Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Grace Chisholm Young

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 March 1868

Haslemere (near London), England

29 March 1944

Croydon, Surrey, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Grace Chisholm 's prindërit ishin Anna Louisa Bell dhe Henri Williams Chisholm. Grace ishte më i ri i katër fëmijët e prindërve të saj 'me nënën e saj të 44 dhe babai i saj 59 vjeç, kur ajo kishte lindur. Henri Chisholm kishte një pozitë të rëndësishme në qeverinë e vendit që nuk është nëpunës i lartë për thesar. Grace kishte një vëlla më të vjetër Hugh Chisholm, ka lindur dy vjet më parë, i cili ishte gjithashtu shumë i talentuar dhe shkoi për të arritur famë si redaktor i dy edicioneve të njëmbëdhjetë dhe të dymbëdhjetë të Encyclopaedia Britannica. Hugh ishte gjithashtu shumë ndikim si redaktor qytetin e herë.

Grace ishte vetëm gjashtë vjeç kur i ati i saj në pension në moshën 65 vjeç dhe në këtë kohë familja u vendos në Haslemere në Surrey. Ka ajo ishte edukuar nga një kujdestare në shtëpi, pastaj në moshën 17 ajo kaloi provimin e lartë Kembrixh. Pas dëshirat e familjes së saj, Grace jenë të përfshirë në punë sociale në mesin e njerëzve të varfër në Londër. Ajo u ndalua nga familja e saj nga studiuar mjekësi, temë e zgjedhur të saj, pastaj vendosi të hyjë Girton College, Cambridge në 1889 për të studiuar matematikë. Në Girton Tutori i saj ishte William Young. Ajo mori një diplomë në matematikë e klasit të parë në 1892.

Vend për të shkuar për të ndërmarrë kërkime në matematikë në atë kohë ishte Göttingen, e cila kishte vendosur vetëm një kurs për gratë, dhe se është vendi ku Grace Chisholm vendosur për të vazhduar studimet e saj. Në referencë një letër ajo shkruante nga Göttingen është cituar. Në këtë letër që ajo e përshkroi Klein 's qëndrim ndaj grave:

Profesor Klein 's qëndrim është ky, ai nuk do të toleroj pranimin e çdo grua që nuk ka bërë vepër të mirë, dhe mund të sjellin dëshmi të njëjta në formë të diplomave ose ekuivalente e tyre ... dhe më tej ai nuk do të ndërmarrë çdo hap të mëtejshëm, derisa ai e ka siguruar veten nga një intervistë personale e fortësi të kërkesave të saj. Profesor Klein 's mendim është moderuar. Nuk janë anëtarë të Fakultetit këtu që janë më të etur në favor të pranimit të grave dhe të tjerët që nuk miratoj krejt.

Sipas Klein 's mbikëqyrje ajo përfundoi një doktoraturë në vitin 1895. Teza e saj ishte në grupe algjebrike e trigonometri sferike dhe Klain diskuton rezultatet në një nga librat e tij.

Në këtë kohë prindërit Chisholm ishin të moshuar, i ati i saj është 86 vjeç, kështu që ajo u kthye nga Gjermania në Angli për të ndihmuar në sy pas tyre. Në vitin e ardhshëm, më 11 qershor, ajo u martua me William Young cilin ajo kishte takuar përsëri të kthimit të saj në Angli. Në fakt ajo e hodhi poshtë propozimin e tij të parë të martesës dhe vetëm kur ai propozoi për një kohë të dytë ajo nuk pranon. William Young nuk ishte një studiues matematikore, por dhuntia e natyrisht është trajnuar në kërkime në Göttingen, kështu që ajo inkurajoi burrin e saj për të filluar karrierën e tij kërkimore. Fëmijën e tyre të parë, Frank, i cili u mbiquajtur Bimbo, ka lindur në 1897. Ata jetuan për një vit në Itali ku ata ndërmori kërkime në gjeometri, por nuk e gjejnë atë veçanërisht emocionuese. Në 1899 ata u transferua në Göttingen ku ata u inkurajuan nga Klein për të punuar në teorinë e caktuar.

Ata jetonin në Göttingen deri në 1908, dhe gjatë këtyre viteve dy djem dhe tre vajza të lindur. Vajza e madhe, Rosalind (emri i të cilit ishte martuar Taner Rosalind), e arritur famë si një historian i matematikes. Në fakt William dhe Grace vënë përpjekje të konsiderueshme në mësim fëmijët e tyre dhe disa libra për fëmijë të rezultuar nga kjo. Puna e tyre e përbashkët Një Libri i parë i Gjeometria, i cili ishte në palosjen letër për fëmijët, u botua në vitin 1905. Dy fëmijët e më tej librat e autor nga Hiri, me shkrim për të futur fëmijët të shkencës, ishin Bimbo (1906), dhe Bimbo dhe Frogs (1907). Ne u përmend më lart se Bimbo ishte pseudonim Youngs dha madhja e tyre fëmijë Frank. Pas largimit Göttingen në vitin 1908 ata u vendosën në Gjenevë, Zvicër, ku ata vazhduan një partneritet të vërtetë matematikore në të cilën edhe kontribut. Kjo është përshkruar në detaje në. Për të japin kuotën e tyre nga një letër nga William Young gruas së tij (shih për më shumë detaje):

Fakti është që gazeta jonë duhet të jetë e botuar nën emrat tonë të përbashkët, por në qoftë se këto nuk janë bërë as të na marrë dobi nga ajo. Nr. Mine dafinat tani dhe njohuri. Juaji njohuri vetëm. Çdo gjë nën emrin tim tani, dhe më vonë kur bukë dhe peshqit nuk janë më gjetshëm në këtë mënyrë, çdo gjë apo shumë nën emrin tuaj. Për momentin ju nuk mund të ndërmarrë një karrierë publike. Keni fëmijët tuaj. Unë mund dhe bëjnë.

Së bashku William Young dhe Grace ka shkruajtur 220 artikuj matematikore dhe disa libra. Një nga librat Teoria e vë të Points (1906) u botua nën emrat e tyre të përbashkët dhe, kur Grace Young dërgoi librin Cantor ai u përgjigj:

Është një kënaqësi për mua të shoh me kujdes se çfarë, aftësi dhe suksesin e keni punuar dhe ju uroj, në tuaj më tej hulumtimet në këtë fushë, si dhe, rezultatet e mira, të cilat, me thellësi të tillë dhe mprehtësi të mendjes në të dy pjesët tuaj , ju nuk mund të dështojë për të arritur.

Është pothuajse e pamundur për të të treguar saktësisht se sa të punës në këto gazeta u për shkak të Grace Young. Si William Young shkroi vetë, në pjesë të njëjtën letër e cila tashmë është cituar më lart:

Unë jam shumë i lumtur që jeni duke marrë më me ide. Ndjehem pjesërisht sikur të isha mësimore ju, dhe ju vendosjen e problemeve me të cilat unë nuk mund të bëjë mjaft veten, por mund të ju mundësojë të.

Ne kemi përmendur më lart se dhuntia e kishte kërkuar për të studiuar mjekësi kur ajo ishte e re, por prindërit e saj kishin qenë kundër kësaj. Megjithatë Grace u mjekësi studimi, si në Göttingen dhe në Gjenevë, por ajo nuk mori asnjë ekzaminime zyrtare për t'u kualifikuar në subjekt. Ajo vazhdoi të punonte në hulumtimet matematikore dhe, midis 1914 dhe 1916, ajo botoi veprėn e mbi themelet e gur nën emrin e saj. Ajo shkroi një ese mbi 'derivateve të pafund "i cili fitoi çmimin Gamble nga Girton College në vitin 1915. Në të njëjtin vit, edhe pse e mbetur në Zvicër, Youngs lëvizur nga të jetojnë pranë Lozanës. Luftës së Parë Botërore ishte, megjithatë, tragjik për ata që nga Frank, i cili ishte një pilot, u vra në veprim. Familje janë shkatërruar nga kjo tragjedi dhe shëndetin Grace filloi ngadalë të bjerë. Nga mesi i viteve 1920 ajo kishte ndërprerë hulumtimet e saj matematike.

Kur Luftës së Dytë Botërore filluan të ndikojnë në jetën e tyre në Zvicër, Grace Young solli dy nipërit e saj (fëmijët e vajzës së saj Janet) në Angli në fillim të 1940. Edhe pse ajo kishte për qëllim të kthimit në një herë, ajo u bë e pamundur të rënies së Francës dhe ajo duhej të qëndronte në Angli. Duke u ndarë në depresion, William vdiq në vitin 1942. Grace Young outlived burrin e saj nga dy vjet, vdekur në shtëpinë e vajzës së saj Janet në Park Road, Croydon.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland