Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Frank Nelson Cole

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

20 Sept 1861

Ashland, Massachusetts, USA

26 May 1926

New York, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Frank Cole 's prindërit ishin Frances Maria dhe Otis Pond Cole i cili vinte nga një familje e cila kishte jetuar në Rehoboth, Massachusetts, që nga shekulli 17-të. Otis Cole ishte një fermer, një tregtar në lëndë druri që ka një përfshirje në prodhim, i cili gjithashtu kishte një interes në matematikë. Pas Frank u diplomua nga Shkolla e Lartë në Marlboro, Massachusetts, ai ishte tutored privatisht para se ai hyri në Universitetin e Harvardit më 1878. Ka aftësinë e tij u njoh menjëherë dhe u dha bursa e cila jo vetëm ka ndihmuar atë duke studiuar për AB e tij, dhënë në 1882, por edhe një Udhëtimi Parker Fellowship që paguhen për atë për të vizituar Leipzig gjatë 1883-85, kur ai ka studiuar në Klein. Periudhë kaloi me Klain ishte shumë fitimprurës pavarësisht Klein 's shëndetësor të dobët gjatë kësaj kohe, kur ai pësoi keq nga depresioni. Cole gjithashtu kaloi disa kohë në Göttingen gjatë këtyre viteve të kaluara në Gjermani dhe atje u takua me gruan e tij të ardhshëm.

Cole u kthye në Harvard dhe ka shkruar një tezë Një Kontribut Teoria e Përgjithshme e Equation Diplomë e gjashtë e cila, si tregon titulli, studiuar ekuacionet e shkallës 6. Temë kishte qenë sugjeruar atij nga Klein i cili ishte mbikqyrësi i tij në mënyrë efektive teza. Cole paraqitur këtë tezë në Universitetin e Harvardit, të mos Göttingen University, për Ph.D. e tij cila u dha në 1886. Ndërsa ai përfundoi tezën e doktoratës me shkrim, Cole kishte filluar tashmë të leksion në Harvard dhe ai vazhdoi të leksion atje deri në 1887. Gjatë vitit 1887-88 Cole ishte një mësues privat në Harvard, pastaj në verë në fund të atij viti akademik ai u martua me Marie Marta Streiff e Göttingen më 26 korrik, ata kishin një vajzë dhe tre djem. Në tetor 1888 ai u emërua instruktor në Universitetin e Miçiganit, duke u graduar profesor asistent në vitin e ardhshëm.

Cole në vitin 1895 u emërua profesor në Universitetin Kolumbia, një post që ai e mbajti deri në vdekjen e tij. Menjëherë pas kësaj ai mbërriti në Universitetin Kolumbia ai ishte emëruar si Sekretar i Shoqërisë matematike amerikan dhe e ka mbajtur këtë post nga 1896 deri 1920. Editor Kjo nuk ishte punë e tij vetëm për të Shoqërisë Amerikane për matematike në 1897 ai u emërua si-në Shefi i Buletinit të American Mathematical Society, duke mbajtur këtë post deri pak para vdekjes së tij. Ai ishte zëvendëspresident i Shoqërisë në 1921, por edhe pse ai ishte ofruar nder të presidentit që të American Mathematical Society, ai e ktheu atë.

Kontributet kryesore e tij kërkimore janë në teori numër, në veçanti në numrat e kryeministrit, dhe për teori grup. Në teori ai arritur numrin dallim të parë që faktori 2 67-1 dhe ai e bëri këtë duke përdorur remainders katror. Në fakt

2 67-1 = 147573952589676412927 = 761.838.257.287 193.707.721

cilat një kompjuter do të llogaritin në sekonda pak sot. Kontributet e tij për të factoring një numër të madh u botua në 1903. Prodhimin e tij e hulumtimeve të ishte, megjithatë, mjaft modeste dhe ai botoi vetëm rreth 25 letra gjatë karrierës së tij. Këto publikime përfshijnë disertacionin e doktoraturës në 1886 dhe një diskutim të icosahedron në 1887. Ai botoi funksionet lineare të një variable komplekseanalet e matematikës në 1890 pas, midis viteve 1891-1893, ai gjeti listën e plotë të grupeve të thjeshtë me urdhërat midis 200 dhe 600. Një botim me vlerë të përmendet është sistemet i dobësive trembëdhjetë letra që ai i botuar në transaksionet e Shoqërisë American Mathematical në 1913.

Një kontribut të rëndësishëm në teorinë e grupeve të bërë nga Cole ishte puna e tij në botimin e përkthimit të tij në gjuhën angleze të netto 's libër në teorinë e grupit. Kjo duket si teori e Substitutions dhe aplikimet e saj në algjebër (AA Register Publishing Company, 1892) dhe është ndërmarrë me netto 's marrëveshje. Në fakt netto rishikuar tekstin gjermanisht të librit të tij, në mënyrë që përkthimi anglisht nga Cole mund të përfshijnë disa përmirësime. Ai ishte libri i parë në teorinë e grupit në anglisht dhe ishte e rëndësishme në nxitjen e interesit në teori grup në botë që flet anglisht. Ajo u ribotuan në 1964.

Si lektor Cole u përshkrua si "të vërtetë të frymëzuar" nga Osgood, i cili nuk ishte në përgjithësi për të dhënë një falënderim me lehtësi. Ai solli fundit matematikore tema kërkimore të tij ligjërata dhe ishte një faktor i madh në përmirësimin e arsimit matematikore në Harvard. Osgood dhe M Bôcher ishin në mesin e studentëve të tij.

Ai themeluar Nelson Cole Frank Çmimet në algjebër dhe teoria numrin dhe sot këto janë çmime shumë prestigjioze. Mënyrë kjo ndodhi ishte se kur Kol, i dha fund magji e tij njëzet e pesë vjet dhe detyrat e sekretarisë redaktuese për Shoqëri American Mathematical anëtarët e tjerë të Shoqërisë ishin aq mirënjohës për kontributin e tij që ata të mbledhur të holla për t'i dhënë atij për të treguar njohjen e tyre . Kjo ishte kjo para se ai zgjodhi të mos e pranojnë, por për t'u kthyer atë në shoqëri për të ngritur çmimin.

Cole është përshkruar nga David Eugene Smith në sa vijon:

Si një njeri Cole u admiruar nga të gjithë ata që depërtuar një rezervë të caktuara që ishte e natyrshme të tij, si një ekzekutiv ai ishte besnik në çdo detyrë, si një mësues ai ishte bujar e kohës që ai do t'i jepte për të provuar ata që vlera e tyre, dhe si një mik ai ishte besnik të fundit. Ai donte të ecën gjatë në vend duke studiuar pemë dhe lule të egra.

Në fakt Cole mori dashurinë e tij për pemë dhe lule të egra nga babai i tij, dhe në fakt, siç kemi përmendur pranë fillimit të këtij neni, të trashëguar dashurinë e tij të matematikës nga i njëjti burim.

Dhënat biografike që kemi dhënë sugjerojnë se jeta Cole ishte një vend i hapur e përkushtimit të matematikës dhe familjen e tij. Megjithatë ai vdiq pas një histori të çuditshme erdhën në dritë e cila nuk është shpjeguar plotësisht. Zund lidhet me detaje në:

1926 Cole njoftoi synimin e tij të dalin në pension nga Kolumbia në shtator të atij viti. Megjithatë në fund të majit, pas një operacioni për një dhëmb i infektuar, ai vdiq për shkak të dështimit të zemrës në shtëpinë e tij në New York City. Më pas, ajo u bë e ditur se ai kishte qenë ftohta nga familja e tij që nga viti 1908, dhe për dy vitet e fundit ai kishte jetuar në Bronks nën emrin e supozuar e Edward Mitchell dhe pretenduar të jetë një "llogaritar i zakonshëm". Arsye për sjellje të pazakontë Cole, i cili gjeneruar koment shumë dhe spekullimet, ishin vetëm shpjegohet pjesërisht pas vdekjes së tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland