Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Thomas Clausen

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

16 Jan 1801

Snogebaek, Denmark

23 May 1885

Dorpat, Russia (now Tartu, Estonia)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Thomas Clausen u mësoi nga prifti lokal për të cilët Thomas dukej pas bagëtisë. Ai mësoi Thomas latinisht, greqisht, matematikë dhe astronomi. Thomas ka studiuar gjuhë të ndryshme të tij, në veçanti në frëngjisht, anglisht dhe italisht.

Clausen u bë një asistent në Altona Observatori në 1824. Megjithatë ai kishte një argument me drejtor dhe u largua për të pasuar në Fraunhofer Institute optike në Mynih. Ai nuk ka kryer ndonjë detyrat në këtë post dhe ka mbetur e vetme e tij për të ndërmarrë kërkime në matematikë dhe astronomi.

Punës Clausen ishte njohur nga shumë shkencëtarë të lartë e ditës përfshirë Olbers, Gausit, Bessel, Hansen, Crelle, von Humboldt dhe Arago. Megjithatë ai vuan nga sëmundje mendore dhe u largua Mynih, duke u kthyer në Altona. Atje ai kaloi dy vite të tij bëjnë disa të shkencës më të mirë të jetës së tij. Gjatë kësaj kohe ka qenë i angazhuar në një argument me Jacobi.

Në 1842 ai u emërua në observatori në Dorpat, dy vjet më vonë marrjen e një doktoraturë për punën e kryer nën Bessel 's mbikëqyrje. Në 1866 ai u emërua drejtor i Observatorit Dorpat, një post që ai mbajti deri në ka dalë në pension në vitin 1872.

Gausit ishte i impresionuar me Clausen, duke e përshkruar atë si

një njeri me talente të pazgjidhura.

Ai fitoi çmimin e Akademisë Kopenhagenit për punën e tij në përcaktimin orbitën e kometë e 1770. Bessel përshkroi këtë punë në kushtet e mëposhtme:

Sa mrekullueshëm, apo jo, puna mjeshtërore! Kjo është një arritje e kohës sonë që pasardhësit tanë nuk do të dështojnë të kreditimit atë me.

Clausen ka shkruajtur mbi 150 letra në matematikë të pastër, të zbatuara matematikë, astronomi dhe gjeofizikë.

Midis puna e tij në matematikë të pastër, ai faktorë 6-të numrin Fermat 2 n + 1, ku n = 2 6 në 1854 tregon se nuk ishte kryeministër. E parë për të treguar se jo të gjithë numrat Fermat qenë kryeministër ishte Ojler në 1732 kur ai tregoi se 2 n ku n + 1 = 2 5 nuk ishte kryeministër. Clausen i dha gjithashtu një metodë të re për factorising numra.

KR Biermann, në, shkruan:

Ai zotëronte një strukturë të mëdha për llogaritjen, një sy kritik, dhe këmbëngulje dhe inventiveness në metodologjinë e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland