Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

César-François Cassini de Thury

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

17 June 1714

Thury, near Clermont, Oise, France

4 Sept 1784

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

César Cassini-François de Thury ishte bir i Jacques Cassini dhe nipi i Giovanni Domenico Cassini. Ai është i njohur ndonjëherë si Cassini III. Nëna e tij, Suzanne-Françoise Charpentier, i martuar Jacques Cassini në 1710 dhe kishin pesë fëmijë. César-François kishte dy vëllezër, Jean-Dominique ishte i madh dhe pas babait të tij në Chambre des Comptes, ndërsa Dominique-Joseph, César-vëllai i vogël i François të, shkoi për një karrierë ushtarake. Ai gjithashtu kishte dy motra, Suzanne-Françoise dhe Elisabeth-Germaine. César-François ka lindur ne Chateau familjes në Thury që ata kanë përdorur si një vendbanim të verës. Ai ishte sjellë deri në Observatorin e Parisit, megjithatë, ku i ati i tij kishte marrë përsipër si kreu rreth kohës së lindjes së tij. Ajo ishte në Observatori se ai ka marrë edukimin e tij e cila u drejtua nga xhaxhai i tij i madh, Zhak-Filip Maraldi.

Cassini fituar përvojë jashtëzakonisht të vlefshme në ndihmuar babai i tij, Zhak Cassini në projektin e tij për të matur perpendikular me kulm nga Saint-Malo në Strasburg. Qëllimi i këtij projekti ishte të ndihmonte në zgjidhjen e pyetje lidhur me formën e Tokës. Njutoni kishte konkludohet nga teoria e tij e gravitacionit se Toka do të jetë rrafshuar në polet. Matjet nga Jacques Cassini, megjithatë, kishte mbështetur teorinë zgjatjen, por nuk kishte të tjerët në Francë që mbështeti view Njutonian. Maupertuis ishte një nga ithtarët kryesorë të teorisë se Toka është e rrafshuar në polet dhe argumenti i ndarë Académie des Sciences në dy grupe rivale. Në 1733, Jacques Cassini dhe djali i tij, i ndihmuar nga shkencëtarë të tjerë, matur perpendikular me kulmim në Paris nga perëndimi në Paris për të Saint-Malo. Në vitin në vijim ato të anketuar pingul në meridian lindje të Parisit, trekëndëshimin zonë midis Parisit dhe Strasburgut.

César Cassini-François, edhe pse vetëm nëntëmbëdhjetë vjet i vjetër në kohë, iu drejtua Académie des Shkencave në 1733 mbi rëndësinë e matjeve geodesic ai mbante jashtë me babain e tij. Rezultatet e hulumtimit duket të mbështesin pikëpamjet e Jacques Cassini, por, pas një kohë, kundërshtarët për teorinë e tij në Akademinë e planifikuar ekspedita në Peru, të udhëhequr nga Bouguer dhe La Condamine, në 1735, dhe Lapland, nën Maupertuis në 1736, për të matur gjatësinë e një shkallë meridian dhe për të zgjidhur argumenti. César Cassini-François nga ana tjetër shikuar të shtrijë fushën e matjeve që kishin bërë në Francë dhe në 1735-36, ai drejtoi vërejtje për një studim më të përgjithshme të vendit. Në të vërtetë, si Giovanni Poleni vuri në 1733, gabim eksperimentale në instrumenteve të përdorura në këto anketime ishte e mjaftueshme për të marrë një vendim në mes të dy hipotezat e pamundur të dhënat në dispozicion. Në fakt kur Maupertuis u kthye nga ekspedita Lapland në gusht 1737, të dhënat e tij, i cili fuqishëm mbështetet teoria rrafshim, nuk ishte ende e saktësinë e mjaftueshme për të bërë çështje të caktuara.

Sikur një teori të përshtatshme statistikore e gabimeve është zhvilluar në atë kohë, ajo do të kishte qenë e mundur për të dhënë nivele të saktë të probabilitetit për teori dhe hipoteza rrafshim do të ishte konfirmuar në thelb. Në fakt nuk ka prova të forta të mjaftueshme për të bindur Jacques Cassini, i cili nuk pranoi humbjen, por ai u bind César Cassini-François që bëri vendim i vështirë për të ndryshuar palët në argumentet dhe kundër familjes së tij të mbajtur gjatë pikëpamje. Ai tani ka ndërmarrë një studim të ri të meridian me anë të Parisit, duke vendosur një numër të madh të pikave triangulation në 1739-40 dhe ndërmarrje sondazhi më i saktë i tillë që janë kryer deri në atë kohë. Për shembull, në Paris Cassini përdorur belfry e drunjta të kishës së Shën-Pierre afër takimin e Montmartre. Për jug ai përdori kulla e kala mesjetare e Montlhéry, dhe në juglindje kulmi shtëpi në fermë Malvoisine ka shërbyer si një stacion vëzhgimi. Kisha gotik në Brie-Comte-Robert, kulla e kala mesjetare e Montjai, Chapel Collégiale në Dammartin, dhe belfry kisha e Saint-Martin-du-Terre ishin disa nga stacionet e tjera në Paris raundin e nga i cili mori Cassini vrojtimet .

Parimi bazë të anketimit përdorur triangulation ishte një nga të cilat ishin përdorur për shumë vite që kishte qenë përshkruar nga Gemma Frisius ne shekullin e 16-të. Ai u mbështet në faktin se në qoftë se një e ndërtuar një sistem të trekëndëshat, çdo të njëpasnjëshme e në këmbë, nga njëra anë e mëparshme, atëherë matjen kënde dhe gjetjen e një distancë të sakta për gjatësinë e vetëm njërën anë të një trekëndëshi ishte e mjaftueshme për të dhënë matje të sakta të të gjitha anët trekëndëshat. Stacionet nga e cila matjen e vëzhguesit morën këndore e stacioneve ishin ngjitur vertices e trekëndëshat. Dhënave Cassini I përkrahur mendimin se Toka ishte e rrafshuar në polet dhe ai botoi përfundimet e tij në 1744 në La mbretërore méridienne de l'Observatoire de Paris dans véifiée toute l'étendue du Royaume.

Në 1747 u martua me Charlotte Cassini Drouin që ishte bija e Louis-François, Zoti i Vandeuil. Ata kishin dy fëmijë: një djalë, Jean-Dominique Cassini lindur në 1748, i cili pasoi babai i tij si Drejtor i Observatorit të Parisit (dhe është njohur ndonjëherë si Cassini IV), dhe një vajzë, Françoise-Elisabeth. Në 1748 Cassini, duke ndjekur hapat e babait të tij, u emërua në Comptes Chambre des, i cili ishte një gjykatës financiar me detyrat administrative dhe ligjore në lidhje me llogaritë e mbretit dhe në veçanti të tokës në pronësi të Kurorës. Ai u emërua gjithashtu në zyrën e Këshilltari King's.

Cassini punës për matjen meridian ishte një i vogël në krahasim me jetën e tij gjatë punës në studim Francë dhe për të prodhuar një hartë të saktë të vendit. Ai filloi me një studim paraprak në 1740 kur ai njoftoi se ai kishte ngritur 400 trekëndëshat në tetëmbëdhjetë matet me saktësi bazat dhe do të përdorin këto për të prodhuar hartën e tij të parë të Francës. Harta përdorur shkallën e 1: 870.000 dhe përbëhej nga 18 fletë. Académie des Sciences njoftoi botimi i hartë në 1745, por vetëm u shfaq gjatë periudhës 1746-47.

Gjatë kësaj periudhe Franca ishte në luftë me Austrinë në një argument të komplikuar që rezultojnë në Luftërat e vazhdimësisë austriak. Cassini plotësisht Holandë dhe Flanders në 1746-47 ndërsa një fushatë pazgjedhur ishte duke u luftuan nga frëngjisht në këto toka kundër austriakëve. Duket një fakt i trishtuar që gjatë gjithë historisë që tregon se puna është me rëndësi ushtarak është një mënyrë e sigurt për të marrë fonde. Kjo është pikërisht ajo që ndodhi në këtë rast për Cassini kur harta e madhe e tij ka treguar shkallë të Flanders dhe Hollanda Mbretit Louis XV ai menjëherë pa rëndësi ushtarake e hartave të kualitetit të lartë. Ai kërkoi Cassini për të prodhuar harta të gjithë të Francës tërhequr për të njëjtën shkallë, domethënë 1: 86.400. Plani i bërë nga Cassini ishte për të prodhuar hartën në 182 fletë. Ai vlerësohet e nevojshme dhe fuqi punëtore me kosto, duke u thënë mbreti që do të duhen 20 vjet për të përfunduar detyrën. Paratë për financimin e projektit ishte gjetur, dhe Cassini ka filluar të trajnojë ekipe për të ndërmarrë punë.

Nga 1750 e anketimit është duke u zhvilluar dhe vazhdoi deri në 1756 kur Mbreti frëngjisht tërhoqi mbështetjen e tij financiare. Arsyeja ishte një luftë tjetër në të cilin ishin të përfshirë në frëngjisht, i cili ka filluar mbi një përpjekje për të rimarrë tokën austriake humbur në Luftërat e vazhdimësisë austriak. Shtatë vjet e luftës, megjithatë, u zhvillua midis vendeve të Evropës si pjesë e luftës midis Britanisë së Madhe dhe Francës për të kontrolluar në Amerikën e Veriut dhe kolonive të tjera. Luftërat janë të shtrenjta dhe Mbreti frëngjisht nevojshme të gjitha paratë që mund të gjeni. Projekti i shtrenjtë në hartë Cassini ishte një nga viktimat e para.

Cassini pastaj iu afrua Académie des Sciences për të ndihmuar mbështetjen e projektit të tij për të hartë Francë dhe për të ndihmuar atë të organizojë fonde private për projektin. Mbreti lejuar Cassini për të ngritur një shoqatë e cila do të financuar projektin, pastaj të drejtat për të shitur hartë për tridhjetë vjet. Pesëdhjetë njerëz, duke përfshirë edhe mbreti dhe Zonja de Pompadour, vendos deri para për t'u bashkuar me shoqata të cilat lejohet të projektit për të rifilluar. Cassini ishte gjithashtu në gjendje për të mbledhur para nga shumë të krahinave frëngjisht që ishin të interesuar në marrjen pjesë e hartën përkatëse për pjesën e tyre të Francës.

Ndoshta me mbështetjen e plotë nga Mbreti, vlerësim Cassini e njëzet vjet për të prodhuar hartë mund të ketë qenë i afërt për të shënuar. Në rast, duke pasur parasysh vështirësitë, ai mori mbi tridhjetë vjet për të përfunduar. Përveç problemeve financiare ka pasur vështirësitë e paraqitura nga njerëzit lokal të cilët ishin tepër të dyshimta të surveyors të cilët ishin stacionet e vëzhgimit dhe ngritjes duke përdorur atë që u dukej instrumente të çuditshme. Lidhje me këto studime kartografik Cassini publikoi përshkrimin gjeometrik të botës (1775) dhe përshkrimin gjeometrik të Francës (1783). Kur vdiq nga Cassini li në 1784 vetëm dy nga 182 fletët e hartën e tij të Francës ishin ende të jetë përfunduar. Projekti është përfunduar jashtë nga djali Cassini i Dominik Cassini i cili kishte ndihmuar babai i tij me projektin për dhjetë vitet e mëparshme.

Pavarësisht nga shumë vëzhgime të bëra nga Cassini në rolin e tij si kreu i Observatorit të Parisit, puna e tij në astronomi është me rëndësi relativisht të vogël. Në 1771 Mbreti bëri Cassini Drejtor i Observatorit, duke krijuar pozitën e Drejtorit për herë të parë. Drejtim do të ishte një pozicion i trashëguar dhe të vendosë në mënyrë që djali Cassini do të pasojë atë, që ai bëri në 1784.

Taton jep këtë përmbledhje të arritjeve Cassini në:

Ndërsa ai ishte një geodesist të mirë dhe një përpilues hartash talentuar, Cassini III ishte vetëm një astronom kursit të dytë dhe emri i kësaj përfaqësuesi i tretë i dinastisë Cassini në Observatorin e Parisit do të mbeten të lidhur me hartën e parë e Francës prodhuar sipas parimeve moderne .

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland