Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Rudolf Friedrich Alfred Clebsch

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

19 Jan 1833

Königsberg, Germany (now Kaliningrad, Russia)

7 Nov 1872

Göttingen, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Alfred Clebsch hyri shkollë të matematikës në Universitetin e Königsberg në 1850. Në këtë shkollë, themeluar nga Jacobi, ai u ndikua nga Jacobi me mësuesit e tij Hessen dhe Friedrich Richelot të cilët ishin të dy studentë të Jacobi. Në fakt edhe pse nuk u takua Jacobi, i cili vdiq një vit pas Clebsch hyrë Universiteti i Königsberg, Jacobi u për të ndikuar në atë të dy përmes këtyre dy mësuesve, por edhe drejtpërdrejt me faktin se Clebsch ishte për të bashkëpunuar në prodhimin e Punëvembledhura Jacobi . Në Königsberg Clebsch u mësoi fizikës matematikore nga Franz Neumann.

Pas diplomimit në vitin 1854 Clebsch shkoi në Berlin, ku ai dha mësim në shkolla të ndryshme. Emërimi i tij i parë akademik ishte në 1858 kur ai u emërua në Universitetin e Berlinit. Ai la pas një magji të shkurtër dhe, ende në 1858, ai mori një takim në Technische Hochschule në Karlsruhe.

Clebsch kishte paraqitur një disertacion doktorature në Königsberg në hidrodinamikë. Në fillim të karrierës së tij kërkimore temat e tij ishin të interesuar kryesisht me hidrodinamikë dhe elasticitet. Ai mbeti në Karlsruhe deri 1863, por para se ai u largua Karlsruhe drejtim të kërkimit të tij kishte ndryshuar. Fund të punës së tij mbi tema të aplikuar matematikore është ndoshta më e qartë të përcaktuara nga publikimi i Elastizität acarohet Theorie der Körper në 1862 e cila ishte një punë e madhe për elasticitet.

Matematikë Pure u bë temë kryesore e kërkimit Clebsch kur ai filloi të studiojnë gur e variacioneve dhe ekuacione pjesore diferenciale. Clebsch lëvizur në Giessen në 1863 dhe atje ai bashkëpunoi me Paul Gordan. Puna e tyre të përbashkët kulminoi në një punë të madhe në funksionet abelian Theorie der Abelschen Funktionen në 1866. Clebsch-Koeficientët Gordan përdorur në harmoni sferike ishin paraqitur nga ana e tyre si rezultat i këtij bashkëpunimi. Clebsch ndihmoi në ndërtimin e një shkolle të gjeometrisë algjebrike dhe teoria invariant në Giessen që përfshinte Gordan, Brill, Max Noether, Lindemann dhe Lueroth.

Hessen e kishte këshilluar Clebsch për të hetuar gjeometria algjebrike e Cayley, Silvester dhe Salmon dhe ai ishte tërhequr veçanërisht për kontributet që Aronhold kishte bërë për të teorive të tyre. Clebsch u kthye deri në Abel-s qasje në gjeometrinë algjebrike dhe konsiderohet si një qasje algjebrike me më tepër se Riemann i cili ka përdorur një qasje gjeometrike. Interpretimin e tij nga veprat e Cayley, Silvester dhe Salmon në këtë mënyrë për të çuar Clebsch një interpretim të shkëlqyer të ri të Riemann 's teori funksion.

Punës Clebsch mbi gjeometrinë algjebrike Über die Anwendung der Abelschen Functionen in der Geometrie është përshkruar si:

qaj lindjes së gjeometrinë algjebrike bashkëkohore.

Në 1868 Clebsch u emërua në Göttingen. Ka me Karl Neumann, i biri i ish-mësuesi i tij në Königsberg, ai bashkë-themeluar Mathematische Annalen, një revistë matematike të një rëndësie të madhe.

Mjerisht karrierën e shkëlqyer Clebsch erdhi në një përfundim të papritur në vitin 1872 kur ai vdiq nga difteria. Max Noether dhe Brill, të cilët ishin në mesin e studentëve të tij në Giessen, vazhdoi punën e tij me kthesa. Dy vëllimet e tij leksione mbi gjeometrinë u botuan pas vdekjes së tij në 1876 dhe 1891. Një botim i dytë i një pjese të një nga këto vëllime, me Clebsch si autor të përbashkët, u botua në tre pjesë në vitin 1906, 1910 dhe 1932.

W Burau, shkruar në, e bën komentet e mëposhtme në lidhje me punën e Clebsch:

... Clebsch përfaqësime që e përshkroi planin e sipërfaqeve të ndryshme racionale, sidomos ajo e sipërfaqe të përgjithshme kub. Clebsch duhet gjithashtu të kreditohet me invariant parë birational e një sipërfaqe algjebrike, gjini gjeometrike që ai futi si numri maksimal i integrals i dyfishtë i llojit të parë ekzistuese mbi të.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland