Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Frederico Commandino

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1506

Urbino, Italy

5 Sept 1575

Urbino, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Frederico Commandino 's babai ishte Battista Commandino i cili ishte nga një familje kryesore në Urbino. Battista kishte projektuar fortifikimeve e Urbinos, ndërsa babai i tij, gjyshi Frederico, kishin qenë sekretar për dukë e Urbinos.

Ka pak informacion në lidhje me rininë Commandino dhe të gjithë ne e dimë për shkollimin e tij e hershme është se ai ka studiuar latinisht dhe greqisht në Fano nën Torelli humaniste G. Ai u kthye në Urbino, ku faza e ardhshme e arsimit të tij erdhi për shkak të situatës politike në Evropë. Sulejman Magnificent erdhi në pushtet në 1520 dhe shumë shpejt presioni nga turqit u ndje në Evropë. Charles V, perandor romak Shenjtë, ndjeu se detyra e tij ishte për të mbrojtur Evropës së krishterë kundër turqve, por, pavarësisht nga kjo, trupat e tij spanjolle dhe gjermane marshuan kundër Papës, duke hyrë të qytetit të Romës maj 1527. Ata grabitura qytetit në Sack famëkeq të Romës me mijëra e kisha, pallate dhe shtëpi të shkatërruara. Familjes Orsini, një nga familjet kryesore të Romës, u larguan nga qyteti dhe kërkoi sigurisë në Urbino. Atje ata kishin një mësues matematike për një nga bijtë e tyre, dhe ky mësues të njëjtën Commandino mësoi matematikën.

Talentet Commandino u njihet shpejt nga mësues të tij. Pas kësaj u emërua mësues një peshkop në qershor 1533 ai rregulluar që Commandino të emërohet si sekretar privat tek Papa Klementi VII. Ai e mori këtë takim në qershor 1534, por më 25 shtator Papa Klementi 1534 vdiq dhe Commandino pastaj shkoi në Universitetin e Padovës. Bernardino Baldi, i cili ishte një student i Commandino në gjysmën e dytë të jetës së tij dhe shkroi një biografi të shkurtër të tij në 1587, pohoi se ai ka studiuar filozofi dhe mjekësi në Padova 1534-1544, por duhet të mos mendoj se kjo do të thotë se ai ishte një student për dhjetë vjet. Duke do të thotë e pavarur, ai ishte pothuajse me siguri në gjendje për të studiuar në një mjedis akademik, pa marrë gradë të veçanta. Padova është i famshëm për shkollën mjekësore, por pavarësisht kësaj ai mori studimet mjekësore nga Universiteti i Ferrara. Vlen të përmendet se Koperniku ndjekur një rrugë shumë të ngjashëm rreth 40 vjet më parë, ai gjithashtu studioi për mjekësi në Padova dhe mori një diplomë nga Universiteti i Ferrara, në Koperniku 's rast megjithatë shkallë Ferrara e tij ishte në ligjin dhe nuk e mjekësisë.

Duket se Commandino qëllim për të praktikuar mjekësi dhe në të vërtetë ai u kthye në Urbino me këtë qëllim. Kthehu në qytetin e tij në shtëpi, megjithatë, ai u emërua si mësues dhe këshilltar mjekësor për dukë e Urbinos. Ai u martua me gruan e tij por vdiq pas lindjes në dy vajza dhe një djalë. Pasi të bëhet mjek personal Duke e Urbinos, ai u takua me Kardinalin Farnese, vëllai i gruas dukë, dhe kardinali bindi atë për të lëvizur në Romë në fillim si 1550s mjekut të tij personal. Ndërsa në Romë ai u bë mik me Kardinalin Cervini dhe kur Cervini u zgjodh Papa Marcello II në 1555 ai dukej sikur do të shpëtuar me Commandino favorizon personale nga Papa. Megjithatë Papa Marcello II vdiq menjëherë pas zgjedhjes së tij dhe Commandino vazhdoi në shërbim të Dukës së Urbinos dhe kardinali Farnese por tani ai u kthye në Urbino të kryejë detyrat e tij.

Kjo do të duket se kurrë nuk ishte se Commandino entuziast rreth qenë një këshilltar mjekësor. Dashuria e tij e vërtetë ishte studimi i klasike matematikore dhe ai kishte njohuri matematikore, si dhe aftësitë e gjuhës, të redaktoni dhe për të përkthyer këto libra. Already kur ai jetoi në Romë, ai kishte filluar detyrën e redaktimit Ptolemeut 's Planisphere dhe nga kjo pikë më kaloi pjesën tjetër të botuar përkthime të tij jetës (kryesisht greke në latinisht), me komente, e teksteve klasike e Arkimedit, Ptolemeu, Euklidi, Aristarkun, Pappus, Apollonius, Eutocius, Heron dhe Serenus. Puna e parë e tij ishte botuar në edicionin e Arkimedit, i dedikuar për mbrojtës të tij kardinali Farnese, që ai i publikuar në 1558. Gjithashtu në 1558 Commandino publikuar punën që ai kishte filluar në Romë, domethënë Commentarius në planisphaerium Ptolemaei në të cilën ai dha një llogari të Ptolemeut 's projektim stereographic të sferës qiellore. Ajo që është interesante këtu është se Commandino njohur se Ptolemeut 's stereographic projektim është i lidhur me studimet e perspektivën e bëra nga arkitektë në dizajnimin e peisazh fazë. Kjo është në të vërtetë një lidhje e rëndësishme dhe kjo tregon se Commandino ka një kuptim të thellë të veprave që ai redaktuar.

Një letër interesante (shih), e cila Commandino shkroi Ottavio Farnese, Duka i dhe Parma Piacenza, më 3 nëntor 1560 na tregon diçka për jetën e tij. Djali i tij kishte vdekur dhe pasi që ai i kishte dërguar dy bijat e tij në një shkollë manastiri të jenë të arsimuar. Në këtë letër ai i tha Duka se ai kishte gjetur një burrë për një nga bijat e tij dhe vajzën e tij të dytë do të më shpejt të jetë e martuar. Arsyeja se ky ishte relevante ishte se falë që Commandino duhej të gjejnë për dy bijat e tij kishte marrë gati të gjithë kapitalin e tij dhe kështu për të vazhduar publikimin edicionet e tij të teksteve klasike matematikore ka kërkuar mbështetjen e vazhdueshme nga kardinali Farnese, mbrojtës i tij, dhe ai shpresuar edhe për një premtim të mbështetjes në moshën e tij të vjetër. Në letër Commandino paraqiti planet e tij për publikimet më tej duke përfshirë Ptolemeut 's analemmate De dhe një botim të Apollonius. Në fakt Commandino kishte vetëm një dorëshkrim i një përkthim latinisht e arabisht një version të këtij libri nga Ptolemeu në punë nga. Ai botoi edicionin e tij të analemmate De në 1562 së bashku me një koment mbi tekstin dhe një punë e tij mbi kalibrimin e sundials të cilat ai ndjeu shtuar një aspekt praktik të Ptolemeut 's diskutime teorike.

John Dee vizitoi Commandino në Urbino në 1563. Dee kishte bërë një kopje të superficierum divisionibus De nga Machometus Bagdedinus në 1559 dhe mori këtë kopje me vete në Itali, ku ai ia dha Commandino për të botuar, ashtu si dhe me të vërtetë ai e bëri. Dy vjet më vonë, në 1565, kardinali Farnese u bë Peshkop i Bolonjës dhe Commandino ndjekur patroni i tij për të Bolonjës. Atje ai botoi një punë origjinale De centro Gravitatis mbi qendrat e gravitetit. Kjo punë është përshkruar nga Drake në tekstin e tij të famshme mbi Galileo si:

... jam i pari traktat mbi qendrat e gravitetit në traditën Archimedean.

Në parathënie për këtë punë Commandino referohet edicionin e tij të Arkimedit 's De IIS quae vehuntur në aqua duo libri; De Insidentibus Aquae (Më organet lundruese) që në shtyp. Ishte përpjekjet e tij për të sjellë këtë tekst në një gjendje të mirë që kishte rezultuar në atë që bën punë origjinale mbi qendrat e gravitetit dhe e kishte shtyrë atë për të ndërmarrë punën për kontributin e tij origjinal. Edicionin e tij të Arkimedit 's në organet lundrues është gjithashtu shumë i rëndësishëm për të jo vetëm që ai koment mbi të, por ai gjithashtu corrected it:

Në veçanti prova e propozim 2 në librin II ishte i paplotë, dhe Commandino mbushur it out. Një hap i kërkohet ditur vendndodhjen e qendrës së gravitetit të çdo segment të një conoid alegorik. Asnjë trajtim lashtë e një problemi të tillë ishte i njohur atëherë, dhe Commandino ishte përpjekje e parë moderne për të plotësuar boshllëkun.

Këto dy vepra janë botuar në Bolonjë, por nuk Commandino kaluar të gjatë në atë qytet që nga kardinali Farnese vdiq më 28 tetor 1565, pas së cilës Commandino kthye në Urbino. Duke e Urbinos dhënë atij pension të cilën ai kishte shpresuar për në letrën e tij të 1560 dhe për disa vite ai duket të ketë qenë në vend jo aktive, ndoshta për shkak të problemeve shëndetësore të shkaktuara nga punë jashtë orarit. Megjithatë, bir i Commandino Duke kërkuar që të përgatisë një përkthim latinisht e Euklidit 's Elemente dhe e vuri të punojnë me entuziazëm në këtë detyrë madhore. Ajo u botua në 1572, i dedikuar për Duka Francesco Maria e Urbinos, me komentet e zakonshme të hollësishme që ai gjithmonë e dhënë. Në të njëjtin vit ai botoi edicionin e tij latinisht e Sizes Aristarkun dhe distanca e Dielli dhe hëna përsëri me koment.

Në këtë kohë ngarkesa e punës së tepërt që Commandino kishte vënë në vetë gjatë viteve ishte marrë me pagesë saj. Megjithatë, ende dëshirojnë të shtyjnë përpara me botimin, ai tani e mbikëqyrur edhe nxënësit e tij në këtë detyrë. Në veçanti ai mbikqyri një botim italisht i Euklidit, por ai vazhdoi përkthimin e tij, duke punuar mbi Heron 's pneumatikë. Ky përkthim i fundit ishte ende nuk është publikuar në kohën e vdekjes së tij, por djalin e tij në ligjin e siguroi se ky kontribut i fundit i plotë shfaqen në shtyp në 1575. Ne se puna e fundit e plotë që ai la pas një përkthim latinisht paplotë të Librit III të VIII të Grumbullimit Pappus '. Nxënësit e tij del Monte përfundoi detyrën dhe botoi këtë kontribut përfundimtar në 1588.

Ne duhet të përmendim një arritje e mëtejshëm të Commandino, domethënë përmirësimin e tij të reduktimit busull, duke ndihmuar për zhvillimin e saj në busull proporcional. Ndoshta ne duhet të themi saktësisht se çfarë është një busull ulje. Ajo përbëhej nga një palë e kompas me shtimin e një numri të pikave të mprehta të cilat mund të ul poshtë dhe armë për të siguruar një pajisje të aftë për të dhënë matjeve në proporcion të caktuar për të se sa larg këmbët e kompas u hapën. Thuhet se ka qenë e shpikur nga Fabricio Mordente si një instrument i hartimit por ai shpejt u bë e përdorur për të gjetur proporcione midis figurave. Në Gamba tregon se Mordente kaloi disa kohë në Urbino dhe kishte shumë diskutime me Commandino dhe nxënës i tij del Monte.

Si ishte kjo ndryshuar për herë te busull në proporcional? Pra një busull proporcional ishte si një palë e kompas, por që ka një luajtshme varet në mes. Ai e kishte pikë në dy skajet e këmbëve dhe, varësisht nga pozita e varen, një proporcion të caktuar u arrit midis distanca masa me pikë në një fund dhe ata që në të tjera. Ajo u përdor për të zmadhuar apo zvogëluar vizatime. Hap tjetër përpara nga përpjekjet e Commandino dhe del Monte ishte ajo e Galileos në vitin 1606 kur ai i zhvilluar busull proporcional në një lloj rrëshqitje-rregull.

Në diskuton Napolitani arritjet e Commandino që ai me të drejtë sugjeron se kishte ndikim më të madh e dikush në sigurimin se teksteve klasike greke matematikore mbijetuar duke botuar edicionet e tij prej tyre.

Edward Rosen përfundon artikullin e tij duke shkruar:

Në shekullin e gjashtëmbëdhjetë, matematikë perëndimore doli me shpejtësi nga një rënie njëmijtë. Ky kthim prapa të shpejtë është ndihmuar nga Apollonius, Arkimedi, Aristarkun, Euklidi, Eutocius, Heron, Pappus, Ptolemeut dhe Serenus - botuar nga Commandino.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland