Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Claude Chevalley

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 Feb 1909

Johannesberg, Transvaal, South Africa

28 June 1984

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Klod Chevalley ishte biri i vetëm i Abel dhe Marguerite Chevalley të cilët ishin autorët e concise Oxford Dictionary frëngjisht. Ai studioi nën Emile Picard në Supérieur Ecole Normale në Paris, u diplomua në vitin 1929. Pas diplomimit Chevalley vazhdoi studimet e tij në Gjermani, duke studiuar në Artin në Hamburg gjatë sesionit të 1931-32. Ai pastaj shkoi në Universitetin e Marburg, ku ai ka studiuar nën Hasse i cili ishte caktuar për të mbushur Hensel 's karrige aty në vitin 1930. Ai u dha të doktoraturës e tij nga Universiteti i Parisit në vitin 1933 për tezën e tij Sur la theorie du corps de klasa dans les corps et finis les corps locaux. Ai shkoi për t'u bërë më i ri i Matematikanë Bourbaki, duke qenë një anëtar themelues i grupit kur ajo ishte në dhjetor 1934.

Në 1938 Chevalley shkoi në Shtetet e Bashkuara të Institutit për Advanced Study at Princeton. Kur Lufta e Dytë Botërore shpërtheu Chevalley raportuar tek ambasada frëngjisht në Shtetet e Bashkuara, por mbeti atje gjithë luftës, duke shërbyer në fakultetin e Universitetit të Princeton. Nga korrik 1949 deri në qershor 1957 ai shërbeu si profesor i matematikës në Universitetin Kolumbia, duke u bërë një qytetar amerikan gjatë kësaj periudhe. Ndërsa në Universitetin Kolumbia ai u përpoq për t'u kthyer në Francë, duke aplikuar për një karrige bosh në Sorbonne. Megjithatë ai u përplas me vështirësi të rënda në aplikimin e tij për këtë karrige dhe ishte në gjendje të kthehen deri në 1957 kur ai u emërua në VII Université de Paris.

Chevalley kishte një ndikim të madh në zhvillimin e zonave të ndryshme të matematikës. Letrat e tij të 1936 dhe 1941, ku ai e futi konceptet e Adele dhe idèle çuar në përparime të mëdha në fushën e teorisë klasë dhe gjithashtu në gjeometrinë algjebrike. Ai e bëri punë pioniere në teorinë e rrjeteve lokale në 1943, zhvillimin e ideve për shkak të Krull. Teorema Chevalley të ishte e rëndësishme në të gjitha kërkesat e bëra në 1954 për të kuazi-algjebrike të mbyllura fushat dhe aplikimeve bërë vitin e ardhshëm të grupeve algjebrike. Grupe Chevalley luajnë një rol qendror në klasifikimin e grupeve të fundme të thjeshtë. Emri i tij është bashkangjitur edhe decompositions Chevalley dhe në një lloj gjysmë-Chevalley e grupit të thjeshtë algjebrike. Ai gjithashtu bëri punë themelore mbi spinors cila u përshkrua nga Pierre Cartier dhe Catherine Chevalley, vajza Chevalley së. Ata shpjegojnë se në kohën Chevalley kryer punë:

... spinors qenë një mjet i mirë-krijuar në fizikën teorike, dhe Elie Cartan kishte publikuar tashmë llogarinë e tij të teorisë. Por, qasja Chevalley për algebras Kliford ishte mjaft i ri në 1.950 s, në një kohë ku algjebër universale ishte lulëzim dhe zhvillimin e shpejtë. ... Ekspozitë Chevalley e teorisë algjebrike e spinors përmban një numër të risive interesante. Por Chevalley ishte një algjebraist në zemër, dhe i jep asnjë aluzion e aplikacioneve për fizikën teorike.

Shumë i teksteve klasike Chevalley kanë bërë dhe edicionet e reja vazhdojnë të shfaqen si të bëjë përkthime në gjuhë të ndryshme. Ai shkroi Teoria e grupeve gënjej në tre vëllime e cila u shfaq në vitin 1946, 1951 dhe 1955. Autorë të shkruani:

Kontributi më i rëndësishëm Chevalley në matematikë është me siguri puna e tij në teorinë e grupit ... [Teoria e grupeve të gënjej] është ekspozitë e parë sistematik i grupit themelet e teorisë Gënjeshtra vazhdimisht miratimin pikëpamja globale, duke u bazuar në nocionin e shumëfishtë analitik.

GD Mostow, rishikimi Vëllimi 2 të Teoria e grupeve të gënjej shkruan:

Tipar i dalluar i ekspozitës është organizatë elegante të ideve. Përkufizimet bazë janë zgjedhur deftly, dhe çdo temë është zhvilluar me directness thjeshtë. Një tjetër karakteristikë është trajtimi përpiktë të dhënat që jepen zakonisht mbi lehtë. Libri është në thelb me hyrje më vete dhe e vë mbi një bazë teorinë prerë qartë.

Chevalley gjithashtu publikohen Teoria e Distributions (1951), Hyrje në teorinë e funksioneve algjebrike e një ndryshore (1951), Teoria algjebrike e spinors (1954), Teoria e fushës Klasa (1954), ndërtimit dhe studimi i algebras të caktuara të rëndësishme (1955 ), konceptet themelore të algjebër (1956) dhe Parimet e gjeometrinë algjebrike (1958). Le të japin kuotën e tyre nga përshtypjet e disa prej këtyre punëve për të dhënë disa përshtypje të Chevalley materiale mbulon dhe stilin e të shkruarit të tij.

Zariski Hyrje shqyrtimit të teorisë së funksioneve algjebrike të një variable shkruan:

Në këtë libër autori zhvillon teorinë sistematikisht të fushave të R të funksioneve algjebrike e një variabël mbi fushat arbitrar K e kosntanta .... Prandaj qasja është shumë e përgjithshme, dhe trajtimi përfshin shumicën e ideve të reja dhe metodave të cilat janë futur në teorinë thjesht algjebrik të fushave të funksionit që nga paraqitja e traktat klasik e Hensel - Landsberg. Mënyrën në të cilën është zhvilluar materiale klasike dhe përshtatur për fushat arbitrar i kosntanta është roman në shumë aspekte, dhe pothuajse çdo kapitull tregon gjurmë të dallueshme e të menduarit origjinal autorit në lidhje me këtë temë.

Vlen të përmendet se Weil ka qenë një besimtar në të njëjtën stil Bourbaki e matematikës si Chevalley, por kur shqyrtimit njëjtën punë e përshkroi atë si një:

... rëndë libër dehumanised.

Kaplansky shkruan e koncepteve themelore të algjebër:

Një brez i algebraists u rrit, për të cilët "algjebër moderne" do të thotë Van der Waerden 's libër, ose ndoshta një nga disa tekste të ngjashme më vonë. Koha ka kaluar dhe (për fat të mirë) ka matematika nuk u ndal. Në veçanti topologji algjebrike ka shfaqur një oreks të pangopur për Gadgets algjebrike. Në përgjigje, algjebër moderne ka ndryshuar. Çfarë e dallon algjebër e re moderne nga e vjetra? Fundit theksoi grupe, unaza, dhe homomorphisms si koncepteve bazë. Modulet, më shumë ose më pak të ulur me këmbë hapur grupe dhe unaza, ishin të njohur, pse jo ndoshta mjaft i shquar. Por të paktën dy gjëra, tani në mënyrë të qartë të një rëndësie qendrore, ishin krejtësisht të humbur: produkt tensori të moduleve, dhe përgjithësim i çdo objekt në një objekt të vlerësohet. Chevalley libër është me kohë dhe kjo do të studiuar gjerësisht; ushtron prej mishi do të ftojë një lexues i zellshëm për të edukuar veten disa më shumë. Mësuesit mund të gjeni atë "e kotë të fsheh kursimit" (fjalia e fundit parathënie).

Vajza e Chevalley, Catherine Chevalley, shkruan për babain e saj në "Klod Chevalley përshkruar nga vajza e tij" (1988):

Për atë se ishte e rëndësishme për të parë pyetjet si një e tërë, për të parë domosdoshmërinë e një provë, implikimet e saj globale. Sa për ashpërsi, të gjithë anëtarët e Bourbaki kujdesej për atë: lëvizja Bourbaki ka filluar në thelb sepse ashpërsi mungonte midis Matematikanë frëngjisht, duke krahasim me Gjermanët, që është Hilbertians. Ashpërsi konsistonte në marrjen e shpëtoj një accretion të dhënat e tepërt. Anasjelltas, mungesa e ashpërsi dha babait tim një përshtypje të një dëshmi ku e ka që ecin në baltë, ku secili kishte të marr disa lloj ndyrësi në mënyrë që të dalin në sipërfaqe. Pasi që u mor pisllëk larg, e mund të merrni në objekt matematikore, një lloj e trupit kristalizuar thelbi i të cilit është struktura e saj. Kur se kishte qenë ndërtuar struktura, ai do të thonë se kjo ishte një objekt që i interesuar tij, diçka për të vështroj, që të admirojnë, ndoshta për ta kthyer rreth, por jo sigurisht për të transformuar. Për atë, ashpërsi në matematikë konsistoi në bërjen e një objekt të ri i cili pas kësaj mund të mbeten të pandryshuara.

Mënyrë babai im ka punuar, duket se kjo ishte ajo që llogaritet më të madhe, ky prodhim i një objekti të cilat pastaj u bë i palëvizshëm i vdekur, të vërtetë. Ajo nuk ishte më që të ndryshohet ose transformohet. Jo se nuk kishte ndonjë konotacion negativ për këtë. Por unë duhet të shtoj se babai im ishte ndoshta anëtar i vetëm i Bourbaki i cili mendohet të matematikës, si një mënyrë për të vënë objekte me vdekje për arsye estetike.

Pierre Cartier shkruan në:

Chevalley ishte një anëtar i grupeve të ndryshme avant gardës, si në politikë dhe në artet. Si redaktor i punës Chevalley, unë kam vendosur, me kërkesë të vajzës së tij, të përfshijë një vëllim të veçantë në lidhje me punën e tij jashtë matematikës. Ai kishte shkruar pamflete të ndryshme, dhe shënime të ndryshme; Catherine Chevalley do të duhet të punojnë shumë për të mbledhur këto gjëra dhe ne do të botojë ato si pjesë e veprat e tij të mbledhura. ... Matematika është pjesë më e rëndësishme e jetës së tij, por ai nuk ka nxjerrë ndonjë kufi në mes matematikës e tij dhe pjesën tjetër të jetës së tij. Ndoshta kjo ishte sepse babai i tij ishte një ambasador, kështu që ai kishte më shumë kontakte me njerëz të ndryshëm.

Chevalley u dhënë nderon shumë për punën e tij. Midis tyre ishte Cole çmimin e Shoqërisë American Mathematical dhënë atij në 1941 për gazeta e tij "La théorie du corps de klasat e botuar në analet e matematikës në vitin 1940. Chevalley u zgjodh anëtar i Shoqërisë matematike në Londër në vitin 1967.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland