Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Arthur Cayley

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

16 Aug 1821

Richmond, Surrey, England

26 Jan 1895

Cambridge, Cambridgeshire, England

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Arthur Cayley 's babai Henry Cayley, megjithëse nga një familje që kishte jetuar për shumë gjenerata në Yorkshire, Angli, jetonte në Shën Petersburg, Rusi. Ajo ishte në Shën Petersburg se Arthur kaloi para tetë viteve të fëmijërisë së tij para se prindërit e tij u kthye në Angli dhe u vendosën pranë Londrës. Arthur tregoi aftësi të mëdha në kalkulime numerike në shkolla dhe, pasi ai u transferua në shkollën në King's College në 1835, dhunti e tij për matematikë të avancuar u bë i dukshëm. Mësues matematike e tij e këshilloi që Arthur të inkurajohen që të ndjekin studimet e tij në këtë fushë në vend se të ndjekë dëshirat e babait të tij për të hyrë në biznesin e familjes si tregtarë.

Në vitin 1838 Arthur filloi studimet e tij në Trinity College, Cambridge nga ku ai u diplomua në 1842. Ndërsa ende një student ai kishte tre gazeta të botuar në Gazetën e themeluar rishtazi Kembrixh matematike redaktuar nga Duncan Gregory. Cayley diplomuar lartë grindavec dhe fitoi çmimin e parë të Smith. Për katër vjet ai dha mësim në Kembrixh duke fituar një Bursa dhe, gjatë kësaj periudhe, ai botoi 28 letra në Fletoren matematike Kembrixh.

Një shoqëri Kembrixhit kishte një mbajtje të kufizuar kështu Cayley kishte për të gjetur një profesion. Ai zgjodhi ligj dhe u pranua në bar në 1849. Ai kaloi 14 vjet si një avokat, por Cayley, edhe pse shumë i aftë në conveyancing (specialitet i tij ligjor), i konsideruar gjithmonë si një mjet për të fituar para në mënyrë që ai mund të ndjekë matematikë.

Ndërsa ende trajnimit të jetë një avokat Cayley shkoi në Dublin për të dëgjuar leksionin Hamilton më quaternions. Ai u ul pranë Salmon gjatë këtyre ligjëratave dhe dy ishin për të shkëmbyer idetë matematikore për shumë vite. Një nga miqtë e Cayley ishte Silvester i cili ishte gjithashtu në profesionin ligjor. Dy të dyja ka punuar në gjykatat e Linkoln's Inn në Londër dhe se ata diskutuan çështjet e thellë matematikore gjatë ditës së tyre të punës. Gjatë këtyre 14 vjet si një avokat Cayley botuar rreth 250 gazeta matematikore - sa matematikanet me orar të plotë mund të krahasohet me produktivitetin e shohin këtë si 'amatore'?

Në 1863 u emërua profesor Cayley Sadleirian e pastër Matematikë në Kembrixh. Kjo përfshirë një rënie shumë të madhe në të ardhura për Cayley që tani duhej të menaxhuar në një pagë vetëm një pjesë të asaj që ai e kishte fituar si një avokat të kualifikuar. Megjithatë Cayley ishte shumë e lumtur që të ketë mundësi t'i përkushtohej tërësisht në matematikë.

Si profesor Sadleirian e pastër Matematikë detyrat e tij ishin

për të shpjeguar dhe mësuar parimet e matematikës të pastër dhe të aplikojë vetë për avancimin e që shkenca.

Cayley ishte më shumë se të përmbushur këto kushte. Ai botoi mbi 900 letra dhe shënime që mbulon pothuajse çdo aspekt të matematika moderne. Më të rëndësishme të punës së tij është në algjebër zhvillimin e matricave, punë në jo-gjeometri Euklidiane gjeometri dhe n-dimensionale.

Qysh si 1849 Cayley një letër që lidh idetë e tij mbi permutations me s. Cauchy ' Në 1854 Cayley ka shkruajtur dy dokumente të cilat janë shquar për depërtim që kanë të grupeve abstrakte. Në atë kohë vetëm grupe të njohura ishin grupe ndërrim dhe madje ky ishte një zonë e re në mënyrë radikale, por Cayley përcakton një grup abstrakt dhe i jep një tabelë për të shfaqur shumëzimit grupit. Ai jep tavolina Cayley "e disa grupeve ndërrim të veçantë, por, shumë më të ndjeshëm për futjen e konceptit të grupit abstrakte, ai e kuptoi se matricat dhe quaternions ishin grupe.

Cayley zhvilluar teorinë e invariance algjebrike, dhe zhvillimin e tij n-dimensionale gjeometria është aplikuar në fizikë për studimin e hapësirë-kohë e vazhduar. Puna e tij mbi matricat shërbeu si një bazë për mekanikën kuantike, e cila u zhvillua nga Werner Heisenberg në 1925. Cayley gjithashtu sugjeroi se Euklidiane dhe jo-gjeometria Euklidiane lloje të veçanta të gjeometrisë. Ai bashkuar Gjeometria projektive dhe gjeometria në vargje e cila është e varur nga permasat e kënde dhe gjatësisë të linjave.

Në 1881 ai u ftua për të dhënë një kurs leksionesh në Universitetin Johns Hopkins në SHBA, ku Silvester shoku i tij ishte profesor i matematikës. Ai kaloi në janar-maj 1882 në Universitetin Johns Hopkins, ku ai leksione mbi Abelian dhe Theta Funksionet.

Në Cayley 1883 u bë Kryetar i Shoqatës britanike për Avancimin e Shkencës. Në presidencial Cayley adresën e tij i dha një llogari elementare të pikëpamjeve të tij të matematikës. Pikëpamjet e tij të gjeometrisë së u

Dihet mirë se Euklidit aksiomë s 'e dymbëdhjetë, madje edhe në Playfair' s formën e tij, ka qenë konsideruar si nevojë për demonstrim, dhe se Lobachevsky ndërtuar një teori në përputhje të përkryer, ku kjo aksiomë nuk ishte marrë për të mbajtur mirë, ose thonë se një sistem jo-Euklidiane gjeometrinë plane. Pikëpamja ime është se Euklidit 's aksiomë e dymbëdhjetë në Playfair' s formën e saj nuk ka nevojë për demonstratë, por është pjesë e përvojës tonë - hapësirë, që është, që ne t'u njohur me nga eksperienca, por që është i shtrirë në përfaqësim themel të të gjithë përvojës të jashtëm. Riemann-s view ... është se, duke pasur në intellectu 'një nocion më të përgjithshme e hapësirës (në fakt një nocion të jo-hapësirë Euklidiane), ne mësojmë nga përvoja që (hapësirë hapësirë fizike e përvojës sonë) është, në qoftë se nuk saktësisht, të paktën të shkallën më të lartë të afrimit, hapësirë Euklidiane. Por mendoj hapësirën fizike të përvojës sonë të jetë hapësirë kështu vetëm rreth Euklidiane, çfarë është pasojë e cila vijon? Jo se propozimet e gjeometrisë janë vetëm përafërsisht e vërtetë, por se ata mbeten absolutisht e vërtetë në lidhje me atë hapësirë Euklidiane që ka qenë aq kohë konsiderohej si hapësirë fizike e përvojës sonë.

Dy përshkrimet e Cayley, dy prej tij si një njeri i vjetër, janë interesante. MacFarlane [thotë

... Kam marrë pjesë në një takim të Shoqërisë matematike të Londrës. Raundi dhomë ishte i vogël, dhe disa dymbëdhjetë Matematikanë ishin mbledhur një tryezë, në mesin e tyre ishte Prof Cayley ... Në të ngushtë të takimit Cayley më dha një shtrëngim duarsh të përzemërta dhe të referuara në terma kindest letrat e mia për të cilën ai e kishte lexuar. Ai ishte atëherë rreth 60 vjeç, vendosur në mënyrë të konsiderueshme, dhe jo mbushjen rrobat e tij. Çfarë ishte më e shquar në lidhje me atë shikim të ishte aktive e sytë e tij gri dhe buzëqeshje karakteristike e tij djaloshar.

Thomas Hirst, një nga miqtë e tij, ka shkruar:

... një hollë dobët-looking individ me një kokë të madhe dhe të përballet me të shënuara me të vogla-li: ai flet me vështirësi dhe stutters pak. Ai kurrë nuk ulet në karrige drejtë e tij, por me prapanicë e tij në avantazh shumë ai leans një bërryl në selinë e karrige dhe hedh krahun tjetër mbi mbrapa.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland