Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Marie Jean Antoine Nicolas de Caritat Condorcet

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

17 Sept 1743

Ribemont, France

29 March 1794

Bourg-la-Reine (near Paris), France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Marie-Jean-Antoine-Nicolas de Caritat mori titullin e tij Marquis de Condorcet nga qyteti i Condorcet në Dauphiné. Ai ishte arsimuar në Kolegje jezuit në Reims dhe në College de Navarre në Paris. Pas, ai studioi në Kolegjin Mazarin në Paris.

Në 1765 botoi Condorcet Essai sur le integrale calcul. Ai u zgjodh në Académie des Sciences në 1769. Gjatë kësaj periudhe ai prodhuar disa vepra të rëndësishme, duke përfshirë një në 1772 në gur integrale e cila u përshkrua nga Lagranzhit si:

mbushur me ide sublime e të frytshëm të cilat mund të kenë mobiluar materiale për disa vepra.

Menjëherë pas publikimit të 1772 punën e tij, Condorcet u takua Turgot, një ekonomist në frëngjisht i cili u bë një administrator nën Louis XV. Turgot u bë Kontrolluesi i Përgjithshëm i Financave në 1774 nën Louis XVI dhe ai e kishte emëruar Condorcet Inspektori i Përgjithshëm i Mint.

Turgot u shkarkua nga posti i tij në 1776 dhe Condorcet prirur dorëheqjen e tij. Mirëpo dorëheqja e Condorcet ishte refuzuar dhe ai vazhdoi të plotësuar këtë post deri më 1791.

Condorcet Në 1777 u emërua Sekretar i Shkencave Académie des. Ai kishte qenë këshilluar nga Volteri dhe nga Alembert d'për t'u bërë një ekspert në shkrim Obituaries në mënyrë që të përmirësojë shanset e tij për të marrë postin. Kjo sigurisht ishte këshilla të mira por cunguar rëndë prodhimin e tij matematikore.

Puna e tij më të rëndësishme ishte në probabilitet dhe filozofinë e matematikës. Traktat i tij më i rëndësishëm ishte Ese mbi Aplikimi e Analizës për Probabiliteti i vendimeve të shumicës (1785). Kjo është një punë jashtëzakonisht të rëndësishëm në zhvillimin e teorisë së probabilitetit.

Ai është i njohur për paradoks Condorcet që vë në dukje se është e mundur që një shumicë preferon opsion Një mbi opsionin B, një shumicë e preferon B C mundësi për zgjedhje, por shumica preferon opsion C mbi një opsion. (Kështu, "shumica preferon" nuk është kalimtare.)

Condorcet botuar Vie de M Turgot (1786) dhe Vie de Voltaire (1789). Në këto biografi ai tregoi se ai mbështet teoritë ekonomike Turgot dhe ra dakord me Voltaire në kundërshtimin e tij ndaj Kishës. Gjithashtu në 1786 ai ka punuar përsëri në idetë e tij për njehsim diferencial dhe integral, duke i dhënë një trajtim të ri të infinitesimals. Megjithatë traktat i tij nuk u botua.

Kur shpërtheu Revolucioni frëngjisht Condorcet championed shkak liberale. Ai u zgjodh si përfaqësues i Parisit në Kuvendin Legjislativ dhe ai u bë sekretari i Kuvendit. Ai hartoi planet për një sistem arsimor shtetëror të cilat u miratuan.

Nga 1792 Condorcet ishte bërë një nga udhëheqësit e shkaktojnë Republikane. Ai u bashkua me Girondists moderuar dhe argumentoi fuqishëm se jeta King duhet të kursehen.

Kur ra nga Girondists favor dhe Jacobins, një grup më radikal politik të udhëhequr nga Robespierre, mori përsipër, Condorcet argumentoi fuqishëm kundër të reja, të shkruar nxitimthi, kushtetuta, i cili ishte hartuar për të zëvendësuar një të cilat ai vetë kishte qenë kryesisht përgjegjës për përpilimin lart. Kjo tregoi një mungesë e kuptim dhe ai bëri për të kur ishte lëshuar një urdhër për arrestimin e tij.

Condorcet u fsheh dhe shkroi një shumë interesant filozofik punë Esquisse d'un des Progres tablo historique de l'esprit humain (1795). Në mars 1794 ai mendonte se shtëpia në të cilën ai ishte fshehur në Paris, ishte duke u shikuar nga enenies e tij dhe ai nuk ndjehet i sigurt. Ai u largua nga Parisi dhe pas tre ditësh ai u arrestua dhe u burgos më 27 mars 1794. Dy ditë më vonë ai u gjet i vdekur në qelinë e tij të burgut dhe nuk dihet nëse ai vdiq nga shkaqe natyrore apo në se ai u vra apo u jetën e tij.

J Herival përshkroi Condorcet si vijon:

... Condorcet nuk ishte politikan. Directness e tij pa kompromis për mënyrën dhe paaftësia për të vuajnë windbags palogjikshme në heshtje e bëri atë shumë armiq dhe miq pak. Zëri i tij i dobët, mungesa e kompetencave oratorik, dhe tendenca për të lindi Konventës nga lartësia e tepruar e argumenteve të tij ishte një nga tragjeditë e Revolucionit.

Jeta e tij është e përmblodhi nga HB Acton si vijon:

Tërësisht një njeri i Iluminizmit, një avokat i lirisë ekonomike, tolerancë fetare, reforma ligjore dhe arsimore, si dhe heqjen e skllavërisë, Condorcet kërkoi të zgjasë perandoria e arsyes për çështjet sociale. Në vend që të shpjegoj sjelljen njerëzore, siç ishte bërë deri tani, nga rekurs ose shkencat morale ose fizike, ai u përpoq të shpjegojë se nga një shkrirje të dy shkencat që përfundimisht u bë transmuted në disiplinën e sociologjisë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland