Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jean-Dominique Comte de Cassini

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

30 June 1748

Paris, France

18 Oct 1845

Thury, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Dominique Cassini ishte bir i César Cassini-François de Thury, nipi i Jacques Cassini dhe stërnip i Giovanni Domenico Cassini. Dominique Cassini është i njohur edhe si Cassini IV. Nëna e tij, Charlotte Drouin de Vandeuil, i martuar-François César Cassini në 1747 dhe kanë jetuar në Observatorin e Parisit ku Zhak Cassini ishte efektivisht drejtor, edhe pse këtë pozitë zyrtare u krijua vetëm pak më vonë. Dominique ka lindur në Observatorin dhe ishte më i madh i prindërve të tij dy fëmijë. Ai kishte një motër më të rinj Françoise-Elisabeth. Kur ai ishte tetë vjeç gjyshi i tij, Zhak Cassini vdekur.

Dominique marrë shkollimin e tij në fillim të Observatorit Paris, atëherë ai ndoqi du Kolegji Plessis në Paris dhe Oratorien Kolegji drejtuar nga Kongregacioni i gojëtari në Juilly. Asambleja e oratori e Jezusit dhe Marisë Papėrlyer ishte themeluar nga Pierr de Bérulle në vitin 1611 me një nga qëllimet kryesore është që të japë një arsim të trajnojë kandidatët për prift. Dominique Cassini, megjithatë, nuk dëshirojnë të bashkohen me prift donin tjetër por vetëm për të ndjekur në traditën e familjes, kështu që ai vazhdoi shkollimin e tij duke studiuar fizikë, matematikë dhe astronomi.

Ai hipi mbi një udhëtim në det shkencore në 1768, duke marrë parasysh detyrën e testimit të një kronometër e re detare shpikur nga Pierr Rua që, në qoftë se e suksesshme, do të lejojë anijet për të përcaktuar lartësia e tyre, ndërsa në det. Fluturim e mori atë në Amerikë, pastaj në bregdetin e Afrikës, dhe më në fund kthehet në Brest. Në 1770 ai botoi një llogari të udhetimin e tij në rendin nga Voyage du Roi fait en 1768 pour éprouver les montres marinsa inventées nga M Le Rua. Në të njëjtin vit 1770, në të vërtetë më 23 korrik, Cassini u zgjodh në Académie des Sciences.

Në 1771 i ati e Cassini, Cassini de Thury, u bë drejtor i Observatorit të Parisit nga Mbreti me kushtet që vazhdimësisë do të ruhet për familjen Cassini. Në këtë fazë Cassini e dinte se ai do të bëhet Drejtor i Observatorit të vdekjes së babait të tij dhe kështu ai jetonte jetën e tij me këtë në mendje. Ndërsa ai është në rritje deri ai gjithmonë e dinte se projekti i madh i ati i tij ishte harta e Francës dhe në Vitet 1770 ai filloi të bëhej gjithnjë e më shumë të përfshira në ndihmuar babai i tij me projektin.

Në 1773 u martua me Cassini Claude-Marie-Louise de la Myre-Mory. Ata kishin pesë fëmijë Cecile, Angelique, Aline, Aleksis, dhe Alexandre Henri Gabriel i cili u bë një botanist. Pas vdekjes së babait të tij në 1784, Cassini mori rolin e drejtorit të Observatorit të Parisit. Ai i bindi Mbreti Louis XVI për të rivendosur Observatorit dhe ai filloi një riorganizim të funksionimit të saj. Detyra e tij e parë, megjithatë, ishte për të përfunduar projektin i ati i tij ishte i vështirë për më shumë vjet, përkatësisht harta e Francës. Vetëm dy fletët e Brittany kërkohet përfundimi, por projekti nuk u përfundua deri në 1790 kur Cassini paraqitur harta të Asamblesë Kombëtare.

Ndërsa ai ishte përfunduar hartën e babait të tij, Cassini punuar në një projekt studim. Në vitin 1787 ai ishte i përfshirë në një projekt të përbashkët me shkencëtarët angleze për të përcaktuar distancën saktë midis observatories në Greenwich dhe në Paris. Kjo do të lejojë që rezulton shumë e dobishme shkencore që do të merret duke kombinuar të dhënat nga dy observatories. Qeveria emëruar Cassini si një komisioneri, së bashku me Lazhandrian dhe Méchain, për triangulate anën frëngjisht. Pala angleze do të anketuar duke përdorur Ramsden 's teodolit ndërsa frëngjisht propozuar duke përdorur Borda' s përsëritur rreth. [Shih Borda 's biografi për një përshkrim të rrethit përsëritjen.] Këtu është një foto e rrethit Borda përsëritur. Cassini kishte Méchain si asistent i tij, por ai mori kontrollin dhe bëri matje me rreth përsëritjes ndërsa Méchain iu dha detyrë të kontrollin e rezultateve me pajisje të vjetra. Cassini ishte shumë i impresionuar me saktësinë e shkrimit përsëritjen Borda rreth (shih):

Zakonisht, në artet dhe shkencat, më afër i afrohet një përsosmëri, më shumë numrin e vështirësive të shumëzohen dhe të grumbullojë, në mënyrë që njëri është joshur ndonjëherë të mendojnë se ekziston një kufi përtej që edhe gjeniu dhe dora e njeriut nuk mund kryq, nuk ishin të se i papritur për suksesin [rrethit Borda] nuk i ardhur për të vë në jetë të besimit tonë, dhe të provojë të na se asgjë nuk është e pamundur për njerëzit e hetimit dhe këmbëngulje.

Në mëngjesin e 14 korrik 1789 një turmë njerëzish të armatosur të avancuara në Bastille duan armë dhe municione të depozituara atje. Guvernatori burg refuzoi atyre hyrjen dhe turmë sulmuan dhe e pushtuan burgun shtetëror, një veprim i cili erdhi për të ditur në fund të regjimit ancien dhe fillimin e Revolucionit frëngjisht. Dy ditë më vonë, rreth 300 burra të armatosur të detyruar rrugën e tyre në Observatorin e Parisit në kërkim të ushqimit, armëve dhe municioneve. Ata i detyruan Cassini për t'i çuar në bodrumet nën ndërtesë, por ata gjetën asgjë e përdorimit të tyre. Ata larguar plumbi nga kulmit të përdorin për të municionit.

Në 1791 tragjedi goditi Cassini kur gruaja e tij vdiq dhe ai u la me pesë fëmijët e vegjël të sjellë deri. Në këtë kohë Académie des Sciences ishte krijuar projektin e saj për të matur me saktësi meridian nga Dunkerque te Barcelona me qëllim që të marrë një vlerë të saktë për metër e cila do të ishte përcaktuar si një nga dhjetë millionth e distancës nga Polin e Veriut në ekuator . Edhe pse Cassini de Thury kishte pothuajse të anketuar pikërisht këtë në 1740, ajo ishte shpikje e rrethit Borda përsëritjen e cila bëri Akademia e sigurt se një matje e re shumë më të sakta mund të arrihet. Në prill 1791 Akademia e caktuar Cassini, Lazhandrian dhe Méchain për të kryer detyrën. Më 19 qershor Cassini, Lazhandrit, Méchain, dhe Borda kishte një audiencë me Mbretin Louis XVI. Cassini më vonë njoftoi bisedë të tij me Mbretin që ka bërë:

Do you again masë meridian babai yt dhe gjyshi i matur para teje? A mendoni se ju mund të bëni më mirë se ata?

Cassini u përgjigj:

Or zotni, unë nuk do të kënaqem me veten mendoj se unë mund t'i tejkaloj Unë nuk kishte një avantazh të veçantë. Babai im dhe gjyshi i instrumenteve, por mund të masë për të brenda pesëmbëdhjetë sekonda, instrument i M Borda këtu mund të masë për të brenda një të dytë.

Ditë pas takimit të tyre mbreti iku në Varennes por u njoh dhe arrestuar. Cassini ndjeu besnikërinë e thellë ndaj Mbretit, por asnjë të forcave revolucionare tani në kontroll të Francës. Ai ishte menduar për të vendosur për të matur nga pjesa veriore e lulëzim, por ai ishte i gatshëm të bëjë këtë tani që ai kishte për të çuar fëmijët e tij të ri pesë vetë. Ai ende mendonin se tradita duhet atij për të udhëhequr ekspeditë dhe kështu ai propozoi që ai të qëndrojë në komandë në Paris, ndërsa asistentë ndërmori anketimit. Akademia nuk e dëshirojnë këtë marrëveshje, duke besuar se ai nuk mund të komandës projekt, pa e ditur ditë për punën e përditshme, në mënyrë maj 1792 ai u zëvendësua nga Delambre.

Gjërat janë duke u bërë gjithnjë e më të vështirë për Cassini i cili ishte krejtësisht jashtë simpatisë me revolucionin. Running Observatori u bë gjithnjë e më e vështirë si pritjet ndryshuar. Cassini kishte tre asistentë,:

... madh, një pesëdhjetë e butë-viti murg i vjetër me emrin Nikolas-Antoine Nouet, i cili gjithashtu shërbeu si kapelan Observatori, Cassini informuar se ai dëshironte të martohet me grua e tij personale që shërbejnë. Cassini ishte tronditur dhe dy burra, një herë të përzemërta, nuk foli përsëri. Studenti i dytë, një burrë i ri e talenteve astronomike me emrin Zhan Perny, u kthye i dehur në Observatori vonë një natë, pas një takimi të klubit të tij revolucionare dhe shembur në derë mbrojtës të tij me kondak e shpatës së tij, duke thirrur, "Cassini aristokrat duhet të jetë vranë, Ai u desh të ndrydhur dhe u dërguan në shtrat. ... student i tretë, Alexandre Ruelle, një dezertor rinore nga një regjiment kalorës, të cilët Cassini kishte harboured dhe trajnuar deri amnisti e tij erdhi përmes, u bë armiku më i hidhur benefactor tij.

Nxënësit në Observatori akuzuar Cassini e publikimit punën e tyre nën emrin e vet pa i dhënë atyre kredi. Në fakt Cassini kishte gjithmonë pranoi punën e tyre, por të vërtetën nuk ka pasur vend në Francë gjatë kësaj periudhe. Asambleja Kombëtare ndryshuar gjërat në Observatori duke bërë katër postet e profesorit, një prej të cilave shkuan për të Cassini por në gjysmën e pagës së tij të mëparshëm, ndërsa studentët e tij ishin caktuar për tre professorships. Perny u emërua Drejtor, me kuptuar se pas do të qarkulloj. Cassini u poshtërua dhe dha dorëheqjen më 6 shtator 1793.

Académie des Sciences ishin tashmë të shpërndarë në gusht 1793, pavarësisht nga përpjekjet më të mira Cassini për të parandaluar këtë ndodhi, kështu që ai nuk mund të kthehet atje për ndihmë. Nxënësit e tij i tha atij se ai është dashur të largohen nga dhoma e tij në Observatorit të cilin ai ka disa javë më vonë. Asambleja Kombëtare pastaj mori hartë Cassini si pronë e tyre dhe kur ai u ankua se ai u arrestua dhe u burgos më 14 shkurt 1794. Megjithatë, një javë më vonë Ruelle, një nga studentët që ishin ngritur për të profesor në Observatori, u burgos për të bërë deri të dhënat e tij vëzhgimor. Cassini u lirua më vonë dhe shkoi për të jetuar në familje në Château Thury. Delambre dhe Lalande iu lut që ai të kthehet në punën e tij shkencore, por ai refuzoi.

Cassini shkroi në apologie Tue në 1795 (shih për shembull):

"Por ajo që e astronomisë tuaj?" ju kërkoni. Unë rrëfej, kjo nuk është asgjë për mua tani .... "Por," ju pyes, "nuk lavdinë tuaj, reputacionin tuaj, detyra juaj si një dijetar të gjithë flasin kundër këtij tërheqje?" Miku im, detyra e një babai që e tejkalon një akademik. ... Dhe si për reputacionin tim, lavdia ime, unë kam sakrifikuar ata, dhe kjo u ka kushtuar me pak. ... obliguar të largohen nga Observatori, unë pashë Akademia e Shkencave dorëzohet qeverisë së sans-culottes. Dhe ajo që mua më vrerosur, unë pashë savants veten në armë, të ndarë kundër njëri-tjetrit, pjesëmarrje e jerm dhe bujë të turmë revolucionare, duke miratuar moralin e tyre, sjellje e tyre, dhe madje edhe gjuhën e tyre. ... Si mund të njohë veten në ndryshimet që kanë punuar në rrugët tona të vjetra të llogaritjes, masat tona të vjetra, kur nuk kishte dhjetë orë në ditë, por twenty-katër dhe nuk qarqet e katërqind gradë ...? Çdo gjë ka ndryshuar, dhe unë jam shumë e vjetër për të braktisin zakonet e mia të vjetra dhe ideve. Vitit, muaj, almanak, tabelat astronomike, të gjitha janë të ndryshuar. Në qoftë se Galileos, Keplerit Njutonit ose do të zbres nga qielli dhe duket se në Akademinë, ata nuk do të përfshij një fjalë në prezantimin e Qytetarëve Lalande kur ai u tha atyre se më 20 brumaire, hënë, në një opozitë 200 shkallë në diell, kaloi meridian në pesë orë ...

Kur ofroi një pozicion në Longitudes des Bureau në 1795, ai nuk pranoi ashtu siç bëri kur ofrohet një vend në Institutin e re Kombëtare, e cila tani zëvendësoi Akademisë, në janar 1796. Ai kishte një ndryshim të zemrës rreth 1798 kur ai e ka pranuar zgjedhjen në Institutin Kombëtar, por përpjekja e tij për të hyrë Longitudes des Byroja u kthyen përmbys dhe ai hoqi dorë nga kthimi i tij u përpoq të shkencës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland