Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Henri Paul Cartan

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 July 1904

Nancy, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Henri Cartan është i biri i Elie Cartan dhe Marie-Louise Bianconi. Henri Kur ishte pesë vjeç, i ati i tij u emërua si lektor në Sorbonne dhe familja u vendos nga Nancy në Paris. Atje ai mori pjesë Buffon Lycée dhe Hoche Lycée në Versajë. Ai kishte një motër dhe dy vëllezër më të rinj Jean dhe Louis që të dy vdiqën tragjikisht. Zhan, kompozitor, vdiq nga tuberkulozi në moshën 25, ndërsa Luis, një fizikan, u arrestua nga gjermanët në vitin 1942, deportohet në Gjermani në shkurt 1943, dhe u ekzekutuan pas 15 muajsh në robëri.

Henri u rrit në një shtëpi në të cilën muzikë ishte shumë i rëndësishëm me të gjithë fëmijët duke luajtur muzikë. Pavarësisht nga babai Henri e të qënit një matematikan, ai nuk përpiqet për të ndikuar mbi fëmijët e tij drejt një karriere në matematikë. Edhe pse gjithmonë të përgatitur për t'iu përgjigjur pyetjeve në lidhje me Henri matematikë si ai ishte duke u rritur, ai kurrë nuk theksoi subjekt më shumë se të tjerët. Pavarësisht nga kjo Henri gjithmonë e dinte nga një moshë shumë të re se ai do të ishte një matematikan.

Pas përfundimit të arsimimit të tij shkollë Henri studiuar në Supérieure Ecole Normale në Paris dhe shpejt u bë miqësore me Andre Weil që ishte një vit përpara. Midis mësuesve Henri Cartan së në Ecole Normale u Gaston Julia dhe babai i tij Elie Cartan. Studentëve në Ecole Normale gjithashtu është dashur të marrin pjesë në kurse të përgjithshme në Sorbonne, kështu Henri studiuar atje. Studimet e tij e doktoraturës ishin mbikëqyrur nga Paul Montel, interesat hulumtuese të cilit ishin të teorisë së funksioneve analitike të një variable komplekse, dhe Cartan mori Docteur tij es mathématiques Shkencave në vitin 1928. Pasi u dhënë doktoratë e tij, Cartan mësohen në Caen Lycée 1928-1929, pastaj në Universitetin e Lille 1929-1931.

Ajo kishte qenë mik i André Cartan Weil i cili kishte sugjeruar që ai të punojnë në funksionet analitike të disa variablave komplekse dhe Weil tregova për punën e Carathéodory. Cartan botuar Les transformimet analytiques des domaines cerclés dans les uns les autres në vitin 1930 dhe, që nga kjo letër përmban përgjithësimet e rezultateve të vërtetuar nga Heinrich Behnke, ai u ftua nga Behnke të vizitojë Gjermaninë maj 1931 dhe të japë një seri leksionesh në Münster në Westphalen ku Behnke mësoi. Ndërkohë që ka ai u takua Peter Thullen, Behnke 's asistent, dhe filluan një bashkëpunim i cili rezultoi në letër të përbashkët Zur Theorie der Singularitäten mehrerer der Veränderlichen Funktionen Komplexen botuar në Mathematische Annalen në 1932. Thullen (edhe pse ai nuk ishte hebre) la Gjermani pas nazistët erdhën në pushtet në vitin 1933 në mënyrë bashkëpunim i erdhi fundi. Cartan bëri vizitë Behnke në Münster në Westfalen për një kohë të dytë para fillimit të Luftës së Dytë Botërore, duke pranuar një ftesë për të shkuar atje në vitin 1937.

Një letër të përbashkët shkruar nga Henri dhe babai i tij Elie Cartan, transformimet Les des domaines bornés cerclés u shfaq në vitin 1931. Pjesa më e madhe kohe dy matematicienë punuar në mënyrë të pavarur, por për këtë letër ata janë në gjendje të përdorin Elie Cartan 's ekspertizë mbi grupet e gënjej për të trajtuar pyetjet se Henri ka qenë i interesuar in vit në të cilin këtë letër të përbashkët u shfaq kur ishte një Cartan u largua nga funksioni i tij në Lille dhe, duke filluar në nëntor 1931, ai mori një post në Universitetin e Strasburgut. Ai u martua me Nicole Antoinette Weiss më 14 shtator 1935. Ata ishin dy djem dhe tre vajza: Jean, Francoise, Etienne, Mireille, dhe Suzanne.

Një pjesë shumë e rëndësishme e jetës matematikore Cartan u marrë me Bourbaki. Takimi i parë i grupit të Matematikanë i cili e quajti veten "Bourbaki" u zhvillua më 14 janar 1935. Në [) Cartan shpjegon sfond të Bourbaki:

[A] fter Lufta e Parë Botërore, nuk ishin shkencëtarë kaq shumë, dua të them shkencëtarë të mirë, në Francë, sepse shumica e tyre ishin vrarë. Ne ishim gjenerata e parë pas luftës. Para nesh ka pasur një vakum, dhe ajo ishte e nevojshme për të bërë çdo gjë të re. Disa nga miqtë e mi shkuan jashtë vendit, kryesisht në Gjermani, dhe të vëzhguar se çfarë ishte duke u bërë atje. Ky ishte fillimi i një rinovim matematike. Kjo ishte për shkak të njerëzve të tillë si Weil, Chevalley, de Possel .... Të njëjtit njerëz, duke iu përgjigjur André Weil 's iniciativë, u mblodhën për të formuar grupin Bourbaki.

Leray dhe Paul Dubreil mori pjesë në takimin janar 1935, por u tërhoqën përpara anëtarësimit të grupit u përfundua në korrik të 1935. Përveç Henri Cartan anëtarët themelues të Bourbaki në atë takim u korrik André Weil, Zhan Dieudonné, Szolem Mandelbrojt, Claude Chevalley, René de Possel, dhe Zhan Delsarte. Cartan përshkroi si grup drejtuar:

Ne shpesh nuk u pajtua, ne shpesh kishte argumente të mëdha - por kemi mbetur miq të mirë. Për çdo subjekt, një "rédacteur" është emëruar. Më vonë, hartimin e tij u lexua me zë të lartë dhe kontrolluar tërësisht. Ardhshëm "rédacteur" ishte dhënë udhëzimet e duhura, e kështu me radhë. Për çdo kapitull nuk mund të jetë deri në nëntë rédactions. Por në fund, të gjithë u lodhje - i lodhur. Dhe Dieudonné do të thonë: "Kjo është e përfunduar tani. Unë do të shkruaj hartim e fundit." Që ai bënte. Dhe në fund, edhe pse kjo duket të jetë e pamundur për të arritur një marrëveshje të plotë, ka pasur një marrëveshje. Por ai ka marrë kohë. Kjo nuk është ndoshta mënyra më e mirë në kushtet e punës si ekip, por kjo ishte mënyra që mori.

Cartan ishte mësim në Universitetin e Strasburgut kur Lufta e Dytë Botërore ka filluar:

Por në shtator 1939, banorët e Strasburgut duhej të evakuuar. Universitet ishte zhvendosur në Clermont-Ferrand, ku kam mësuar për një vit para se unë u emërua profesor në Sorbonne në Paris, në nëntor 1940 (Në fakt, unë do të ishte përgjegjës për studentët e matematikës në Ecole Normale). Gjatë luftës, unë nuk ishte lejuar të shkoj në banesën time në Strasburg. Një ditë, Behnke ofruar të provoni dhe rifitoj disa gazeta matematik kisha lënë atje. Ai në fakt shkoi në Strasburg, por pa dobi. Ai u përpoq përsëri dhe sukses. Ai arriti të kap disa dokumente, të cilat ai u largua me bibliotekën e Universitetit të Freiburg. vitin 1945, disa anëtarë të Forcave frëngjisht në Gjermani ka ndodhur për të gjetur ata atje dhe ata u kthyen mua.

Ajo duhet të mbahet mend se periudha e luftës ishte një tragjedi e madhe për familjen Cartan. Henri vëllai i Luis ishte një anëtar i Rezistencës luftimet në Francë kundër forcave pushtuese gjermane. Pas arrestimit të tij në shkurt 1943 nuk kanë marrë lajme të familjes më tej, por kishin frikë keq. Vetëm maj 1945 bëri ata mësojnë se ai kishte qenë pre koka nga nazistët në dhjetor 1943. Në fund të 1945, kur Lufta e Dytë Botërore kishte mbaruar, Cartan u kthye në Universitetin e Strasburgut dhe mësohet atje për dy vjet të tjera. Ai përtërirë kontakte me kolegët e tij gjerman, kur ai vizitoi Institutin e Kërkimit në Oberwolfach, në Forrest Zi, në nëntor 1946:

Ai ishte shumë i ftohtë, nuk ishte dëborë dhe akull. Unë pashë Profesor Süss (Themeluesi i Oberwolfach) dhe Frau Süss, dhe gjithashtu Heinrich Behnke. Mbaj mend që më pyeti për të luajtur piano. Kjo ishte një piano të bukur - ka qenë dy pianos atje. Château vjetër në Oberwolfach nuk ekziston më. Kam vizituar disa herë Oberwolfach pas kësaj.

Cartan ishte ftuar në Shtetet e Bashkuara në 1942, por ai vendosi se ai duhej të qëndronte në Francë për hir të familjes së tij, veçanërisht babai i tij i cili në këtë kohë ishte një burrë i vjetër. Ai u ftua nga Andre Weil Çikago për të vizituar në janar 1948, dhe ai mori një ftesë për të vizituar Universitetin e Harvardit për katër muaj, shkurt-maj 1948. Ai fluturoi në Shtetet e Bashkuara në dhjetor 1947 dhe u prit në aeroport në Nju Jork nga Samuel Eilenberg. Bashkëpunimin e tij të madhe me Eilenberg ishte libër Homological Algjebra e parë të botuar në 1956. Kjo është një tekst klasik i cili ka pasur një ndikim të thellë në subjekt për një periudhë prej gati gjysmë shekulli.

Ne shpjeguar më lart se Cartan u emërua profesor në Sorbonne ne Paris në nëntor 1940. Ai mësoi në Paris nga ajo kohë deri në 1969 dhe pastaj në Université de Paris-Sud në Orsay 1970-1975. Ai në pension në vitin 1975. Në Supérieure Ecole Normale ai filloi Cartan Séminaire në kohën që Serre ishte një nga studentët e tij e doktoraturës. Ishte Serre i cili sugjeroi që seminaret duhet të jetë e shkruar për publikim dhe ENS pesëmbëdhjetë-Seminare shkruar nga Cartan janë botuar në mes 1948 dhe 1964.

Cartan punuar në funksione analitike, teoria e duaj, teoria homological, topologji algjebrike dhe teoria e mundshme, duke prodhuar zhvillimet e rëndësishme në të gjitha këto fusha. Disa nga puna e tij është vënë në kontekst, duke RO Wells Jr shqyrtimin:

Teoria e funksioneve të disa variablave komplekse ka kaluar nga fillimet e saj me punën e Hartogs, Levi dhe Poincare menjëherë pas nga ana e shekullit të rolit të saj aktual si një fushë qendrore e matematikës moderne, sa edhe paraardhësja e saj, teori të funksionojë në një ndryshore komplekse, e bëri në shekullin e 19-të. Një figurë qendrore në këtë zhvillim ka qenë Henri Cartan, seri të dokumenteve të cilit në këtë fushë duke filluar nga 1920-s marrë me pyetjet themelore që lidhen me teori Nevanlinna, përgjithësime të Mittag-Leffler dhe teorema Weierstrass të funksioneve të disa variablave, problemet në fjalë me mappings biholomorphic dhe problemi biholomorphic ekuivalenca, fushat e holomorphy dhe mysëti holomorphic, etj zhvillimet kryesore në teori 1930-1950 erdhi nga Cartan dhe shkollën e tij në Francë, Behnke 's shkollore në Münster, dhe OKA në Japoni. Ide qendrore deri në atë kohë ishin të sintetizohet në Séminaires Cartan në fillim të 1950-s, dhe këto ishin shumë ndikim në brezat e ardhshëm disa Matematikanë. Arritjet Cartan ishin të gjëra dhe ai ndikuar matematikë me shkrimet e tij, mësimin e tij, seminare e tij, dhe studentët e tij në një mënyrë të jashtëzakonshme.

Në Parathënie e Remmert dhe Serre shkruani:

Lexuesi duhet të jenë të vetëdijshëm se këto vëllime nuk e pasqyrojnë plotësisht punën H Cartan, një pjesë e madhe e të cilave është të përfshira edhe në ENS e tij pesëmbëdhjetë-Seminare (1948-1964) dhe në librin e tij algjebër Homological me S Eilenberg. Në një të veçantë nuk mund të vlerësojmë rëndësinë e kontributeve Cartan në teori kapë, manifolds Stein dhe hapësirat analitike pa studimin e tij 1950 / 51, 1951/52 dhe 1953/54 Seminare. Prapë, ne kemi besim se Matematikanë gjithë bota do të mirëpritur disponueshmërinë e Oeuvres "e një matematikan shkrimit dhe mësimit të cilit ka pasur një ndikim të tillë në brezin tonë.

Ne duhet të përmendim një tjetër aspekt të punës Cartan i cili ka qenë i përfshirë në politikë dhe në mënyrë të veçantë mbështetjen e të drejtave të njeriut. Në vitin 1974 u ngrit një rast kur autoritetet ruse vendosur matematikan Leonid Plyushch në një spital psikiatrik të veçantë. Andrei Saharov vuri në dukje se ky ishte një akt politik dhe Cartan filloi një fushatë të fuqishme për lirimin e Plyushch. Kongresi ndërkombëtar i matematikanëve u mbajtur në Vankuver në vitin 1974 dhe kjo paraqiti një mundësi për të fituar mbështetjen e gjerë ndërkombëtare për Plyushch me një mijë nënshkrime në një peticion për lirimin e tij. Pas Kongresit Cartan luajti një rol të madh në ngritjen e Comité des Mathématiciens për të mbështetur Plyushch në veçanti, dhe të gjitha Matematikanë disident. Në janar 1976 autoritetet sovjetike, të lëshuar Plyushch cila ishte një sukses i madh për Cartan dhe Comité des Mathématiciens. Por Komiteti nuk u ndal pas këtij suksesi. Ajo ka mbështetur matematikanë të tjerë që kanë vuajtur për pikëpamjet e tyre politike, të tilla si Massera matematikan uruguajan José Luis. Për punën e tij të shquar në ndihmuar disidentët Cartan mori Çmimin Pagels nga Akademia e Shkencave New York.

Cartan është anëtar i Académie des Sciences e Parisit dhe të akademive të tjera në Evropë, Shtetet e Bashkuara dhe Japonia. Ai u zgjodh për anëtarësimin e Akademisë Mbretërore Daneze e Shkencave (1962), Shoqëria Mbretërore e Londrës (1971), Akademia Amerikane (1950), Akademia Kombëtare e Shkencave në Uashington (1972), Akademia Mbretërore e Belgjikës (1978 ), Akademie der Wissenschaften Göttingen (1971), Akademia Mbretërore e Shkencave Madrid (1971), Bayerische Akademie der Wissenschaften (1974), Akademia e Japonisë (1979), Akademia e Finlandës (1979), Akademia Mbretërore suedeze e Shkencave (1981), polonisht Akademia e Shkencave (1985), Akademia e rus (1999). Në mesin e nderon të shumta që janë dhënë për atë ishte e anëtarësimit nderi i Shoqërisë matematike në Londër në vitin 1959. Ai ka marrë doctorates nderi nga universitete të ndryshme duke përfshirë ETH Zurich (1955), Münster (1952), Oslo (1961), Sussex (1969), Cambridge (1969), Stokholm (1978), Oxford (1980), Zaragoza (1985), dhe Athinë (1992). Ai gjithashtu ka marrë Medaljen e Artë të Qendrës Kombëtare për kërkimin shkencor (1976), Çmimin Wolf të Matematikës në 1980 dhe u bë Commandeur de la Legion d'honneur në vitin 1989.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland