Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Chrysippus of Soli

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

280 BC

Soli, Cilicia, Asia Minor (now Soloi, Turkey)

206 BC

Athens, Greece

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Chrysippus ishte nga rrënjët fenikas. Ai erdhi në Athinë për të studiuar filozofi në Akademinë e me Arcesilaus. Pas pak kohe ai u largua nga Akademia dhe kaloi në Akademinë Poikile Stoa në Athinë, ku ai ishte nxënës në Shkollën e themeluar nga Zeno e Citium.

Me kohë u bashkuan Chrysippus Poikile Stoa Akademisë, Cleanthes i Asos ishte bërë kreu i dytë pas vdekjes së Zeno. Chrysippus studiuar nën Cleanthes, por ai ishte edhe i ndikuar nga mësimet e Platonit. Në 232 pes Chrysippus u bë kreu i tretë i Poikile Stoa pas vdekjes së Cleanthes. Ai ishte që të vazhdojë të mbajë këtë pozitë deri në vdekjen e tij.

Nuk ka dëshmi nga shkrimet e Chrysippus se ai ishte i varfër gjatë gjithë jetës së tij. Sigurisht ai deklaroi se për një filozof të bëhet i pasur se ai mund të shërbejë për një mbret (ose madje, tha Chrysippus, të bëhet një mbret vetë). Është e qartë megjithatë se ai nuk kishte miratuar këtë rrugë për të ardhura të qëndrueshme. Përndryshe, Chrysippus shkruan, filozof duhet të mbështetet në miqtë e tij dhe të mësimdhënies në mënyrë që të jetojnë, dhe kjo do të duket se ky është mjet me të cilin ai e ka bërë të ardhurat e tij të vogël.

Një pjesë e informacionit, i cili përsëri nuk është befasuese, është që Chrysippus ka shkruajtur greke me stil shumë të varfër. Kjo duket të ketë qenë një karakteristikë e njerëzve nga Soli, dhe kjo është ruajtur sot në shprehje "gabim gramatikor. Pavarësisht nga proza e tij grek duke e papërshtatshme, ai ishte një shkrimtar pjellor i cili thuhet se ka shkruar 705 rrotullon të papyri, asnjëra prej të cilave janë të mbetet sot.

Së bashku me Zeno e Citium, Chrysippus konsiderohet cofounder e stoicizëm. Stoicizëm merr emrin e vet nga Akademia Poikile Stoa e cila do të thotë "pikturuar kolonadë", vend ku themeluesi i Akademisë zakonisht leksione.

Chrysippus ishte një nga të parë për të organizuar logjikës propositional si një disiplinë intelektuale. Propozimet Unanalysed bashkuan connectives janë studiuar. Kjo e lejoi Stoics për të bërë përparime të mëdha në matematikë dhe shkencë. Termi logjik "ndarje" është sigurisht për shkak të Stoics dhe mendohet të ketë origjinën me Chrysippus. Diogenes Laertius në listat e 118 vepra mbi logjikën nga Chrysippus, dhe nga këto 118 janë zënë shtatë libra 15 rrotullon të papyri lidhje Paradox Liar .

Një kërkesë që Chrysippus bërë në fushën e logjikës ishte që të refuzojë që pamundur nuk ndjek nga mundshme. Argumentet e tij lidhur me këtë janë paraqitur në të cilat gjithashtu studion në përgjithësi pikëpamjet e tij të logjikës modale.

Në fizikë Chrysippus bërë dallimet midis "të gjithë" dhe "të gjitha" ose "univers". Ai argumentoi se "të gjithë" është botë ndërsa "të gjithë" është i pavlefshëm të jashtëm bashkë me botën. Ai besonte se logjika dhe fizika janë të nevojshme të bëjë dallim midis së mirës dhe të keqes. Për Chrysippus një njohuri të fizikës është e nevojshme para se etika mund të formulohet. Për atë vlerë të fizikës dhe të logjikës është kryesisht për këtë qëllim.

Russell në says:

Chrysippus ... kishte përpunuar një teori e njohurive, në kryesore empirike dhe duke u bazuar në perceptimin, ndonëse [ai] lejuar disa ideve dhe parimeve, të cilat u mbajtën për të themeluar nga ... marrëveshje e njerëzve.

Një nga kontributet e Chrysippus të matematika është e pretendimin e tij se 'një' është një numër. Kjo mund të duket e çuditshme për ne që të kuptojnë se 'një' nuk ishte konsideruar kurrë si një numër, por natyrisht një mendim pak e bën të qartë se me të vërtetë nuk ka nevojë për një numër të përshkruar një objekt të vetëm. Në fakt 'një' u konsiderua si ajo me të cilën gjërat janë të matur. Aristoteli, Metafizika e shkruan (shih për shembull):

... një masë nuk është gjë e matur, por masë ose Një është fillimi i numrit.

Chrysippus tha 'një' ishte 'mori një' dhe duhet të konsiderohet si një numër, por kjo nuk ishte pranuar menjëherë, me shkrim Iamblichus turma se 'një' ishte një kontradiktë në terma.

Plutarchnocione të përbashkëta kundër raportet Stoics në një dilemë të propozuar nga Democritus, siç raportohet nga Chrysippus për një prerje kon nga një paralele aeroplan në bazën e saj. Chrysippus argumenton kundër interpretimin e dilema duke pretenduar se ajo është e bazuar në supozimin se linjat e matematike kanë një strukturë atomike dhe prandaj nuk janë të ndashme pafundësisht. Megjithatë Heath nuk beson, si Chrysippus ka, që i përket linjave Democritus matematikore si që ka një strukturë atomike. Ky aspekt i ideve Chrysippus janë diskutuar në artikull interesant.

Nuk është një shumë e vjetër duke thënë se e Chrysippus, që:

... ai vetëm është i urtë, të tjerët vetëm të shërbejë si hijet.

Nuk është një tjetër duke thënë se (shih për shembull):

Qoftë se nuk kishte pasur Chrysippus, nuk do të kishte pasur stoicizëm

që sigurisht nuk ka shumë rëndësi teproj e tij.

Ka një numër të versionet e si Chrysippus vdekur, një prej të cilave thotë se ai piu disa dëshmi gjatë verës, ndërsa një tjetër thotë se ai vdiq e të qeshurit. Konsultohuni për më shumë (ndoshta fiktive) detajet e jetës së tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland