Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

William Kingdon Clifford

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

4 May 1845

Exeter, Devon, England

3 March 1879

Madeira Islands, Portugal

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

William Kliford tregoi premtim i madh në shkollën ku ai fitoi shumë çmime në lëndë të ndryshme. Në moshën 15 ai u dërgua në King's College, Londër, ku ai shkëlqeu në matematikë dhe në klasike, literaturë në anglisht dhe (ndoshta papritur) në gjimnastikë.

Kur ai ishte 18 vjeç, Uilliam hyrë Trinity College, Cambridge. Ai fitoi jo vetëm çmime për matematikën, por edhe një çmim për një fjalimi që ai mbajti në Sir Walter Raleigh. Grindavec Ai ishte i dyti ne provimet e tij të fundit (në të përbashkët me shumë matematikanë të tjerë të famshëm të cilët ishin të dytë në Kembrixh si Thomson dhe Maxwell). Ai u zgjodh për një të Bursës në Trinity në 1868.

Në vitin 1870 ai ishte pjesë e një ekspedite në Itali për të marrë të dhëna shkencore nga një eklips. Ai kishte përvojë të ardhur keq për të qenë pranë shipwrecked Sicili, por ai ishte me fat për të mbijetuar.

Në 1871, Kliford u emërua në karrige e matematikës dhe Mekanikë në University College në Londër. Në 1874 ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore. Ai ishte gjithashtu një anëtar entuziast i Shoqërisë matematike në Londër e cila zhvilloi takime të tij në University College.

Ndikohet nga puna e Riemann dhe Lobachevsky, Kliford studiuar jo-gjeometri Euklidiane. Në 1870 ai shkroi mbi teorine e materieshapësirën ku ai argumentoi se energjia dhe çështje thjesht lloje të ndryshme të lakim të hapësirës. Në këtë punë ai paraqet ide që do të formojnë një rol themelor në Ajnshtajnit 's Teoria e përgjithshme e relativitetit.

Clifford përgjithësuar quaternions (paraqitur nga Hamilton dy vjet para lindjes Clifford's) për atë që ai e quajti biquaternions dhe i përdori ato për të studiuar në lëvizje jo-hapësira Euklidiane dhe sipërfaqeve të caktuara. Këto tani janë të njohur si 'hapësira Kliford-Klein'. Ai tregoi se hapësira e lakim të vazhdueshme mund të ketë struktura të ndryshme topological.

Kliford gjithashtu provoi se një sipërfaqe Riemann topologically është ekuivalent me një kuti me vrima në të.

Si reputacionin e një Kliford mësues ishte shquar. Një student, problemet që ka me Fildishtë 's Teorema mbi tërheqjen e një ellipsoid, përshkruan, Kliford përgjigje për pyetjet e tij:

Pa ndonjë diagramë apo ndihmë simbolike që ai e përshkroi kushtet në të cilat gjeometrike zgjidhje varej, dhe ata duket se qëndrojnë jashtë dukshëm në hapësirë. Nuk kishte pasoja më të konkludohet, por fakte reale dhe evidente që kërkohet vetëm për t'u parë.

Jo vetëm që ishte Kliford një mësues shumë origjinale dhe studiues, ai ishte edhe një filozof i shkencës. Ai solli mendje fraza "-stuff 'për elemente nga e cila ndërgjegje është e përbërë. Filozofia e tij ishte zhvilluar më tej nga Karl Pearson. Në një fjalim ai dha si një universitare ai tha:

Thought është e pafuqishme, përveç atë për të bërë diçka jashtë vetes: mendim që pushton botën nuk është ëndërrimtar, por aktiv.

Në moshën 23 ai mbajti një leksion për të Institucionit Mbretërore të drejtë Disa nga kushtet e zhvillimit mendor. Në të ai u përpoq të shpjegojë se si zbulim shkencor vjen për:

Nuk ka zbulues shkencore, pa poet, pa piktor, asnjë muzikant, i cili nuk do të ju them se ai gjeti bërë gati zbulim e tij apo poemë ose foto - që ajo erdhi në atë nga jashtë, dhe se ai nuk e bëri të vetëdijshme të krijojë atë nga brenda .

MacFarlane [na tregon se:

ai ishte njeri i çuditshëm në pamjen, zakonet dhe mendimet.

Një përshkrim i tij nga një student shokët është interesante:

Aftësi dhe shkathtësi e tij ishin jashtëzakonisht të mëdha, por gjëja më e shquar është forca e tij e madhe në krahasim me peshën e tij, siç tregohet në disa ushtrime. Në një kohë ai do të tërheqë deri në bar ose me dorë, i cili është i njohur mirë që të jetë një nga bëmat më të mëdha të fuqisë.

Ai ndau me Charles Dodgson kënaqësinë e fëmijëve të këndshëm. Edhe pse ai kurrë nuk rivalled Dodgson 's Lewis Carroll libra në sukses, Kliford ka shkruajtur Njerëzit e mi, një libër tregimesh të shkruara të zbavitem zanash fëmijët.

Në 1876, Kliford pësoi një kolaps fizik. Ky ishte bërë me siguri më keq nga punë jashtë orarit nëse nuk shkaktuar tërësisht nga ajo. Ai do të kaloni ditën me mësimin dhe detyrat administrative, pastaj kalojnë gjithë natën në studimin e tij. Gjashtë muaj kaluan në Algjeri dhe Spanja lejohet atij që të mbulojë të mjaftueshme për të rifilluar detyrat e tij për 18 muaj, por ndoshta në mënyrë të pashmangshme, ai përsëri u shemb. Një periudhë e kaluara në vendet e Mesdheut kanë pak për shëndetin e tij dhe pas nja dy muaj mbrapa në Angli në fund të vitit 1878 ai u nis për në Madeira. Shpresuar për shërim nuk materializuar dhe ai vdiq disa muaj më vonë.

Faqe titullin e veprave të tij të mbledhura përmban të japin kuotën e bërë parë nga Njutoni duke folur për Cotes

Nëse ai kishte jetuar ne mund të kemi njohur diçka.

Shumica e punës së tij ishte në fakt botuar pas vdekjes së tij. Vëllimi 1 i dy Elemente dinamika e vëllimit punës u botua në vitin 1878, vëllimi i dytë shfaqen pas vdekjes së tij. Ligjerata dhe ese dhe Duke parë dhe të menduarit janë botuar në 1879. Kuptim të përbashkët të shkencave ekzakte është përfunduar nga Pearson dhe publikuar në 1885.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland