Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Samuel Clarke

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 Oct 1675

Norwich, England

17 May 1729

London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Samuel Clarke 's prindërit ishin Hannah Parmenter dhe Edward Clarke. Hannah ishte vajza e një tregtari Norwich ndërsa Eduard ishte një prodhues leckë. Samueli u arsimuar në Norwich, të ndjekur Free Norwich Grammar School 1685-1690, atëherë hyjnë në Caius College, Cambridge në 1691. Në Kembrixh ai:

... u vunë në dukje për varg e interesave të tij dhe përpjekjes së tij të përhapej të gjitha fushat e dijes në një moshë kur shkenca dhe të mësuarit në përgjithësi, ishin gjithnjë e duke u bërë provincë e ekspertit.

Ai studioi Newton 's punon, duke shkuar thellë në të dy matematika dhe fizika, por ai gjithashtu studioi hyjni dhe studimeve klasike. Ai u diplomua në 1695 duke ofruar pjesë e Newton 's Principia për provimet e tij të fundit. Ai u bë anëtar i Caius College, Cambridge, si rezultat i performancës së tij në mbrojtjen e një propozim nga Njutoni 's Principia në një polemikë. Ai e mbajti këtë shoqëri 1696-1700. Një nga detyrat e ai ndërmori në këtë kohë ishte një përkthim latinisht e physique Traité de Rohault cili ishte një tekst fizike në bazë të fizikës së Descartes. Clarke shtuar shënime duke i dhënë një perspektivë e Njutonit për të tekstit i cili u botua në 1697. Kur ai i prodhuar edicioneve më tej në 1702 dhe 1710, Klark shkoi edhe më tej në prodhimin e një tekst në bazë të fizika njutoni.

Një takim shans me Whiston, kapelan në atë kohë në Peshkopi e Norwich, në një shtëpi kafe Norwich e tyre çoi në diskutimin e Njutonit 's work. Whiston futur Clarke në Peshkopi e Norwich dhe, kur Whiston lëvizur në në 1698 (duke u bërë përfundimisht i Njutonit 's asistent në Kembrixh tre vjet më vonë), Clarke zëvendësoi atë si kapelan në Peshkopi i Norwich. Peshkopi i dha Clarke ngarkuar me Drayton, pranë Norwich, dhe rreth kësaj kohe Clarke martuar Katherine Lockwood, vajza e rektorit të vogël Maningham në Norfolk. Ata kishin shtatë fëmijë, pesë prej të cilëve arriti në moshën e rritur.

Clarke u konsiderua më i madh metafizik në Angli kur Locke vdiq në vitin 1704. Në 1706 Newton kërkuar Clarke Opticks e tij për të përkthyer në latinisht. Clarke tërhequr kundërshti të madhe me pikëpamjet e tij fetare ka disa mbështetësve. Megjithatë ai u bë drejtor i skelë Benet Shën Palit në 1706 dhe pastaj e Shën Xhejmsit, Westminsterit në 1709. Më tej polemika fetare ndjekur dhe Klark kishin për të bërë deklarata të ndryshme të besimit ortodoks i cili duket të jetë vetëm sa për të shpëtuar atë, edhe pse ajo u vu re se ai nuk kishte tërhoqi. Le të na jepni disa hollësi për bindjet e tij fetare dhe në të njëjtën kohë të tregojë se si u bë pjesë e matematikës mënyrën se si ai i paraqitur argumentet e tij.

Në Clarke's shkrimet e hershme fetare nuk kishte asgjë për të ngjall polemika. Parë ishte praktik Tre ese të pagëzimit, konfirmimit, dhe pendimin e 1699. Ai kundërshtoi ritual të lartë e kishës, por ai vetë vendos diku në mes të gamë të pikëpamjeve nga kundërshtare edhe pikëpamjet e Calvin. Ai fitoi famë të konsiderueshme si një filozof, kur ai mbajti Boyle ligjëratave në 1704 dhe në një masë të paparë ai ishte i kërkuar për të dhënë leksione Boyle përsëri në vitet e ardhshme që nga:

... persona me aftësi të tillë në teologji, filozofi dhe matematike, nuk do të gjenden zakonisht.

Tij pedagogë të 1704 vë argumente të forta për fe natyrore, ndërsa ato të 1705 merret me shpallje fetare. Ai besonte se e kishte parë për të treguar vlefshmërinë logjike e besimeve fetare para ndërtesës më të lartë të besimit krishterë që në lidhje me Krishtin. Kjo ndarje në argumentet në lidhje me Perëndinë dhe Krishtin e çoi marrë pikëpamjet të cilat janë në kundërshtim me doktrinën zyrtare të krishterë. Clarke vetë besohet ky argument matematikor ishte formë e lartë e arsyetimit logjik dhe ai e shpjegoi në parathënien e Demonstration të qenë dhe atributet e Zotit (1705) se ai do të argumentojnë:

... sa më afër të matematikore si natyra e një diskursi të tillë do ta lejonte.

Në këtë punë Clarke përdoret edhe argumentet e bazuara të Njutonit 's Principia si bazë e një provë përpjekur që një projektuesi inteligjent ishte e nevojshme edhe për të krijuar dhe për të mbajtur universin.

Në 1709 shkoi në Kembrixh Clarke për të ndërmarrë mosmarrëveshje publike të nevojshme për të marrë shkallën e mjekut e hyjni. Në këtë polemikë ai përsëri provoi veten të realizohet mrekullueshëm, por disa kishin mbetur dyshues se pikëpamjet e tij mbi Trininë në përputhje me ato të zakonshëm. Në librin-Doktrina e Trinitetit: ku çdo tekst në Dhiatën e Re që kanë të bëjnë doktrinë konsiderohet dukshëm (1712) ai u largua në dyshim askush dhe argumentoi se:

... Ati vetëm është vetë-ekzistues, underived, unoriginated, i pavarur ... [Megjithatë] Biri nuk është vetë-ekzistues, por buron jesh e tij dhe të gjitha atributet e tij prej Atit ...

Këto shikime i kursit ishin afër atyre që mbahen nga Njutoni, edhe pse ai nuk kishte qenë e kujdesshme për të shprehur ato publikisht. Në pozitën e tij duke e bërë të qartë, Klark kishte bërë tani avancimit të mëtejshëm brenda Kisha praktikisht e pamundur që ai do të ishte kërkuar që të regjistroheni përsëri në Tridhjetë e Nëntë Artikuj cili i kërkoi atij që të betohen besimi në Trinitet. Si rrjedhim për të do të qëndrojë në St James's, Westminster, për pjesën tjetër të jetës së tij.

Pas vdekjes së mbretëreshës Anne në 1714, ai u bë këshilltar afër Princesha e Uellsit, i cili ishte për t'u bërë Mbretëresha Caroline. Ai kishte takime javore me të dhe me kërkesën e saj, ai hyri në mosmarrëveshje me Leibniz mbi natyrën e hapësirës dhe kohës. Clarke mbrojti Teoria e Njutonit dhe përgjigjej me Leibniz duke e bërë një kontribut të rëndësishëm në mekanikë gjatë korrespondencës. Le të shikojmë shkurtimisht në argumentet e vënë përpara nga Leibniz dhe në përgjigje Clarke's (shih,, dhe për discusssions interesante).

Pari Leibniz argumentuar se Njutonit 's përshkrim të hapësirës bërë pjesë e krijimit të Zotit të tij. Clarke u përgjigj:

Hapësirë Zot është hapësirë e pafund pafundësi, por nuk është e Zotit dhe për këtë arsye nuk është hapësirë e pafund e Perëndisë.

Leibniz gjithashtu argumentoi se Njutonit portretizuar Zotin si ka bërë një univers i paplotë që, sipas Njutonit, Perëndia kishte për të rregulluar vazhdimisht planetet në orbitat e tyre. Por, argumentoi Clarke, në qoftë se universi u përgjithmonë pa ndërhyrjen e Zotit nuk do të ketë nevojë për Perëndinë:

[W] hosever pretendon se gjatë botë mund të shkoni në pa drejtim vazhdueshme e Perëndisë, Guvernatori i Lartë; doktrinën e tij në fakt nuk synojnë të përjashtojnë Perëndia nga bota.

Ai nuk zgjodhi për të përdorur argumentin dhe jo më të rrezikshme të paraqitura nga vetë Njutoni, përkatësisht:

[I] f botë mund të shkoni në të gjithë përjetësinë, atëherë ajo mund të ketë shkuar në të gjithë përjetësinë, dhe kjo është e gjitha që pretendojnë për ateistë.

Argumenti i fundit nga Leibniz se kemi parasysh është se Njutonit 's ideja e veprimit në një distancë, pa ndonjë shpjegim mekanik, ishte një thirrje për të padukshëm. Clarke, në përgjigjen e tij, arriti të përdorin idenë e veprimit në një distancë të mbështetur një besimi në lirinë e njeriut dhe zgjedhje morale. Vdekja e Leibniz më 14 nëntor 1716 në mes të korrespondencës dorëzuar në vend fitoren Clarke. Ai sigurisht zgjodhi për të luajtur atë në atë mënyrë, duke botuar korrespondencë me një përgjigje përfundimtare të tij i cili përmblodhi pozitën e tij dhe i dha fjalën e fundit.

Kur Njutoni vdiq në 1727, Klark u ofrua pozicioni si mjeshtër i Royal Mint por ai e ktheu atë, duke deklaruar se ai nuk ishte në përputhje me rolin e tij si klerik. Edhe pse shumica e publikimeve të tij ishin në fenë dhe metafizikën, një nga veprat e tij e fundit ishteproporcion të forcës për të shpejtësisë në trupin në lëvizje të botuar një vit para vdekjes së tij. Ai vdiq në famullirit e kishës së tij nga St James's, Westminster, dhe u varros pesë ditë më vonë në altar të kishës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland