Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Alonzo Church

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 June 1903

Washington, D.C., USA

11 Aug 1995

Hudson, Ohio, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Alonzo Church 's prindërit ishin Mildred Hannah Letterman Parker dhe Samuel Robbins Kishës. Babai i tij ishte një gjyqtar. Ai ishte një student në Princeton marrë shkallën e tij të parë, një AB, në 1924, atëherë doktoratura e tij tre vjet më vonë. Puna e tij e doktoraturës ishte e mbikqyrur nga Veblen, dhe ai u dha të doktoraturës së tij në vitin 1927 për disertacionin e tij të drejtë Alternativat e Zonjës së Zermelo. Ndërsa ai ishte ende duke punuar për doktoraturë e tij ai u martua me Maria Julia Kuczinski në Princeton në vitin 1926. Ata kishin tre fëmijë, Alonzo Jr, Mary Ann dhe Mildred.

Kisha shpenzuar dy vjet si një hulumtues Kombëtar, një vit në Universitetin e Harvardit pastaj një vit në Göttingen dhe Amsterdam. Ai u kthye në Shtetet e Bashkuara duke u bërë Asistent Profesor i matematikës në Princeton në vitin 1929. Enderton shkruan në:

Princeton me 1930-s ishte një vend emocionuese për logjikë. Nuk ishte e Kishës së bashku me studentët e tij Rosser dhe Kleene. Nuk ishte John von Neumann. Alan Turing, i cili ishte duke menduar rreth nocionit të calculability efektive, erdhi si student i diplomuar vizituar në vitin 1936 dhe qëndroi për të përfunduar Ph.D. e tij nën Kishës. Dhe Kurt Gödel vizitoi Institutin për Advanced Study in 1933 dhe 1935, përpara se të vendosej aty përgjithmonë.

Ai u gradua në Profesor në 1939 dhe profesor në vitin 1947, një post që ai mbajti deri në 1961 kur ai u bë Profesor i matematikës dhe filozofisë. Në vitin 1967 ka dalë në pension nga Princeton dhe shkoi në Universitetin e Kalifornisë në Los Anxhelos si Kent Profesor i Filozofisë dhe Profesor i matematikës. Ai vazhdoi të japë mësim dhe ndërmarrjen e kërkimeve në Los Angeles deri 1990 kur ai përsëri në pension, njëzet e tre vjet pasi ai të parë në pension! Në 1992 ai u largua nga Los Angeles në Hudson, Ohio, ku ai jetoi e fundit e tij tre vjet.

Puna e tij është e një rëndësie të madhe në logjikën matematikore, teoria recursion, dhe në shkencën teorike kompjuter. Kontributet e hershme të përfshira gazetat Në përcakton irredundant e postulates (1925), Në formën e ekuacioneve diferenciale e një sistemi të rrugëve (1926), dhe Alternativa të supozim Zermelo's (1927). Ai krijoi-gur në 1930 e cila sot është një instrument i paçmuar për shkencëtarët kompjuter. Artikulli është në tri pjesë dhe në të fundit të këtyre Manzano:

... përpjekje [s] për të treguar se zbulimi i madh Kisha ishte gur lambda dhe kontributin e tij të mbetura që ishin të frymëzuar kryesisht afterthoughts në kuptimin që shumica e kontributin e tij, si edhe disa të nxënësve të tij, rrjedhin nga ajo arritje fillestare.

Në 1941 ai botoi librin 77 faqe Calculi e Lambda-Konvertimi si një vëllim i Kronikave Princeton University Press i Studimeve Matematikë. Kjo është një mënyrë efektive të përshkruhet dhe të lëmuar version i Kishës dha leksione në Princeton në 1936-gur.

Kisha është ndoshta kujtohet mirë për 'teorema e Kishës' dhe 'Kishës teza "të cilat të parë u shfaq në shtyp në 1936. Teorema e Kishës, duke treguar undecidability i logjikës për të parë, u shfaq në një shënim mbi Entscheidungsproblem të botuar në numrin e parë të Journal of Logjika simbolike. Kjo, natyrisht, është në kontrast me gur propositional që ka një procedurë të bazuar në të vërtetën tavolina. Teorema e Kishës shtrihet paplotsueshmėrisė dhënë prova e Gödel në vitin 1931.

Teza Kisha duket në Një problem pazgjedhshëm në teori elementare të botuar në numrin Journal Amerikane të Matematika 58 (1936), 345-363. Në letër ai e definon nocionin e calculability efektive si dhe identifikon atë me nocionin e një funksion gjithkund rekursive. Ai përdori këto nocione në Në konceptin e një sekuencë random (1940), ku ai u përpoq të japë një përkufizim i kënaqshëm logjikisht e "sekuencë të rastit". Folina argumenton për qëllim zakonisht pranuar se teza Kisha është ndoshta e vërtetë, por jo i aftë për prova rigoroze. Sfond për të punuar Kishës mbi kompjuetshmerise dhe undecidability, bazuar në korrespondencën e tij me Bernays gjatë viteve 1934-1937, është shqyrtuar nga Sieg in.

Kisha ishte një themelues i Journal of simbolike Logic në 1936 dhe ishte një redaktor i seksionit komente nga fillimi i saj deri më 1979. Në fakt ai ka publikuar një letër Një bibliografi e logjikës simbolike në vëllimin e 4 Journal dhe ai pa seksion shqyrton si një vazhdimin dhe zgjerimin e kësaj pune. Qëllimi i tij, ai shkroi, ishte që të sigurojnë:

... për të siguruar një të plotë, indeksuar përkatëse, duke renditur të gjitha botimet ... në logjikën simbolike, kudo dhe në çfarëdo gjuhë të botuar ... [duke] komentin kritike, analitike.

Artikulli thekson rolin e Kishës udhëzues në përcaktimin e kufijve të disiplinës e logjikës simbolike me këtë punë redaktuese dhe dëshmon për industrinë e tij padobësuar dhe conscientiousness dhe standardet e larta të tij editoriale. Qëllimi i mbulimit të plotë, i cili në 1936 kishte dukej mjaft praktik, u bë më pak në mënyrë që shkoi nga vitet e 1975 dhe nga zgjerimi i shpejtë në botimet e logjikës simbolike e detyruar e Kishës për të dhënë këtë aspekt dhe të fillojnë të japin vetëm mbulim selektive. Ne kemi përmendur më lart se Kisha në pension nga Princeton në vitin 1967 dhe shkoi në Universitetin e Kalifornisë në Los Anxhelos. Ndoshta ky është vendi ku ne duhet të përmendim se pse ai u largua nga Princeton pas 38 viteve të shërbimit atje. Enderton shkruan:

Pas daljes në pension të tij, Princeton ishte i gatshëm për të vazhduar vendosjen e stafit të vogël pune në shqyrtimet për Journal of Logic simbolike.

Kisha ka shkruajtur librin klasik Introduction to Mathematical Logic në 1956. Kjo ishte një rishikuar dhe mjaft e zgjeruar në edicionin e Hyrje në logjikën matematikore të cilat Kisha botuar dymbëdhjetë vite më parë në 1944. Ky botim i parë ishte, si ai i shteteve Hyrje:

... gjysmën e parë të një kurs hyrëse në logjikën matematikore dhënë për studentët e diplomuar në matematikë [at Princeton në vitin 1943].

Haskell kerri në një rishikim të punës 1944 shkruan:

Ajo është shkruar me përpikmëri përpiktë që karakterizon punën e autorit në përgjithësi. ... Lëndës është më shumë ose më pak klasike, domethënë, propositional algjebër dhe njehsim funksional të rendit të parë, në të cilën është shtuar një kapitull përmbledh pa prova funksione të caktuara të calculi funksional të rendit të lartë. Për ekspert interes kryesor në traktin është se ai e bën lehtësisht të arritshëm formulimin e kujdesshëm të detajuar dhe prova e disa teorema e standardeve, për shembull, teorema zbritje, reduktim të tabelave të vërtetën, rregull zëvendësim për gur funksional, Gödel 's tërësisë Teorema, etj

Manzano, shkruan se në edicionin 1956 të librit:

... përcaktuar lëndën e logjikës matematikore, qasje që do të merren dhe temat themelore të adresohen.

Libri fillon me një hyrje që diskuton emrat, variables, kosntanta dhe funksionet, dhe çon për në metodë logjistike, sintaksë dhe semantikë. Kapitujt I dhe II janë të shqetësuar me gur propositional, duke diskutuar tautologies dhe problemi vendim, dual, konsistenca dhe tërësisë, dhe pavarësinë e aksiomat dhe rregullat e konkluzion. Gur i parë me qëllim funksional është studiuar në Kapitujt III dhe IV, ndërsa Kapitulli V merret kryesisht me qëllim calculi dytë funksionale.

Një tjetër fushë me interes për të kishës ishte teoria e axiomatic caktuar. Ai botoi një formulimi i teorisë e thjeshtë të llojeve në vitin 1940 në të cilat ai u përpoq të jepte një sistem në lidhje me atë të Whitehead dhe Russell "Principia Mathematica s e cila ishte projektuar për të shmangur paradokse e teorisë së caktuar naiv. Kisha bazë formën e tij të teorisë së llojeve në gur-e tij. Punë të tjera nga Kisha në këtë fushë përfshin teori Set me një grup universale të botuar në vitin 1971 i cili shqyrton një variant i ZF-lloj axiomatic vendosur teori dhe krahasimi i zgjidhjes Russell të antinomies semantical me atë të Tarski botuar në vitin 1976. Një tjetër e interesave të Kishës së hulumtimit ishte semantikë intensional cila është shqyrtuar në detaje në. Ideja zhvilluar këtu ishte i ngjashëm me atë të Frege, dallimin mes zgjerimi i një afat dhe mundim, apo kuptim, i një afat. Kisha e konsideroi këtë temë për rreth 40 vite gjatë gjysmën e dytë të karrierës së tij, duke filluar me letër e tij Një formulim i logjika e kuptim dhe orientim në 1951.

Edhe pse shumica e kontributeve të Kishës janë të drejtuara drejt logjikës matematikore, ai ka shkruar një matematik pak letra e temave tjera. Për shembull, ai botoi komentet mbi teorinë elementare e ekuacioneve diferenciale si zonë e kërkimeve në 1965 dhe një përgjithësim i transformimit Laplace në 1966. Parë shqyrton idetë dhe rezultatet në teori elementare e ekuacioneve diferenciale të zakonshme dhe të pjesshme që Kisha mund të ndjehet i inkurajuar hetime të mëtejshme të temë. Dokument përfshin një diskutim i një përgjithësim Laplace transformuar të cilin ai shtrihet të ekuacioneve jo-lineare diferenciale pjesore. Ky përgjithësim i Transformimi Laplace temë e studimit të letrës së dytë, sërish duke përdorur metodën për të marrë zgjidhje të dytë ekuacioneve diferenciale mënyrë të pjesshme.

Kisha e kishte përfshirë 31 studentët e doktoratës Foster, Turing, Kleene, Kemeny, Boone, dhe Smullyan. Ai mori nderon shumë për kontributin e tij duke përfshirë zgjedhjet për të Akademisë Kombëtare të Shkencave (Shtetet e Bashkuara) në vitin 1978. Ai u zgjodh edhe të Akademisë Britanike dhe Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave. Case Western Reserve (1969), Princeton (1985) dhe Universitetit Shtetëror të Nju Jorkut në Buffalo (1990) i dha atij gradë nderi.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland