Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jacques Cassini

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 Feb 1677

Paris, France

18 April 1756

Thury, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jacques Cassini ishte bir i Jean-Dominique Cassini dhe Geneviève de Laistre. Për të shmangur konfuzionin me anëtarët e tjerë të familjes Cassini (babai i tij, bir dhe nip), ai është i njohur ndonjëherë si Cassini II. Jean-Dominique Cassini ishte kreu i Observatorit të Parisit në kohën e martesës së tij në Geneviève në vitin 1674 dhe dy vjet më parë, ishte bërë një shtetas në frëngjisht, duke ndryshuar emrin e tij nga Giovanni Domenico Cassini. Geneviève ishte bija e gjeneral-lejtnant e compte e Clermont dhe ato në pronësi de Château Thury në Oise i cili u bë vendbanimin e tyre të verës. Zhak, e dytë e prindërve të tij dy djem, ka lindur në shtëpinë e tyre në Observatori në Paris. Kjo ishte një familje e pasur dhe Jacques marrë arsim mirën e mundshme.

Observatori i Paris ku jetonte familja e tij me kusht një vend të shkëlqyer për të edukuar një djalë i ri me interesa entuziaste në shkencë. Kjo është ajo ku Zhak kishte arsimin e tij më të hershme, pasi që ai studioi në Kolegjin Mazarin në Paris. Varignon ishte caktuar profesor i matematikës në Mazarin College në vitin 1688 dhe ai e mbikqyrur tezën e Cassini në optikë. Në gusht 1691, në moshën katërmbëdhjetë, Cassini mbrojtur tezën e tij. Një biograf që shtetet e hershme, kur ai ishte pesëmbëdhjetë vjet më e vjetër, ai dedikuar një tezë në matematikë Bourgogne të Duc de. Është e paqartë nëse këto dy referenca të referojnë tezat për të njëjtën punë ose për të dy ato të ndara.

Në 1694 u pranua në Cassini Académie des Sciences dhe filloi të ndërmarrë punë shkencore në projekte të cilat babai i tij ishte kryer. Vit pas ai udhëtoi me babain e tij në Itali dhe kanë bërë vëzhgime të shumta geodesic, si dhe vizita e Bolonjës ku ata riparuar gnomon në Kisha e San Petronio që ati Cassini kishte projektuar gati tridhjetë vjet më parë. Cassini, si babai i tij, ishte i interesuar në marrjen e të dy vëzhgimeve astronomike dhe gjithashtu e interesuar në anketa të sakta. Pas udhëtim italiane, Cassini vizitoi Flanders dhe pastaj Anglisë në rreth 1.698. Ndërsa në Angli ai u takua Newton, Flamsteed, dhe Halley dhe u zgjodh për të Shoqërisë Mbretërore të Londrës. Pas kthimit në Francë, ai e publikoi të dhënat astronomike dhe geodesic që ai kishte mbledhur në udhëtimet e tij.

Në 1700 i ati i Cassini ndërmori një projekt për të matur meridian nga Parisi në Perpignan, e cila është 13 km në perëndim të bregdetit të Mesdheut. Cassini ndihmoi babait të tij në këtë projekt dhe e kishin marrë rezultatet që gabimisht sugjeroi se Toka ishte e zgjatur në polet. Në 1713 ai propozoi një metodë të re për përcaktimin e gjatësi me anë të eklipset e yjeve dhe planeteve nga hëna. Aplikimi i kësaj metode, dhe duke përdorur të dhënat nga anketa 1700 në Paris për të Perpignan, ai pohoi se ka dëshmuar:

... se grada meridian tokësor të rritet më të vogël nga ekuator drejt pol.

Ishte për të ardhur keq që Cassini vendosmërisht mbërthyer në këtë pozitë gjatë gjithë jetës së tij, duke refuzuar të njohë rrafshim pavarësisht nga provat shkencore që u vu përpara. Nëse kjo ishte për shkak të një ndjenjë patriotizmi të rremë, duke besuar se ai ishte mbështetës parë frëngjisht kundër parë angleze që ishte një pasojë e Newton-s teori gravitacionale (e cila nuk Cassini pranuar), apo nëse ajo është me një ndjenjë të rreme e familjes besnikërisë mbështetur pikëpamjet e babait të tij, ne kurrë nuk do të dinë. Ndoshta me të vërtetë të dy mund të kenë kontribuar pa Cassini qenë plotësisht të vetëdijshëm se ata ishin të ndikojnë në gjykimin e tij shkencore, ose ndoshta ai ishte i bindur që rezultatet e hulumtimit 1700 ishin të sakta që ai nuk mund të pranojë të kundërtën. Problemi i vërtetë me të dhënat nga Hulumtimi është, siç vuri në 1733 nga Giovanni Poleni, që të dy zgjatjen e propozuar nga Cassini ose rrafshimi i propozuar nga të tjerët, ra brenda gabim eksperimental të instrumenteve të përdorur.

Cassini kishte disa trajnime ligjore, por jo aq shumë sa që e do të presim që ai të luajë një rol të rëndësishëm në këtë fushë, por, përveç në punën e tij shkencore, ai ka ndërmarrë një karrierë të dytë paralele. Ai u emërua në Chambre des Comptes në 1706, i cili ishte një gjykatës financiar me detyrat administrative dhe ligjore në lidhje me llogaritë e mbretit dhe në veçanti të tokës në pronësi të Kurorës. Ai fitoi një reputacion të lartë për ndershmëri në këtë pozitë, por u kritikua disa herë për të qenë i pavendosur. Më vonë, në 1716 ai ishte një avokat në Gjykatën e Drejtësisë, dhe në 1722 ai u bë një Këshilltar i Shtetit.

Rolin e tij shkencore ishte e një rëndësie të madhe, duke luajtur një rol të madh në Académie des Sciences dhe duke marrë përsipër si kreu i Observatorit Paris nga babai i tij. Rreth 1709 shëndetin e babait të tij filloi të dështojë dhe Cassini mori më shumë dhe më shumë e detyrave të kreu. Vlen të përmendet se në këtë kohë nuk kishte asnjë post zyrtar i drejtorit të Observatorit, i cili ishte në teori drejtuar nga Académie des Sciences, por Cassini si i ati i tij para tij vrapoi atë në mënyrë efektive. Në vitin 1710 ai u martua me pas Suzanne-Françoise Charpentier nga Charmois. Ata kishin tre djem, Jean-Dominique, César-François i cili ishte i njohur më vonë si Cassini III ose Cassini de Thury, dhe Dominique-Jozefit, dhe dy bijat e Suzanne-Françoise dhe Elisabeth-Germaine. Djali i madh, Zhan Dominik-pas babait të tij në Chambre des Comptes ndërsa djali i ri ndjekur një karrierë ushtarake.

Cassini vazhdoi punën e tij si astronomike dhe vrojtimin. Ai ndërmori matjen e veri të Parisit meridian të Dunkerque në 1718. Ai publikoi rezultatet, të cilat përsëri mbështetur teorinë e tij të gabuar e zgjatjes në polet, në De la madhështi et de la figura de la terre në vitin 1722. Ky traktat i rëndësishëm anketuar rezultatet e cila ishte marrë në matjen Tokë gjatë pesëdhjetë viteve të mëparshme. Megjithatë, ata si Maupertuis i cili besonte se Toka ishte e rrafshuar në polet argumentuan gjithnjë e më fort kundër teorisë Cassini dhe, në një përpjekje për të fituar dëshmi të tjera për të mbështetur rastin e tij, Cassini të organizuar një tjetër projekt në 1733, këtë herë për të matur perpendikular me meridian nga Saint-Malo në Strasburg. Ndërsa ai kishte shoqëruar babai i tij kur ai ishte një njeri i ri, në këtë projekt Cassini matjen e kishte ndihmën e djalit të tij César Cassini-François (i cili paraqitet në këtë arkivë nën emrin Cassini de Thury). Dhënat që i mbledhur gjatë viteve 1733-34 u duk për të mbështetur teorinë zgjatjen por kjo inkurajohet vetëm ata anëtarë të Académie si Maupertuis që mbështetën view Njutonian, për të organizuar më tej ekspedita shkencore në një përpjekje për të zgjidhur argumenti në favor të tyre. Nga 1738 matjeve geodesic kryer në Peru me Bouguer dhe La Condamine në 1735 dhe Lapland nga Maupertuis në 1736 për të matur gjatësinë e një shkallë meridian kishin paraqitur prova shumë të forta për rrafshim në polet. Edhe pse nuk Cassini devijuar nga besimi i tij, ai filloi të kthehet në shkallë të punës së tij shkencore nga 1740.

Sa për kontributin e tij në astronomi, Cassini botuar në shumë gazeta e revista Académie des Sciences dhe dy traktatet kryesore në 1740, dmth Elementet e Astronomisë dhe Astronomical Tabelat e Sun, Moon, Planets, Stars fikse, dhe satelitë të Jupiteri dhe Saturni . Këto tregoi aftësitë e tij të shkëlqyer si një vëzhgues dhe ai ka dhënë një kontribut mbresëlënës me studimin e tij prej hënave të Jupiterit dhe Saturnit dhe studimi i strukturës së unazave Saturn's. Shumica e dukshëm e zbulimet e tij ishte ajo e mocioneve të duhur të yjeve me të cilin ai bëri në 1738. Këtu për herë të parë besimin e lashtë në sferën e pandryshueshme e yjeve të kishin qenë treguar të pasaktë nga matje direkte.

Punës Cassini nuk ishte kufizuar me atë të astronomisë dhe gjeodezisë. Ai shkroi gazeta në një sërë temash të tjera në aplikimet e matematikes, veçanërisht të energjisë elektrike, barometers, tërhiqem i armëve të zjarrit, dhe pasqyra. Edhe pse pas 1740 veprimtarisë së tij shkencore rënë, ai ka ndihmuar djalin e tij Cassini de Thury në projektin e tij për të prodhuar një hartë të saktë të Francës.

Le ne fund duke theksuar se Cassini bëri një kontribut jashtëzakonisht të rëndësishëm në debatet kryesore shkencore të kohës së tij. Edhe pse ai mbështeti një hipotezë të pasakta në lidhje me formën e Tokës, megjithatë kontributi i tij është jashtëzakonisht e rëndësishme. Kjo është në natyrën e përparimit shkencor që hipoteza merrni vënë përpara dhe testuar. Ne duhet në asnjë mënyrë parasysh kontributin e Cassini në ndonjë më pak e rëndësishme, sepse ai ishte në anën e gabuar në debat.

Më 15 prill 1756 kur ai ishte për një vizitë në Chateau tij në Thury, tij topi përmbys dhe ai vdiq si rezultat i këtij aksidenti në ditën në vijim. Ai u varros në Kishën në Thury.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland