Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Sarvadaman Chowla

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 Oct 1907

London, England

10 Dec 1995

Laramie, Wyoming, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Sarvadaman Chowla 's babai, Gopal Chowla, ishte profesor i matematikës në Lahore. Gopal Chowla vizitoi Angli me gruan e tij Shankuntala në mënyrë që ai të mund të studiojnë në Universitetin e Kembrixhit. Ishte gjatë vizitës në Angli që Sarvadaman Chowla ka lindur. Familjes u kthye në Indi menjëherë pas lindjes së tij dhe ai u solli deri atje.

Në moshën 21 Chowla u dhënë shkallën master të tij nga qeveria College në Lahore. Më pas, ai vendosi të shkoj në Angli për të studjuar për doktoraturë e tij dhe ai ndërmori kërkimore në Universitetin e Kembrixhit nën JE Littlewood 's mbikëqyrjes, duke u dhënë të doktoraturës së tij në 1931. Pas kthimit në Indi, Chowla u emërua profesor i matematikës në Kolegjin e Shën Stefanit në Delhi, pastaj në Benares Hindu University në Benares, pastaj në Universitetin Andhra Waltair, dhe më në fund në Qeverinë College of Punjab University në Lahore, ku ai ishte Shef i Departamentit të e Matematika 1936-1947.

Kjo periudhë ndërsa Chowla ishte Shef i matematikës në Lahore ishte një shumë e vështirë. India ishte britanik, por Britania të kërkuar për transferimin e pushtetit në një administratë të vetme indian, duke krijuar një shtet të ri. Ka qenë ndarje të rënda në Indi, megjithatë, dhe në vitin 1946 ka pasur një luftë civile me trazira dhe vrasje gjatë gjithë nënkontinenti. Punjab, ku Chowla punuar, ishte në një nga pozicionet më të vështira të një krahinë shumicë muslimane me një komuniteti të madh sik që kishin bërë anti-muslimane. Parlamenti britanik miratoi Aktin e Pavarësisë indian në korrik 1947 e cila krijoi dy vende të pavarura, India dhe Pakistani, në mesnatë më 14-15 gusht 1947.

Chowla ishte në Lahore të cilat Pavarësisë indian Akti vënë në Pakistan, pranë kufirit të ri me Indi. Ai iku me familjen e tij në Delhi dhe prej andej ata vazhduan fluturimin e tyre në Shtetet e Bashkuara. Ka Chowla u bë një vizitor në Institutin për Advanced Study in Princeton, ku ai qëndroi deri autum të vitit 1949 kur ai u emërua si profesor në Universitetin e Kansas në Lawrence.

Pas tre vjet në Universitetin e Kansas, Chowla lëvizi në Universitetin e Kolorados në Boulder, ku ai qëndroi deri në 1963. Në këtë vit ai u ofroi postin e profesorit kërkimore në Universitetin Shtetëror të Pensilvanisë dhe ai ishte për të mbajtur këtë post deri sa ka dalë në pension në vitin 1976.

Chowla prodhuar një prodhim mrekullueshëm pasur kërkimore, dhe rezultatet e tij në shumë fusha e teorisë numri dhe Kombinatorika janë të një rëndësie më të madhe. Gamë të punës së tij është përshkruar në:

Letër e parë Chowla duket në 1925 dhe e tij të fundit në vitin 1986. Gjatë kësaj periudhe prej gjashtëdhjetë e dy vjet ai shkroi rreth 350 letra. Dokumentat e tij përfshiu një gamë të gjerë të interesave. Ai shkroi në teorinë e numrit shtesë (pika grilë, ndarëse, Waring 's problem), analiza, numrat e Bernoulli, invariants klasë, integrals caktuar, integrals eliptik, seri të pafundme, teorema e afrimit Weierstrass), teoria analitike numri ( Dirichlet L-funksioneve, primes, Riemann dhe Zeta funksionet Epstein), forma binare katror dhe numrat e klasës, problemet kombinator (harton bllok, parashikon ndryshim, sheshet latinisht), ekuacionet Diophantine dhe përafrimin Diophantine, teori elementare numri (funksionet aritmetike, fraksionet e vazhdueshme, dhe Ramanujan 's funksion tau), dhe eksponenciale dhe shuma karakter ( Shuma të Gausit, shuma Kloosterman, shuma trigonometrike).

Ai bashkëpunoi me një koleksion të madh të Matematikanë të tjera dhe shumë nga letrat e tij janë shkruar së bashku me ta. Për shembull, rreth 40 janë të emëruar në, duke përfshirë TM Apostol, E Artin, R Brauer, H Davenport, Erdös P, Marshall Hall, H Hasse, NË Herstein, LJ Mordell, SS Pillai, CR Rao, Një Selberg, G Shimura, T Skolem , J Todd, Një Walfisz dhe H Zassenhaus.

Midis Teorema në të cilën emri i Chowla janë bashkangjitur janë Bruck-Chowla-Teorema Ryser në dizajnet (1950); Ankeny-Artin-Teorema Chowla në numrin klasë të fushave të vërtetë numri katror (1952); Chowla-Teorema mbi Mordell shuma Gauss (1962) dhe Chowla-formulë Selberg për produkt i vlerave të caktuara të funksionit eta Dedekind.

Midis një listë e gjatë e rezultateve të tjera e kemi përmendur vetëm një shumë pak të tillë si generalisation e tij Wolstenholme 's Teorema; punën e tij të klasave të quintics nuk i shpjegueshëm nga radikalët; formën e tij të mbyllura për numrat Bernoulli, dhe punën e tij mbi kohëzgjatjen e periudhë e zgjerimit pjesë e vazhdueshme e √ N.

Chowla është përshkruar në [) si:

... person i gjallë, i shoqërueshëm, keq dhe mirë që ishte jashtëzakonisht modeste për arritjet e tij. Ai ishte i angazhuar në matematikë deri në atë masë sa që ai kishte disa interesa jashtë.

Mësimin e tij është përshkruar gjithashtu:

Chowla e ligjëratave kanë qenë dy interesant dhe frymëzues. Ai paraqiti studentëve të ideve kryesore të subjektit me anë të shembujve ndriçues dhe duke dhënë prova për raste të rëndësishme të veçanta të teorema më të përgjithshme.

Në mesin e nderon shumë për të dhënë Chowla ishin Çmimin Padmabhushan nga Akademia Kombëtare e Shkencave indian, në të cilën ai kishte qenë i zgjedhur një anëtar dhe një anëtarësi nderi i Shoqërisë Mbretërore Norvegjeze e Shkencës dhe Letrat.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland