Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Michel Chasles

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 Nov 1793

Epernon, France

18 Dec 1880

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Mishel Chasles 's babai, Charles-Henri Chasles, ishte një tregtar me dru i cili u bë president i dhomës së tregtisë në Chartres. Epernon, Chasles qytet ku ka lindur, është në rajonin e Chartres gënjyer rreth një e treta e rrugë nga qyteti i Chartres në Paris. Chasles ka lindur në një mënyrë të drejtë edhe jashtë familjes katolike. Një fakt më tepër i çuditshëm është se Chasles ishte christened Chasles Floréal nga prindërit e tij. Një vendim gjykate është marrë për të ndryshuar emrin e tij nga Floréal të Mishel disa ditë pas ditëlindjes së tij të gjashtëmbëdhjetë.

Chasles ndoqi Imperial Lycée për shkollimin e mesëm. Pastaj, në 1812, ai hyri në Ecole Polytechnique në Paris. Kjo ishte periudha kur Napoleoni ishte duke u përpjekur dëshpërimisht të hapni rekrutëve për ushtritë e tij ndërsa ai u përpoq që të plotësoj trupat e humbur në luftime. Në janar 1813, pas katastrofës së fushatës ruse, Napoleoni i quajtur deri burra më shumë për të plotësuar numrat e pakësuara në ushtritë e tij. Chasles u thirren për të marrë pjesë në mbrojtjen e Parisit në fillim të 1814. Menjëherë pas Paris ra, Napoleoni abdicated më 6 prill 1814 dhe lufta kishte përfunduar. Chasles ishte në gjendje të kthehen në studimet e tij në Ecole Polytechnique.

Duke marrë një vend në trupit inxhinieri, Chasles vendosur të mos e pranojnë atë, por për të dhënë vendin e tij në një nga studentët e tij, të cilët ishte në vështirësi financiare. Në këtë pikë Chasles u kthye në shtëpi për të jetuar, por babai i tij këmbënguli se ai bashkohet me një firmë të stockbrokers në Paris. Kjo nuk është profesion për Chasles por ai iu bind dëshirat babait të tij dhe shkoi për t'u vendosur në Paris për të mësuar tregtinë e një agjent burse. Megjithatë, Chasles ishte i interesuar në historinë dhe në matematikë dhe ai nuk ishte i suksesshëm si praktikant në firmë. Ai u kthye përsëri në shtëpinë e tij ku ai mund të ndjekë interesat e tij historike dhe matematikore.

Në 1837 botoi Chasles të parë punën e tij kryesore Aperçu historique sur l'origine et le développement des méthodes en géométrie (view historik të origjinës dhe zhvillimin e metodave në gjeometri) i cili shpejt bërë reputacionin e tij si edhe një matematikan dhe si një historian i matematikes. Aperçu historique është ende një referencë e rëndësishme historike. Kjo ishte shkruar për shkak të një pyetje që ka bërë në 1829 nga Akademia Mbretërore në Bruksel. Pyetje kërkuar për:

... një ekzaminim filozofike të metodave të ndryshme në gjeometrinë moderne, në veçanti metodën e polars reciprok.

Në Chasles Aperçu historique studiuar metodën e polars reciprok si një aplikim i parimit të dual në gjeometrise projektive, në të njëjtën mënyrë parimin e homography çon në një numër i madh i pronave të quadric sipërfaqeve. Académie des Sciences donte të publikojë punën që Chasles dërguar atyre, por ai kërkoi që të jetë në gjendje për të shtuar të hyrje historike, si dhe për të shtuar më tej shënimet historike të tekstit dhe të përfshijnë disa materiale të reja dhe shënime. Kjo punë në shumë mënyra është një hulumtim thelbësor për të ardhmen Chasles që nga pothuajse të gjithë shumë vepra se ai i prodhuar në të gjithë pjesën tjetër të karrierës së tij të përpunuar në pikat e diskutuara në këto shënime shtoi ai për të Aperçu historique. Versioni i zgjatur është një cila Akademisë të botuar në 1830. Vëren Koppelman në atë punë e kishte një dobësi. Kjo ishte se Chasles nuk mund të lexoj në gjermanisht kështu që ai nuk ishte kaq i njohur me rezultatet e fundit të botuar në atë gjuhë.

Në fuqinë e tij Chasles punës gjobë u bë profesor në Ecole Polytechnique në Paris në 1841, në moshën rreth 48. Temat ai mësoi u gjeodezisë, mekanikë, dhe astronomi. Në 1846 ai u emërua në një karrige të gjeometrisë së lartë në Sorbonne e cila ishte krijuar enkas për atë. Ai vazhdoi të mësojë në Ecole Polytechnique pas këtij emërimi në Sorbonne por ai dha dorëheqjen nga funksioni i tij në Ecole Polytechnique në 1851, mbajtjen e karrige e tij në Sorbonne deri në vdekjen e tij.

Ai gjithashtu shkroi një tekst jashtëzakonisht të rëndësishëm në gjeometri tregon fuqinë e gjeometrisë sintetike. Në tekstin e tij Traité de géométrie në 1852 diskuton Chasles kryq raport, lapsa dhe involutions, të gjitha nocionet që ai paraqiti. Në fakt në mënyrë të pavarur Möbius futur raport kryq. Një tekst i dytë, Traité des seksione coniques (1865), ka aplikuar këto teknika të neneve konik. Parimi i dual ndodh në të gjithë punën e tij, i cili u zhvillua më tej nga Shtajner.

Një nga rezultatet për të cilat është i njohur mirë Chasles është numërimit tij conics. Pyetjet e këtij lloji të kthehem në Apollonius, por pyetje të tilla kishte ngritur Chasles ndërsa ishte duke punuar në gjeometri, në mënyrë të veçantë problemin "Shtajner e pesë conics" u paraqitur në 1848. Ky problem, dmth për të përcaktuar numrin e tangjent conics në pesë conics dhënë, u zgjidhur gabimisht nga Shtajner i cili dha përgjigje 7.776. Chasles zgjidhur këtë problem me korrektësi në 1864, kur ai i dha përgjigje të 3.264. Chasles 'zhvilluar një teori të karakteristikave për të zgjidhur këtë problem dhe formula e karakteristike Chasles është diskutuar në.

Koppelman shkruan në:

Chasles botuar shumë punë origjinale e tij deri në vitet e fundit. Ai nuk u martua, dhe interesat e tij pak jashtë studimin e tij, mësim, dhe Akademisë, të cilën ai shërbeu në shumë komisione, duket se kanë qenë në organizata bamirëse.

Chasles pranuar nderon shumë për këtë punë shumë origjinale. Ai u zgjodh anëtar përkatës i Académie des Sciences në 1839 dhe një anëtar i plotë në 1851. Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës në vitin 1854 dhe fitoi medaljen e Copley saj në 1865. Mathematical Society në Londër u themelua në vitin 1865 dhe është zgjedhur Chasles në 1867 si anëtare e saj të parë të huaj. Ai ishte gjithashtu një anëtar të akademive në Bruksel, Kopenhagë, Napoli, Stokholm, St Petersburg, dhe Shtetet e Bashkuara.

Nuk është një aspekt të jetës Chasles e cila duket kështu jashtë karakterit me njeriun e shkëlqyer që ai ishte se ajo shkaktuar atij ia tmerri i madh. Ai ishte viktimë e një mashtrimi festuan paguar ekuivalentin e për £ 20.000 letra të ndryshme nga njerëz të famshëm të shkencës dhe të tjerët që doli të jenë të fallsifikuara. Chasles mbledhur autografe dhe dorëshkrime, por duket se ka shfaqur një naiveté e cila është pothuajse e pabesueshme. Chasles bleu mijëra dorëshkrime nga Denis Vrain-Lukas midis 1861 dhe 1869. Vrain-Lukas shitur Chasles dokumentet që pretendon të jetë pjesë e korrespondencës mes Newton, Paskali, dhe Boyle. Chasles paraqitur letra Académie des Sciences në 1867 për ata "provuar" që Paskali ishte parë të propozojë ligjin universal te gravitacionit, dhe nuk Newton.

Si një mund të presim që kjo ka krijuar një polemikë të madhe. Chasles argumentoi fuqishëm se letrat ishin të vërtetë. Megjithatë Vrain-Lucas u gjykua në 1869-70 për falsifikim të dokumenteve dhe Chasles duhej të paraqitet në gjyq. Kjo ishte një përvojë shumë të pakëndshme për Chasles që ai kishte për të pranuar në gjykatë se ai kishte blerë dokumentat e shkruara me sa duket nga Galileo, Kleopatra dhe Llazarin dhe se si dikush e zbulimit Chasles dhe një interes të thellë në histori do t'i besonin se këto të gjitha këto ka shkruar në frëngjisht është përtej besim! Vrain-Lucas u gjet fajtor dhe Chasles, edhe pse 77 nga kjo kohë, duhet të kenë dukej jashtëzakonisht të trashë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland