërkimit matematikore për studentët.

Kjo është e pamundur në një artikull të shkurtër të tillë si ky për të parë në gamën e plotë të temave që Conway ka studiuar apo edhe për të dhënë një ide të origjinalitet të shquar e kontributin e tij në fusha kaq të ndryshme. Le të përmendim se, përveç kontributin e tij të reja për të teorisë në grup dhe krijimin e tij të numrave surreal të përmendura më lart, ai ka bërë udhëheqëse hulumtuese në teori nyjë, teoria e numrit, teoria e lojës, forma kuadrate, teoria kodim, dhe tilings.

Conway u dha Çmimin Berwick nga Shoqëria matematike në Londër në vitin 1971. Në mars 1981 Conway u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës. Pastaj, në vitin 1983, ai u emërua profesor i matematikës në Kembrixh. Ishte rreth kësaj kohe që foto e mëposhtme të Conway u pikturuar nga Guy:

Conway është tepër i çrregullt. Tabelave në dhomën e tij në Departamentin e pastër Matematikë dhe Statistikë matematike në Kembrixh janë të ashpër të lartë me dokumenta, libra, letra pa përgjigje, shënimet, modele, Listat, tabelat, diagramet, gota e kafe i vdekur dhe një shumëllojshmëri amazing e bric-à - Braç, i cili ka mbush shumicën e katit dhe të gjithë karrige, kështu që është e vështirë për të marrë më shumë se një ritëm ose dy në dhomë dhe e pamundur të ulem. Nëse ju mund të arrijnë dërrasë e zezë ka një gamë të gjerë të shkumës me ngjyrë, por nuk ka hapësirë për të shkruar. Dhomën e tij në Kolegjin është në një gjendje të ngjashme. Në dritën e kujtesës së tij të shkëlqyer ai shpesh nuk arrin të gjejë copë letre me rezultat të rëndësishëm se ai i zbuluar disa ditë më parë, dhe e cila është regjistruar askund tjetër.

Në 1986 u largua Conway Kembrixh pas pranimit të emërimit të John von Neumann Kryetari i matematikës në Princeton në Shtetet e Bashkuara, ku shumë nga puna e tij është fokusuar në gjeometri, në veçanti studiuar symmetries e lattices kristal. Në 1987 Conway u dha Çmimin Polya e Shoqërisë matematike në Londër. Shumë kohët e fundit ai u dha 1.997-98 Frederik Esser Nemmers Çmimi në Matematikë nga Northwestern University. Ky çmim është dhënë për Matematikanë që shfaqin arritjet shquar në disiplinën e tyre duke bërë kontribute të mëdha për të njohurive të reja. Ai u dha gjithashtu Steele P Leroy çmimin për matematike Ekspozita nga American Mathematical Society, 2000, Joseph Priestley Çmimin nga Dickinson College (Carlisle, PA) në 2001, dhe dha një DSC Nderi nga Universiteti i Liverpulit në vitin 2001.

Ne duhet të përmend disa nga librat Conway ka shkruar, dhe ilustruar rëndësinë e tyre dhe origjinalitetin me një koment të shkurtër nga një recensues.

 1. Në numrat dhe lojra (1976):

  ... ky libër është një shtesë e rëndësishëm të letërsisë matematikore: një teori të re, emocionuese, dhe shumë origjinal është shpjegoi nga krijuesi i saj në një stil që është njëkohësisht konçiz, i shkolluar, dhe delightfully çuditshëm.

 2. (me ER Berlekamp dhe RK Guy) fitues mënyra për luan tuaj matematikore (2 vëllime) (1982):

  Dy vëllime janë të vendosur në buzë me informacion, ilustrime me ngjyra dhe shembuj ... Për të kuptuar të vërtetë dhe të provojë të gjitha në libër, të mos përmendur në përpjekje për zgjidhje të shumë pyetjeve të frymëzuar në çdo faqe të librit, do të angazhohet shumë njerëz për shumë vite. ... Kjo ka të ngjarë të mbetet një udhëheqës i shquar në këtë fushë për shumë vite që do të vijnë.

  Dy vëllime të mëtejshëm të fitosh mënyra për luan tuaj matematikore janë që u shfaq me edicionin e dytë të Sasia 3 shfaqen në shtator 2003 dhe edicionin e dytë të Sasia 4 shfaqen në maj 2004.

 3. (me nà Sloane), packings sferën, lattices dhe grupeve (1988):

  Libri është një pikë referimi në literaturë në packings sferë.

 4. (me RK Guy) Libri i numrave (1996):

  Edhe pse nuk ka sfond të veçantë matematikore është e nevojshme për lexuesit, megjithatë çdo lexues do të lehtë të gjeni diçka të interesit në këtë turne i lezetshëm i kuptimeve të ndryshme dhe shtrirjen e fjalës "numër". ... Libri është shumë "lexues miqësore". Në drejtësi për çdo lexues të mundshme që edhe interesi më i vogli në botë rreth tyre, botuesit duhet të ketë qenë e nevojshme që të postoj një emërtim paralajmërim për të mbuluar para tregojnë se ky libër përmban material jashtëzakonisht Addictive.

 5. (me DA Smith) Në Quaternions dhe Octonions (2003):

  Ky është një libër i bukur dhe terheqese për gjeometrinë dhe aritmetike i algjebër kuaternion dhe algjebër octonion. ... Ky libër është më intrigues të pakta për të lexuar: kjo është një ekspozitë e shkëlqyer të temave shumë tërheqëse, dhe ajo përmban disa rezultate të reja dhe të rëndësishme.

Së fundi kemi parasysh se Conway ka qenë i martuar me gruan Diana që nga viti 2001 dhe ka një djalë i lindur Gareth 2001. Shtëpinë e tyre është në Princeton, New Jersey, USA. Me gratë e mëparshme ai ka lindur djem Oliver 1988 dhe Alex lindur 1983; bijat Susan lindi 1962, Rose i lindur 1963, Elena lindi më 1965 dhe Ann-Louise lindur në 1968. Ai ka tre nipër e mbesa: John, Ellen dhe Joseph Wayman.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland