Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Sergei Alekseevich Chaplygin

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 April 1869

Ranenburg (now Chaplygin), Russia

8 Oct 1942

Moscow, USSR

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Sergei Chaplygin 's ati ishte një shitës i cili vdiq nga cholora kur Chaplygin ishte vetëm dy vjeç. Kjo do të thotë se ai ishte sjellë deri në rrethana disi të dobët. Ai mori pjesë në gjimnaz Voronezh mbaroi në 1890 dhe, në të njëjtin vit, hyri në Universitetin e Moskës.

Atje ai u ndikua shumë nga Zhukovsky i cili e bindi atë që të vazhdojnë të studiojnë për kualifikimin e mësuesve të tij të universitetit pas diplomimit me një shkallë të parë. Ai mësoi në Moskë nga 1894 në Universitetin, ku ai ishte asistent profesor, dhe disa kolegje të ndryshme.

Chaplygin ka shkruajtur parë në hidrodinamikë nën Zhukovsky 's ndikim, në veçanti në mekanikën e lëngjeve dhe gazeve, duke studiuar rrjedhin lumë reaktiv në Vitet 1890. Në 1893 ai mori çmimin Brashman për një artikull të gjatë në lëvizjen e një trupi të ngurta në një lëng. Disertacion Master's e tij, paraqitur në 1897, ishte në të njëjtën këtë temë.

Punën e parë në këtë temë të një natyre të thjesht analitike nga Clebsch, Kirchhoff dhe Steklov për lëvizjen e një trupi të ngurta në një lëng ishte dhënë një interpretim gjeometrike nga Chaplygin në të dyja fituar çmimin e tij letër dhe disertacionit të tij. Zhukovsky shkruajtur në lidhje me këtë punë duke thënë:

Chaplygin ka treguar në dy gazeta e tij të shkëlqyer se çfarë forca metodë konceptuar cleverly gjeometrike e hetimit mund të posedojnë.

Nga 1896 deri 1906 Chaplygin mësuar në Moskë Mekanika Teknike College. Në 1899 ai u nderua me Medaljen e Artë të Akademisë së Shkencave Shën Petersburg. Nga 1901 ai ishte profesor në Kolegjin e Moskës Grave dhe, nga 1905 deri 1918 ai ishte Kryetar i Kolegjit të grave.

Ai botoi një letër të famshme Në rrjedhat e gazit në vitin 1902 duke i dhënë zgjidhje të saktë në shumë raste të rrjedhjes noncontinuous e një gaz që shtrëngohet. Ky dokument hapi rrugën për një studim të aeromekanikë shpejtësisë të lartë.

Chaplygin zhvilluar edhe metodat e afrimit për zgjidhjen e ekuacioneve diferenciale. Nga 1910 ai studioi teori e krahut aeroplan. Së bashku me Zhukovsky ai ngritur Aerohydrodynamic Instituti Qendror në vitin 1918. Në vdekjen e Zhukovsky në 1921, Chaplygin u bë drejtor i Institutit.

Chaplygin marrë shumë çmime. Ai u zgjodh në Akademinë e Shkencave të BRSS në vitin 1924, pas pesë vjet më vonë ai mori titullin e nderuar Scientist.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland