Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Sydney Chapman

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

29 Jan 1888

Eccles (near Manchester), England

16 June 1970

Boulder, Colorado, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Sydney Chapman 's nënë Sarah Gray ishte dhe babai i saj ishte Joseph Chapman që ishte turp me shefin e një firme tekstili Mançester quajtur Rylands. Sydney ishte bir prindërit e tij të dytë dhe ai ishte sjellë deri në një mënyrë shumë të rreptë nga prindërit e tij njeri origjinal.

Ai ndoqi shkollën Green Lane në Patricroft deri në moshën 14. Kjo ishte një shkollë e mirë e llojit të saj, sepse atje ai mësuar një Latine pak dhe u prezantua me disa lëndë të tilla si shkenca kimisë dhe fiziologjisë. Pas Sidneit kanë lënë shkollën, Jozefi, babai i tij, e mori atë për të parë një mik i familjes i cili ka punuar në inxhinieri me idenë se djali i tij duhet të bëhet një nxënës me firmë. Mik këshilloi se ai studim për dy vjet të tjera në shkollë teknike para se të marrin deri një mësim inxhinieri.

Duke ndjekur këtë këshillë, Chapman hyrë teknike Royal Institute, Salford (e cila tani është Universiteti i Salford). Ajo ishte ende qëllimin e tij për të hyrë në industrinë e inxhinierisë, por ai kishte bërë aq mirë në Institutin që mësuesit e tij e inkurajoi atë për të ulur provimet bursa Lancashire. Përsëri ai kishte qenë me fat që janë mësuar lëndët shkencore, edhe pse në një nivel shumë të ulët, duke pasur një mësues të mirë veçanërisht kimi. Pas dy vjet në Institutin e ai ishte ulur provimet bursa e qarkut të Mançester Universitetit dhe ishte vendosur pesëmbëdhjetë, vendin e poshtme për dhënien e bursave. Ai përdoret për të thënë më vonë në jetë:

Unë ndonjëherë pyes veten se çfarë do të kishte ndodhur nëse do të goditi një vend më të ulët.

Në 1904, në moshën e 16, Sydney hyrë Universiteti i Elbasanit dhe atje ai ka studiuar inxhinieri në departamentin e drejtuar nga Osborne Reynolds. Në matematikë ai u mësoi nga Qengjit, profesor i matematikës, dhe JE Littlewood i cili arriti nga Kembrixh në vitin e fundit Chapman së në Mançester. Diplomohen me një shkallë inxhinieri, ai ishte bërë aq naiv e matematikës që ai po vonohej më në Mançester për një vit të mëtejshme për të marrë një shkallë të matematikës. Në Qengji 's Chapman sugjerim u përpoq për një bursë në Trinity College, Cambridge dhe, duke qenë i suksesshëm, Trinity hyrë në vitin 1908. Në fillim ai ishte një sizar (do të thotë se ai ka fituar mbështetje financiare duke vepruar si një shërbëtor të djemve më të vjetra), por nga viti i tij të dytë e këtej ai mori një bursë të plotë. Cambridge stimuluar interesin e tij më shumë se çdo gjë kishte bërë para dhe ndoshta kjo nuk është e habitshme që ka ai u takua çartur, dhe Russell Whitehead:

Bukuri e vendi dhe rrethinat e saj paprishur erdhi në atë si një zbulim, edhe pse me prejardhje të tij ai nganjëherë ndjehet në vendin e vet. Ai më pas tha se ai mendonte se ai e parë filloi të jetojnë në Kembrixh.

Progres Chapman ishte aq mbresëlënëse se ai ishte në gjendje për të filluar një hulumtim, ndërsa ende universitare, por ai ishte i sigurt nëse do të shkojë në drejtim të matematikës të pastër apo aplikuar. Hulumtimi i tij i parë ishte në seri summable dhe ai i shkroi dy letra në këtë temë, një prej tyre një letër të përbashkët me të çartur. Megjithatë Larmor sugjeroi ai shohin probleme në teorinë kinetike e gazeve dhe, pavarësisht se nuk janë shumë të kënaqur me matematikë aplikuar që Qengji i kishte mësuar për atë, interesin e tij u kthye shpejt në këtë drejtim.

Pas Chapman diplomuar nga Kembrixh në vitin 1910 mbretërore astronom, Frank Dyson, ofroi atij pozitën e asistentit të lartë në Greenwich Observatori. Ai pranoi dhe vazhdoi të punojë aty deri në fillim të Luftës së Parë Botërore Në fillim ai mbikqyri instalimin e instrumenteve të reja për të matur magnetizëm, por ishte i zhgënjyer për të gjetur se shkencëtarët ishin të interesuar vetëm në mbledhjen e të dhënave dhe ishin bërë asnjë tentativë reale për të interpretuar ai. Për t'iu kundërvënë këtij trendi, Chapman filloi të analizuar të dhënat në lidhje me mënyrën se Dielli dhe hëna ndikim fenomenet tokësore. Suksesin e tij matet me dhënien e Smith çmimin e parë në 1913, dhe me këtë temë ai filloi një interes studimor se ai do të vazhdojë me pjesën tjetër të jetës së tij.

Chapman, megjithatë, nuk ishte plotësisht i kënaqur me kushtonte veten me astronominë siç është vënë në dukje në:

... ai nuk ka ndier ai ishte një vëzhgues i mirë, dhe ai nuk donte të asistojë të gjitha interesat e tij të tjera për të astronomisë, në veçanti, ai donte të përfunduar punën që ai kishte filluar të teorisë kinetike të gazeve. Gjithashtu ai nuk e shijon perspektiva e punës administrative të cilat mund të në fund të fundit kanë rënë në atë në Greenwich.

Ai u largua nga observatori Greenwich dhe u kthye në Kembrixh si një lektor në 1914, me një pagë të reduktuar, rreth koha që Lufta e Parë Botërore shpërtheu. Parimet e tij fetar e bëri atë një pacifist kështu që ai ishte liruar nga shërbimi ushtarak dhe ka mbetur në Cambridge. Në 1916 ai u kërkua të kthehej për të punuar në observator Grinviç në një kapacitet nderi, të cilin ai e bëri deri në dhjetor 1918. Pasi kthehet në Kembrixh pas përfundimit të luftës, megjithatë, ai ishte bërë të ndjehemi shumë të pakënaqur dhe të padëshirueshme për shkak të pikëpamjeve të tij pacifist dhe, si pasojë, ai pësoi depresion për një numër vitesh.

Përkundër hulumtimeve të tij Chapman depresioni nuk kanë vuajtur. Gjatë luftës, midis 1915 dhe 1917, ai përfundoi një seri të dokumenteve të rëndësishme mbi perhapjen termike dhe bazat e dinamikës gazit. Ai zhvilluar përafërta sistematike për Maxwell - formulimit Boltzmann për funksionin e shpërndarjes së shpejtësisë për rubrikën grimcave sipas ligjeve fuqi të përgjithshme. Midis 1913 dhe 1919 ai botoi një seri të rëndësishme të letrave, këtë herë në magnetizëm tokësore të cilat koment ne më poshtë.

Në 1919 ai u emërua në karrige në Mançester, ku ai sukses Qengjit. Ai u martua me Katharine Nora Steinthal, i cili erdhi nga Manchester, në 1922 dhe kishin një vajzë dhe tre djem. Karriera e tij vazhdoi të shkojë nga fuqia në fuqi dhe ai u emërua kryetar i matematikës në Imperial College në Londër në vitin 1924 duke pasuar Whitehead.

Long para fillimit të Luftës së Dytë Botërore Chapman kishte parë rreziqet e rritjes nazist në pushtet në Gjermani. Pikëpamjet e tij pacifist kishte ndryshuar (me një ndikim të konsiderueshëm nga Hitleri) në mënyrë që nga fillimi i Luftës së Dytë Botërore ai ishte i gatshëm të ndërmarrë shërbim të luftës dhe ka punuar në hulumtimet operacionale ushtarake dhe probleme të ndezëse bombë.

Në vitin 1945, në fund të Luftës së Dytë Botërore, ai u kthye në karrige e tij në Londër, por tani ishte më pak i lumtur se ai kishte qenë kështu, në vitin 1946, ai pranoi ofertën lehtë të Sedleian Kryetari i Filozofisë Natyrore në Oksford, gjithashtu duke u bërë një shoku i Kolegjit Mbretëreshës në këtë kohë. Vitet e ardhshme doli të jetë periudha më pak produktiv në karrierën Chapman e kerkimit shkencor. Shkencë ishte konsideruar me rëndësi të mesme në Oksford në kohë, dhe ai ka punuar shumë për të bindur jo-shkencëtarët e rëndësinë e saj duke i mësuar kurse të veçanta leksion për jo-shkencëtarët.

Ai dha dorëheqjen pozicionin e tij në Oksford në vitin 1953, në vend se presin të dalin në pension në moshën 65 vjeçare, dhe filloi të vizitojë shumë vende në të gjithë botën. Në veçanti ai mori një post të kërkimit në Alaskë në vitin 1953 dhe përveç kësaj mori një post të ngjashëm në Observatori Lartësia Lartë në Boulder, Kolorado, dy vjet më vonë. Këto u bënë bazat e dy tij kryesore, por vizita e tij në vende të tjera të përfshira Miçigan dhe Minesota në SHBA, Stamboll, Ibadan, Kairo, Pragë, Tokio dhe Rusia.

Fusha kryesore Chapman e hulumtimit ishte fushë magnetike e Tokës dhe për punën e tij në këtë fushë ai u zgjodh për të Shoqërisë Mbretërore në 1919, dhe dha Medaljen Copley Shoqërisë së në vitin 1966:

... në njohjen e kontributin e tij teorike të magnetizëm tokësore dhe ndërplanetar, jonosferë dhe aurora borealis.

Ai kishte filluar punën në geomagnetism në 1913 dhe pastaj në mes dhe 1915 kishte publikuar tre letrat në temë. Këto variacione interpretuar magnetik duke përdorur një teori dinamo drejtuar nga rrjedhat e baticës në jonosferë rrjedhin nga ndikimi i Dielli dhe hëna. Në 1919 ai i prodhuar teori e parë që u orvatën të shpjegojnë stuhitë magnetike, por ai shpejt zbuloi se ai ishte i sëmurë. Ai mori çmimin Adams në vitin 1928 për një ese mbi geomagnetism. Punë të tjera që ai bëri rreth kësaj kohe ishte ndërmarrë në bashkëpunim me Milne.

Midis 1928 dhe 1932 Chapman kthyen për të punuar në dinamikën e gazit, duke shtrirë metodat ai kishte zhvilluar më parë. Ai gjithashtu ka ndërmarrë hulumtime të rëndësishme në plazmë. Në 1931 ai i dha leksion Shoqëria Mbretërore Bakerian cila ishte një klasike në të cilin ai zhvilluar teori tani standarde për jonosferë shtrese të ulët. Ai u nderua në vitin 1957 duke u zgjedhur kryetar i Komisionit Special i Vitit Gjeofizikës Ndërkombëtare. Në fakt ai ka luajtur një rol të madh në fillimin dhe udhëzuese Viti Ndërkombëtar Gjeofizikës cila ka qenë bashkëpunim më të madh ndërkombëtar gjeofizikë të shekullit njëzet.

Chapman, kur kërkoi pak para vdekjes së tij, i cili punën që ai kishte ndërmarrë që në pension ai kishte gjetur më interesante, u përgjigj se ajo ishte puna e tij mbi perhapjen termike në gazra shumë të ionised, puna e tij në stuhitë magnetike, punën e tij mbi paqëndrueshmërinë përgjatë vijave magnetike neutral, dhe punën e tij në retë noctilucent.

Cowling shkruan në lidhje me stilin e tij pedagog:

Stili i tij pedagog priren të jenë këmbësorë, edhe pse prej profesionisti. ... Kështu, kur kam dëgjuar leksionin Chapman të parë në Shoqata britanike në 1931, unë isha në të parë i zhgënjyer, jo më vonë derisa unë vlerësoj si ka mbushur me informacionin përkatës të flasim e tij kishte qenë. Nuk ishte e thjeshtë për directness mënyra e tij e shprehjes, të cilat shpesh mendohet thellë fshehur.

Karakteristikat e tij personale janë përshkruar si vijon:

Ata që e njihnin Chapman të gjithë dëshmojnë për mirësinë e tij, këmbëngulja, thjeshtësi dhe integritetit. Shpirtmirësi e tij u vleresuan nga brezat e njëpasnjëshme të nxënësve kërkimore dhe kolegët e vogël, në kohë të vështirë se mund të kthehet gjithmonë për atë për këshilla të dobishme.

Karakterin e tij dhe interesat janë përshkruar edhe në:

Mënyrë të butë Chapman të mbuluar një vullnet të fortë dhe vendosmëri të madhe, shijet e tij dhe zakonet janë të thjeshta. Ai ishte një çiklist entuziast, notar dhe bush, dhe të dy në vizitat e tij në universitete të huaja apo në konferenca ndërkombëtare, megjithatë mënyra të ndryshme në dispozicion të transportit mund të jetë, Chapman gjithmonë mund të mbështeten në të arrijë në një biçikletë. Ai hipi nga Montrealit në Uashington në vitin 1939 për të marrë pjesë në takimin e Bashkimit Gjeofizikës Ndërkombëtare.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland