Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Arthur Byron Coble

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

3 Nov 1878

Williamstown, Pennsylvania, USA

8 Dec 1966

Harrisburg, Pennsylvania, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Arthur Coble 's prindërit ishin Ema unë Haegy dhe Ruben Coble. Ema nëna e tij ishte një mësues dhe Ruben babai i tij ishte, në kohën e lindjes së Arthur, menaxher i një dyqani, por më vonë ai u bë president i një banke. Ruben dhe Emma Coble u Lutherans dhe ata ishin pjesë e komuniteti të madh Lutheran të Pensilvanisë. Komuniteti Lutheran ishte, megjithatë, ndarë në fraksione të ndryshme dhe Kisha evangjeliste luterane në Amerikë, në të cilën Cobles i takonte, kishte një histori të gjatë të rritjes, shkrirje, dhe amalgamations dhe ishte duke kaluar një periudhë të vështirë, kur Artur ishte e re. Edhe pse Arthur u sollën deri saktësisht si një Lutheran Ungjillore, ai e hodhi poshtë këtë Kisha kur arriti moshën e rritur.

Coble hyrë Kolegji Pensilvanisë e Gettysburg, më i vjetër ekzistues Lutheran kolegj në Shtetet e Bashkuara të themeluar në 1832, në 1893. Kolegji ishte riemëruar Gettysburg Kolegjin në 1921. Coble diplomuar me një AB në 1897 dhe, pasi kaloi një vit si mësues në një shkollë publike, ai filloi studimet e doktoraturës në Universitetin Johns Hopkins në 1898. Ai ndërmori kërkime në gjeometrinë algjebrike dhe ishte dhënë Ph.D. e tij për tezën e tij Raporti i Curve Quartic të Conics në vitin 1902. Teza ishte mbikqyrësi i tij Frank Morley.

Coble u emërua një mësuesi i matematikës në Universitetin e Missouri në vitin 1902 dhe më pas u emërua në Universitetin Johns Hopkins në 1903 ku ai u bë Morley 's ndihmës hulumtuese. Ai botoi disertacionin e doktoraturës si Lakorja quartic si conicslidhje me transaksionet e Shoqërisë American Mathematical në vit ai mori pozicionin e asistent kërkimore në Baltimore. Institucioni Carnegie të Uashingtonit ishte themeluar në vitin 1902 nga Andrew Carnegie për të kontribuar në fusha të ndryshme të hulumtimit shkencor dhe një pjesë të parë të studimeve institucionit mbështetur ishte ajo e Coble dhe Morley. Financimi ishte mjaft bujare që Coble ishte në gjendje për të përdorur granti për të udhëtuar jashtë vendit dhe, siç ishte zakon për Matematikanë amerikanë në atë kohë, ai udhëtoi për në Gjermani, ku ai ka studiuar në Universitetin e Bonit Greifswald University. Synimi i tij ishte që të punojnë me Eduard Studimi i cili ishte i njohur edhe për Matematikanë në Universitetin Johns Hopkins që ai kishte mësuar atje në vitin 1893. Studimi ishte profesor në Greifswald por ai u zhvendos në mes të 1904 në Bonn. U kthyer në Shtetet e Bashkuara për fillimin e sesionit 1904-05, Coble u caktua si instruktor në matematikë në Universitetin Johns Hopkins.

Në 1905 u martua me Coble Abby Walker Adams Whitney, ata kishin katër fëmijë. Ai u gradua profesor i asociuar në 1909, por ai u largua nga Johns Hopkins kur ofruar një rang profesori të plotë në Universitetin e Illinois në Urbana-rrafshinë në 1918. Përveç për të qenë një profesor vizitor në Çikago në vitin 1919 dhe 1927-28 të cilin ai kaloi përsëri në Universitetin Johns Hopkins, Coble mbetur në Universitetin e Illinois për pjesën tjetër të karrierës së tij.

Interesat e tij në hulumtim kanë të bëjnë me geometries fundme dhe teoria e grupit që lidhen me to, dhe të transformimeve Kremones lidhur me teorinë e Galois ekuacioneve. Më pas në karrierën e tij ai studioi marrëdhëniet ndërmjet funksioneve theta hyperelliptic, invariants paarsyeshme binar, sipërfaqe Weddle dhe sipërfaqe Kummer. Letrat e tij të hershme, e shkruar ndërsa ai ishte në Universitetin Johns Hopkins, përfshijnë: Në lidhje në mes të tre grupet parametri të një kurbë hapësirë kub dhe një sipërfaqe quadric (1906); Një formular aplikimi i problemet lidhur me disa grupe te Kremones zgjidhjen e ekuacioneve të shkallës më të lartë (1908); Një kërkesë e kryqit Moore-së grupit raport me zgjidhjen e ekuacionit sextic (1911); Një aplikim të gjeometrisë së fundme për teori karakteristike e çuditshme dhe madje edhe funksione theta (1913); dhe vendos Point dhe grupet aleate Kremones (1915).

Në 1929 Coble botuar monografi gjeometrinë algjebrike dhe funksionet thetaAmerican Mathematical Society Publikime Colloquium, të vëllimit të dhjetë të tillë. Ai u bë një klasik amerikan matematike dhe Shoqëria ribotuar atë në vitin 1961, pastaj përsëri në 1982. Disa nga botimet e tij më vonë përfshin konfigurimin e përcaktuar nga funksionet theta botuar në Fletoren matematike Duka në 1939. Ky dokument shqyrton teorine invariant e transformimeve Kremones zhvilluar si nga Coble në letrat e tij të mëparshme. Një transformim linear homogjen, me koeficientët integrale, është lidhur me një transformimet Kremones dhe këto transformime të formojnë një grup i cili Coble studiuar. Në veçanti, duke marrë integrale Koeficientët modulo m, për disa m, çon në një grup fundme faktor. Në 1940, gjithashtu në Journal Duke matematike, ai publikoi "forma Trilinear. Në vitin e parë ka dalë në pension ai botoi tresh dhe kuaternare eliminimin (1946) e cila shtrihet nga puna Macaulay dhe van der Waerden, dhe shtrihet edhe punën e bërë nga Morley dhe Coble disa 20 vjet më parë.

Coble Në 1934 u bë Kryetar i Departamentit të matematikës në Universitetin e Illinois dhe ka vazhduar në këtë rol derisa ka dalë në pension në vitin 1947. Ai ka kontribuar në përpjekjet e luftës gjatë Luftës së Dytë Botërore duke xhiruar një program të veçantë të përshpejtuara shkallë për personelin e marinës. Me kohë ka dalë në pension në vitin 1947 shëndeti i tij ishte tashmë në rënie për shkak të sëmundjes Parkinson. Megjithatë ai pranoi një pas një viti në Kolegjin Haverford por pas mësimit për një semestër ai gjeti në rritje problemet e tij shëndetësore shumë të vazhdojë dhe ai dha dorëheqjen. Ai ishte i përfshirë në një aksident me makinë në 1956 të cilat lanë atë në gjendje të ecin pa ndihmë. Ai pastaj u transferua në Lykens, Pensilvani, ku ai jetoi dhjetë vitet e fundit të jetës së tij. Ai vdiq në një spital në Harrisburg, Pensilvania.

Coble punuar shumë dhe në mënyrë efektive për Shoqëri American Mathematical gjatë shumë viteve. Ai ishte zëvendës-kryetar i Shoqërisë në vitin 1917, atëherë ai redaktuar Transaksionet e Shoqërisë American Mathematical për pesë vjet nga 1920. Ai ishte i përfshirë me redaktimi Revista Amerikane e matematikës gjatë shumë viteve midis 1918 dhe 1933. Megjithatë puna e tij më të rëndësishme për Shoqëri American Mathematical ishte bërë gjatë viteve 1933-34 kur ai ishte president. Shoqëria në atë kohë ishte në disa vështirësi financiare dhe kjo ishte për të kreditit Coble madh se ai merret në mënyrë efektive me këtë problem. Ai shkroi një letër si pjesë e fushatës për të vënë në një pozitë Shoqëria duhur financiare që tregon pozicionin e tij në mënyrë të qartë:

Është vështirë se do të duket vetëm për një universitet, vit pas viti, patjetër për të planifikuar në një program kërkimor pa edhe rregullimin korresponduese të paktën të paguajnë pjesërisht për publikimin e rezultateve të një program të tillë. Kjo është vetëm përmes publikimit të rezultateve të hulumtimit që mbështetjen e saj mund të justifikohet në mënyrë adekuate. Universitetet që janë vazhdimisht inkurajimin e një prodhimi më të mëdha dhe më të madhe të kërkimit shkencor dhe janë duke fituar prestigjin gjithnjë e më shumë edhe mund të pritet për të kontribuar.

Archibald të jep disa tregues i hobbies Coble së, me shkrim se ai ka gëzuar:

... golf, tenis, not, tramping, ura, bilardo, dhe lexim të lehta.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland