Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ernesto Cesàro

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

12 March 1859

Naples, Italy

12 Sept 1906

Torre Annunziata, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ernesto Cesàro 's babai ishte Luigi Cesàro dhe nëna e tij ishte Fortunata Nunziante që ishte gruaja e dytë Luigi's. Luigi ishte një fermer në Torre Annunziata i cili gjithashtu shitur prodhimin e tij në një dyqan. Ai ishte një njeri përpara duke qenë një nga fermerët e parë në Itali për të përdorur makineri për përmirësimin e prodhimit në fermën e tij. Në vitin 1860, vit pas Ernesto ka lindur, nuk ishte një revolucion të udhëhequr nga Giuseppe Garibaldi që synojnë arritjen e bashkimit italian. Në fakt më 17 mars 1861, gati pikërisht dy vjet pas lindjes së Ernesto, Mbretëria e Italisë u krijua zyrtarisht. Luigi Cesàro përkrahu fuqishëm lëvizin drejt bashkimit italian, por kjo nuk ishte një kohë e lehtë për fermerët në Itali (as për të tjerët shumë) dhe Ernesto u rrit deri rrethanat e vështira financiare.

Shtet të krijuar rishtazi të Italisë vuajtur shumë probleme, por ai gjithashtu kishte një besim të ri në arsim nga e cila Cesàro përfituar gjatë viteve të tij të hershme. Ai studioi në gjimnaz në Napoli për një vit, por pas përfundimit të klasës së parë që ai shkoi në një seminar në Nola ku ai studioi për dy vjet. Kthyer në gjimnaz në Napoli ai përfundoi një vit ka diplomuar nga klasa e katërt në vitin 1872. Vëllai i tij i madh Xhuzepe kishte qenë në Liège që nga 1867. Në 1873 i ati e dërgoi atë Cesàro për t'u bashkuar me Xhuzepe që ishte deri në atë kohë një lektor në mineralogji dhe kristalografi në Ecole des Minave në Liège. Cesàro hyrë Ecole des Minave si student, por, duke preferuar të studiojnë në Itali, ka bërë kërkesë për një vend të universitetit atje. Aplikacionet e tij ishin të pasuksesshme kështu ai kishte të mbetet në Ecole në Liège, ku ai studioi matematikë me katalanisht.

Cesàro kthye në Torre Annunziata në Itali për disa vjet pas vdekjes së babait të tij në vitin 1879. Kthehu në Itali ai u martua me Angelina, i cili ishte një lidhje të ngushtë. Vdekja e babait Cesàro kishte dhënë familjes probleme edhe më shumë ndihmë financiare se sa që kishin më parë, por përfundimisht Cesàro fitoi një bursë për të lejuar atë për studime të mëtejshme në Liège dhe në 1882 ai u kthye në Belgjikë për të vazhduar studimet e tij. Katalanisht ndihmuar atë për të publikuar Sur e tij të parë pyetjet e matematike letër diverses d'arithmétique i cili u botua në 1883.

Pyetje diverses sur d'arithmétique ishte e parë e një serie që Cesàro shkroi mbi teorinë e numrave. Nëntë gazeta më tej prej tij mbi këtë temë u shfaq nga 1885. Ata studiuan në probleme lidhur me:

... numri i divisors përbashkët të dy Numrat, përcaktimin e vlerave të shumës totali i shesheve të tyre, probabilitetin e mungesë bashkëmatësie e tre numrave arbitrare, dhe kështu me radhë, të këtyre ai u përpoq të aplikojë rezultatet e arritura në teorinë e Furierit seri.

Cesàro vizitoi Paris gjatë periudhës së studimeve të tij në Liège dhe atje ai ndoqi leksione me Hermite, Darboux, Serret Briot, Aromë dhe Chasles në Sorbonne. Hermite në veçanti ishte e interesuar në rezultate që Cesàro kishte marrë dhe ai citoi këta në punën e vet të 1883. Cesàro ishte i interesuar veçanërisht në ligjërata ai ndoqi dhënë nga Darboux në gjeometri dhe kjo çoi atë për të bërë studimet e tij të gjeometrisë së brendshme përgjatë vijave të ngjashme. Kthehu në Liège pas udhëtimin në Paris, Cesàro ra me një nga profesorët atje dhe u nisën për në Itali pa përfundimit të studimeve të tij.

Ai gjithmonë kishte dashur të studiojnë në Itali dhe tani më në fund ai u dhënë mundësi. Supported by Kremones, Battaglini dhe Dini, ai u dha një bursë për të lejuar atë që të ndërmarrë kërkime në Universitetin e Romës që ai hyri në 1884. Gjatë dy viteve të ardhshme ka shkruajtur punon tetëdhjetë për:

... arithmetics infinit, problemet isobaric, funksionet holomorphic, teoria e probabilitetit, dhe, veçanërisht, gjeometri brendshëm.

Një mund të kenë menduar se këtë arkiv të dhënash të shquar e produktivitetit do të kishte qenë e mjaftueshme për të fituar atë të doktoraturës së tij, por ai duhej të priste për një vit përpara se kjo ishte dhënë në 1887. Nga kjo kohe ai tashmë kishte një post, duke fituar një konkurs për një karrige në Mamiani Terenzio Lycée në Romë. Pas një muaji, në Mamiani Terenzio Lycée, megjithatë, iu ofrua Cesàro kryetar i matematikës në Palermo dhe Kremones e këshilloi atë që të pranojë atë. Ai ka mbetur në Palermo deri në 1891, duke kaluar pastaj në Napoli, ku ai mbajti kryetari e analizës matematike deri në vdekjen e tij.

Kontributi kryesor Cesàro ishte të gjeometrisë diferenciale. Ndikuar nga Darboux ndërsa në Paris, ai formuluar 'gjeometri brendshëm'. Ky është kontributi i tij më i rëndësishëm që ai e përshkroi në Lezione di geometria intrinseca (Napoli, 1896). Ai e bëri përdorim i shkëlqyer i një ide për shkak të Darboux i cili miratoi një sistem kordinativ të veçantë që aplikohen për kthesa. Në një pikë të ndryshueshme në kurbë koordinon përbëhej nga tangjent me kurbë, kryesore normale dhe binormal. Lezione di geometria intrinseca përmban përshkrimet e kthesa të cilat sot janë emëruar pas Cesàro. Ai më vonë zgjeruar metodat e tij për të studiuar kthesa Koch kudo që janë të vazhdueshme, por askund differentiable.

Lezione di geometria intrinseca gjithashtu merret me sipërfaqet dhe hapësirat e n-dimensionale. Cesàro më vonë vuri në dukje se në fakt gjeometria e tij nuk e ka shfrytëzuar në mënyrë paralele aksiomë përbënte një studim i gjeometrise jo-Euklidiane.

Përveç Cesàro diferenciale Gjeometria punuar në shumë tema të tilla si teoria e numrit ku, përveç temave ne përmendur më lart, ai ka studiuar shpërndarjen e primes duke u përpjekur për të përmirësuar rezultatet e arritura në këtë fushë nga Chebyshev. Ai gjithashtu kontribuoi në studimin e seri të ndryshme, një temë e cila i interesuar në karrierën e tij në fillim të tij, dhe ne duhet të vini re se në punën e tij të fizikës matematikore ai ishte një ndjekës besnik i Maxwell. Kjo ka ndihmuar në përhapjen e Maksuellit 's ide të Kontinentit të cilat ishte e rëndësishme që, edhe pse është vështirë për të kuptuar këtë tani, ai mori një kohë të gjatë për shkencëtarët të kuptojnë rëndësinë e teorisë së tij.

Interes Cesàro në fizikës matematikore është gjithashtu evidente në dy tekste shumë të suksesshëm gur që ai shkroi. Ai pastaj vazhdoi të shkruaj tekste të mëtejshëm mbi fizikës matematikore, duke përfunduar në një elasticitet. Dy punimet më tej, një në teorinë matematikore të ngrohjes dhe të tjera mbi hidrodinamikë, ishin në përgatitje në kohën e vdekjes së tij.

Cesàro vdiq në rrethana tragjike. Vitin e shtatëmbëdhjetë djalin e tij të vjetër shkoi notim në det pranë Torre Annunziata dhe mori në vështirësi në ujë i përafërt. Cesàro shkoi për të shpëtuar djalin e tij, por plagët e marra që çoi në vdekjen e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland