Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Cheng Dawei

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1533

China

1606

China

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Cheng Dawei është i njohur edhe si Da Cheng Wei ose Ch'eng Ta-wei. Ai botoi zong Tong Suanfa (burim i Përgjithshëm i metodave kompjuterike) në 1592 dhe thuajse gjithçka që është i njohur për jetën e tij përmbahet në një pasazh të shkruar në Parathënie e librit me një nga pasardhësit e tij, kur libri ishte duke u ribotuan. Ne riprodhuar këtu (shih dhe gjithashtu e):

Në rininë e tij paraardhësi im Da Cheng Wei ishte në shkollë të talentuar, por edhe pse ai ishte i përgatitur mirë në çështje shkencore, ai ka vazhduar të kryejë profesionin e tij, si një Agjent sinqertë lokale, pa u bërë një dijetar. Ai nuk kishte mbetur prapa ose më klasike ose në shkrimet e lashta me karaktere stilit të vjetër, por ishte veçanërisht i talentuar në aritmetikë. Në lule të jetës së tij ai vizitoi panaire të Wu dhe Chu. Kur ai erdhi në të gjithë librat që foli për "fushat sheshin" ose "kokërr me lëvore hiqet" ... ai nuk dukej në çmim para blerjes së tyre. Ai pyetje burra respektuar vjetër me përvojë që ishin në praktikën e aritmetik dhe indefatigably formuar gradualisht dhe mbledhjen e vet të problemeve të vështira.

Çfarë mund të nxjerr një përfundim nga ky përshkrim? Së pari ne e dimë Da Cheng Wei jetuar në gjysmën e dytë të dinastisë Ming e cila ishte një periudhë e prosperitetit me tregtinë në rritje dhe tregti. Ai ishte gjithashtu një periudhë të qeverisjes relativisht të mirë të qëndrueshme. Një sistem kompleks e tatimit tokës çoi në faturën e një fshatari që tatimore që përfshin llogaritje të komplikuara e shumë sende të taksave të ndryshme. Kjo ka rezultuar në të dy nevojë për një për aftësi matematikore nga shumë njerëz, dhe e udhëhequr edhe ndaj përpjekjeve të zyrtarëve lokalë për të lehtësuar tokë-taksave. Da Cheng Wei ndoshta ishte i përfshirë drejtpërdrejt në përpjekjet e tilla, por, në qoftë se jo, ai ishte sigurisht i përfshirë në mënyrë të tërthortë. Nevojë për aftësi aritmetik çoi në shpikjen e numërator dhe libri i Da Cheng Wei është burim i Përgjithshëm i metodat kompjuterike ishte një libër aritmetike për numërator. Kjo nuk është një punë akademike në matematikë, por ajo është një libër praktik që kanë për qëllim të ndihmojë ata që kanë nevojë për të llogaritur.

Kjo Da Cheng Wei nuk ishte një matematikan profesional është tipike e asaj që e do të presim nga kjo periudhë në Kinë. Profesionin e tij në qeverinë lokale është edhe tipike e llojit të profesionit që përmbante Matematikanë shumë të aftë. Edhe pse matematika nuk ka normë shumë si një disiplinë akademike, si ne treguar më lart se ishte thelbësore për shumë njerëz që të posedojë aftësi aritmetik. Nga panaireve të cilat është shënuar se ai mori pjesë, të cilat janë larg njëri-tjetrit në Jiansu krahinë dhe krahinën Hubei, të gjithë ne mund të nxjerr një përfundim është se ai udhëtoi gjerësisht. Gjithashtu ne mund të nxjerr një përfundim se ai ishte mirë që ai të blera jashtë libra pa pyetur çmimin dhe sigurisht këto nuk ishin të lirë artikuj. Përsëri, ne shohim se ai ishte një koleksionist i pasionuar librash ne matematike dhe kjo ka lindur nga burimi i Përgjithshëm i metodave kompjuterike të cilat nuk është veçanërisht origjinal, por është i rëndësishëm për hartimin e problemeve nga veprat më parë që ai përmban.

Da Cheng Wei ka shkruajtur burim i Përgjithshëm i metodave kompjuterike në 1592. Nga kjo kohe ai ishte mjaft i vjetër dhe duke e bërë përdorimin e grumbullimit të madh të veprave që ai kishte mbledhur të gjithë ditët e tij të rinj. Ai është shkruar në stilin e Kreut Nëntë të Artit matematike dhe përmban 595 problemet në 12 kapituj. Martzloff shkruan:

... ndryshe nga autorët e klasik i nderuar, Cheng Dawei nuk ishte frikë e domosdoshme ose llafazanëri. Libri i tij është një hotch gjithanshëm-potch i ideve që përmban gjithçka nga A tek Z të bëjnë me magjepsje kineze e numrave (sheshet magji, ... brez i tetë trigrams, tuba muzikore), si llogaritje duhet të mësohet dhe studiohet, kuptimin e termave teknike aritmetik, llogaritje në numërator me tavolina e saj të cilat duhet të jenë të mësuar nga zemra, historinë e matematikës kineze, recreations matematikore dhe curiosities matematikore të të gjitha llojeve.

Le të japim shembuj të problemeve. E parë e cila shfaqet në kapitullin 10.

B Boy bari me delet e tij e pas tij pyeti bariu Një "A ka 100 dele në kopenë tuaj?". Bariu pergjigjet A "Megjithatë shtoni njëjtës tufë, njëjtës tufë përsëri, gjysma, një çerek dhe delet delet e juaj. Ka pas 100 dele krejtësisht."

Ne duhet të gjejmë delet sa është në kopenë Një bariut.

Këtu është një zgjidhje moderne. Le të jetë x numri i deleve në një tufë bari së. Atëherë

x + x + x / 2 + x / 4 + 1 = 100 deri 11 x / 4 = 99 x = 36 dhënë.

Si nuk Da Cheng Wei zgjidhë problemin? Në thelb ai përdor proporcion duke menduar se zgjidhja e problemit është se A ka 10 dele. Pastaj numri i përgjithshëm të marra nga "shtoni njëjtës tufë, njëjtës tufë përsëri, gjysma, një tufë lagjen" është 10 + 10 + 5 + 5 / 2 = 55 / 2 dele. Kjo duhet të ketë dhënë përgjigje 99, jo 55 / 2, kështu që numri i saktë nuk është 10 por

(10 55 / 2) 99 = 36.

Në kapitullin 2 të tekstit Da Cheng Wei e ka problem në vijim.

Tani një grumbull i oriz është kundër mur me një perimetër 60 chi bazë dhe një lartësi prej 12 chi. Çfarë është vëllimi? Një grumbull është në një qoshe të brendshme, me një perimetër prej 30 chi bazë dhe një lartësi prej 12 chi. Çfarë është vëllimi? Një grumbull është në një qoshe e jashtme, me perimetër bazë të 90 chi si dhe një lartësi prej 12 chi. Çfarë është vëllimi?

Da Cheng Wei vazhdon të shpjegojë se çfarë e pret lartësi e grurit për një perimetër bazë të dhënë në jetë. Natyrisht në praktikë kjo do të varet se si i trashë është i grurit, por vlerat Da Cheng Wei janë shumë afër me atë dëshmi eksperimentale sugjeron. Ai shkruan:

Në problemet e shtyllave mbi tokë, kundër një muri, në një qoshe e brendshme apo një qoshe e jashtme, e matur gjithmonë lartësi të parëve të tyre dhe llogaritur pastaj. Në vend të matjes së lartësisë që tani merr 1 / 10 qark si bazë për një grumbull lartësi mbi tokë, merr perimetër 1 / 5 bazë si lartësi për një grumbull kundër një muri, sepse ajo është sa gjysma e një koni, merr 10 / 25 perimetër bazë si lartësi për një pirg në një cep të brendshme, për atë është e katërta e një koni, merr perimetër 10 / 75 baze si lartësi për një grumbull në një qoshe e jashtme, sepse ajo është tre të katërtat e një kon.

Siç e shohim duke shikuar në problemin, këto janë pikërisht vlerat që i Da Cheng Wei përdor në të. Këtu është një tjetër dy problemet e burim i Përgjithshëm i metodave kompjuterike:

Një ulje e vogël e lumit të drejtë nëpër një fushë rrethore zonë të cilit është i panjohur. Duke patur parasysh diametri i fushës dhe gjerësia e lumit gjeni fushën e jo-përmbytën pjesë e fushës.

Në të djathtë trekëndëshit angled me anët e gjatësisë a, b dhe c me një> b> c, ne e dimë se a + b = 81 ken dhe a + c = 72 ken. Gjej a, b dhe c.

[Përgjigje: a = 45 ken, b = 36 ken, c = 27 ken]

Një pasardhës i Da Cheng Wei shkruante në 1716 për reputacionin e burim i Përgjithshëm i metodave kompjuterike:

Një shekull e disa dekada kanë kaluar që nga botimi i parë i "zong Suanfa Tong", gjatë së cilës periudhë kjo punë ka mbetur në modë. Praktikisht të gjithë ata të përfshirë në matematikë kanë një kopje dhe e konsiderojnë atë si një klasik ...

Edhe në vitin 1964 dy autorë i një libri mbi historinë e matematikës kineze ka shkruajtur:

Në ditët e sotme, botime të ndryshme të zong "Suanfa Tong" mund ende të gjenden në të gjithë Kina dhe disa njerëz të vjetër ende lexojnë formulat versified dhe flasin me njëri-tjetrin për problemet e saj të vështirë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland