Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Subrahmanyan Chandrasekhar

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

19 Oct 1910

Lahore, India (now Pakistan)

21 Aug 1995

Chicago, Illinois, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Subrahmanyan Chandrasekhar ishte i njohur në të gjithë jetën e tij si Chandra. Babai i tij ishte C Subrahmanyan Ayyar dhe nëna e tij ishte Sitalaksmi Aiyar. Babai i tij, një auditor i qeverisë indiane puna e të cilëve ishte të auditimit Hekurudhat veri-perendim, erdhi nga një familje e cila Brahman në pronësi një tokë pranë Madras, India. Chandra erdhi nga një familje të madhe, ka dy motra më të vjetër, tre vëllezërit e rinj dhe katër motra të rinj. Kur ishte ende i ri Chandra prindërit e tij u shpërngul në Madras, dhe si ai u rrit, ai ishte i inkurajuar që të kërkonte një arsim që do të shohim atë pas babait të tij në shërbim të qeverisë. Megjithatë Chandra donte të jetë një shkencëtar dhe nënën e tij e inkurajoi atë të ndjekin këtë rrugë. Ai kishte një model në xhaxhai nga babai i tij Sir Raman Chandrasekhara Venkata i cili vazhdoi të fitojë çmimin Nobel në 1930 për 1928 zbulimin e tij të shpërndajnë Raman dhe efekt Raman, që është një ndryshim në gjatësi vale e dritës ndodh kur një rreze drite është shtrembëruar nga molekulat. Shih Chandra disa letra të shkëmbyera me dajën e tij.

Chandra studioi në Kolegjin Presidencës, Universiteti i Madras, dhe ai i shkroi letër e tij të parë ndërsa ende një hulumtim student atje. Gazeta u botua në procedurë e Shoqërisë Mbretërore ku ishte paraqitur nga Ralph Fowler. Gjithashtu në Kolegjin e Kryesisë me Chandra ishte Lalitha Doraiswamy, i cili ishte bija e një familje që jetojnë pranë familjes Chandra ku jetonte në Madras. Ata u angazhuar që të martohen në këtë kohë. Chandra marrë një bursë nga qeveria indiane për financimin e studimeve të tij në Angli, dhe në 1930 ai u largua nga India për të studiuar në Trinity College, Cambridge, Angli. Nga 1933-1937 ai ndërmori kërkime në Kembrixh, por ai u kthye në Indi në vitin 1936 për t'u martuar me Lalitha më 11 shtator. Mestel shkruan:

Martesa e tyre, të veçantë, ishte nga zgjedhja e përbashkët dhe jo nga marrëveshje. Familjes Lalitha ishte gjithashtu shumë i interesuar në edukim, dhe para se të martesës së saj ajo ka punuar si drejtoreshë shkolle shkollë. Ajo ishte një gjithnjë në mbështetje të pranishëm për Chandrasekhar gjatë pesëdhjetë e tyre të nëntë vjet së bashku. Nuk pati fëmijë të martesës.

Ata u kthyen në Kembrixh në vitin 1936 por në vitin Chandra pas u bashkua me stafin në Universitetin e Çikagos, ku ai ishte që të mbetet për pjesën tjetër të jetës së tij. Në fillim ai punoi në Yerkes Observatori, pjesë e Universitetit të Çikagos në Wisconsin. Më vonë ai shkoi për të punuar në kampus universitar në qytetin e Çikagos. Gjatë Luftës së Dytë Botërore ai punoi në laboratore Ballistic Research në Ground Proving Aberdeen në Maryland. Dy raporte, shkruar në 1943, tregojnë llojin e problemeve ai ishte duke punuar në në këtë kohë: Për të parë është shkatërrim i valë tronditëse, ndërsa avioni i dytë është reflektim normale e një valë shpërthim.

Ai u nderua me duke u emëruar Morton D Hull shquar profesor shërbim të Universitetit të Çikagos në vitin 1952. Edhe pse deri në atë kohë Chandra kishte punuar në Shtetet e Bashkuara për 15 vjet, as ai as gruaja e tij kishte marrë shtetësinë më parë. Megjithatë, të dyja u bënë qytetarët amerikanë në vitin e ardhshëm dhe u bë shumë më i integruar në jetën e vendit. Kur Chandra ishte ofruar një karrige në Kembrixh në vitin 1964 ai u përgjigj me kthimin se ai nuk ishte i interesuar, kështu që duke hedhur poshtë një pozicion i cili si një njeri i ri ai do të ketë gjetur më të dëshirueshme.

Chandrasekhar botuar rreth 400 dokumente dhe shumë libra. Interesat e tij kërkimore janë jashtëzakonisht të gjerë, por ne mund t'i ndani ata në tema dhe periudhat e përafërt kur ai ishte përqëndruar mbi këto tema të veçanta. Së pari ai studioi strukturën yjor, duke përfshirë Teoria e bardhë dwarfs, 1929-1939, atëherë dinamikë yjor 1939-1943. Next ai dukej në teorinë e transferimit rrezues dhe teoria kuantike e jon negative të hidrogjenit 1943-1950, i ndjekur nga një stabilitet hydrodynamic dhe hydromagnetic 1950-1961. Gjatë pjesës më të 1960 ai studioi ekuilibrit dhe stabilitetin e figurave ellipsoidal e ekuilibrit, por gjatë kësaj periudhe ai filloi punën për tema nga relativiteti i përgjithshëm, reagimi rrezatimi procesit dhe stabilitetit të yjeve relativiste. Gjatë periudhës 1971-1983 ai ndërmori kërkime në teorinë matematikore të vrimat e zeza, pastaj për periudhën e fundit të jetës së tij ka punuar në teorinë e colliding valëve gravitacionale.

Në 1930 Chandra tregoi se një yll i një masë më të madhe se 1,4 herë ajo e Diellit (i njohur tani si kufi Chandrasekhar's) kishte për t'i dhënë fund jetës së saj nga kolaps në një objekt të densitetit të mëdha për dallim nga ndonjë objekt të njohur në atë kohë. Ai tha:

... një është i majtë spekulluar mbi mundësitë e tjera ...

dmth objekte të tilla si vrimat e zeza. Megjithatë, kjo punë çoi në një polemikë në mes Chandra dhe Eddington i cili e përshkroi punën Chandra si:

... pothuajse një reductio ad absurdum e formulës degjenerim relativiste.

Eddington, i cili ishte një ekspert kryesor për relativitet në këtë kohë, argumentoi se:

... nuk ka gjë të tillë si degjenerim relativiste!.

Chandra ishte shumë e frustruar nga polemika me Eddington dhe në një masë të caktuar është ndikuar në mënyrën se si ai ka punuar me pjesën tjetër të jetës së tij. Shumë vite më vonë Chandra u dha çmimin Nobel për Fizikë në vitin 1983 --

... për studimet e tij teorike të proceseve fizike të rëndësishme për strukturën dhe evolucionin e yjeve.

Ai e përshkroi këtë punë në Teoria matematike te Zi vrima (1983). Ai tha se:

... një nga mënyrat në të cilat njëri mund të shqyrtojë përmbajtjen e teorisë fizike e përgjithshme e relativitetit është për të lejuar një sensibilitet për të estetik rrëfyes të saj në bazë të formulimit të problemeve me bindje në koherencë të harmonishëm e strukturës së saj matematike.

Librat e tij të tjera përfshijnë Një Hyrje në Studimin e yjor Struktura (1939), Parimet e yjor Dinamika (1942), Transferimi rrezues (1950), Plasma Physics (1960), Hydrodynamic dhe Stabilitetit Hydromagnetic (1961), figurat Ellipsoidal e ekuilibrit (1969 ), e vërteta dhe Bukuria: Estetikë dhe motivimet në Shkencë (1987), dhe Principia te Njutonit për Reader Përbashkët (1995). Këto tekste kanë luajtur një rol të madh në astronomi matematikore. Për shembull një recensues ka shkruajtur e Hydrodynamic dhe stabilitet Hydromagnetic:

... autori ka asnjë kolegëve në trajtimin e temave të tij kryesor të jostabilitetit termik dhe rrotulluese.

Gjithashtu shqyrtimi i Parimet e yjor Dinamika të drejtë pohon:

Libri është i shkruar me qartësi të jashtëzakonshme ... [Kjo] duhet të provojë stimuluese të astronom, matematikan dhe fizikan.

Chandrasekhar u dha Medaljen Mbretërore të Shoqërisë Mbretërore të Londrës në vitin 1962:

... në njohjen e tij të shquar kërkime në fizikën matematike, veçanërisht ato që lidhen me stabilitetin e mocioneve convective në lëngjet me dhe pa fushat magnetike.

Shoqëria Mbretërore gjithashtu i dha atij Medaljen Copley e tyre në vitin 1984:

... në njohjen e punës së tij të shquar në fizikën teorike, duke përfshirë strukturën yjor, teoria e rrezatimit, stabilitetit hydrodynamic dhe relativitetit.

Nga 1952 deri 1971 ishte redaktor i Chandrasekhar Journal Astrophysical. Kjo revistë ishte fillimisht një universitet lokal të Çikagos botimit, por u rrit në shtat të bëhet publikimi kombëtare të Shoqërisë Astronomical amerikan, atëherë një revistë kryesore ndërkombëtare.

Chandrasekhar pranuar nderon shumë për kontributin e tij të pazgjidhura disa prej të cilave, të tilla si çmimin Nobel për Fizikë në vitin 1983, Shoqëria Mbretërore 's Royal Medaljen e 1962 dhe Medaljen Copley e tyre të 1984, ne kemi përmendur më lart. Ne gjithashtu duhet të përmend, megjithatë, se ai u nderua me medaljen Bruce e Shoqërisë Astronomical e Paqësorit, medalje Draper Henri i Akademisë Kombëtare të Shkencave (Shtetet e Bashkuara) dhe Medaljen e Artë e Royal Astronomical Society.

Chandra në pension në vitin 1980, por vazhduan të jetojnë në Çikago, ku ai u bë profesor emeritus në vitin 1985. Ai vazhdoi të japë mendim-provokuese leksione të tilla si Newton dhe Michelangelo që ai mbajti në takimin e 1994 Nobel Laureates mbajtur në Lindau. Ai e krahasoi afreske Michelangelo në Sistine Chapel dhe Njutonit 's Principia:

... në kontekst më të mëdha nëse ka ndonjë ngjashmëri në motivet e shkencëtarëve dhe artistëve të tyre përkatëse quests krijuese.

Ligjërata të tjera në një mënyrë të ngjashme të përfshijnë Shekspiri, Njutoni dhe Beethoven apo modelet e krijimtarisë dhe perceptimin e bukurisë dhe ndjekje të shkencës.

Chandrasekhar mbetur aktive dhe të botuar në Principia i fundit libër i madh i Njutonit për Reader Përbashkët në 85 vjeç në muajt e fundit të jetës së tij. Menjëherë pas publikimit të kësaj pune ai vdiq nga dështimi i zemrës dhe u varros në Çikago. Ai u shpëtoi nga gruaja e tij Lalitha. Le fund këtë biografi duke cituar fjalët e Tayler nga:

[Chandrasekhar] ishte një matematikan klasike aplikuar hulumtim të cilit u aplikua kryesisht në astronomi dhe kujt si ndoshta kurrë nuk do të shihen përsëri.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland