Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Guido Castelnuovo

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 Aug 1865

Venice, Italy

27 April 1952

Rome, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Guido Castelnuovo 's babai, Enrico Castelnuovo, ishte një autor i famshëm i romaneve, ndërsa nëna e tij ishte Emma Levit. Enrico Castelnuovo, një mbështetës i fortë i bashkimit italian, meritat një hyrje në Biografico Dizionario degli italiani të një madhësie të krahasueshme me atë të birit të tij Guido Castelnuovo.

Guido ndoqi shkollën e ciklit të lartë Foscarini në Venecia, ku mësuesi i tij ishte Aureliano Faifofer matematikë. Pasi ai kishte përfunduar arsimin e mesëm ai studioi matematikë në Universitetin e Padovës. Ka Castelnuovo u mësoi nga Veronese i cili i dha atij një interes në gjeometri. Ishte për t'u bërë interes kryesor hulumtimin e karrierës së tij. Castelnuovo diplomuar nga Padova ne 1886 dhe kaloi vitin e ardhshëm në Romë në një bursë pasuniversitare. Veronese e kishte këshilluar Castelnuovo për vendet më të mira në të cilat për të vazhduar studimin e tij, por vuri në dukje problemet për të shkuar në Romë:

Roma duhet të jetë vendi më i mirë, por për fat të keq Kremones është shumë i zënë në politikë, unë nuk e di se si me sukses, dhe ai nuk ka qenë i interesuar në shkencë për një kohë të gjatë. Por unë mendoj se ai është ende duke i dhënë kurs të lartë Gjeometri.

Menjëherë pas diplomimit Castelnuovo dërgoi një kopje të një prej letrave të tij të shprehet Corrado Segre, profesor në Torino. Castelnuovo shprehu habi e tij kur ai ka marrë një kopje letre te menduar me kujdes nga shënimet dhe sugjerime mbi të dhe i shkroi Segre duke thënë se si jashtëzakonisht të dobishme komentet e tij kishte qenë. Segre u përgjigj:

You are right. Kjo është një zakon i keq, edhe në qoftë se e përhapur, për të lëvduar letra pa lexuar ato. Në kundërshtim kam zakonin e leximit të gjitha gazetat që marr dhe i dërguar vërejtjet e mia për të autorëve: Unë bëj me të tjerët atë që unë do të doja të tjerët për të bërë me mua.

Këto letra të shënojë fillimin e një korrespondence të gjatë dhe të bashkëpunimit midis dy matematikanët.

Pas një viti të tij në Romë Castelnuovo fituar emërimin e tij të parë si një asistent të D'Ovidio në Universitetin e Torinos. Ndërsa në Torino ai u ndikua fort nga Corrado Segre. Kjo ishte një periudhë kur Castelnuovo prodhuar hulumtim të cilësisë më të lartë në teorinë e kthesa algjebrike. Në 1873 Brill Alexander von dhe Max Noether kishte publikuar një punë të përbashkët mbi pronat e seri lineare. Castelnuovo bërë një hap të madh përpara riinterpretuar rezultatet e kësaj letre në terma projektive.

Në 1891 u emërua në Castelnuovo Kryetari i Analitike dhe Gjeometria projektive në Universitetin e Romës. Në Romë Castelnuovo ishte një koleg i Kremones por edhe pse ai kishte hequr dorë nga hulumtimi aktiv ai ishte ende i lartë mësimdhënie gjatë Gjeometri pavarësisht nga fakti se ai kishte "nuk është i interesuar në shkencë për një kohë të gjatë", siç e kishte komentuar Veronese pesë vjet më parë.

Pas Kremones 's vdekje në 1903, Castelnuovo filloi të mësojë gjeometri kurset e avancuara. Ai kurs i tij i ndarë në dy pjesë, pjesa e parë është një pasqyrë të përgjithshme të matematikës, ndërsa pjesa e dytë ishte në teorinë e avionit kthesa algjebrike. Kjo strukturë ishte mjaft i qëllimshëm si ajo ishte pjesë e filozofisë së tij në matematikë si duhet të mësohet. Ai ka shkruajtur:

... arsye për ndarje është se nga njëra anë është e nevojshme të ketë kulturë të përgjithshme, nga ana tjetër është e nevojshme të ketë njohuri të thellë të një fushë të veçantë.

Një tjetër ndikim në mënyrën se si ai u mësoi besimin e tij se studentët duhet:

... shih si probleme lindin nga kërkesat, por të shikojnë në interes teorik ata kanë, përtej interesit në aplikimet e tyre. ... rezultatet teorike mund të gjejnë aplikime të papritura në të ardhmen.

Më pas në karrierën e tij në Romë, duke mësuar një kurs më funksionet algjebrike dhe integrals abelian në të cilën ai e trajtoi teorinë e Riemann sipërfaqeve, si dhe kurse për jo-gjeometri Euklidiane, gjeometrinë diferenciale, interpolation dhe afrimit, dhe teoria e probabilitetit. Ai shpjegoi se pse ai gjeti probabilitet një temë interesante për të mësuar:

Probabiliteti është një shkencë e formimit të kohëve të fundit, pra në të, më mirë se në degët tjera të matematikës, mund të shohim marrëdhëniet midis empirike dhe kontributin e dhënë nga arsyetimi, dhe në mes të procesit të logjikës induktiv dhe deduktiv të përdorura në të. Fakti që ajo është një shkencë në bërjen shpjegon pse ajo është e përshtatshme për t'i dhënë shembuj të shpeshta për të treguar aplikimet e metodave të njohur apo për të futur të reja.

Castelnuovo gjithashtu shkroi një libër mbi të probabilitetit, botuese probabilità Calcolo della në 1919 dhe një tekst në teorinë e relativitetit në vitin 1923. Një përmbledhje e tekstit të rëndësishme të tij është dhënë në probabilitetit. Një interes në historinë e matematikës është e qartë nga libri i historisë interesante Le origini del calcolo infinitesimale nell'era Moderna (1938), që ai shkroi në gur deri në kohën e Newton dhe Leibniz. Interesin e tij në historinë e matematikës ishte gjithashtu e qartë në të gjitha kurset e ai mësonte. Një tjetër e interesave të tij ishte e natyrshme filozofi, në mënyrë të veçantë ai ishte i interesuar në determinizëm dhe shans, shkaqet dhe indeterminacy.

Punë më të rëndësishme Castelnuovo, megjithatë, është bërë në gjeometrinë algjebrike, botuese analitica Geometria e proiettiva në 1903. Fushat e tij të interesit të përfshira në gjeometrinë algjebrike Gjeometria e kthesa, sistemet lineare e kthesa aeroplan nga pikëpamja e invariants birational, dhe teoria e sipërfaqeve. Në fushën e kthesa algjebrike, ne duhet të përmendim Castelnuovo-pabarazisë Severi dhe një kriter lidhur që Castelnuovo gjetur për Lineariteti e një sistemi në një kurbë algjebrike. Ai publikoi tre letra të famshme për sistemet lineare daton nga Vitet 1890 e hershme. Në vitin e dytë të tyre, e cila u shfaq në vitin 1891, ai dha Përdorimi i parë sistematik i seri karakteristike dhe të sistemit adjoint. Studimin e tij e kthesa themelore të sistemit të udhëhequr atë për të hetuar teoria e sipërfaqeve, një temë mbi të cilin ai bashkëpunoi me Enriques.

Castelnuovo prodhuar një seri të dokumenteve për një periudhë prej 20 vjetësh që, së bashku me Enriques, prodhuar më në fund një klasifikimi i sipërfaqeve algjebrike. Bashkëpunim i tyre filloi në vitin 1892, menjëherë pasi kishte marrë deri Castelnuovo karrige e tij në Romë. Në bashkëpunim i parë ishte midis Castelnuovo matematikan themeluar dhe të rinj vitin e njëzet e vjetër aq Enriques marrëdhënie ishte ajo e mësimdhënësve dhe studentëve. Enriques luftuan me konceptet që ai u përpoq për të kuptuar teorinë e algjebrike sipërfaqet, duke e bërë gabime në përpjekjet e tij. Ai tregoi vlerësimin e tij për ndihmë Castelnuovo dhe shkrim durim:

Nëse ka një gjë që shkon mua dhe më inkurajon për të korrigjuar qëndrimin tim, pavarësisht nga ndjenja e domosdoshmërinë e dong kështu, më shumë se sa ashpërsi, madje edhe në qoftë se mirëdashëse, të Segre, ajo është shpirtmadhësi tuaj. Ju, që janë dëshmitar nga gabimet e mia më shumë se çdokush tjetër, nuk kritikoi mua në një mënyrë të ashpër dhe ju kurrë nuk tregoi padurim me mua.

Ata ndoqi idenë se një Teorema Riemann-Shna Rroku për sipërfaqet e do të jetë një mjet i fuqishëm. Klasifikimi i tyre i sipërfaqeve algjebrike ishte botuar në 1914, por bashkëpunimi i tyre i kishte çuar në shumë gazeta të përbashkëta gjatë rrjedhës së punës. Detajet e bashkëpunimit të tyre është dhënë në. Në 1901 Castelnuovo dhe Enriques kishte paraqitur punën e tyre të përbashkët për Çmimin Mbretëror në Matematikë dhënë nga Lincei Accademia dei. Veronese, Cerruti, Bianchi, Dini dhe D'Ovidio formuar komisioni i cili kishte për të vendosur nëse për t'i dhënë çmimin. Pas diskutimeve të gjata ajo ishte e vendosur të mos bëjë një çmim sepse Castelnuovo dhe Enriques kishte bërë një paraqitje të përbashkët. Ata argumentuan se ajo ishte puna e përbashkët bërë në bashkëpunim të ngushtë kështu që ishte e pamundur të veçoj kontributin e tyre individuale, por asnjë çmim ishte bërë. Dy marrë çmimin në vitet e mëvonshme; Castelnuovo në vitin 1905 dhe Enriques në 1907. Shih për detaje.

Castelnuovo është kujtua edhe për Kronecker-teorema Castelnuovo i cili thotë:

Në qoftë se pjesët e një sipërfaqe i pakalueshëm algjebrike me një sistem dyfish pafund të avionëve të kthehet të jetë kthesa sundimtar, atëherë sipërfaqja më sipër është vendosur ose sipërfaqe romake të Shtajnerit.

Kronecker kishte deklaruar të parë një version të këtij teorema e në një leksion që ai i dha Lincei Accademia dei në 1886. Castelnuovo kishte mbaruar vetëm kohët e fundit kur ai ishte informuar nga Kremones e Kronecker 's leksion dhe ai gjeti prova e vet të rezultat. Kronecker nuk botuar teorema dhe ajo ishte versioni Castelnuovo e cila u shfaq në shtyp.

Në të gjitha Castelnuovo prodhuar mbi 100 botime në qoftë se një akuza për librat e tij, artikuj dhe kujtime shkencore. Informacione të mëtejshme mbi të është bërë kohët e fundit në dispozicion që nga vajza e tij Ema Castelnuovo, autori i, ruajtur arkivin e letrave Castelnuovo dhe historianë të ndryshme të matematikës të tilla si Gario dhe Conte kanë filluar për të studiuar këtë material, shih për shembull, dhe.

Castelnuovo pension nga mësimdhënia në Universitetin e Romës në 1935. Kjo ishte një periudhë e vështirësi të mëdha politike në Itali si në pjesën tjetër të Evropës. Aleancë gjithnjë e më ngushtë Itali me Hitlerit dhe politikat e tij ishte resented dhe kishin frikë nga shumë në Itali dhe më me siguri nga Castelnuovo. Nuk ishte një vendim i papritur për të imponuar ligje anti-semite në 1938 që dënoi çifutët si jopatriotik, përjashtuar ata nga postet e qeverisë dhe nga universitetet shtetërore. Gario shkruan:

Në 1938, si të gjithë Judenjtë italiane, ai vuajti poshtërimin e ligjeve raciale të cilat ndaluar mijëra hebrenj nga shoqëria italiane.

Castelnuovo, duke qenë një çifut, ishte detyruar të fshihej gjatë viteve nazistët ishin në pushtet në Itali, por ai i organizuar kurse të veçanta për të udhëzojë studentët hebraik në pozitë të pafavorshme nga anti-semite e politikave qeveritare.

Castelnuovo ishte emëruar si një komisioneri të posaçëm të Ricerche Consiglio Nazionale delle në qershor 1944, pasi Roma u çliruar, duke u dhënë detyrë e rigjallërimit të institucioneve shkencore në Itali i cili kishte pësuar keq nën Musolinit gjatë 20 viteve të tij në pushtet. Pastaj ai u bë president i Accademia dei Lincei, duke mbetur në këtë pozitë deri në vdekjen e tij. Më 5 dhjetor 1949 ai kishte nderin e të qënit i quajtur senatori i Republikës italiane. Në mesin e tij nderon shumë të huaj ishte zgjedhjeve të Académie des Sciences e Parisit.

Castelnuovo ishte gjithashtu i përfshirë thellë në debat për mësim matematike në të gjitha nivelet dhe kishin një ndikim të madh në zhvillimin e kurrikulave ministror për sallë leksionesh institutet shkencore dhe teknike. Gur nuk u sollën në planin mësimor shkollor në Itali si në fillim ashtu si në shumë vende të tjera dhe konceptin e një funksion vetëm sillen në rreth 1910 pas përpjekjeve Castelnuovo së.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland