Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Sun-Yung Alice Chang

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

24 March 1948

Ci-an, China

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Dielli-Yung Alice Chang studiuar në Universitetin Kombëtar të Tajvan. Ajo mori BS e saj prej andej në 1970 dhe më pas shkoi në Shtetet e Bashkuara për të studimit për doktoraturë e saj. Në vitin 1974 ajo u nderua me një Ph.D. nga Universiteti i Kalifornisë, Berkeley.

Pasi marrjes së doktoraturës së saj, Chang u emërua si profesor asistent në Universitetin Shtetëror të Nju Jorkut në Buffalo për vitin akademik 1974-1975. Pas kësaj ajo është emëruar Hedrick Asistent Profesor në Universitetin e Kalifornisë në Los Anxhelos deri në 1977 kur ajo u shpërngul në Universitetin e Merilendit si një profesor asistent. Ajo ishte një tjetër, Sloan gjatë vitit 1979-1980.

Chang Në 1980 u kthye në Universitetin e Kalifornisë në Los Anxhelos si një profesor i asociuar, duke u mbështetur më vonë në profesor të plotë. Ajo ishte një kryetar i ftuar në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në Berkeley më 1986. Gjatë vitit 1988-1989 ajo ishte edhe një profesor të plotë në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley.

Chang interesat e hulumtimit përfshijnë studimin e llojeve të caktuara gjeometrike e ekuacioneve diferenciale jolineare të pjesshme. Ajo gjithashtu studime lidhur extremal pabarazitë dhe problemet në gjeometri isospectral.

Ndoshta nderi më i madh Chang ishte dhënien e çmimit 1995 Ruth Lyttle Satter në Matematikë. Çmimi i është dhënë çdo dy vjet për një grua që ka bërë një kontribut të shquar në hulumtim matematikën në pesë vitet e mëparshme. Çmim është vlerësuar në 4,000 $. Chang marrë çmimin në takimin e American Mathematical Society në San Francisko, në janar 1995. Citim për çmimin lexuar:

Lyttle Ruth Satter Çmimi është dhënë për të Sun-Yung Alice Chang për kontributet e saj të thellë për studimin e ekuacioneve diferenciale pjesore mbi manifolds Riemannian dhe në mënyrë të veçantë për punën e saj për problemet extremal në gjeometri fantazme dhe compactness e metrics isospectral brenda një klasë të caktuar conformal në një kompakt 3-manifold.

Për të marrë çmimin Chang foli rreth punës së saj (shih:

Është një nder për mua të marrë çmim. Që të gjithë punën e përmendura më sipër është puna e përbashkët me coauthors tim (Paul fundit për pjesën më të madhe, por edhe Tom Branson dhe Matt Gursky), unë do të doja të shpreh borxh tim për ta.

Problemeve me të cilat kam punuar në vitet e fundit janë të lidhura kryesisht me studimin e funksioneve extremal e pabarazive Sobolev. Funksionet e tilla luajnë një rol të rëndësishëm në studimin e goditje-deri fenomen në një numër problemesh në gjeometri. Pas punës në fillim e J Moser dhe ndikohet nga puna e Aubin T dhe R Schoen mbi problemin Yamabe, P. fundit dhe i kanë zgjidhur ekuacionin diferencial pjesor i Gaussian / curvatures skalar në sferën duke studiuar funksionet extremal për ndryshim të caktuara funksionale. Ne kemi aplikuar edhe këtë qasje në gjeometri conformal për problemin isospectral compactness në 3-manifolds kur metrics janë të kufizuar në çdo klasë të caktuar conformal. Kohët e fundit kemi qenë studiuar metrics extremal për këto funksionale. Ne jemi duke punuar për të rrjedhin pasoja tej gjeometrike. Kjo pjesë e fundit e punës është një zgjerim natyror të punës më parë nga Osgood-Phillips-Sarnak në log-përcaktues funksional në sipërfaqet kompakt.

Chang foli edhe rreth pozitës së gruas në matematikë dhe kërkime si gjërat po ndryshojnë shpejt:

Që Çmimin Satter është një çmim për gratë Matematikanë, nuk mund të ndihmojë, por për të reflektuar mbi statusin e grave në profesionin tonë tani. Në krahasim me situatën kur isha student, është e qartë se tani janë shumë më të gra aktive Matematikanë kërkimore. Unë personalisht mund të dëshmoj për rëndësinë e të pasurit në model dhe shoqërinë e kolegëve të grave të tjera. Megjithatë, unë mendoj se ne kemi nevojë edhe më të gra Matematikanë Teorema e mirë për të provuar dhe për të kontribuar në profesion.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland