Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Eduard Cech

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

29 June 1893

Stracov, Bohemia (now Czech Republic)

15 March 1960

Prague, Czechoslovakia (now Czech Republic)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Eduard Cech 's babai ishte Cenek Cech, një policë, dhe nëna e tij ishte Anna Kleplova. Eduard, fëmija i katërt prindit të tij, ka lindur në Stracov që ishte në Bohemi verilindore, por ai ndoqi gjimnazin në Hradec Kralove ku talentin e tij për matematikë të parë u bë e qartë dhe ai ka vendosur në këtë kohë që ai dëshironte të jetë mësimdhënës në një shkollë të matematikës.

Ai hyri në Fakultetin Filozofik të Universitetin Charles në Pragë më 1912, me qëllim për t'u bërë një mësues i shkollës. Ai kishte pak interes ne fizike kështu që ai të zgjedhë kurse të cilat janë në fushën e matematikës dhe gjeometrisë deskriptive. Already Cech ishte studiuar tekste matematikore të cilat ishin shumë më të avancuara se niveli i kurseve të tij dhe ai kaloi shumë kohë në bibliotekë Matematikë.

Studimet e tij u ndërprenë nga Lufta e Parë Botërore dhe, edhe pse ai ishte në gjendje të plotë tri vite të studimit, ai u hartua në ushtrinë austro-hungareze në 1915. Cech shpenzuar tre vjet në ushtri, por ata nuk janë tretur plotësisht deri sa studimet e tij akademike janë të shqetësuar, sepse ai mori rastin për të mësuar italisht, gjermanisht dhe rusisht. Kur përfundoi lufta në vitin 1918 ai ishte në gjendje të kthehen në Universitetin Charles dhe plotë shkallën që e lejuan atë të mësuar matematikën në shkolla.

Duke e marrë shkallën e tij, Cech filluan të japin mësim në shkollat e mesme në Pragë, por ai vazhdoi të ndërmarrë kërkime në matematikë dhe përfunduar doktoraturës e tij në vitin 1920. Interesin e tij në një zonë e re e matematikës, përkatësisht diferenciale Gjeometria projektive, çuan në letër e tij të parë në temë duke u shfaqur në 1921 dhe në të njëjtin vit, ai fitoi një bursë nga Ministria e Arsimit për të shkuar në Itali dhe studiuar me Fubini në Torino. Cech ka studiuar në mes 1921 dhe 1922 dhe ai në mënyrë të qartë i impresionuar Fubini i cili kërkoi atij që të bashkëpunojnë me ta në projektin e përbashkët për të shkruar një monografi mbi diferenciale Gjeometria projektive. Kjo puna e përbashkët me Fubini u shfaq në dy vëllime, të parë në 1926 dhe të dytë në vitin e ardhshëm. Bashkëpunim ishte qartazi një shumë të suksesshme për ata bashkëpunoi sërish me shkrim një tekst të madh i cili u shfaq në vitin 1931.

Pas largimit nga Italia në 1922, Cech ka shkruajtur habilitation tezën e tij, duke u bërë një lektor në Universitetin Charles në Pragë. Ky post nuk ka kryer një rrogë, kështu që Cech vazhduan të japin mësim në shkollat e mesme në Pragë për të fituar para të mjaftueshme për të jetuar. Tomáš Masaryk ishte udhëheqës politik i cili çliroi çekët dhe sllovakët nga sundimi austriak dhe në 1918 ai u zgjodh president i Çekosllovakisë. Një vit pas themelimit të Çekosllovakisë, një universitet i ri, i quajtur Universiteti Masaryk pas presidenti i parë, u themelua në Brno. Mathias Lerch u bë profesor i parë i matematikës në këtë universitet të dytë çeke, kur ajo u hap në vitin 1920. Megjithatë, Lerch vdiq në 1922 dhe u ngrit për Cech mundësi për të fituar një karrige dhe një post të përhershëm universitar. Cech u emërua profesor i jashtëzakonshëm në Universitetin Masaryk në vitin 1923. Atje ai leksione mbi analizat dhe algjebër, duke u bërë një profesor të plotë në vitin 1928.

Cech ishte i interesuar në gjeometri, por ai u emërua në karrige e analizës në Universitetin Masaryk nga kjo Lerch ka qenë 's karrige. Nuk ishte një profesor i matematikës në Universitetin Masaryk, domethënë Seifert, i cili mbahet karrige gjeometri. Pra:

... edhe pse ishte gjeometri Cech në fushën e kërkimit, Cech ka për të marrë përsipër kurse në analizat dhe algjebër. Ai vazhdoi të zotëruar këto dy fusha.

Nëpërmjet zgjerimin interesat e tij matematikore, deri diku i detyruar ndaj tij nga detyrat e tij mësimore, Cech u bë i interesuar në topologji, në mënyrë të veçantë ai u bë një nga ekspertët më shquar topologji kombinator. Gazeta topologji shkruar nga matematikanet polonisht në gazetë e re Fundamenta mathematicae ngacmuar shumë atë. Interesat e tij të hershme në topologji homology ishin në teori, një temë në të cilën ai botoi në 1932, dhe ai doli teorema dual për manifolds. Synimi i tij ishte për të sjellë së bashku pikë-set topologji dhe topologji algjebrike me 1932 letër e tij. Në këtë letër, e cila prezanton temë e cila sot quhet teoria Cech homology, Cech gjithashtu paraqiti idenë e afatit inversi.

Në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në Cyrih në vitin 1932, Cech futur nocionin e grupeve më të lartë homotopy e një hapësirë. Këto ishin hetuar në mënyrë të pavarur nga Hurewicz. Dy vjet më vonë Cech zgjeruar punën e tij në homology të homology lokale. Të flasim për dëgjimin Cech rezultatet e tij në një konferencë topologji kombinator në Moskë, Lefschetz e ftoi atë për të vizituar Princeton dhe Cech bërë vizitë gjatë sesionit 1935-36.

Cech u ndikuar nga puna e Aleksandrov dhe Urysohn dhe i vendosur deri në një seminar topologji në Brno në 1936 që vazhdoi për të prodhuar 26 letra në 3 vjet. Një nga këto gazeta u letër Cech's On hapësira bicompact (1937), i cili paraqiti atë që sot quhet Guri-compactification Cech e hapësirave të rregullt topological. Në hapësirat e bicompact hetohen disa hapësirave topological që Tikhonov e kishte hedhur në vitin 1930 dhe:

Interpretim Cech u bë një mjet shumë i rëndësishëm i topologji përgjithshme dhe të disa degëve të analizës funksionale.

Seminar Brno Cech përfundoi vetëm kur universitetet çeke u mbyllën në fillim të Luftës së Dytë Botërore. Cech, megjithatë, u përpoqën që të vazhdojë punën e seminarit e tij pavarësisht të Luftës dhe vazhdoi për t'u takuar në banesën e B Pospisl, një nga studentët e tij, deri në 1941. Në këtë pikë Pospisl u arrestua nga Gastapo dhe seminari nuk mund të vazhdojë. Në fakt Pospisl u lirua nga nazistët nga burgu në vitin 1944, por vdiq menjëherë pas kësaj.

Megjithë vështirësitë që Cech hasur gjatë Luftës së Dytë Botërore, ai ka shpenzuar shumë kohë duke punuar në librin e tij Topological hapësira që ai më vonë rewrote dhe publikuar në 1959. Në vitin 1945, pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, Cech u kthye në Universitetin Charles në Pragë dhe filloi një karrierë administrative. Para fillimit të luftës Cech kishte filluar të organizojë kurse për mësuesit e shkollave në Brno. Ai besonte me pasion në përmirësimin e mësimdhënies matematikës në të gjitha nivelet dhe vendosi në përpjekje për të përmirësuar mënyrën e matematikës u mësohen në shkolla. Ai vazhdoi këtë interes pas përfundimit të luftës dhe përdoren përvojat e tij me mësuesit e shkollave për të organizuar një seri e teksteve shkollore të matematikës shkollore. Ai ishte i përfshirë në reformat e shkollës dhe i kryesuar një komision ndjej të cilit ishte të sajojë një program mësimor të ri për matematikën nivel shkolle.

Cech u bë drejtor i Institutit të Kërkimeve të Akademisë matematike Çeke e Shkencave në vitin 1947, Drejtor i Institutit matematike qendrore në vitin 1950, dhe drejtor i Akademisë Çeke në vitin 1952. Megjithatë në atë vit ai u kthye në Universitetin Charles në Pragë në krye të reja matematike Institutit atje. Në 1950 u kthye interesat e tij matematikore të gjeometrise diferenciale dhe pas një hendek përmes viteve të luftës ai filloi të botojë përsëri, shkruar 17 letra në këtë temë. Në 1956 ai u emërua si drejtor i parë i Institutit matematike te Universitetit Charles në Pragë. Megjithatë, shëndeti i tij filloi të dështojë, por:

... kur tashmë i sëmurë rëndë, ai kishte bërë dy shërbime të tjera të rëndësishme për matematikën Çeke. Ai themeloi revistën Commentationes Mathematicae Universitatis Carolinae, çështja e parë u paraqit në vitin 1960, dhe ai erdhi me idenë e organizimit në Pragë një konferencë ndërkombëtare topological. Konferenca u zhvillua në vitin 1961 nën emrin Simpoziumi mbi topologji e përgjithshme dhe marrëdhëniet e saj me moderne Analiza dhe algjeber. Që atëherë, çdo pesë vjet ka qenë një Topological Pragë Simpoziumi.

Le fund kësaj biografi, duke i dhënë disa detaje të karakterit të Cech. Koutnik shkruan në:

Kurdo që ai kishte bërë diçka në matematikë, ai u përpoq gjithmonë për të arritur një kuptim të plotë të subjektit. Rezultati ishte se edhe jashtë fushave të kërkimeve të tij ai kishte një njohuri të gjerë dhe depërtim të thellë në shumë fusha të tjera të matematikës. Ky tipar i personalitetit të tij ka pasur edhe disa pasoja të tjera. Edhe pse ai nuk ishte mendjemadh dhe bisedoi me lehtësi për njerëzit me arsimim pak formal, ai pritet të profesorëve të tij, shokët e cilësitë e njëjta që ai vetë djalli. kjo nuk do të kontribuojë për të qetë e marrëdhënieve me disa njerëz si ai nuk ishte diplomatike por, në të kundërtën, shumë i hapur në shprehjen e mendimeve të tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland