Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Paul Moritz Cohn

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 Jan 1924

Hamburg, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Paul Cohn studiuar në Trinity College Cambridge, dhe ai u dha një diplomuar në vitin 1948. Ai vazhdoi të studiojnë në Kembrixh për doktoraturë e tij dhe kjo është dhënë në 1951. Në këtë vit ai u emërua Charge de Recherches në Universitetin e Nancy në Francë, ku ai mbeti për një vit.

Në 1952 Cohn u emërua si pedagog i matematikës në Universitetin e Mançesterit. Cohn ishte një profesor vizitor në Universitetin e Yale gjatë 1961-62, shpenzimet pjesë e 1962 në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley. Ky ishte viti që Cohn la lectureship tij në Mançester për të marrë një Lexueshmëria në Queen Mary College të Universitetit të Londrës. Cohn mbetur në Queen Mary College deri në vitin 1967, por ai kaloi disa kohë në emërimet e vizituar gjatë këtyre pesë viteve, duke mbajtur vizituar professorships në Universitetin e Çikagos në vitin 1964 dhe në Universitetin Shtetëror të Nju Jorkut në Bruk me gurë në vitin 1967.

E mbetura brenda në Universitetin e Londrës, Cohn lëvizur në Bedford College në vitin 1967 ku ai u emërua profesor i matematikës dhe kreu i Departamentit të matematikës. Ai u shndërrua shumë shpejt në udhëtimet e tij përsëri, duke qenë profesor në vizitë në Rutgers University në 1967-68, në Universitetin e Parisit në vitin 1969, dhe në Universitetin Tulane dhe Instituti indian i Teknologjisë në Delhi të dyja në 1971. Pastaj në vitin 1972 ai ishte vizituar profesor në Universitetin e Alberta dhe vitin e ardhshëm ai vizitoi Universitetin Carleton të Otavës. Një vizitë në Izrael në vitin 1975 e mori atë në Technion në Haifa dhe pastaj në vitin 1978 ai ishte kthyer në Shtetet e Bashkuara në Iowa State University. Vit pas udhëtimeve të tij e mori atë përsëri në Gjermani, vendin e lindjes së tij, ku ai vizitoi Universitetin e Bielefeld.

Cohn lëvizi përsëri në Universitetin e Londrës në vitin 1984 kur ai u emërua si profesor në University College në Londër. Dy vjet më vonë ai u nderua me titullin e Astor Profesor i matematikës në Universitetin College. Ai në pension në vitin 1989 u emërua Profesor Emeritus dhe nderi Research Fellow. Në këtë periudhë 1984-89, Cohn pajisur me një numër vizitash më tej duke përfshirë një vizitë të kthehet në Universitetin e Alberta në vitin 1986 dhe një vizitë e kthimit në Izrael në vitin 1987, këtë herë për të vizituar Bar Ilan University at Ramat Gan.

Në interesat kërkimore Cohn ka punuar gjerësisht në shumë fusha të algjebër, por, në veçanti ai ka bërë kontribute të jashtëzakonshme për të jo-teori commutative ring. Letra e tij e parë u shfaq në shtyp në 1952 dhe këto letra e hershme shumë tema. Ai përgjithësuar një teoremë për shkak të Magnus, dhe ka punuar në strukturën e hapësirave tensori. Në vitin 1953 ai botoi një letër të përbashkët me K Mahler mbi pseudo-vlerësimit dhe vit pas ai botoi një vepër të algebras gënjej. Gjatë disa viteve të ardhshme punën e tij shkonin në të gjithë grupit teori, teoria fushë, unaza gënjej, semigroups, grupet abelian dhe teori rrjet. Grupi i tij i parë Gënjeshtra libër u botua në vitin 1957.

Nga 1958 ai botoi gazeta më algebras Jordani, unaza ndarje gënjej, fushat e anuar, unaza pa ideal dhe jo-domains commutative unik factorisation. E dytë e tij ekuacionet lineare libër u botua në vitin 1958 dhe një tjetër libër gjeometria forta u botua në vitin 1961. Një libër tej Universale algjebër u botua në vitin 1965 me një botim të dytë të botuar në 1981. Nga mesi i viteve 1960 veprën e tij përqendrohet në jo-teori commutative unazë dhe teorinë e algebras.

Ndoshta unazat më të njohur Cohn monografi kërkimit të Lira dhe marrëdhëniet e tyre u botua në vitin 1971. Kjo përmbante një zhvillim sistematik të punës së Cohn dhe të tjerët në algebras lirë associative dhe klasa e ndërlidhur e unaza, unaza në veçanti pa ideale. Të përfshira në libër janë rezultatet e bukur Cohn mbi embedding e unazave në fusha të anuar që ai kishte botuar në gazetat më parë. Një recensues komentoi:

Në përgjithësi, libri është një ngjarje e madhe në letërsinë e algjebër moderne. Ajo përfundon formimin e teorisë së algebras lirë associative dhe klasa e rrjeteve të lidhura si një sferë të pavarur e teorisë ring.

Një botim i dytë i këtij libri u botua në 1985 me materiale shtesë. Një recensues komentoi:

Ky është edicioni i dytë i një libër provuar të jetë shumë i rëndësishëm në zhvillimin subjekt i lirë (associative) algebras. Rëndësinë e saj nuk është vetëm si një burim për të mësuar dhe referim por edhe si një koleksion i pyetjeve tërheqëse të hapur.

Në vitin 1974 vëllimin e parë të studimeve të Algjebra libri i tij ishte botuar. Vëllimi II Algjeber u shfaq në vitin 1977 dhe kur puna është shfaqur në një botim të dytë ai ishte një vëllim tre punë, me volumet e I dhe II në vitin 1989 dhe vëllimi i III-të botuar në vitin 1990. Libra të tjerë nga Cohn fushë përfshijnë ndërtimet e anuar (1977), numrat e algjebrike dhe funksionet algjebrike (1991), Elemente të algjebër lineare (1994) dhe në fusha të anuar botuar si Vëllimi 57 në Enciklopedia e Matematika dhe Aplikime saj. Ky libër e shtrin fushën e ndërtimeve shënimet leksion i shtrembër të botuar në 1977, por 1995 punës ofron një vështrim gjithëpërfshirës në tërë zonën:

Teoria e fushave i pjerrët është ende jo aq i njohur si analog commutative. Kompleksiteti i problemeve në përcaktimin noncommutative është një nga arsyet për këtë fakt. Kjo është meritë Cohn për të siguruar një trajtim koherent i kësaj lënde i cili në të njëjtën kohë çon lexuesin në një gamë të gjerë të problemeve kërkimore interesante dhe të rëndësishme, në lidhje me pyetjet në algjebër, gjeometri dhe logjikës.

Cohn është një anëtar entuziast i Shoqërisë matematike në Londër dhe ai ka shërbyer si sekretar i Shoqërisë së saj gjatë 1965-67, si një anëtar i Këshillit në 1968-71, 1972-75 dhe 1979-84, presidenti po i Shoqërisë gjatë 1982-84 . Ai gjithashtu ka vepruar si redaktor i monografi matematike Londër Shoqëria gjatë 1968-77 dhe 1980-93 përsëri. Ai shërbeu gjithashtu si një anëtar i Komitetit matematike e Këshillit Kërkimeve Shkencore 1977-1980 dhe ka shërbyer në Këshillin e Shoqërisë Mbretërore të Londrës në 1985-87. Cohn u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore në vitin 1980 dhe ka marrë nderon shumë për kontributin e tij të shquar në matematikë. Midis çmime të ndryshme për të Cohn janë Lester R. Ford Çmimin nga Shoqata e matematike të Amerikës në 1972 dhe Çmimin Berwick të lartë të Shoqërisë matematike në Londër në vitin 1974.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland