Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Elwin Bruno Christoffel

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

10 Nov 1829

Montjoie Aachen (now Monschau), Germany

15 March 1900

Strasbourg, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Elwin Christoffel u vu re për punën e tij në analizat matematikore, në të cilën ai ishte një ndjekës i Dirichlet dhe Riemann.

Christoffel prindërit e të dy erdhën nga familje që ishin në rroba të tregtisë. Ai ndoqi një shkollë fillore në Montjoie (i cili u emërtua Monschau në 1918), por pastaj kaloi një numër vitesh të tutored në shtëpi në gjuhë, matematikë dhe klasike. Ai mori pjesë në shkollat e mesme nga 1844 deri 1849. Në fillim ai ka studiuar në gjimnazin jezuit në Këln por u transferua në Gjimnazin "Friedrich-Wilhelms në të njëjtin qytet për të paktën tre vitet e fundit të shkollimit të tij në shkollë. Ai u dha çertifikatën e fundit shkollor me një dallim në 1849.

Christoffel studiuar në Universitetin e Berlinit nga 1850 ku ai u mësoi nga Borchardt, Eisenstein, Joachimsthal, Shtajner dhe Dirichlet. Ishte Dirichlet i cili kishte ndikim më të madh për atë dhe Christoffel është menduar me të drejtë si një student i Dirichlet s. '

Pas një viti e shërbimit ushtarak në Brigadën Rojeve artilerie, ai u kthye në Berlin për të studiuar për doktoratë që ai u dha në 1856 me një disertacion mbi mocionin e energjisë elektrike në organet homogjen. Ekzaminerët tij përfshinte Matematikanë dhe fizikantë, Kummer qenë një nga ekzaminerët matematikës.

Në këtë pikë Christoffel kaloi tre vjet jashtë botës akademike. Ai u kthye në Montjoie ku nëna e tij ishte me shëndet të dobët, por lexuar shumë nga veprat e Dirichlet, Riemann dhe Cauchy. Është sugjeruar se kjo periudhë e izolimit akademik kishte një efekt të madh në personalitetin e tij dhe në qasjen e tij të pavarur ndaj matematikës. Butzer, në, vërejtjet që Christoffel biografet e kanë përshkruar atë si

një njeri i vetmuar, ... i trembur, dyshues, i mbyllur, nervoz dhe i ashpër.

Ajo do të duket e paarsyeshme të atribut këto aspekte të karakterit të tij vetëm në këto tre vite, ende e qartë këto vite pati një ndikim të madh në të dhe me siguri ka kontribuar për të se ai ishte një mendimtar shumë të pavarur. Ishte gjatë kësaj kohe se ai publikoi dy dokumentet e tij të parë. Këto dokumente, e cila u shfaq në vitin 1858, janë në analizën numerike, në integrimin e veçantë numerik. Ai i përgjithësuar i Gausit 's metodën e kuadraturë dhe shprehu polynomials të cilat janë të përfshirë si një përcaktues. Kjo tani quhet teorema e Christoffel së.

Në 1859 Christoffel mori provimin e kualifikimit për t'u bërë një mësues universitet dhe u emërua një lektor në Universitetin e Berlinit. Në 1862 ai u emërua në karrige në Polytechnicum në Cyrih, duke plotësuar postin e mbetur vakant kur shkoi në Dedekind Brunswick. Shkolla Politeknik në Zyrih ka ngritur shtatë vjet më parë dhe kurse matematikë që ata kishin për qëllim kryesisht ofrohen studentëve në inxhinieri. Christoffel ishte që të ketë një ndikim të madh në matematikë në Polytechnicum, ngritjen e një instituti për matematikën dhe shkencat natyrore atje.

Në 1868 Christoffel u ofruar një karrige në Gewerbsakademie në Berlin i cili është tani në Universitetin e Teknologjisë së Berlinit. Kjo nuk ishte hera e parë që një përpjekje ka qenë bërë në interes Christoffel në të lëvizte në këtë Universitet që nga një pozicion i ri nuk kishte qenë caktuar dhe autoritetet e universitetit të kërkuar një matematikan i shquar për të mbushur ai post. Menjëherë pas 1868 për të ofruar një tjetër pozicion Christoffel iu ofrua atij, domethënë për t'u bërë një drejtor themelues i Polytechnicum reja në Aachen. Ky universitet i ri, tani Rheinisch prestigjioz-Westfälische Technische Hochschule në Aachen, duhet të ketë qenë një ide tërheqëse për Christoffel i cili ka lindur dhe është sjellë deri afër Aachen.

Christoffel, megjithatë, nuk kanë pranuar pozitën Aachen: ndoshta ai ishte i përkushtuar tashmë në Gewerbsakademie në Berlin, sepse ai sigurisht u nis për Berlin, Cyrih për të marrë postin e tij të re më 1 prill 1869. Kjo masë mund të ketë qenë një gabim për Christoffel. Ai dhe kolegu i tij Aronhold u përpoq të tërheqë studentët me cilësi të lartë për të dëshmuar Gewerbsakademie por kjo vështirë me Universitetin shumë prestigjioze të Berlinit me Weierstrass, Kummer dhe Kronecker nga afër.

Pas tre vjet në Gewerbsakademie në Berlin, u ofroi Christoffel kryetar i matematikës në Universitetin e Strasburgut. Kjo ishte një universitet me një të kaluar të gjatë dhe të shquar, por universiteti ishte nënshtruar një riorganizim të madh pas kapjes prusian e Alsace-Lorraine. Nga emërimi i tij në 1872 Christoffel filloi të ndërtuar një Instituti të ri për matematikën ka shumë përgjatë linjave të cilën ai e kishte ndjekur në Cyrih 10 vjet më parë. Ai ka ndihmuar në përpjekjet e tij për ndërtimin e këtij departamenti të ri tepër i suksesshëm nga Reye kolegun e tij.

Christoffel ishte për të mbajtur këtë karrige derisa ai u detyrua të largohej për shkak të shëndetit të sëmurë në 1892. Ai theu krahun e tij në një aksident pak para se të tërhiqej dhe kjo ishte me siguri një nga arsyet ai vendosi që të dalin në pension. Heinrich Ueber u emërua për të pasuar atë në Strasburg në vitin 1895.

Christoffel mbikëqyrur gjashtë studentët e doktoraturës, ndërsa në Strasburg. Së paku katër nga këto do të bëhen profesorë universiteti e matematikës, duke përfshirë Pali Epstein.

Christoffel botuar dokumente në teorinë e funksionit duke përfshirë mappings conformal, gjeometri dhe analiza tensori, Riemann 's o-funksion, teoria e invariants, polynomials Puna dhe fraksionet e vazhdueshme, ekuacione diferenciale dhe teori të mundshme, të lehta, dhe valë tronditëse.

Disa nga puna në fillim Christoffel ishte për mappings conformal nga një rajon i lidhur thjesht kufizohet nga poligone mbi një rreth. Kjo punë më mappings conformal u botua në katër letra midis 1868 dhe 1870. E parë nga këto gazeta u shkrua Christoffel ndërsa ishte në Cyrih, të mbetur tre letrat në Christoffel-formulë Shvarc u shkruar ndërsa ai ishte në Gewerbsakademie në Berlin.

Midis 1865 dhe 1871 Christoffel botuar katër gazeta të rëndësishme në teorinë e mundshme, tre prej tyre që kanë të bëjnë me problemin Dirichlet. Në 1877 Christoffel publikuar një letër në përhapjen e valëve aeroplan në media me një sipërfaqe ndërprerjes. Ky ishte një kontribut të hershme për teorinë e valëve shok dhe ndjekur punën e më parë në një rrjedhat e gazit dimensionale nga Riemann.

Christoffel ishte i interesuar në teorinë e invariants. Ai shkroi gjashtë dokumente në këtë temë. Ai shkroi gazeta të rëndësishme të cilat kanë kontribuar në zhvillimin e gur tensori e GK-Ricci-Curbastro dhe Tullio Levi-Civita. Simbolet Christoffel [ij, k] që ai futi janë themelore në studimin e analizës tensori. Teorema reduktimi Christoffel, i quajtur kështu që nga Klein, zgjidh problemin lokal ekuivalenca për dy forma diferenciale katror. Në Butzer shkruan:

Christoffel Procedura e përdorur në zgjidhjen e problemit të ekuivalenca është ajo që Gregorio Ricci-Curbastro më vonë e quajtur diferencim kovariant, Christoffel gjithashtu përdoret për të përkufizuar konceptin e fundit Riemann bazë tensori Christoffel përkulje. ... Rëndësia e kësaj qasje dhe dy koncepte Christoffel futur, të paktën pa dyshim, mund të gjykohet vetëm kur e konsideron të ndikimit që ka pasur.

Në të vërtetë ky ndikim është parë qartë që nga kjo Ricci lejohet-Curbastro dhe Levi-Civita për të zhvilluar një gur pa koordinimin diferenciale që Ajnshtajni, me ndihmën e Grossmann, u kthye në analizën matematike tensori bazë të relativitetit të përgjithshëm.

Christoffel ka shkruajtur 35 gazeta, por kjo nuk përfaqëson shtrirjen e plotë të punës së tij matematikore. Në fakt, në të përbashkët me të tjerët shumë në atë kohë, shumë e kërkimeve të tij origjinale ishte vënë në kurset e tij leksion dhe vetëm me anë të këtij burimi që ishte i njohur. Timerding përshkroi mësim Christoffel, ky përshkrim është cituar në:

Christoffel ishte një nga mësuesit më të rafinuar ndonjëherë për të zënë një karrige. Tij ligjërata ishin përgatitur meticulously, në detaje më të vogël ... Shpërndarjen e tij ishte i ndritshëm dhe më të madh estetik përsosmëri ... Bazë të leksioneve ishte kurs në teorinë e funksionit kompleks, dallohet nga emri frymëzues i Riemann. Christoffel kishte zhvilluar Riemann 's teori funksionojnë të pavarura, veçanërisht në fushën e funksioneve ultraelliptic, por nuk publikuar studimin e tij, paraqitjen e tyre vetëm në leksionet e tij, pasi modeli i Weierstrass.

Është shumë e vështirë të rangut Matematikanë. Si një krahasohet dikush që ka punuar vetëm në një zonë me një tjetër të cilët kontribuan në shumë fusha? Përsëri si bën një krahasim dikush i cili ka punuar mbi ekuacionet diferenciale me një gjeometër? Marrëveshje Përkundër vështirësive të dukshme, dhe dallimet e vogla e mendimit, ai është ende e habitshme se sa ka në një renditje të tillë. Në Butzer dhe përpjekje Fehér të përshtaten në të tilla Christoffel rangut të:

Është e vështirë të krahasosh një gjeometër diferencial me një teoricien funksion, ose ata që punojnë për ekuacionet diferenciale të zakonshme dhe të pjesshme me analistë numerike. Christoffel nuk kontribuoi vetëm për të gjitha këto fusha, por interesat e tij shtrihet në polynomials Puna dhe fraksionet e vazhdueshme, dhe aplikimet e punës së tij në themelet e analizave tensori, të shkencës geodetical, në teorinë e valëve shok, për shpërbërje të dritës. Megjithatë, ajo është e njohur gjerësisht, të paktën në vendet ku flitet gjermanisht të Evropës, që Riemann ishte matematikan më të mirë të shekullit të 19-të, pas Gausit dhe përpara Weierstrass. Në mësues Christoffel tonë të opinionit të Dirichlet, i takon grupit tjetër më të rëndësishme të Matematikanë që përfshin (në mënyrë kronologjike e lindjes), Jacobi, Kummer, Kronecker, Dedekind, Cantor dhe Klain. Christoffel vetë duhet të jetë vendosur në një grup të dytë pas këto. Ky grup i dytë, të cilat pjesërisht mund të përputhen me ish, do të përfshijë emra të tillë si Möbius shquar, von Staudt, Plücker, Heine, Du Bois-Reymond, Karl Neumann, Lipschitz, Fuchs, Shvarc, Hurwitz dhe Minkowski.

Nëse fizikantë matematikore merren gjithashtu parasysh pastaj Butzer dhe Fehér besoj se Christoffel do të duhet të jetë në krahasim me të gjelbër, Hamilton, Silvester, Helmholcit, Cayley, Kirchhoff, Maxwell, Beltrami, gënjej, Boltzmann, Poincare dhe Fredholm. I [EFR] duhet të them se unë gjej është e çuditshme se disa nga këto janë konsideruar nga matematikanet Butzer dhe Fehér të fizikantë matematikore.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland