Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Eugène Charles Catalan

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

30 May 1814

Bruges, Belgium

14 Feb 1894

Liège, Belgium

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Eugene Katalonje ishte në Ljuvilit 's klasës në Ecole Polytechnique në 1833, por u përjashtua nga Ecole Polytechnique vitin e ardhshëm. Lejohet të rifillojë studimet e tij në 1835 ai u diplomua dhe mori një post në Châlons sur Marne.

Me Ljuvilit 's ndihmë ai mori një lectureship në gjeometri deskriptive në Ecole Polytechnique në 1838, por është dëmtuar karrierën e tij duke qenë politikisht shumë aktiv me të krahut të majtë të fortë pikëpamjeve politike. Katalonje publikuar gjerësisht në fraksionet e vazhdueshme dhe teoria e numrave.

Ai përcaktuar numrat, të quajtur sot numrat katalanisht, duke e konsideruar zgjidhjen e problemit të dissecting një poligonin në trekëndëshat me anë të jo-intersecting diagonals.

Catalan nuk ishte parë për të zgjidhur problemin, megjithatë, që nga Segner kishte zgjidhur atë në shekullin e 18-të, edhe pse zgjidhja e tij nuk ishte aq elegante sa Catalan së. Euler kishte punuar për thjeshtimin e zgjidhje për problemin ashtu si edhe Binet në pothuajse të njëjtën kohë si katalanisht, rreth 1838.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland