Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

William Chauvenet

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

24 May 1820

Milford, Pennsylvania, USA

13 Dec 1870

St Paul, Minnesota, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

William Chauvenet 's prindërit janë Maria dhe William Kerr Marc Chauvenet. William Chauvenet lartë ishte një fermer, por më vonë u bë një biznesmen. Familjes ishin relativisht të mirë jashtë dhe i aftë të dërgoj djalin e tyre në një shkollë private në Filadelfia. Shkolla ishte e drejtuar nga Dr Samuel Jones i cili ishte aq i impresionuar me aftësitë e William, subjekt i kësaj biografi, se babai i tij ai i bindi të heqin dorë nga ideja se djali i tij do të bëhet një biznesmen dhe e lejojnë atë të marrë një arsim universitar në universitetit Yale.

Megjithëse Uilliam ishte jashtëzakonisht i mirë në matematikë dhe kjo ishte e natyrshme për atë subjekt për të studiuar në universitet, ai duhej gjithashtu të kenë njohuri në gjuhën latine dhe greke në mënyrë që të pranohet një kurs mbi shkallë. Ai nuk ka gjetur këtë problem shumë dhe pas një viti të studimeve ai ishte i aftë në latinisht dhe greqisht, kur ai hyri në Universitetin e Yale ne 1836. Tani dikush mund të imagjinohet që bëhet deri në gërvishtje në latinisht për të përmbushur kërkesat e hyrjes do të ketë qenë mjaft i vështirë, por ai e arritur shumë më tepër sesa vetëm nivelin minimal, sepse ai ka studiuar në Yale klasike, si matematika dhe u shpërblye me çmimin e parë për përbërjen Latine në fund të vitit të tij të parë të studimit. Ai u diplomua me dallim në vitin 1940.

Pas diplomimit Chauvenet u emërua si asistent i Aleksandrit D Bache në Girard College në Filadelfia. Girard College ishte themeluar nga financier dhe filantrop amerikan Stephen Girard në 1833 dhe ka punuar atje duke Chauvenet vrojtimet e fushës magnetike tokësore. Ai gjithashtu ka punuar në astronomi në Filadelfia High School. Në 1841 ai u emërua si profesor i matematikës në të marinës amerikane. Kjo vërtetohet post më të rëndësishme për Chauvenet për të udhëhequr atë në të përfshihen në themelimin e Akademisë Detare të SHBA në Annapolis, Maryland. Puna e tij fillestare me Marinës së SHBA përbëhej të mësimdhënies në Misisipi USS. Kjo nuk ka arritur nivelet e Chauvenet mendonin se ishte kërkuar kështu që në 1842 ai u transferua në shkollën azil detare në Filadelfia ku ai ngriti një kurs tetë muaj. Ajo ishte krijuar për të edukuar midshipmen dhe oficerë të rinj, por ishte e pajisur keq kur Chauvenet arriti. Ai së shpejti themeluar një kurs më të ashpër dhe mori instrumentet e reja për studentët. Gjithashtu në 1842 ai u martua me Catherine Hemple, ata kishin pesë fëmijë, një vajzë dhe katër djem. Një djalë, Regis Chauvenet, i cili ka lindur në Filadelfia më 7 tetor 1842, doli në të u bë profesor i kimisë.

Zund shkruan:

Gjetja e tetë-mujor programin studimor të pamjaftueshme, Chauvenet propozoi një kurs katër-vjeçar të studimeve dhe filloi lobimin për krijimin e një shkolle të veçantë detare kushtuar vetëm studimeve akademike.

Shkolla Detare u themelua në Fort Severn, Annapolis, Maryland më 10 tetor 1845, nga George Bancroft, historian, mësues, dhe sekretari i Marinës, me qëllim për të përmbushur nevojat e cila Chauvenet ka vendosur. Annapolis u zgjedhur, në vend se Filadelfia, kështu që studentët nuk janë objekt:

... tundimet dhe distractions që janë të lidhura domosdoshmërisht me një qytet i madh dhe i populluar.

Sigurisht ishte një vit e pesë, por vetëm e parë dhe vitet e pestë janë shpenzuar në shkollë, të tjerë janë shpenzuar tre vjet në bordin e anijeve që ishin në shërbim aktiv. Chauvenet, i cili konsiderohet të jetë një nga themeluesit, u transferua në Annapolis kur Shkolla e Marinës u hap në 1845 u emërua si profesor i matematikës dhe astronomisë, por edhe si kreu i departamentit.

Bancroft i dërgoi një letër e cila u lexuar për studentët në mëngjes Shkolla e hapur:

Qeveria në affording keni mundësi për të arritur një arsim, në mënyrë të rëndësishme për realizimin e një oficeri të marinës, ka dhuruar të gjithëve një dobi të pallogaritshme. Rregullat e Marinës të kërkojë nga ju të kaloni përmes një provë e rëndë rëndë para se të mund të nxitet, ju duhet t'i nënshtrohen një provimi në të gjitha degët mësim në Shkollën Detare para se të keni të drejtë për një rang togeri, moralin dhe karakterin e përgjithshme janë të interesuar në mënyrë rigoroze . Është për këtë arsye pritet se do të përmirësojë çdo moment të kohës së lirë në arritje të njohurive të profesionit tuaj dhe ju do të sjell ndër mend se një karakter të mirë moral është thelbësore për promovimin tuaj dhe pozita të larta në të marinës.

Chauvenet e vazhdueshme të shtypit për një kurs katër vit akademik, si dhe Shkollën Detare ishte riorganizuar në 1850-1851 si Akademisë Detare të SHBA, me një kurs studimi të katër vite rresht. Tre vjet që studentët kanë kaluar trajnimin për anije bordit sipas kursit të mëparshëm tani u bë një trajnim intensiv veror në mes çdo vite akademike.

Chauvenet mbajti pozitën e tij të matematikës në Akademinë e deri 1853 kur ai u bë profesor i astronomisë navigacion, dhe anketimit atje. Yale ofroi atij një rang profesori në matematikë në 1855, por ai nuk pranoi, pastaj përsëri në 1859 ata i ofroi kryetari i astronomisë dhe filozofinë natyrore dhe përsëri ai nuk pranoi. Megjithatë, në të njëjtin vit ai pranoi një post të profesor i matematikës në Uashington University, St Louis, i cili u themelua në vitin 1853 si Eliot Seminarit, por ka ndryshuar emrin e saj në Universitetin e Uashingtonit në 1857. Kancelar i parë i Universitetit të Uashingtonit ishte Jozef Hoyt, por pas vdekjes së tij në 1862 ishte emëruar kancelari Chauvenet për sukses atë. Ai e mbajti këtë post deri më 1869 kur ai i pensionuar për shkak të shëndetit të sëmurë.

Çfarë, ne duhet të pyesni, u kontributet kryesore Chauvenet në matematikë. Ai i bëri dy kontribute të rëndësishme, një si një shkrimtar i mirë e teksteve shkollore dhe të tjera si një figurë kryesore në zhvillimin e matematikës në Amerikë. Ai do, megjithatë, të mbahet mend nga shumë për rolin e tij të rëndësishëm në themelimin Akademisë Detare të SHBA, sidomos duke pasur parasysh këtë ndikim të madh ka pasur në suksesin ushtarak amerikan. Si një shkrimtar teksti përmendim një traktat Chauvenet mbi aeroplan dhe trigonometri sferike (1850), astronomi sferik (1863), Teoria dhe përdorimin e instrumenteve astronomike: Metoda e shesheve më pak (1863), dhe një traktat të gjeometrisë elementare (1870). Zund shkruan:

Libra Chauvenet u vunë në dukje për qartësinë dhe thjeshtësinë e tyre si për përdorim në klasë dhe për vetë-studim. Ndërsa ata që përmban pak në rrugën e zbulimet origjinale, metodologjinë e tyre të përmirësuar dhe prezentime të re ishin kontributet e vërtetë pedagogjik.

Si udhëheqës i matematikës amerikan gjatë jetës së tij kemi parasysh se ai ishte një anëtare e Shoqatës Amerikane për Avancimin e Shkencës. Ajo u themelua në vitin 1847 në Boston, Masaçusets, dhe mbajti takimin e saj të parë në Filadelfia, Pensilvania, në 1848. Qëllimet e tij ishin të çuar më tej punën e shkencëtarëve, veçanërisht duke ndihmuar ata që të bashkëpunojnë, për të përmirësuar përdorimin e shkencës për të mirën e njerëzve, dhe për të rritur të kuptuarit publik të shkencës. Chauvenet ishte sekretar i përgjithshëm i Shoqatës Amerikane për Avancimin e Shkencës në vitin 1859 dhe u bë presidenti i saj në 1870. Ai ishte gjithashtu një punëtor energjike për të Akademisë Kombëtare të Shkencave (Shtetet e Bashkuara të Amerikës), e cila u themelua më 3 mars 1863 për të këshilluar qeverinë amerikane për çështjet shkencore. Ai ishte përfshirë me ate nga koha që është krijuar, dhe në 1868 ai u zgjodh si zv-president. Ai vazhdoi të shërbejë në këtë rol deri në vdekjen e tij.

Chauvenet përmendet veçanërisht nga matematikanet që Shoqata matematike të Amerikës krijuar Çmimin Chauvenet në 1925 që do të jepen për ekspozitë matematikore. Coolidge, atëherë president i maa, të paraqitur fonde për krijimin çmim.

Ju mund të shihni një listë të fituesve të Çmimit Chauvenet.

Në 1969 Chauvenet Salla ishte dedikuar në Akademinë Detare në Annapolis të SHBA. Ajo përmban Departamentin e Matematikë. Chauvenet USNS ndërtuar nga e Epërme anijendërtuesit Clyde në Glasgow, Skoci, në vitin 1970 ishte anija e parë projektuar posaçërisht për të Marinës së SHBA që të kryejnë vëzhgime bregdetare hidrografik.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland