Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Dame Mary Lucy Cartwright

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

17 Dec 1900

Aynho, Northamptonshire, England

3 April 1998

Cambridge, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Mary mjeshtër që bën karrocë 's babai ishte në Kisha, dhe në kohën e lindjes së Merjemes, ai ishte famullitar në Aynho. Kur ajo ishte njëmbëdhjetë vjeç, ajo ishte dërguar larg në shkollë, së pari duke marrë pjesë Leamington Shkolla e mesme, pastaj më vonë të ndjekur Shkollën Godolphin në Salisbury. Subjekt e saj më të mirë në shkollë ishte histori, por ajo kishte dëm të kërkojnë më shumë përpjekje në mësimin listat e pafund të fakteve. Kur ajo ishte e inkurajuar në studimet e saj e matematikës në vitin e saj përfundimtar në shkollë, Maria e kuptoi se kjo ishte një temë ku mund të ketë sukses pa një orë të gjata e të mësuarit fakte. Ai u bë temë që ajo donte të studiojnë në universitet.

Në tetor 1919 mjeshtër që bën karrocë hyri në Kolegjin e Shën Hugh në Oksford për të studiuar matematikë. Në atë kohë ajo ishte një nga vetëm pesë grave në universitet të gjithë të cilët ishin duke studiuar matematikë. Kjo ishte një kohë e vështirë për të hyrë në universitet që, Luftës së Parë Botërore që sapo përfundoi, pati një numër të madh të njerëzve që kthehen nga e ushtrisë që ishin ose rifillimin e studimeve universitare që kishin filluar para luftës ose janë marrë deri studimet e tyre për herë të parë . Sallat e leksionit ishin mbushur me njerëz dhe shpesh mjeshtër që bën karrocë duhej të kopje deri shënime leksionesh që ajo nuk mund të merrni në për shkak të turmat.

Pas dy viteve të studimit matematik e saj ajo mori Moderations provimeve dhe u dha klasës së dytë. Kjo nuk ishte vetëm mjeshtër që bën karrocë të cilët kishin gjetur kushtet e mbushur me njerëz të vështirë, sepse ka qenë shumë pak çmime të klasit të parë atë vit. Kjo bëri asgjë, megjithatë, për të ndaluar një kuptim të thellë e zhgënjim në dështimin për të marrë klasa e parë që ajo kishte për qëllim për të, dhe mjeshtër që bën karrocë konsiderohet seriozisht duke hequr dorë krejt matematikë dhe kthehen në dashurinë e saj të parë të historisë. Ishte një vendim të dhimbshme, mbi të cilën ajo agonised për disa kohë. Megjithatë, ajo ishte gëzuar aq shumë matematikën dhe ajo ende mend gjatë orëve të mësimit fakte kur studiojnë historinë në shkollë. Ajo vendosi që të rrinë me kursin e saj matematike por:

Vendimi i saj të mbetet në matematikë nuk e pakëson interesin e saj në histori. Shumë nga letrat e saj matematike përfshijnë perspektivën historike që të shtoni një dimension interesante të punës së saj. Ajo ka shkruajtur disa kujtime biografike që portretizojnë kuptimin e saj të jashtëzakonshme të historisë.

Pasi e mori vendimin e saj për të përfunduar kursin nderon matematikë, mjeshtër që bën karrocë ishte me fat për të përmbushur një shoku student VC Morton. Morton ishte një matematikan gjobë - ai më vonë u bë profesor i matematikës në Aberystwyth - dhe ai i dha këshilla e saj shumë të ndjeshme. Ai i tha asaj për të lexuar Whittaker dhe Watson 's analiza moderne dhe për të marrë pjesë çartur' s seanca në mbrëmje. Këto seanca u zhvillua pas darkë të hënën dhe përbëhej nga një bisedë dhe pas diskutimeve matematike deri vonë në mbrëmje. Pasi mori leje për të marrë pjesë në këto sesione frymëzues që (ose):

... vendosur gjatë karrierës së saj ...

Mjeshtër që bën karrocë vazhdoi të jetë dhënë një shkallë të parë klasës në nderon fundit, dhe u diplomua në Oksford në vitin 1923.

Mjeshtër që bën karrocë pastaj mësohet në shkolla për katër vite para se të kthehej në Oksford për të lexuar për Phil D. saj. Arsye për mos vazhdimin e saj të doktoraturës në vitin 1923 duket se ka qenë një dëshirë të mos imponojë presione të tjera mbi financat e familjes së saj. Ajo mësoi të parë në Alice Ottley Shkolla në Worcester, dhe pastaj në Wycombe Abbey Shkolla në Buckinghamshire. Ky funksion të dytë të realizuar me të një pozicion të mësuese asistent dhe mjeshtër që bën karrocë shpejt vlerësoi se ajo po shpërndaheshin nga mësimi nga administrata. Gjithashtu:

... mësimore dhe përmbajtjen metodë u diktuar në mënyrë rigoroze në shkollë. Pasi nuk ka vend për të eksperimentuar udhëhequr mjeshtër që bën karrocë të ndihen të pakënaqur me karrierën e saj.

Kthehu në Oksford në vitin 1928, ajo ishte e mbikqyrur nga çartur në studimet e doktoraturës. Gjatë vitit akademik 1928-29 çartur ishte në Princeton, dhe ajo ishte Titchmarsh i cili mori detyrat si një mbikëqyrës. Teza e saj në zero integrale e funksioneve të ishte shqyrtuar nga JE Littlewood që ajo u takua për herë të parë si një pedagog i jashtëm në provim me gojë e saj për Phil D.. Ajo nuk mund të ketë mendoi në atë rast e vështirë se ajo do të bëhet një bashkëpunëtor i madh me Littlewood për shumë vite.

Në 1930 u dha një mjeshtër që bën karrocë Studim Yarrow Fellowship dhe ajo shkoi në Girton College, Cambridge, të vazhdojë të punojë mbi temën e tezës e saj e doktoraturës. Littlewood ndjekur 's leksione, ajo zgjidhur një nga problemet e hapura që ai e paraqitura. Teorema e saj, tani i njohur si mjeshtër që bën karrocë teoremen e, i dha një vlerësim për modulus maksimale e një funksion analitik i cili merr të njëjtën vlerë jo më shumë se sa herë p në disk njësi. Për të provuar teoremen ajo përdorur një qasje të re, duke aplikuar një teknikë të paraqitura nga Ahlfors për mappings conformal. Nga kjo kohë hulumtim e saj lulëzoi dhe (ose):

... në një seri të gjatë të dokumenteve ajo vazhdoi të eksplorojnë teori të ndërlikuar (sidomos të gjithë) funksionon; veçanërisht sjelljen e tyre të çuditshme ku ata "erë" ... Disa nga kompleksiteti ka qenë kapur në foto moderne të fractals, shumë prej të cilave janë krijuar nga iterating funksionet e këtij lloji. Punojnë mjeshtër që bën karrocë e përshkruan, mes të tjerash, fenomene të thellë dhe delikat që mund të paraqiten pranë kufijve fractal, dhe ka gjetur aplikime të reja në këtë fushë.

Mjeshtër që bën karrocë ishte emëruar, në rekomandimin e dy çartur dhe Littlewood, në një lectureship asistent në matematikë në Kembrixh në vitin 1934, dhe ajo u emërua një kohë të pjesshme lektor në matematikë vitin e ardhshëm. Në 1936 ajo u bë drejtor i studimeve të matematikës në Girton College, dhe në vitin 1938 ajo filloi punë në një projekt të ri i cili kishte një ndikim të madh në drejtim të kërkimit të saj. Studim Radio Bordi i Departamentit të Kërkimeve Shkencore dhe Industriale prodhuar një memorandum të caktuara në lidhje me ekuacionet diferenciale që erdhi nga radio modelimit dhe punën e radarit. Ata kërkuan matematike Londër Shoqëria nëse ata mund të ndihmojë për të gjetur një matematikan i cili mund të punojnë në këto probleme dhe u bë mjeshtër që bën karrocë të interesuar në memorandumin e tyre.

Dinamika e cila vë prapa problemeve të ishte në dijeni për mjeshtër që bën karrocë dhe kështu ajo iu afrua Littlewood për ndihmë me këtë aspekt. Ata filluan të bashkëpunojnë studiuar ekuacionet. Littlewood ka shkruajtur:

Për diçka që nuk kemi vazhdoi dhe në asnjë gjë me perspektivë tokësor e "rezultateve", papritmas vështrim në gjithë strukturën e mirë dramatik i zgjidhjeve filluar ne në fytyrë.

Struktura gjobë që Littlewood përshkruan këtu është sot shihet se të jetë një shembull tipik i efektit "flutur". Bashkëpunim çoi në rezultate të rëndësishme, dhe këto kanë ndikuar në masë të madhe drejtimin që teoria moderne e sistemeve dinamike ka marrë. Në vitin 1947, kryesisht mbi bazën e kontributeve të saj të shquar në bashkëpunim me Littlewood, ajo u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore dhe, megjithëse ajo nuk ishte gruaja e parë që do të zgjidhet në atë shoqëri, ajo ishte matematikan i parë grua.

Mjeshtër që bën karrocë u emërua Mjeshtre e Girton pastaj në vitin 1948, përveç kësaj, një Reader në Teoria e Funksionet në Kembrixh në vitin 1959, duke mbajtur këtë takim deri në 1968. Si mjeshtre e Girton:

... pa imponuar pikëpamjet e saj, por mbante përgjegjësitë e saj të plotë, ajo udhëhiqet Kolegji me vendime të mençura dhe të qarta të kryesuar.

Edhe pse administrata e përfshirë në rolin e saj në Girton ishte gjetur kohë të konsiderueshme ajo për hulumtim, veçanërisht punës së saj në grup vendos në vitet 1950. Pas pension ajo gjetur më shumë kohë për të udhëtuar në mënyrë që ajo gëzoi. Ajo kaloi periudha të zgjeruar në institucione të ndryshme në Shtetet e Bashkuara dhe Evropa, në veçanti ajo e kaloi vitin akademik 1968-69 në Universitetin e pastaj Brown Claremont Graduate College, me Universitetin e Uellsit dhe Polonisë duke u vizituar në 1969-70.

Ajo mori nderon shumë të tjera duke përfshirë Medaljen Silvester i Shoqërisë Mbretërore në vitin 1964:

... në njohjen e kontributeve të saj të shquar në analizën dhe teoria e funksioneve të një variable reale dhe komplekse.

Ajo ishte gruaja e parë për të marrë Medaljen e Silvester dhe gruaja e parë për të shërbyer në Këshillin e Shoqërisë Mbretërore. Mjeshtër që bën karrocë ishte President i Shoqërisë matematike Londër, në vitin 1961-62 u bërë presidenti i parë grua, dhe deri tani vetëm presidenti grua. Ajo gjithashtu mori Morgan De Medaljen e Shoqërisë në vitin 1968. Në 1969 ajo mori dallimin e të qënit i nderuar nga Mbretëresha, duke u bërë Dame Maria mjeshtër që bën karrocë, komandant i Perandorisë Britanike.

Një person i shquar në shumë mënyra të ndryshme, mjeshtër që bën karrocë është përshkruar si:

... një person i cili kishte një dhuratë për shkuarjen në zemrën e një çështje dhe për t'u siguruar pikë të rëndësishme, si në matematikë dhe në çështjet njerëzore.

Kuptimin e saj të humorit është përshkruar në,, dhe si "i sforcuar" dhe Caroline Seria shkruan në:

Edhe në moshën 96, dokumentar televiziv "karriera jonë shkëlqyer" të kapur shkëlqim të mprehtë e zgjuarsi e saj.

I [EFR] shiquarat dokumentar televiziv dhe plotësisht pajtohem me komentin Caroline Seria '. Kjo ishte një përvojë e mrekullueshme për të parë shkëlqim në sytë e mjeshtër që bën karrocë.

Interesat e saj të tjera janë përmendur në:

Ajo nuk ishte specialist të ngushtë, duke qenë jashtëzakonisht të informuar mirë për një shumëllojshmëri të gjerë të subjekteve, në mesin e tyre piktura dhe muzika. Portret Stanley Spencer e saj do të përcjellë të gjeneratat e ardhshme në Girton disa ide të Dame Marinë si studiues dhe administrator, por ata mund të humbasë sensin e humorit të ngrohtë dhe simpati që miqtë e saj e dinte.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland