Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Oscar Chisini

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 March 1889

Bergamo, Italy

10 April 1967

Milan, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Oskar Chisini ishte biri i tretë i një familje fisnike veneciane. Babai i tij, i cili mbajti një diplomë në drejtësi, ishte një ushtar profesionist dhe si familja e tij i shoqëruar atë së bashku rrugën e karrierës së tij. Oskar i ri mori një arsim klasik, së pari në Ravenna dhe më pas në Bolonjë. Kjo ishte për të lënë shenjë e saj mbi atë, siç e dimë nga Carlo Felice Manara se Profesor Chisini gëzuar duke cituar pasazhe të gjata nga Commedia Divina Dantes.

Më vonë, të regjistruar si student i inxhinierisë në Universitetin e Bolonjës, Oskar Chisini u takua Federigo Enriques në një takim që ishte për të ndryshuar jetën e tij. Në të vërtetë, Enriques njohur menjëherë talentin e tij, e çuan atë për të marrë një diplomë në matematikë në 1912, dhe e angazhuar atë si asistent dhe bashkautor në shkrim e traktat lezioni sulla geometrica teoria delle equazioni e delle funzioni algebriche (Mësimet në teori gjeometrike e ekuacioneve dhe funksionet algjebrike). Katër vëllime të kësaj monografi, filloi në 1915 dhe përfundoi në vitin 1934, u konceptua në atë që quhet Chisini mënyrë lëvizës, se është duke ecur në oborre të Bolonjës, mundësisht me Enriques ndalur për të shkruar mbi dysheme me majë të ombrellë e tij. Kjo mund të jetë e lidhur me origjinën e Chisini idenë se:

Gjeometria ju mëson se si të kryejnë arsyetimin e duhur foto gabuar.

Katër vëllime u shfaq në vitin 1915, 1918, 1924 dhe 1934 dhe u ribotuan sa dy libra, dy vëllime secili, në vitin 1985. Du Val, rishikimi 1960 gazeta Chisini e kurbë Singolarità delle piane algebriche: rappresentativi Schemi e questioni connesse, shkruan:

Ky është një lloj meditimi pjekur në teorinë e singularities e një kurbë aeroplan, hedhur poshtë nga Enriques klasik dhe [Chisini], mbi gjysmë shekulli më parë.

Luftës së Madhe shënoi një pushim në karrierën e Chisini akademike, pasi ai vullnetarisht në artileri alpine. Nga ana tjetër, ajo i dha atij një mundësi për të shfaqur shkathtësi e tij duke zbatuar matematikë për të zgjidhur probleme teknike ushtarake. Në veçanti, ai shpiku një largësimatës që është patentuar. Pas luftës, ai e parë u bë profesor në Cagliari në vitin 1923, pastaj në 1925 ai u zhvendos në Milano, ku ai qëndroi deri sa ka dalë në pension në vitin 1959. Në kohën e vdekjes së tij, ai ishte profesor emeritus dhe gjithashtu një anëtar i Lincei Accademia dei.

Sipas Giuseppe Eugenio Togliatti, veprimtaria e Oskar Chisini në shkencat matematikore ishte i trefishtë: hulumtim shkencor në fushën e gjeometrisë algjebrike, nivel të lartë rindërtimin origjinale të teori matematikore, dhe përfshirjen aktive në mësimin e matematikës në nivelin e shkollës së mesme. Ishte i fundit që çuan atë për të reflektuar mbi nocionin e thotë, në fund duke i dhënë një përkufizim fillestar, e cila u vleresuan fillimisht nga Bruno de Finetti dhe pastaj u bë një pikë referimi në statistika. Gjithashtu si pjesë e punës së tij për arsimin matematik ai ishte shoqëruar për një periudhë prej 46 vjet me ditar Periodico di Matematiche dhe shkroi shumë artikuj dhe libra mbi aspektet e ndryshme të matematikës elementare. Për shembull, ai botoi në këtë gazetë: Sul principio di continuità (1956), e cila është një leksion shpjegues mbi parimin e vazhdimësisë në gjeometrinë algjebrike, duke filluar me idetë e Keplerit, La superficie cubica (1957) e cila i jep një trajtim të qartë dhe origjinale e vetitë kryesore të kub sipërfaqet, duke e paraqitur atë si një hyrje paraprake të studimit të gjeometrisë algjebrike dhe Isoperimetri (1960), i cili përmban mendimet fillore në aeroplan isoperimetric problem.

Si një studiues Gjeometria algjebrike, Oskar Chisini do të konsiderohet si pjesë e të ashtu-quajtur shkollën italiane, paraqet ndër të tjera Luigi Kremones, Corrado Segre, Guido Castelnuovo, Francesco Severi, Beniamino Segre dhe, natyrisht, Federigo Enriques. Bibliographies Extended e punimeve Chisini janë dhënë nga Carlo Felice Manara dhe Eugenio Giuseppe Togliatti.

Carlo Felice Manara identifikon tre tipare kryesore të personalitetit intelektuale e Oskar Chisini: gjallërinë e imagjinatës së tij, aftësinë e tij për t'u marrë me përgjithshmërinë me anë të rasteve të veçanta, dhe një shpirt kritik radikal që e lejuan atë për të shmangur kurthet e këtij lloji e arsyetimit . Manara shkruan:

... cilësitë e rralla të mendjes së tij, si në procesin krijues dhe kritikë, janë të dukshme në punën e tij.

Në përgjithësi, Chisini shprehu një vizion dinamik të shkencës në të cilat histori dhe gabimet janë për të luajtur një rol të shquar. Për shembull, ai besonte se teorema duhet të paraqitet si mineraleve të papërpunuara dhe jo gems lëmuar.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland