Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Sergei Nikolaevich Chernikov

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 May 1912

Zagorsk, Russia

1987

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Sergei Nikolaevich Chernikov 's ati ishte prift. Chernikov nuk kanë një karrierë të kërkimit në mendje kur ai ndoqi shkollën e mesme dhe shkoi gjatë karrierës së tij shkollore me qëllim për t'u bërë një mësues i matematikës kur ai e la shkollën. Në të vërtetë kjo është pikërisht rruga që mori, marrja e një post si një mësues i matematikës në një shkollë të mesme. Megjithatë nga kjo kohë ai nuk duan të studiojnë matematikë më tej dhe kështu ai u regjistrua si student i jashtëm në Institutin pedagogjik Saratov.

Duke marrë një diplomë në matematikë nga Instituti pedagogjik Saratov, Chernikov majtë mësimit shkollor dhe u emërua në Fakultetin e Institutit ural e Fizika dhe Mekanikë. Deri tani ai ishte bërë tepër i interesuar në zhvillimet e fundit në matematikë, dhe ai filloi të studiojë leximin algjebër vepra nga DA varri dhe Varri 's nxënësve OJ Schmidt, shqip Chebotaryov. Nga 1936 Chernikov kishte asnjë dyshim se ai dëshironte të studiuar teorinë grupit dhe kështu ai zbatohet në Universitetin e Moskës që të ndërmarrë kërkime si një student i jashtëm nën Kurosh 's mbikëqyrje.

Chernikov ishte i interesuar veçanërisht në grupe të pafund dhe mënyra për të sulmuar e problemeve në këtë fushë është që të hulumtohen vetitë e klasave e grupeve të pafundme të cilat janë në një kuptim të ngushtë të fundme. Nuk janë prona të tilla si solubility, një koncept që shkon prapa në Galois dhe përpjekjet për të klasifikuar që ekuacionet polinom mund të zgjidhen nga radikalët, të cilat e bëjnë kuptim të përkryer për grupet e pafund. Shumë punë është bërë me të vërtetë të studiuar grupet e pafund i shpjegueshëm. Chernikov ide që kishte, dhe sot duket kaq e natyrshme që kjo është e vështirë për të realizuar atë që një ide e zgjuar ishte, ishte studimi përgjithësimet e pronave të tilla si 'i shpjegueshëm' që një grup i pafund mund të ketë, por kur të kufizuar të grupeve të fundme reduktohet në koncept origjinal. Ai gjithashtu studjoi kushtet lloj finiteness që tashmë ishte parë të ketë rëndësi të madhe në teori rrjet, domethënë kushtet tip finiteness cilat nuk lejojnë vargjet pafund e nëngrupe të një lloji të specifikuar.

Rezultatet e para Chernikov reja në fillim erdhi në kohën e tij si një student i jashtëm i Kurosh. Me 1938 ai tashmë kishte botuar në dy gazeta përgjithësimet e rezultateve nga teoria grup i caktuar për teori pakufi grup, në Frobenius veçanti generalising 's Teorema e grupeve të pafund. Disertacioni i tij e doktoraturës, të cilën ai e mbrojti në vitin 1940, ishte në Zot në vend grupe shpjegueshëm dhe kjo përgjithësimet e futi i pronave të tilla si i shpjegueshëm dhe nilpotent grupeve të pafund të tipit të përshkruara më lart. Për të qenë të saktë një vend i shpjegueshëm është një grup në të cilën çdo koleksion i caktuar i elementeve përmbahet në një nëngrup i shpjegueshëm.

Edhe para dhënien e doktoraturës së tij, Chernikov ishte bërë shef i Departamentit të matematikës në Institutin pedagogjik Saratov. Pastaj në vitin 1946 ai është emëruar si Shef i Fakultetit të matematikës në Universitetin Shtetëror të ural. Pas pesë vjet në Universitetin Shtetëror të Urale, Chernikov u caktua në një pozicion të ngjashëm në Perm University. Universiteti i Perm ishte themeluar në vitin 1916, u quajt Molotov Universiteti për një kohë, dhe tani shteti Gorky Universitetit. Në vitin 1961 Chernikov u emëruar si Shef i Departamentit të Algjebra dhe Gjeometria e degës Sverdlovsk e Institutit Steklov e Akademisë së Shkencave të BRSS.

Në fakt Chernikov kishte dy interesa të veçanta kërkimore, duke e parë atë të grupeve të pafund që kemi përmendur më sipër. Së bashku me Kurosh ai shkroi një artikull studimi i shpjegueshëm dhe grupe nilpotent në vitin 1946. Ai pra shkroi një artikull të bukur në kushte të sondazh Finiteness teorinë e përgjithshme të grupeve që u publikua në vitin 1959 dhe përmbante shumë e rezultateve të tij Chernikov dhe ato të të tjerëve. Autorë të dhe shkruaj:

Intensifikuar dhe zgjeruar si në letrat nga Chernikov veten dhe i nxënësve të tij ... dhe edhe në veprat e tjera ... algebraists, studimi i grupeve të pafund me kushtet finiteness, teoria e pasuruar grup me koncepte të reja, ide dhe rezultatet e të thella, si dhe u zgjerua në mënyrë të konsiderueshme bazën e teorisë së grupit, duke u zgjeruar atë nga hetimet e reja të detajuar të grupeve të pafund të formë të veçantë.

Në mes viteve 1960 I [EFR] filloi hulumtimet mbi grupet e pafund dhe kam bërë shumë përdorimin e artikujve sondazhi gjobë nga Chernikov. Një gjë ishte e qartë, Chernikov ishte jo vetëm për rezultatet e raundit të kërkoni që ai mund të provojë, ai ishte zhvilluar një teori sistematike në mënyrë që është vulë e Matematikanë cilësi të lartë. Algebraists tjerë të përmendur në kuotën më lart që filloi të ndihmuar në ndërtimin e Chernikov teorinë e tij të përfshira OJ Schmidt, Malcev, Baer, Kurosh, Hall, dhe të tjerët.

Ne kemi ende për të diskutuar e dytë interes Chernikov e kërkimit. Ky ishte studimi i teorisë së pabarazive lineare, një zonë me rëndësi të madhe praktike për shkak të lidhjes së saj me teorinë e programimit linear. Autorë të dhe shkruaj:

Rëndësinë praktike të algoritme të përshtatshme për zgjidhjen e sistemeve lineare e pabarazive dhe lidhja e tyre me teorinë e programimit linear është i njohur mirë. Në artikuj Chernikov, prandaj, një seri e pronave gjeometrik të dukshme të pabarazisë lineare është dhënë në formën analitike që është më i përshtatshëm për përdorimin e teknikave makine.

Në 1968 Chernikov shkroi një libër i rëndësishëm që jep pabarazitë Linear parashtron teorinë e Chernikov algjebrike. Në (e):

... bazën e kësaj teorie qëndron në parimin e zgjidhjeve të kufirit, të gjitha rezultatet e saj janë të konkludohet nga kjo me anë të metodave vetëm disa fundme ...

Një seri të letrave nga Chernikov në 1960 studioi sistemet e mbyllura polyhedrally, llojet e veçanta të sistemeve të pafund të pabarazive lineare dhe:

Për rastin e një hapësirë të fundme-dimensionale të vërtetë këto janë sisteme lineare pafund kon adjoint cilit është mbyllur topologically. Disa veti e sistemeve të fundme të pabarazive lineare mund të transferohen në polyhedrally mbyllur sistemet e pabarazive lineare. Polyhedrally mbyllur sistemet e pabarazive lineare janë një mjet efektiv në analizën e problemeve të teorisë së përafrimit të funksioneve, në programe lineare (në veçanti në çështjet e dual), dhe në teori kontroll.

Lexuesi do të ketë vënë re paralele në Chernikov lëvizin nga fundme në sistemet pafund e pabarazive lineare në një frymë të ngjashme për të shkuar nga i caktuar për grupet e pafund.

Është një kënaqësi për të regjistruar këtu [im EFR] falë tij personale për punë Chernikov mbi kushtet e fundme në grupe të pafund i cili shpallet mua në kërkimet e mia personale dhe ishte temë e tezës sime e doktoraturës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland