Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Fan Rong K Chung Graham

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 Oct 1949

Kaoshiong, Taiwan

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Fan Chung 's ati ishte një inxhinier. Ajo ndoqi shkollën e mesme në Kaoshiung, Tajvani dhe ishte i inkurajuar që të marrin deri matematika nga i ati i saj i cili i tha asaj:

... në matematikë të gjitha që ju duhet është laps dhe letër.

Ajo hyri në Tajvan National University për të lexuar për një BS në matematikë. Në ajo tregoi se si ajo ishte inkurajuar të mendojë në terma të një karrierë në matematikë bashkëveprimin me studentët nga kolegët e saj:

Si një universitare në Tajvan, isha rrethuar nga miq të mirë dhe shumë gra Matematikanë. Ne gëzuar duke folur për matematikë dhe duke ndihmuar njëri-tjetrin. Një pjesë e madhe e arsimit është duke mësuar nga kolegët tuaj, jo vetëm profesorët. Duke parë gratë e tjera të kryejnë edhe një ndërtues i madh i sigurisë, too!

Kjo ishte gjatë viteve të saj si një universitare në Tajvan se ajo ishte tërhequr i parë për të Kombinatorika, fushë në të cilën ajo u shndërrua shumë shpejt të fillojë të hulumtimit:

... shumë probleme nga Kombinatorika u shpjeguar me lehtësi, ju mund të merrni në ato shpejt, por shkuarja jashtë shpesh shumë i vështirë ... Më pas kam zbuluar se ka pasur të gjitha llojet e lidhjeve të degëve të tjera të matematikës si edhe në shumë aplikacione.

Chung diplomuar me BS në matematikë në 1970 dhe pastaj shkoi në Shtetet e Bashkuara për studimet pasuniversitare. Ajo hyri në Universitetin e Pensilvanisë, por në Herbert Wilf parë, Profesor i matematikës në Universitetin e Pensilvanisë, vështirë se re e saj. Wilf shkruan (shih):

Unë kurrë nuk paguhet asnjë vëmendje të studentëve të diplomuar, deri sa të marrë provimet e kaluara e tyre kualifikuese. Politika e mia atëherë ishte që të shkoni pas nxënësit më të mirë dhe të përpiqet të marrë atë për të shkuar në Kombinatorika. Vit ajo mori provimin, 1971, ajo ka rezultatin më të lartë nga larg, kishte një boshllëk të madh në mes të saj dhe studenti tjetër më të mirë. Kështu që unë menjëherë kërkuar e saj jashtë - Unë kurrë nuk i kishte thënë asaj para - dhe e pyeti nëse ajo dinte ndonjë gjë rreth Kombinatorika. Ajo tha se e dinte pak nga ditët e saj në Tajvan National University, por jo dhe aq shumë. Unë u larguan një nga subjektet e mia magnetike, teori Ramsey, që është e garantuar për të marrë studentët e diplomuar i tëri në Kombinatorika sepse stuff është shumë e bukur. I dha një libër i saj dhe i tha asaj për të lexuar kapitullin mbi teorinë Ramsey. Ne kemi ngritur një takim në një javë për të biseduar për këtë. Kur ajo erdhi në takim, unë e pyeta se si ajo i pëlqente kapitull. Ajo buzëqeshi dhe tha se kjo ishte mirë. Pastaj ajo e kthyer librin e hapur për një teoremë kryesore dhe tha butësisht: "Unë mendoj se unë mund të bëjë pak më të mirë me prova." Sytë e mi ishin fryrë. Unë kam qenë shumë i ngazëllyer. Pyeta për të shkuar në dërrasë e zezë dhe më tregoni. Çfarë ajo ka shkruajtur ishte e pabesueshme! Në vetëm një javë, nga një fillim të ftohtë, ajo kishte një rezultat të madh në teori Ramsey. Unë i thashë e saj ajo e kishte bërë vetëm dy të tretat e një disertacion doktorature. "Really?" ajo tha butë. Në fakt, rezultati u bë një pjesë e madhe e disertacionit të saj.

Chung ishte dhënë një MS në vitin 1972, pastaj vazhdoi studimet e saj për një Ph.D. me Wilf si mbikëqyrës të saj. Ajo kishte gjetur rezultatet e saj të parë origjinale në teori Ramsey dhe çoi në botimin e gazetës së saj të parë Në numrat Ramsey N (3, 3, ..., 3, 2), e cila u shfaq në Matematikë diskrete në vitin 1973. Në këtë letër ajo provoi se nëse f (k) është numri i Ramsey N (3, 3, ..., 3, 2), ku ka k 3s, atëherë N (3, 3, 3, 3, 2)> 50 dhe f (k +1) 3 f (k) + f (k -2).

Gjithashtu në vitin 1973 mori pjesë në Konferencën Chung kapitale në George Washington University në Uashington, DC Ka ajo paraqiti një letër Në trekëndësh dhe ciklike Ramsey numrat me ngjyra k cila ishte publikuar në Proceedings of Konferencës në vitin e ardhshëm.

Nga kjo kohë Chung ishte i martuar dhe ajo e kishte fëmijën e saj të parë në vitin 1974 para se të paraqitur tezën e saj të doktoraturës:

Kjo është një kohë e mrekullueshme për të patur një fëmijë. Ju nuk duhet të marrë pjesë në klasë, ju vetëm duhet të shkruaj tezën tuaj.

Në vitin 1974 u diplomua Chung me një Ph.D. nga Universiteti i Pensilvanisë dhe aplikuar për një punë si një anëtar i shtabit teknik pune për Bazat matematike te Computing Departamentit në laboratore Bell në Murray Hill, New Jersey. Ajo ishte emëruar dhe ajo filloi të punojë nën Henri Pollak i cili do të jetë e saj superiore në laboratore Bell për shumë vite. Ka qenë shumë matematikanë të tjerë udhëheqës të punës për laboratore Bell në këtë kohë si Ron Graham dhe Sloane. Ajo shpejt filloi të bashkëpunojë me të tjerët në Bell Labs, dhe prodhoi një rrjedhë e qëndrueshme të letrave matematikore:

Gjetja problem është shpesh pjesë kryesore e punës në krijimin lidhje. Shpesh një problem të mirë nga dikush tjetër do t'ju japë një shtytje në drejtimin e duhur dhe gjë tjetër që ju e dini që keni një problem tjetër të mirë. Ju bëni miq matematikore dhe ndajnë fun!

Në 1975 ajo botoi grafikët optimale rearrangeable në të cilat ajo i dha një metodë për të gjetur numrin minimal të skajeve të një grafiku rearrangeable mund të ketë për çdo zgjedhje të subsets nonempty e vendosur majë të saj. Një Kandel, rishikimin e këtij dokumenti ka shkruajtur:

Ky kontribut është mjaft e rëndësishme për problemeve të zbatuar, pasi shumë probleme në rrjetet switching mund të shihet në grafikun terminologji teorike. Për shembull, në vend të minimizuar numrin e crosspoints për të ulur koston e rrjetit, mund të konsiderojnë problemin e gjetjes së një grafik me numrin minimal të edges.

Gjithashtu në 1975 Chung të parë publikohet letra e saj të përbashkët me Ron Graham Në numrat me ngjyra Ramsey për grafikët e plotë bipartite cila u shfaq në Journal of kombinator Teoria.

Ndërsa punonte në laboratore Bell, Chung u bë përsëri shtatzënë:

Unë i thashë [Henry Pollak, menaxheri i im] se unë do të punojë deri në ditë shkova në spital. Që unë tashmë kishte një në shtëpi, mendova se çfarë është me një problem më shumë? Unë nuk e marrin edhe lejen e lindjes, nuk ishte shumë shkresa lidhur me këtë. Kështu që unë sapo e mori katër javë pushime dhe shkroi një letër në mes.

Fëmija i saj i dytë ishte i lindur në vitin 1977, por martesë Chung nuk ishte e suksesshme dhe ai përfundoi në divorc në vitin 1982. Ajo do të martohet me Ron Graham në vitin 1983, por ajo ka vazhduar të publikuar nën emrin e saj origjinal të Fan Chung. Graham ka thënë (shih):

Matematikanë Shumë do të urrejtjes për t'u martuar me dikë në profesion. Ata frikësohen marrëdhënia e tyre do të jenë shumë konkurruese. Në rastin tonë, jo vetëm që ne të dy matematicienë, ne të dy punojnë në zonat e njëjtë. Pra, ne mund të kuptojmë dhe vlerësojmë se çfarë është duke punuar në të tjera, dhe ne mund të punojnë së bashku mbi gjëra dhe ndonjëherë të bëjë përparim të mirë.

Në 1983 Bell Telephone Company u ndarë. Bellcore (Bell Komunikacionit Research), dhe kompanitë e tjera, u ngrit dhe Henri Pollak u bë kreu i njësisë kërkimore brenda një kompani të sapo formuar në Morristown, New Jersey. Ai kërkoi që të bëhet Chung Menaxher i Kërkimeve dhe të ndihmojë zhvillimin e tij njësi:

Për shtatë vitet e ardhshme, përveç për hulumtimet e mia, unë kam për të shkruar raporte, marrin pjesë në takime, dhe të lexoni gazetat hulumtimin e Matematikanë i mbikqyrur.

Ajo u gradua me Divizionin Menaxheri i Matematika, Shkenca dhe Informacione Operacionet Hulumtime në Bellcore në vitin 1986, ajo mbajti një post për katër vjet. Në vjeshtë të vitit 1989 Chung u bë profesor në vizitë në Princeton. Kjo shënoi fillimin e një shoqate të re me botën akademike. Në vitin 1990 Bellcore krijuar idenë e një tjetër, i cili do të shpenzojë një dielave në një universitet. Chung ishte një i tillë i parë për të marrë një Bursa dhe ajo shkoi në Harvard:

Nuk është e lehtë për disa njerëz të largohen të menaxhimit, por ajo nuk ishte aq e vështirë për mua. Zakonisht me poste të larta në administrimin e merrni më shumë ndikim dhe ju sigurisht keni më shumë pushtet për të marrë vendime. Por unë nuk dua që njerëzit të më respektojnë për shkak të atij pushtetit. Unë do të fitojë admirimin e tyre në vend për shkak të matematikës unë jam duke bërë.

Ky vit ishte që të ketë një ndikim të madh mbi Chung që vendosën të kthehen në botën akademike, por ajo nuk e ka lënë formalisht Bellcore deri 1994. Në vitin 1991, megjithatë, ajo u bë profesor në vizitë në Departamentin e Matematikë në Universitetin e Harvardit. Në gusht të atij viti ajo paraqiti një AMS përbashkët-leksion Laplacians maa e grafikë dhe hypergraphs në Orono, ME. Leksioni ishte prodhuar në një videocassette nga Shoqëria American Mathematical dhe ajo vjen me përshkrimin e mëposhtme:

"Mund të dëgjoni formën e një grafik?" mund të tingëllojë si një kthesë absurd në famshme daulle problem, por në fakt ajo kap një analogji intriguese midis manifolds dhe grafikët. Në këtë të qartë dhe të mirë-paced leksion, vuri në dukje teoricien grafik Fan Chung shfrytëzon këtë analogji për të prodhuar disa rezultate interesante dhe e dobishme. Ajo fillon me një perspektivë historike në grafikët, përdor tyre në shkenca kompjuterike, si dhe interesin e natyrshme e tyre matematikore. Ajo diskuton Laplacians të grafikët dhe hypergraphs nga të dyja homological dhe grafik-këndvështrimeve teorike. Eigenvalues e Laplacians mund të jetë e lidhur me pronat e ndryshme të hypergraphs dhe përdoret për të forcuar dhe të thotë grafik mëparshme rezultate teorike. Një shumëllojshmëri e aplikimeve të Kombinatorika extremal dhe kompleksiteti kompjuterike janë diskutuar, përveç një numër të problemeve të hapura.

Ajo i dha një adresë të ftuar në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në Zürich në vitin 1994. Njëjtin vit ajo dha dorëheqjen nga Bellcore dhe kaloi një vit në Institutin për Advanced Study at Princeton para se të pranojë një rang profesori në Universitetin e Pensilvanisë që ajo e mori në vitin 1995. Pas tre vjet si profesor i matematikës dhe Profesor i Shkencave Kompjuterike në Pensilvani, ajo u emërua profesor i matematikës dhe Profesor i Shkencave Kompjuterike dhe Inxhinieri në Universitetin e Kalifornisë, San Diego. Ajo gjithashtu mban Akamai rang profesori në Internet Matematikë.

Ne kemi dhënë tashmë disa detaje të Chung's botime parë. Interesat e saj janë të gjerë dhe ndër botimet e saj ka gati 200 janë kontribute të teorisë spektrale grafik, grafikët extremal, etiketimit grafik, decompositions grafik, grafikët rastit, algoritme grafik, strukturat paralele dhe aplikacione të ndryshme të teorisë grafik në informatikë internet, rrjetet e komunikimit, besueshmërisë software , gjeometri dhe diskret. Në vitin 1997 American Mathematical Society botoi një libër i madh Spectral teori grafik nga Chung. Në këtë libër ajo shkruan:

... matematikë themelor të teorisë spektrale grafik të gjitha lidhjet e tij të pastër dhe e aplikuar, e vazhdueshme dhe diskrete, mund të shihet si një subjekt të vetëm të unifikuar.

Teoria Spectral grafiku studimeve si spektri i Laplacian e një grafik është e lidhur me pronat e saj kombinator. Chung studime këtë temë nga pikëpamja e gjeometrisë fantazme në këtë libër vizatim analogji të spektrit të manifolds Riemannian.

Vetëm një vit më vonë, në 1998, një tjetër libër i rëndësishëm shfaqur, këtë herë së bashku me shkrim nga Chung dhe Graham bashkëshorti i saj. Kjo është Erdös në grafikët dhe në të shumë problemeve dhe conjectures në teori grafikun e bëra nga Pali Erdös janë të listuara. Kjo ishte bazuar mbi një artikull botuar në Chung temë të njëjtë në vitin e kaluar në Journal of Grafikoni Teoria. Padyshim RH Schelp është e drejtë kur ai shkroi në shqyrtimin e tij nga libri:

S'ka dyshim se shumë prej problemeve Erdös paraqitura këtu do të mbetet e hapur për vitet që vijnë, duke siguruar një sfidë për të ardhmen teoricienėt grafiku. Kështu, ky tekst do të jetë një vëllim i rëndësishëm referimi për studiues teori grafiku.

Chung dhe Graham nuk janë të lidhura vetëm me Erdös përmes matematika e tij, por edhe ata ishin miq të ngushtë personale me shtëpinë e tyre për të siguruar vendin e vetëm që kishte si bazë.

Vlen të përmendet kontributi i jashtëzakonshëm Chung ka bërë, dhe vazhdon të bëjë, si një anëtar i bordit editoriale e gazetave të ndryshme. Që nga mesi i viteve 1990, ajo ka shërbyer në, dhe në shumë raste vazhdon të shërbyer në, bordet e 17 gazetave. Ajo ka shërbyer edhe në Këshillin e American Mathematical Society (1989-91) dhe në disa komiteteve të tij. Po kështu ajo ka shërbyer edhe në Këshillit të Shoqërisë së Aplikuar Matematikë dhe Industriale (1990-92) dhe në disa komiteteve të tij.

Së fundi, ne duhet të kini parasysh se Chung u nderua me Çmimin Allendoerfer nga Shoqata e matematike të Amerikës në 1990 dhe nga anëtarësia e Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencës në vitin 1998.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland