Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Shiing-shen Chern

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

26 Oct 1911

Chia-hsing (or Jiaxing), Chekiang province (now Zhejiang), China

3 Dec 2004

Tianjin Municipality, China

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Chern studiuar në Universitetin Nankai në Tientsin, Kinë, atëherë ka ndërmarrë studime pasuniversitare në Universitetin Tsing Hua, Pekinit. Ai ishte i vetmi student i diplomuar në matematikë të hyjnë në universitet në vitin 1930, por gjatë katër viteve të tij nuk ka vetëm ai ka studiuar gjerësisht në diferenciale Gjeometria projektive por edhe ai filloi të publikojë letrat e tij në temë.

Ai mori një bursë në 1934 për të studiuar në Shtetet e Bashkuara, por ai bëri një kërkesë të veçantë që ai të lejohet të shkojë në Universitetin e Hamburgut. Arsyeja e tij ishte se ai kishte takuar Blaschke kur ai vizitoi Pekinit në vitin 1932 dhe gjeti matematika e tij tërheqëse. Pas punës nën Blaschke për vetëm pak më shumë se një vit Chern pranuar D.Sc. tij nga Hamburg në vitin 1936.

Në këtë fazë Chern ishte e detyruar të zgjedhë midis dy opsione tërheqëse, pikërisht për të qëndruar në Hamburg dhe për punën për algjebër me Artin ose për të shkuar në Paris dhe studiuar nën Cartan. Edhe pse Chern Artin e dinte mirë dhe do të të pëlqente të kanë punuar me të, dëshira për të vazhduar punën në gjeometria diferenciale ishte faktori vendimtar dhe ai shkoi në Paris. Kohën e tij në Paris, ishte një shumë produktiv dhe ai për të mësuar matematikë qasje, si Cartan bëri, shih:

... nga fakte dhe fenomene të cilat lindin nga raste të veçanta më tepër sesa nga një pikëpamje e përgjithshme dhe abstrakte.

Në 1937 Chern majtë në Paris për t'u bërë profesor i matematikës në Tsing Hua University. Megjithatë Kineze-Japoneze filloi luftës, ndërsa ai ishte në udhëtim dhe universitetit lëvizur dy herë për të shmangur luftën. Ai ka punuar në atë që u quajt atëherë Jugperëndimore Associated Universiteti nga 1938 deri 1943. Pasi kaloi 1943-1945 në Princeton, ku ai i impresionuar dy Weyl dhe Veblen. Ai u bë mik me Lefschetz i cili e bindi atë për t'u bërë një redaktor i analet e matematikës.

Në fund të Luftës së Dytë Botërore, Chern u kthye në Kinë për të Institutit të matematikës në Akademinë në Nankin Sinica. Megjithatë, kjo kohë një luftë civile në Kinë filloi të bëjë jetën e vështirë dhe ai ishte i kënaqur për të pranuar një ftesë në vitin 1948 nga Weyl dhe Veblen për t'u kthyer në Princeton.

Chern Nga 1949 ka punuar në SHBA pranuar kryetar i gjeometrisë në Universitetin e Çikagos, pasi të parë duke bërë një vizitë të shkurtër në Princeton. Ai ka mbetur në Çikago deri në 1960 kur ai shkoi në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley.

Ai u dha Medaljen Kombëtare të Shkencave në vitin 1975 dhe Çmimi i Wolf në 1983/84. Në vitin 1985 ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës dhe vitin e ardhshëm ai u bë një anëtar nderi i Shoqërisë matematike në Londër.

Fushën e tij i hulumtimit ishte diferenciale Gjeometria ku ai ka studiuar (i quajtur tani) klasa Chern karakteristike në hapësira fibër. Këto janë të rëndësishme jo vetëm në matematikë, por edhe në fizikë matematikore. Ai ka punuar në klasat karakteristike gjatë 1943-45 vizitës së tij në Princeton dhe, edhe në këtë kohë, ai dha një provë tani të famshme të Gausit - formula Bonnet.

Puna e tij i përmblodhi në si vijon:

Kur ishte duke punuar mbi Chern Gjeometria diferenciale në 1.940 s, kjo zonë e matematikës ishte në një pikë të ulët. Global diferenciale Gjeometria ishte vetëm fillimi, teori edhe Morse ishte kuptuar dhe përdorur nga një numër shumë të vogël të njerëzve. Sot, Gjeometria diferenciale është një subjekt i madh në matematikë dhe një pjesë e madhe e kredisë shkon për këtë transformim profesor Chern.

Në 1979 një Simpoziumi Chern mbajtur për nder të tij i ofroi atij haraç në këtë këngë:

Hail të Chern! Matematikë Greatest!
Ai e bëri i Gausit - Bonnet një shprehje e njohur,
Provat i brendshëm gjeti,
Gjatë Botërore të vërtetat e tij bollëk,
Klasa Chern ai na dha,
dhe Invariants mesëm,
Fibrat e kombinuara dhe duaj,
Shpërndarjet dhe Leaves Foliated!
Gjitha gjitha Hail Hail të CHERN.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland