Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

George Chrystal

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 March 1851

Old Meldrum (near Aberdeen), Scotland

3 Nov 1911

Edinburgh, Scotland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Xhorxh Chrystal 's ati, William Chrystal, ishte parë që një tregtar drithi, më vonë një pronar toke dhe bujk. Nëna e tij, Margaret Burr, ishte bija e James Burr të mbetet e Glaik, Aberdeenshire. Familjes qëndruar në Mill e Kingoodie, dhe Chrystal marrë shkollimin e tij herët në shkollë famullisë e Vjetër Meldrum, dy milje nga shtëpia e tij. Si fëmijë ai ishte i ndritshëm intelektualisht por vuajtur nga çalim, të cilën ai më pas outgrew, por e cila nuk lejoi që ai të hyjë në lojëra fizike.

Familja u vendos në Aberdeen pak para 1863, vit Chrystal hyrë Aberdeen Grammar School. Në 1866 ai u dha bursa Uilliamson si nxënës të mirë në klasën e tretë dhe, në klasën e katërt dhe të fundit në shkollën Grammar ai fitoi medaljen e argjendtë. Në të njëjtin vit, 1867, ai hyri Aberdeen University. Chrystal përshkroi përvojën e tij në atje:

Kur kam hyrë në Universitetin e Aberdinit disa tetëmbëdhjetë vjet më parë unë kam qenë një dijetar i moderuar klasike, por praktikisht nuk kishte mësuar matematikë. Ne kemi përdorur për të lexuar librin e parë të Euklidit aq sa Pons asinorum, por rregullisht si kemi arritur të kalojë i keq ne u kthyen mbrapa për një revisal. Algjebra I kishte asnjë, për të mos flasim për mobilje të tjera matematikore. Megjithatë, kërkesat e mëdha janë bërë mbi mua gjatë seancës sime të dytë sipas Profesor Fuller, dhe unë kam për të punuar shumë gjatë kohë e tepërt të vitit tim të parë që të jetë në gjendje që të marrë klasën e tij i vogël me përparësi. Fakti se studentët matematikore nga Aberdeen ishte bërë mirë në botë të gjatë para herë që unë aludojnë për të, ishte për shkak të ndonjë exertions mbi pjesët e shkollave, por thjesht për praninë në Fakultetin e Arteve të dy mësues, Profesorët Fuller dhe Thomson, e energjisë dhe aftësi të jashtëzakonshme, përpjekjet e të cilëve ishin perdorues me aftësi nga një mësues privat, z. mullëz, i njohur mirë dhe shumë i dashur nga të gjithë të diplomuarit Aberdeen, i cili i kombinuar në një mënyrë më të lumtur se të zakonshme që kanë të bëjnë me pushtetin e herë me të mirë dhe me materialet më të keq që erdhi deri në universitet. Në lidhje me pjesën tjetër të mësuesit e Mater alma tim të parë, unë këtë të them, që kam hyrë në dhomat e tyre leksion një fëmijë intelektualisht, dhe se unë kam dalë si një njeri, dhe se gjatë asnjë pjesë tjetër e jetës sime mendore kanë kam bërë përparim aq shumë intelektual ashtu siç bëra sipas mësimit të tyre.

Chrystal diplomuar nga Aberdeen në 1871 me nderimet klasit të parë në matematikë dhe filozofinë natyrore, dhe ka marrë Medaljen e Artë Qyteti i dhënë të studentëve më të mirë të vitit. Ai gjithashtu fitoi një bursë për të hapur Peterhouse, Kembrixh që ai hyri në vitin 1872. Atje ai u ndikua shumë nga Maksuelli i cili ishte emëruar Profesor në Cavendish Eksperimentale Fizikë në vitin e mëparshëm.

Chrystal ka shkruajtur:

Kur unë shkova në Universitetin e Kembrixhit, kam gjetur se kursi ka për shkallën e zakonshëm në Arteve ishte shumë inferiore në cilësisë arsimore për një skocez. Nga ana tjetër, kurse në nderon ishin në një standard shumë më të lartë, edhe pse ata vuajtur shumë nga organizimi kaotik e universiteteve angleze e cila, për atë kohë, ishin në përdorim një frazë matematikore, duke kaluar nëpër një pikë kthese në minimum historinë e tyre. Unë mund të krahasoj dallimi midis kurseve universitare Skoceze anglisht dhe në atë kohë në ndryshim që ekzistonte atëherë në mes stilet e tyre kombëtar e gatim. Kuzhinë skocez u karakterizua nga ngjyrë e çelët dhe të ndryshme, kuzhina anglisht ishte i shquar për mjaft dhe përsosmërisë e materiale, por mungonin të ndryshme, dhe përgatitjen e dëmtuar enët e tij shpesh i lënë ata të rënda dhe i patretshëm. Unë kam qenë shpesh joshet të mendoj se tre vitet e kam kaluar si një universitare në Kembrixh ishin tretur vitet e jetës sime, në qoftë se ato mund të vlerësohen thjesht nga sasia e njohurive të reja të fituara, nuk ka dyshim se ata ishin të humbur shumë, por, në ana tjetër, ata ishin avantazh i madh për mua në aspekte të tjera. Unë bëra njohje e një numri të madh të njerëzve ablest rinjtë e brezit tim ... .

Chrystal diplomuar nga Kembrixh më 30 prill 1875 dhe ai ishte i dyti grindavec vendosur të barabartë me Burnside (John William Zoti e Trinitetit u grindavec e parë). Më 10 shkurt 1875, u bë e dytë Chrystal prizeman Smith, çmimin e parë për Smith u dhënë Burnside. Pedagog për çmime Smith ishte Stokes. Menjëherë pas diplomimit të tij, u zgjodh Chrystal shokët dhe lektor e Corpus Christi College. Për dy vite ai leksione në matematikë dhe fizikë për studentët e një numri të kolegjeve të cilat përfshihet edhe Korpusin dhe Peterhouse. Përveç mësimit ai vazhdoi që punojnë në Laboratorin Cavendish nën mbikëqyrjen e Maksuellit për verifikimin eksperimental të om 's Ligji.

Në verë të vitit 1877 kryetar i matematikës në Universitetin e St Andrews u bë vakant dhe Chrystal aplikuar për këtë post. Me referencat e papaguar nga Maxwell, Thomson, Stokes dhe të tjerët ai është emëruar. Të jesh Kryetar Regius e matematikës ka qenë një takim kurorë dhe Chrystal mori një telegram nga Sekretari i Punëve të shtunën 3 nëntor 1877 informuar atë se ai ishte i suksesshëm.

Në St Andrews ai tregoi veten që të jetë një mësues shumë i suksesshëm. Përveç mësimit ai përfunduar artikuj Energjinë Elektrike dhe Electrometer për edicionin e nëntë të Encyclopaedia Britannica. Në dy artikuj të mëtejshme 1879 galvanometër dhe ginjometër janë botuar në Encyclopaedia Britannica, dhe nga kjo kohe ai u bë një kontribues i përhershëm për të Edicioni i nëntë i Encyclopaedia, magnetizëm të tjera të tij kryesore artikull të botuar në 1883. Më 26 qershor 1879 Chrystal martuar Ann Margaret Balfour, të cilin ai e kishte njohur nga fëmijëria e tij. Martesës u zhvillua në Bon në Gjermani.

Para nisjes për në Gjermani për t'u martuar, Chrystal aplikuar për karrige vakant të matematikës në Universitetin e Edinburgut. Ai u emërua më 18 korrik dhe i dha adresën e tij të parë të enjten 30 tetor 1879. Chrystal zgjodhi si subjekt i tij Historia e matematikës, duke folur në veçanti për banorët e ish-kryetari i Edinburgut e matematikës. Chrystal ishte për të mbajtur të kryesojë Edinburg për pjesën tjetër të karrierës së tij. Në 1891 ai u emërua Dekan i Fakultetit të Arteve dhe ai kryhet përmes reformave të rëndësishme arsimore studentët duke i dhënë liri të plotë të zgjedhjes dhe sigurimin e barazisë së subjekteve. Ai ka shkruajtur:

Që kur unë u bë i bindur se shumica e të arsimuar Scotsmen dëshiruar për të thyer programin e vjetër e shtatë subjekteve, parullë ime ka qenë "Liria më e madhe dhe standardeve më të larta". Është e qartë se në çdo subjekt i cili është përgjithësisht e detyrueshme standardeve nuk mund të jenë të larta. Unë kurrë nuk ishte shumë i shqetësuar që të gjithë studentët e Arteve, duhet të marrë ose matematike ose filozofia natyrore, por unë kam të gjitha së bashku luftuan për të siguruar, aq sa është e mundur, që ata që marrin këto lëndë duhet të jenë të përgatitur mirë për të marrë ato. Për të arritur vështirësitë e atyre që nuk kanë dëshiruar të matematika, i propozoi që një alternativë duhet të jetë caktuar një shkencë fizike ose natyrore me punë praktike ose laborator; se matematika duhet të regjistrohen në standarde më të larta, dhe se filozofia natyrore duhet të mbeten si Newton e bëri atë dhe Gregori shpjegoi ajo.

Pavarësisht mbajtjes kryesuesi i matematikës në Edinburg, Chrystal vazhdoi interesin e tij në punën eksperimentale atje. Knott, i cili u emërua si Tait 's asistent, shkroi e Chrystal:

Ishte viti im i parë si Tait 's asistent, dhe inkursion të këtij profesor rinj njëzet e tetë vjet në mesin tonë i dha të gjitha mendjet tona një orientim të ri. Prania e tij të vazhdueshme në laborator gjatë muajve të verës dhe aksesin e tij të gatshëm në çdo kohë i dha një shtysë të madhe për studim eksperimental të energjisë elektrike dhe magnetizëm. ... Verë pas vere Chrystal flitted përmes këtyre laboratorëve, i zënë me hulumtimet e tij, por jo shumë i zënë për të marrë një interes të madh në të gjithë se ishte duke u bërë. Shumë një sugjerim të dobishëm se ai i dha për linja të reja të punës, dhe shumë prej tyre një nxënës i etur bëri ai inkurajuar, duke i ftuar bashkëpunimit të tij në disa pak të veçanta të hetimit. Përparuar studentët e këtyre viteve ka hyrë në kontakt më të drejtpërdrejtë me atë se sa me Tait, dhe shumë të progresit të tyre shkencor ishte shkak për ndihmën e tij i këndshëm. Own work mia kërkimore në magnetizëm, e cila ka vazhduar për shumë vite, e kishte origjinën e vet në një bisedë në lidhje me një kalim në [Chrystal i] artikull "forcë tërheqëse".

Chrystal u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Edinburg më 2 shkurt 1880. Shumica e letrave të botuar Chrystal të shfaqet në botimet e Shoqërisë Mbretërore të Edinburgut. Në nëntor 1880 ai u zgjodh në këshillin e Shoqërisë. Kjo ishte e para e tre kushte ai shërbeu në këshillin (1880-3, 1884-7, 1895-1901), duke pasuar Tait si Sekretar i Përgjithshëm i Shoqërisë në 1901. Ishte në këtë rol që ai kishte për të luftuar e vështirë për Shoqërinë. Ai shkroi Larmor më 13 nëntor 1906:

Unë shpresoj se ju do me pranine e tuaj të mbështesë një delegacion javën e ardhshme për të Sekretarit për Skoci për të bërë një thirrje të fundit për drejtësi të Shoqërisë Mbretërore të Edinburgut në çështjen e strehimit të tij. Ne do të përjashtohet pa ndonjë konsultim paraprak nga dhoma që ishin ndërtuar për ne dhe që ne kemi zënë për vitet tetëdhjetë dhe tani qeveria propozon për të na vënë në një shtëpi pa fat i papërshtatshëm në një situatë të keqe dhe për të dhënë për instalimin tonë në një shumë i cili në llogaritje më të lartë është më pak se gjysma e asaj që është e nevojshme. Kompensimin e vetme është një premtim i paqartë për të korrigjuar një ankesë prej tridhjetë vite në këmbë duke na dhënë një grant prej 300 botim.

Chrystal ishte forca kryesore prapa suksesit të gjetur strehim të reja për Shoqërinë. Thesarit i dha 25.000 për blerjen e 22-24 George Street në Edinburg, dhe 3.000 për të mbuluar koston e largimit dhe pajisjeve. Shoqëria ende zë këtë strehim në George Street, por kohët e fundit ka blerë pronën ngjitur që do të bëhet së shpejti pjesë e lokaleve.

Shoqëria Mbretërore e Edinburgut nuk ishte vetëm Edinburg Chrystal Shoqëria me të cilën ishte e lidhur ngushtë. Interesin e tij dhe mbështetjen në ngritjen e matematike Edinburg Shoqëria ishte e rëndësishme në themelet e kësaj shoqërie. Takimi i parë i rregullt u mbajt më 12 mars 1883, dhe Chrystal kishte nderin e jep adresën e parë hyrëse, subjekt i cili ishte i pranishëm Fushat e matematike Research. Tait dhe Chrystal ishin dy anëtarë nderi të zgjedhur nga Shoqëria dhe si nderi anëtarë, ata nuk ishin të përshtatshëm për të shërbyer si oficerë të Shoqërisë.

Një fushë tjetër në të cilën ndikimi Chrystal ishte larg arritjes ishte në reformat në arsimin skocez. Në 1885 Chrystal, së bashku me disa profesorë të tjera të universitetit, u ftua për të bërë inspektime të shkollave të mesme, dhe si rezultat idenë e një provimit Leaving Certificate ndodhur atij. Kjo ishte marrë menjëherë lart, dhe është implementuar nga Departamenti i Arsimit skocez. Pas problemeve fillestare, njohja nga universitetet dhe organeve të tjera profesionale në vend t'i provim të ri mbi një bazë më të shëndoshë dhe ajo mbijeton në formë të modifikuar për këtë ditë.

Publikimet matematikore Chrystal të mbulojnë shumë tema duke përfshirë jo-gjeometri Euklidiane, gjeometri linjë, përcaktues, conics, optika, ekuacionet diferenciale, dhe ndarje të numrave. Mirëpo, publikimi i tij më i famshëm është pa dyshim Algjebra librin e tij. Ai tha:

Për mësimin tonë të algjebër, unë kam frikë që mund të kërkoni as sanksionimin e antikitetit as dritën e kohëve moderne. Nëse ne shikojmë në fillore, apo atë që quhet më të lartë të mësimdhënies rezultat këtë subjekt nuk është i kënaqshëm. Në mësimin e lartë që interesat e mua më, unë duhet të ankohen për neglizhencë e plotë të të gjithë nocionin e rëndësishme e formularit algjebrike.

Logjika e subjektit, e cila, si nga pikëpamja edukative dhe shkencore të folurit, është pjesa më e rëndësishme e saj, është neglizhuar tërësisht. Trajnimit konsiston në tërë shembull kërcëllimë. Çfarë duhet të kenë qenë të ndihmojë për të arritur në fund ka bërë në fund vetë. Rezultati është se algjebër, si ne mësojmë se, nuk është as një art as një shkencë, por një keq-rrëmujë e rregullave, objekt i të cilit është zgjidhja e problemeve të provimit.

Vëllimin e parë të librit, me titull Algjebra: Një libër mësimi fillor për Klasët e larta dhe shkollat e mesme për të Kolegjeve të ishte botuar në 1886. Ai vazhdoi projektin e tij prodhimin e vëllimit të dytë në nëntor 1889. Një përmbledhje e cila u shfaq në komentet Athenaeum:

Kjo është punë plotëson më Algjebra se ka ende vijnë para nesh, dhe me kthjelltësi e ekspozitës është i pakalueshëm. Autori shikime subjekt i tij nga toka e lartë e educationist, pa iu referuar kërkesat e provimeve themeluar, por as kandidatët të cilët janë të trajnimit për të tillë as që përgatisin mësuesit e tyre do të veprojë me mençuri në qoftë se ata lënë pas dore mësimet e tij.

Një shqyrtim në shtetet Akademisë:

Admirably shpjegime janë të qarta, dhe marrëveshja për të duket të jetë një shumë e mirë. Asnjë mësues të klasave të larta në shkollat tona ose të studentëve duke u përgatitur për provimet universitare duhet të jetë pa këtë libër. Nuk ka asgjë si ai në anglisht, dhe formon një hyrje e shkëlqyer për aplikacione të ndryshme të Algjebra për analizë më të larta.

Vitet e fundit të jetës Chrystal ishin kushtuar një temë të ndryshme kërkimore nga çdo gjë që kishte studiuar deri në atë pikë. Në shkurt 1903 ai ishte i kërkuar për të dhënë një llogari të shkurtër e parimeve hydrodynamical e seiches, me sugjerime të surveyors lidhur me vërejtjet që mund të bëhet në liqenet e Skocisë në liqenin skocez Anketa. Seiches janë oscillations në nivelin e ujit që ndodhin në liqenet dhe përgjatë brigjeve të detit. Chrystal botuar tre gazeta të mëdha në subjekt në vitin 1904, 1905 dhe 1906 të cilat ishin botuar të gjitha nga Shoqëria Mbretërore e Edinburgut.

Në këto dokumente dhe të mëvonshëm Chrystal seiches studiuar në liqene e formave të ndryshme. Ai ringjalli edhe interesin e tij në kryerjen e eksperimentimeve dhe në vitin 1905 ai organizoi një hetim të seiches e Fitim liqen, duke e bërë edhe vërejtje për krahasim në Lochs Tay dhe Lubnaig. Ai mbikëqyrur tërë e punës dhe dizajnuar instrumente të veçanta për të kryer matje.

Njohja për punën e tij në seiches erdhi përmes Çmimin Victoria qitje bërë atij nga Shoqëria Mbretërore e Edinburgut, një nga çmimet më prestigjioze të Shoqërisë, dhe Medaljen Mbretërore nga Shoqëria Mbretërore e Londrës, konfirmimi i cili erdhi nga Mbreti vetëm dy orë pas vdekjes së tij.

Është interesante të shohim në disa përshkrime të karakterit Chrystal së. Në ai është përshkruar si më poshtë:

Ai ishte një personalitet të fortë, dhe si një mësues ai ishte i dashur dhe simpatik.

Në ai është i përshkruar nga studentët Edinburg e 1890:

Si një profesor në klasën e tij-dhomë, askush nuk mund të jenë më të sjellshëm dhe të kujdesshëm se Profesor Chrystal. Ai grudges as kohë e as punës në sqarim të vështirësive të shumta të studentëve të tij. Gji i cili thuhet të jetë fikse në mes të profesorëve dhe studentët nuk mund të thuhet se kanë ekzistencën e saj në klasë matematikore-dhome. Profesor Chrystal është ndoshta më i arritshëm për të gjithë profesorët tanë.

Studentët e Edinburg përshkroi Chrystal vjetër në 1907:

... kujtesë tonë qartë e Profesor Chrystal qëndron nga një mjegull e leksionit i errët-dhoma në ndërtesa të vjetra. Ajo përbëhet nga një i thinjur, por ngritur figura, i pashëm, me shpejtësi të mrekullueshëm, miqtė dhe batalionet e grafikët, teorema, trekëndëshat, dhe simbolet mbi të heshtur, por fshehtas vuajtje zi-bord. Pastaj, kur çdo centimetër katror në dispozicion hapësirë të kishte qenë e mbushur, ka pasur një aktivitet të rrumbullakët ngadhënjimtar në audiencën e tij astounded, si profesor ankorua në disa pjesë të tjera kolosale të arkitekturës matematikore.

Ne risjell zërin, bindës dhe të qëndrueshme, fluturues intrepidly përmes një masë të stupefying llogaritjes. Ne kujtojnë fytyrë qeshur, me një përpjekje flushed fitimtare mbi pushtetin kokëfortë e x dhe y, vezullues gota me sukses e një pjesë të qartë të demonstratë. ... Një personalitet i fortë është e tij. Ka disa klasa në mënyrë krejtësisht të dominuara nga mësuesit e tyre si Profesor Chrystal së, ai ka një gjobë dhe sarkazëm me takt të cilën ai e di mirë se si të përdorin ... .

Por ata që vetëm dinë Chrystal e klasës-dhoma e di pak e tij. Nuk Chrystal e intervistë privat - një i dashur, simpatik, mësues të dobishme. Nuk është Chrystal i cili, si Dekan i Fakultetit të Arteve, këshillon iriq i vjen turp me ngecje në prag të karrierës së tij akademike, ose të udhëzon në rrugën e papërvojë të nxënësit si ata përballen jashtë në botë e panjohur. Dhe ka shumë të cilët detyrohen të tij më shumë se ata vetë janë të vetëdijshëm.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland