Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Augustin Louis Cauchy

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

21 Aug 1789

Paris, France

23 May 1857

Sceaux (near Paris), France

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Paris ishte një vend i vështirë për të jetuar në kur Augustin Louis Cauchy-ishte një fëmijë të vogël për shkak të ngjarjeve politike që rrethojnë Revolucionit frëngjisht. Kur ai ishte katër vjeç babai i tij, nga frika për jetën e tij në Paris, u zhvendos familjen e tij në Arcueil. Ka gjëra ishin të vështira dhe ai shkroi në një letër:

Ne kurrë nuk kanë më shumë se një gjysmë kile bukë - dhe nganjëherë jo edhe ajo. Kjo shtojcë me ne furnizimin me pak e krisur e vështirë dhe oriz që ne jemi ndarë.

Ata shpejt u kthye në Paris dhe babai Cauchy ishte aktiv në arsimimin e Augustin rinj-Louis. Laplace dhe Lagranzhit ishin vizitorët në shtëpinë e familjes Cauchy dhe Lagranzhit në mënyrë të veçantë duket të ketë marrë një interes në arsimin e matematike Cauchy rinj të. Lagranzhit këshilloi babai Cauchy se djali i tij duhet të marrë një argumentim të mirë në gjuhë para se të fillonte një studim serioz të matematikës. Në 1802-Augustin Louis hyrë Qendrore Ecole du Pantheon ku ai kaloi dy vjet duke studiuar gjuhët klasike.

Nga 1804 Cauchy ndjekur klasat në matematikë dhe ai mori provimin pranues për Ecole Polytechnique në 1805. Ai u kontrolluar nga Ligji Biot dhe u rendit i dyti. Në Ecole Polytechnique ai ndoqi kurse nga Lacroix, de Prony dhe Hachette ndërsa mësues i tij ishte Amperi analizë. Në 1807 ai u diplomua nga Ecole Polytechnique dhe hyri në shkollën e inxhinierisë Ecole des Ponts et Chaussées. Ai ishte një student të shquara dhe për punën e tij praktike, ai u caktua për të projektit Canal Ourcq ku ai punoi sipas Pierre Girard.

Në 1810 Cauchy mori detyrën e tij të parë në Cherbourg për të punuar në mjedise portuale për flotën angleze Napoleoni e pushtimit. Ai mori një kopje të Laplace 's Mécanique Celeste dhe një e Lagranzhit' s Théorie des Fonctions me të. Kjo ishte një kohë e zënë për Cauchy, shkruar në shtëpi për detyrat e tij të përditshme ai tha:

Shkoj deri në katër o'clock çdo mëngjes dhe unë jam i zënë nga pastaj me radhë. ... Unë nuk lodhem për të punuar, në kundërshtim, ajo invigorates mua dhe unë jam në shëndetin e përsosur ...

Cauchy ishte një katolik i devotshëm dhe qëndrimin e tij në fenë e tij ishte tashmë duke shkaktuar probleme për të. Në një letër të shkruar për nënën e tij në vitin 1810 ai thotë:

Pra, ata janë duke pretenduar se përkushtimit tim është shkaktuar mua që të bëhet krenar, arrogant dhe vetë-rënë në dashuri. ... Jam mbetur tani vetëm për fenë dhe askush nuk e përmend se mua më ...

Përveç të rëndë Cauchy tij matematikore ngarkesën e punës ndërmorën kërkime dhe në 1811 ai provoi se këndet e një shumëfaqësh konveks janë të vendosur nga fytyra e saj. Ai paraqiti letër e tij të parë mbi këtë temë pastaj, i inkurajuar nga Lazhandrit dhe Malus, ai ka dërguar një letër më tej në poligone dhe polyhedra në 1812. Cauchy mendonin se ai kishte për t'u kthyer në Paris, në qoftë se ai ishte për të bërë një përshtypje me hulumtimet matematikore. Në shtator të 1812 ai u kthye në Paris pas u bë i sëmurë. Duket se sëmundja nuk ishte një fizik dhe ndoshta ishte i një natyre psikologjike që rezultojnë në depresion të rëndë.

Kthehu në Paris Cauchy hetuar funksionet simetrike dhe paraqiti një biografi për këtë temë në nëntor 1812. Kjo është publikuar në Journal of Ecole Polytechnique në 1815. Megjithatë ai është dashur të kthehen në Cherbourg në shkurt 1813, kur ai e kishte shëruar shëndetin e tij dhe kjo nuk u përshtaten me ambiciet e tij matematikore. Kërkesa e tij për të de Prony për një rang profesori bashkëpunëtor në Ecole des Chaussées Ponts et u hodh poshtë, por ai u lejohet të vazhdojë si një inxhinier në projekt Canal Ourcq në vend se të kthehen në Cherbourg. Pierre Girard qartë ishte i kënaqur me punën e tij të mëparshme në këtë projekt e mbështeti masën.

Një karrierë akademike ishte ajo Cauchy kërkuar dhe ai aplikuar për një post në Longitudes des Bureau. Ai nuk arriti të marrë këtë post, duke u emëruar Lazhandrian. Ai gjithashtu nuk arriti të emëruar në seksionin gjeometria e Institutit, pozicion do të Poinsot. Cauchy marrë leje më tej të sëmurë, duke lënë të papaguara për nëntë muaj, atëherë ngjarjet politike penguar të punojnë në mënyrë Canal Ourcq Cauchy ishte në gjendje t'i përkushtohej tërësisht të kërkimit shkencor për disa vjet.

Postimet e tjera u bë i lirë, por një në 1814 shkoi në Amperi dhe një boshllëk mekanikë në Institutin, e cila kishte ndodhur kur Napoleon Bonaparte dha dorëheqjen, shkoi në Molard. Në këtë zgjedhje të fundit Cauchy nuk ka marrë një të vetme të 53 votave të hedhura. Prodhimi i tij matematikore ka mbetur i fortë dhe më 1814 botoi biografi mbi integrals caktuar që më vonë u bë bazë e teorisë së tij të funksioneve komplekse.

Në 1815 Cauchy humbi të Binet për një karrige mekanikës në Ecole Polytechnique, por pastaj u emërua profesor asistent të analizave atje. Ai ishte përgjegjës për gjatë vitit të dytë. Në 1816 ai fitoi Çmimin e Madh të Akademisë së Shkencave frëngjisht për një punë të valë. Ai arriti famë të vërtetë mirëpo kur ai dërgoi një letër të Institutit zgjidhjen e një nga Fermat 's pretendimet mbi numrin e poligonale bërë Mersenne. Politikë tani ndihmoi Cauchy në Akademinë e Shkencave kur Carnot dhe ra nga Monge favor politike dhe u pushuan nga puna dhe Cauchy mbushur një nga dy vendet.

Në 1817 kur Ligji Biot majtë në Paris për një ekspeditë në Ishujt Shetland në Skoci Cauchy mbushur postin e tij në College de France. Atje ai leksione mbi metodat e integrimit të cilën ai kishte zbuluar, por nuk është publikuar, më parë. Cauchy ishte parë për të bërë një studim rigoroz i kushteve për konvergjencë e seri pafund përveç përkufizimin e tij të rreptë të një integrale. Cours d'analizuar tekstin e tij në 1821 ishte dizajnuar për studentët në Ecole Polytechnique dhe ishte i shqetësuar me zhvillimin Teorema themelore e gur si rigorozisht të jetë e mundur. Ai filloi një studim i gur i mbetjeve në 1826 në Sur un genre de nouveau au calcul analoge Infinitezimale calcul ndërsa në 1829 në Leçons sur Différentiel nga Calcul ai përcaktohet për herë të parë një kompleks funksion të një variable komplekse.

Cauchy nuk kanë marrëdhënie të mira sidomos me shkencëtarë të tjerë. Pikëpamjet e tij i patundur katolike e kishte përfshirë atë në anën e kundër Jezuitëve Académie des Sciences. Ai do të sjellë besimin në punën e tij shkencore, si për shembull ai bëri për dhënien e një raport mbi teorinë e dritës në 1824 kur ai sulmoi autorit për pikëpamjen e tij se Njutonit nuk e kishte besuar se njerëzit kishin shpirtrave. Ai është përshkruar nga një gazetar i cili tha:

... është e sigurtë se një gjë e rrallë për të parë një akademik i cili duket se për të përmbushur funksionet e respektuar e një predikimi misionar të heathens.

Një shembull nga kolegët si Cauchy trajtohet është dhënë nga puna Poncelet Gjeometria projektive të cilëve më kishin, në 1820, është kritikuar nga Cauchy:

... Kam arritur t'i drejtohen gjykatës tim shumë të ngurtë në banesën e tij ... vetëm pasi ai ishte larguar ... Gjatë kësaj shumë të shkurtër dhe shumë të shpejtë në këmbë, e ndjeva menjëherë se kisha në asnjë mënyrë të fituara e tij i përket apo respektin e tij si një shkencëtar ... pa lejuar mua që të them asgjë tjetër, ai papritmas doli jashtë, duke iu referuar mua për publikimin e ardhshëm të Ecole Polytechnique à Leçons tij ku, sipas tij, "pyetje do të jenë shumë të eksploruar siç duhet.

Përsëri trajtimin e tij e Galois dhe Abel gjatë kësaj periudhe ishte fatkeq. Abel, i cili vizitoi Institutin në 1826, ka shkruar për të:

Cauchy është i çmendur dhe nuk ka asgjë që mund të jetë bërë rreth tij, edhe pse, tani, ai është i vetmi që e di se si matematika duhet të bëhet.

Belhoste në says:

Kur vdekjes s Abel 'parakohshëm ka ndodhur më 6 prill 1829, Cauchy ende nuk kishte dhënë një raport mbi letër 1826, pavarësisht nga protestat e disa nga Lazhandrian. Raporti i dha ai fund, më 29 qershor 1829, ishte i nxituar, e keqe, dhe sipërfaqësore, i padenjë për të dy shkelqimin e tij dhe rëndësinë e vërtetë të studimit që kishte gjykuar.

Nga 1830 ngjarjeve politike në Paris dhe vitet e punës së madhe e kishte lënë gjurmën e tyre dhe Cauchy vendosur për të marrë një pushim. Ai u largua në Paris në shtator të vitit 1830, pas revolucionit të korrikut, dhe ka kaluar një kohë të shkurtër në Zvicër. Atje ai ishte një ndihmëtar entuziast në krijimin e Helvétique Académie por ky projekt u rrëzua si u bë e kapur deri në ngjarjet politike.

Ngjarjet politike në Francë do të thotë se Cauchy ishte e nevojshme tani të betohen një betim për besnikëri ndaj regjimit të ri dhe kur ai nuk arriti të kthehej në Paris për të bërë kështu e kishte humbur të gjitha postet e tij atje. Në 1831 Cauchy shkoi në Torino dhe pas disa kohë ai ka pranuar një ofertë nga Mbreti i Piemonte të një karrige e fizikës teorike. Ai mësoi në Torino nga 1832. Menabrea mori pjesë në këto kurse në Torino dhe shkruante se kurse:

ishin hutuar shumë, duke lënë mënjanë papritmas nga një ide në një tjetër, nga një formulë të ardhshëm, me asnjë përpjekje për të dhënë një lidhje mes tyre. Prezantimet e tij ishin retë errët, ndriçuar nga koha në kohë nga flashes e gjeniut të pastër. ... e tridhjetë që regjistruar me mua, unë isha e vetmja për të parë atë përmes.

Në 1833 shkoi Cauchy nga Torino në Pragë në mënyrë që të ndjekin Charles X dhe tutorit nipin e tij. Megjithatë ai nuk ishte shumë i suksesshëm në mësimdhënie princin si ky tregon Përshkrimi:

... provimet .. u dhënë çdo e shtunë. ... Kur në pyetje nga Cauchy në një problem në gjeometri deskriptive, princi ishte hutuar dhe në mëdyshje. ... Pati edhe materiale të fizikës dhe kimisë. Si me matematikë, Princi tregoi shumë pak interes në këto lëndë. Cauchy u mërzitur dhe screamed dhe yelled. Mbretëresha nganjëherë i tha atij, soothingly, smilingly, 'shumë të lartë, jo aq me zë të lartë'.

Ndërsa në Pragë Cauchy kishte një takim me Bolzano, në Bolzano 's request, në 1834. Në dhe ka diskutime lidhur me përcaktimin sa Cauchy e vazhdimësi është për shkak të Bolzano, Freudenthal 's pamje në atë përkufizim Cauchy u formua para Bolzano-s duket më bindëse.

Cauchy u kthye në Paris në 1838 dhe rimori pozicionin e tij në Akademinë, por jo pozicionet e tij të mësimdhënies për shkak se ai kishte refuzuar që të marrë një betim për besnikëri. De Prony vdiq në 1839 dhe pozita e tij në Longitudes des Byroja u bë e lirë. Cauchy u mbështet fuqimisht nga Ligji Biot dhe Arago por Poisson kundërshtuar atë me forcë. Cauchy u zgjodh, por, pas refuzimit për të betohen betim, nuk u caktua dhe mund të mos marrë pjesë në takime ose marrin një rrogë.

Në 1843 Lacroix vdekur dhe Cauchy u bë një kandidat për karrige e tij të matematikës në College de France. Ljuvilit dhe Libri i ishin gjithashtu kandidatë. Cauchy duhet të ketë qenë lehtë të caktuar në aftësitë e tij matematikore, por aktivitetet e tij politike dhe fetare, të tilla si mbështetje për të Jezuitëve, u bë faktorët vendimtare. Libri ishte i zgjedhur në mënyrë të qartë deri tani dobët e tre matematikisht, dhe Ljuvilit shkruante ditë më pas se ai ishte:

thellësisht poshtëruar si njeri dhe si një matematikan nga ajo që u mbajt dje në College de France.

Gjatë kësaj periudhe prodhimin matematik Cauchy ishte më pak se në periudhën para tij vetë-imponuar mërgim. Ai e bëri punën e rëndësishme në ekuacione diferenciale dhe aplikimet për të fizikës matematikore. Ai gjithashtu shkroi në astronomi matematikore, kryesisht për shkak të kandidaturës së tij për pozitat në Longitudes des Bureau. 4-Exercices tekst vëllim d'analizuar mathématique physique et de botuar midis 1840 dhe 1847 tejet të rëndësishme.

Kur Louis Philippe u përmbys në 1848 Cauchy rifituar pozitat e tij në universitet. Megjithatë ai nuk ka ndryshuar pikëpamjet e tij dhe vazhdoi të japë problemet e kolegët e tij. Libri, i cili kishte qenë i emëruar në mënyrë politike të përshkruara më sipër, dha dorëheqjen kryetari i tij dhe iku nga Franca. Pjesërisht kjo duhet të ketë qenë për shkak se ai ishte gati të ndiqen penalisht për vjedhjen e libra me vlerë. Ljuvilit dhe Cauchy ishin kandidatë për karrige përsëri në 1850 pasi ato kishin qenë në 1843. Pas një zgjedhje të ngushtë të drejtuar Ljuvilit ishte emëruar. Pas përpjekjeve të kthejë këtë vendim çuar në marrëdhënie shumë të këqija në mes Ljuvilit dhe Cauchy.

Një tjetër, e jo trashë, mosmarrëveshje këtë herë me plot Duhamel vitet e fundit të jetës së Cauchy. Ky kontest u lidhur me një prioritet pretendim lidhur me një rezultat të goditjeve palakueshëm. Duhamel arsyetoi me pohimin e Cauchy-së kanë qenë të parë për të dhënë rezultate në 1832. Poncelet referuar punën e vet të 1826 në subjekt dhe Cauchy u treguar të jetë i gabuar. Megjithatë Cauchy ishte kurrë e për të pranuar se ishte e gabuar. Valson shkruan në:

... mosmarrëveshje dha ditët e fundit të jetës së tij një bazë trishtim dhe zemërim që vetëm miqtë e tij ishin në dijeni të ...

Gjithashtu në një letër nga vajza Cauchy e përshkruar vdekjen e tij është e dhënë:

Duke mbetur tërësisht vigjilent, në kontroll të plotë të kompetencave të tij mendor, deri në 3:30. babai im papritmas folur emrat e bekuar e Jezusit, Maria dhe Jozefi. Për herë të parë, ai dukej të jetë i vetëdijshëm për seriozitetin e gjendjes së tij. Në rreth katër o'clock, shpirti i tij shkoi në Perëndinë. Ai u takua me vdekjen e tij të qetë të tilla që na vjen turp për pakënaqësi tonë.

Kushte të shumta në matematikë mbajë emrin e Cauchy-së: teorema e Cauchy integrale, në teorinë e funksioneve komplekse, Teorema e Cauchy-Kovalevskaya ekzistencës për zgjidhjen e ekuacioneve diferenciale pjesore, Cauchy-Riemann ekuacioneve dhe Cauchy sequences. Ai prodhoi 789 gazeta matematikë, një arritje e pabesueshme. Kjo arritje është e përmblodhi në si vijon:

... tillë një krijimtari të madhe shkencore nuk është asgjë më pak se sa tronditëse, sepse paraqet hulumtim në të gjitha zonat e atëhershëm të njohur të matematikës ... në dritën e pafundësi të tij dhe pasur karakter shumëdimensional, veprat shkencore Cauchy e posedojnë një temë të caktuar unifikuese, një tërësinë e fshehtë. ... Gjeni krijues Cauchy e gjetur shprehje të gjerë jo vetëm në punën e tij mbi themelet e zonave të vërtetë dhe analiza komplekse, në të cilën emri i tij është i lidhur ngushtë njëra me tjetrën, por edhe në shumë fusha të tjera. Veçanërisht, në këtë lidhje, ne duhet të përmendim kontributin e tij të madhe për zhvillimin e fizikës matematikore dhe për të mekanikës teorike ... përmendim ... dy teoritë e tij të elasticitetit dhe hetimet e tij në teorinë e dritës, hulumtuese e cila kërkonte që ai të zhvilluar teknika të gjithë të reja matematike si Furierit transformon, diagonalisation e matricave, dhe gur i mbetjeve.

Veprat e tij të grumbulluara, përfundon Oeuvres d'Augustin Cauchy (1882-1970), u botuan në 27 vëllime.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland