Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Alain Connes

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 April 1947

Draguignan, Var, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Alain Connes ka lindur në Draguignan, një qytet afër Kanës në Provence-Alpes-Côte-rajon d'Azur e Francës juglindore. Ai hyri në Ecole Normale Supérieure në Paris në vitin 1966, u diplomua në vitin 1970. Pas diplomimit, Connes u bë një hulumtues në Qendrën Kombëtare Scientifique de la Recherche. Teza e tij Një klasifikimin e faktorëve të tipit III ishte në algebras operatori, në veçanti në algebras von Neumann, dhe puna ishte e mbikqyrur nga Jacque Dixmier. Teza iu paraqit Supérieure Ecole Normale në vitin 1973.

Connes kaloi vitin akademik 1974-75 në Universitetin e Mbretëreshës në Ontario Kanada. Në vitin 1976 ai u emërua pedagog në Universitetin e Parisit VI, pastaj ai u graduar profesor. Ai kaloi vitin 1978-79 në Institutin për Advanced Study at Princeton. Ai u largua nga Universiteti i Parisit VI në 1980, por një vit më parë, ai kishte qenë i emëruar si profesor në Scientifiques Institut des Hautes Etudes në Bures-sur-Yvette. Connes ende mban këtë rang profesori.

Në 1981 u kthye në Connes Qendra Kombëtare Scientifique de la Recherche, këtë herë si drejtor i saj të hulumtimit. Ai e mbajti këtë post për tetë vite. Një tjetër pozicion ai u caktua për të ishte profesor në College de France në Rue d'Ulm në Paris në vitin 1984. Connes aktualisht mban pozitë si në Institut des Hautes Etudes Scientifiques dhe një në College de France.

Punës Connes është më algebras operator dhe është vënë në contect nga Moore:

Për vendin e kontributeve themelore dhe pioniere Alain Connes për të algebras operator në kontekst, kujtojnë se von Neumann dhe Murray në vitet 1930 dhe 1940 s u udhëhequr nga, ndër të tjera, teoria fantazme e operatorëve në hapësirë Hilbertiane, dhe nga konsiderata konstruktimin e modeleve matematikore për sistemet mekanike kuantike, të prezantuar atë që ata e quajtur unaza e operatorëve - që u quajt algebras von Njuman. ... Një nga problemet kryesore ka qenë dhe mbetet klasifikimin e këtyre algebras si objekte brendshme algjebrike dhe topological.

Në Moore përshkruan teza Connes 'si:

... tashmë një i madh, përparim të mahnitshme në problemin e klasifikimit.

Një nga dallimet e parë të madh ndërkombëtar për Connes ishte një ftesë për të dhënë një të ftuar ligjërata në Kongresin Ndërkombëtar në Helsinki në 1978. Katër vjet më vonë dhënien e një Medaljen e Fushave të Connes u shpallën në një takim të Asamblesë së Përgjithshme të Bashkimit Ndërkombëtar matematike në Varshavë në fillim të gushtit 1982. Medaljen e nuk u paraqit deri në Kongresin Ndërkombëtar në Varshavë të cilat nuk mund të mbahet në vitin 1982 siç ishte planifikuar dhe u shty deri vitin e ardhshëm. Leksione mbi punën e Connes që çoi në marrjen Medaljen e tij janë bërë në Kongresin e 1983 Ndërkombëtare. Araki, e përshkroi kontributet Connes ', shih:

Kontributet e tij më të shquar të
(1) Klasifikimi i përgjithshëm dhe një teoremë strukturë për faktorët e tipit III, të marrë në tezën e tij
(2) klasifikimin e automorphisms e hyperfinite faktor, i cili shërbeu si një përgatitje për kontributin e ardhshme
(3) klasifikimin e faktorëve injective, dhe
(4) aplikimin e teorisë C *- algebras të foliations dhe gjeometria diferenciale në përgjithësi.

Pas përshkruar këto kontribute, Araki vë në dukje edhe punë të tjera të tilla si Connes aplikimet e tij algebras operatorit të gjeometrise diferenciale dhe punën e tij jo-teori commutative integrimit të cilën ai botoi në vitin 1979.

Mur, në, përmbledh disa punë Connes ':

Taken krejt punës Connes në dekadën e fundit më algebras operator dhe aplikimet e saj ka transformuar subjekt, dhe hapur zonat e gjithë të reja të kërkimit.

Punës kohëve të fundit Connes 'ka qenë në gjeometri noncommutative dhe ai botoi një tekst i madh në temë në vitin 1994. Ai ka studiuar aplikimet për fizikën teorike dhe puna e tij është e një rëndësie të madhe tregohen, në fjalët e Araki në:

... fuqi pabesueshme e Alain Connes dhe pasuri e kontributin e tij.

Connes ka marrë shumë çmime për punën e tij. Përveç Medaljen Fushat e ai iu dha Aimee Prix Berthé në vitin 1975, Pecot Prix-Vimont në vitin 1976, medalje ari e Qendrës Kombëtare Scientifique de la Recherche në vitin 1977, Amperi Prix nga Académie des Sciences në Paris në 1980 dhe në vitin 1981 de électricité Prix de France.

Ai u zgjodh në Académie des Sciences në vitin 1982 që në atë kohë vetëm një nga trembëdhjetë Matematikanë në Akademisë. Ai ka qenë i zgjedhur si anëtar i jashtëm i Akademisë Mbretërore Daneze e Shkencave (1980), Akademia e Shkencave norvegjez (1993) dhe Akademia Kanadeze të Shkencave (1995).

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland