Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Sadi Nicolas Léonard Carnot

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 June 1796

Paris, France

24 Aug 1832

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Sadi Carnot ishte djali i madh i Lazare Carnot dhe ai ishte lindur në Petit Palais du-Luksemburg. Vëllai i tij i ri ishte Hippolyte Carnot. Në kohën e lindjes së, Sadi, babai i tij ishte një anëtar i Directory, frëngjisht Qeveria Revolucionare e cila zgjati katër vjet nga nëntor 1795 në nëntor 1799. Sadi u dha emrin e një poeti persisht dhe filozof mesjetar i quajtur Sa'di e Shiraz.

Sadi Carnot ka lindur në një kohë të trazirave dhe trazira politike në Francë dhe, për shkak pozitës së babait të tij, fati i të cilëve ndryshoi në mënyrë dramatike shumë herë, ai u solli deri në një ambient krejtësisht të paqëndrueshme të politikës dhe shkencës ndërvepruese. Babai i tij ishte emëruar në zyrën e lartë të ministrit të Napoleonit të luftës në 1799. Lazare Carnot dha dorëheqjen në 1807 dhe të përkushtuar veten për arsimimin e dy djemve të tij. Sadi ishte një mësues i mirë në babai i tij, i cili mësoi atij të matematikës dhe shkencës, si dhe gjuhët dhe muzikë.

Sipas mësimit babait të tij, Sadi Carnot tregoi premtim i madh dhe u dërgua për Karli Lycée në Paris për të përgatitur atë për provimet në Ecole Polytechnique në Paris. Në 1812, në moshën 16 vjeç minimale të mundshme, Carnot hyrë Ecole Polytechnique ku Poisson, Amperi dhe Arago ishin mësuesit e tij. Chasles ishte në të njëjtën klasë si Carnot dhe miqësinë e tyre zgjati gjatë gjithë jetës së Carnot. Carnot diplomuar nga Ecole Polytechnique në 1814, por, para se ai u diplomua, Carnot dhe studentë të tjerë nga Ecole Polytechnique luftuan pa sukses me Napoleoni për të mbrojtur Vincennes. Kjo përpjekje kundër Aleatëve u luftuan vetëm jashtë në Paris, në lindje të qytetit.

Pas diplomimit, Carnot shkoi në Ecole du xhind në Metz të marrin kurs dy vjeçar në inxhinieri ushtarake. Në 1815 Napoleoni u kthye nga mërgimi për të njohur shtetin e tij Days qindra. Ati Carnot ishte emëruar ministër i brendshëm dhe Sadi Carnot ishte vënë në një pozitë disi të vështirë në akademinë ushtarake me babain e tij në një pozicion të tillë të shquar. Në tetor 1815, pas disfatës së Napoleon, babai Carnot ishte në mërgim dhe ai shkoi në Gjermani për t'u kthyer kurrë në Francë.

Është e mundshme që një karrierë ushtarake nuk ishte e lehtë për Carnot me babain e tij në mërgim. Carnot u zhvendos nga vendi në vend, duke pasur parasysh punët e inspektimit fortifikimeve, të përpiluar plane dhe raporte me shkrim. Megjithatë, duket se ai nuk është trajtuar mirë dhe rekomandimet e tij janë injoruar. Të pakënaqur me mungesën e promovimit dhe refuzimi për t'i dhënë atij një punë që e lejuan atë të bëjë një përdorim të trajnimit të tij, në 1819, ai u ul dhe kaloi provimet për t'u formuar kohët e fundit Trupave të Shtabit të Përgjithshëm në Paris. Pothuajse menjëherë ai u niset në gjysmë rroge, që jetojnë në Paris, në banesën e ish-babai i tij, por ai mbeti në thirrje për detyrë të ushtrisë.

Carnot filloi të marrë pjesë në kurse në institucione të ndryshme në Paris, duke përfshirë Sorbonne dhe College de France. Në këtë kohë ai u bë i interesuar në problemet e industrisë dhe, në veçanti, filloi të studiojnë teori e gazeve. Interesat e tij ishin të gjerë:

Ai bërë vizita të shpeshta në fabrika dhe punëtori, studiuar teoritë më të fundit të ekonomisë politike, dhe u largua në shënimet e tij të propozimeve të hollësishme mbi problemet aktuale të tilla si reforma e taksave. Përtej kësaj, veprimtarinë e tij dhe aftësinë matematikë përqafoi dhe arteve të bukura.

Carnot vizitoi babai i tij në 1821 në shtëpinë e tij në mërgim në Magdeburgu. Hippolyte Carnot, vëllai i tij, jetonte me babain e tij në këtë kohë. Është e qartë se ka pasur shumë diskutime në lidhje me motorët me avull. Motori i parë me avull kishte ardhur për të Magdeburgu tre vjet më parë dhe kishte interesuar Lazare Carnot, dhe Sadi Carnot la Magdeburgu mbushur me entuziazëm për të zhvilluar një teori për motorët me avull. Pas kthimit në Paris, Carnot filloi punën që çoi në teorinë matematikore të ngrohjes dhe ndihmoi në fillim teorinë moderne të termodinamikës. E Mendoza shpjegon në sfond:

Problemi ishte se si Carnot zënë për të hartuar mirë motorët me avull. Pushtet Steam tashmë kishte përdor shumë - me teper e ujit nga minierat, portet dhe lumenj rrëmuar, fallsifikimit të hekurt, bluar grurë, dhe tjerrje dhe gërshetim leckë - por ajo ishte joefikas. Importit në Francë e motorëve të avancuar pas luftës me Carnot Britani tregoi se sa larg dizajn frëngjisht kishte rënë prapa. Ajo irked veçanërisht atë që britanik kishte përparuar kaq larg nëpërmjet një gjeniu i disa inxhinierë që mungonte arsim formal shkencore. Inxhinierëve britanikë kanë grumbulluar gjithashtu dhe publikuar të dhëna të besueshme në lidhje me efikasitetin e shumë lloje të motorëve në kushte aktuale të rrjedhshëm, dhe ata argumentuan fuqimisht meritat e ulët dhe makina presion të lartë dhe të motorëve njëcilindërsh dhe multi-cylinder.

Parë të punimeve kryesore Carnot ishte një letër që ai shkroi në 1822-23. Ky dokument u përpoq për të gjetur një shprehje matematikore për punën e prodhuar nga një kilogram me avull. Gazeta është e ngjashme në qëllimet e saj dhe në metodat e saj në disa dokumente të tjera që u shfaq rreth kësaj kohe nga Hachette, Navier dhe Petit. Megjithatë:

Carnot punës së tij është shquar për analizë të kujdesshme, e qartë e njësive dhe të koncepteve të punësuar dhe për përdorimin e tij për një fazë të dyja adiabatic të punës dhe një fazë izotermal në të cilën puna është konsumuar.

Nga stili i tij dhe përshkrimet e hollësishme letër kishte për qëllim të qartë për botim, por kurrë nuk Carnot botuar dhe ekzistencën e tij u zbulua vetëm në formë në dorëshkrim në vitin 1966.

Kur Lazare Carnot vdiq në gusht 1823, Hippolyte Carnot u kthye në Paris dhe atje ai ndihmoi për të bërë Sadi Carnot libër mbi motorë me avull që ai po punonte për në kohë më të kuptueshëm për publikun e gjerë. Në 1824 Carnot botuar këtë punë, e vetëm ai botoi gjatë jetës së tij, Réflexions sur la motrice forcë du feu et sur les machines propres à cette développer forcë e cila përfshin përshkrimin e tij të ciklit "Carnot". Ky libër u bë i njohur vetëm pas Clapeyron analitik të botuar një riformulim të saj në 1834. Ide e Carnot u përfshinë më vonë në teorinë termodinamik të Clausius dhe Thomson.

Carnot vazhdoi me hulumtimet e tij pas publikimit të librit të tij dhe edhe pse nuk e kësaj ishte botuar, vë në dukje se Carnot bërë si zhvilluar idetë e tij kanë mbijetuar. Në vitin 1827, megjithatë, Shtabi i Përgjithshëm i Trupave të në Paris, ishte riorganizuar dhe ai u tërhoq me detyrat me kohë të plotë. Ai shërbeu për jo më pak se një vit si një inxhinier ushtarak, duke postuar e parë për Lion dhe pastaj të Auxonne. Ende e pakënaqur me karrierën e tij, Carnot pension dhe u kthye përgjithmonë të jetojë në Paris, ku ai kishte për qëllim të vazhdojë me kërkimin e tij në teorinë e ngrohjes.

Pas pikëpamjet politike të babait të tij, ishte fort Carnot republikane kështu ai ishte i kënaqur me drejtimin e Francës duket se po shkon me revolucionin korrik 1830. Rreth kësaj kohe ai u bë i interesuar në jetën publike, në mënyrë të veçantë ai ishte i interesuar në përmirësimin e arsimit publik. Ai ishte sugjeruar për një pozitë të qeverisë, por ai nuk pranoi dhe pas monarkisë u restauruar, ai u kthye në punën e tij shkencore. Në qershor 1832 ai u sëmurë dhe nuk kishte rifituar plotësisht fuqinë e tij kur epidemia e goditi kolera e 1832 në Paris. Edhe pse vetëm 36 vjeç, ai vdiq brenda një dite të kolera kontraktuese.

Kjo është e rëndësishme Carnot libër Réflexions sur la forcë motrice du feu et sur les machines propres à cette développer forcë duhet të ketë qenë lënë pas dore në kohën e publikimit të saj është me siguri jo sepse ai shkoi pa u vënë re. Ajo është botuar më 12 qershor 1824 dhe më 26 korrik të atij viti Pierre Girard dha një përmbledhje të gjatë të tij për të Académie des Sciences në Paris. Pierre Girard 's shqyrtim ishte një shumë pozitiv dhe është publikuar në Revue encyclopédique. Ndoshta problemi me shqyrtim të ishte se edhe pse ai deklaroi teorema dhe konkluzionet e punës së Carnot plotësisht, nuk bëri komente për arsyetim tejet origjinale që Carnot kishte punësuar për të arritur rezultatet e tij.

Është e mundur që personaliteti Carnot ka luajtur një rol në mungesën e entuziazmit për punën e tij në jetën e tij. Ai është përshkruar si më poshtë:

Miqtë e përshkroi atë si rezervuar, pothuajse i heshtur, por insatiably kurioz rreth shkencës dhe proceset teknike.

Në ai është përshkruar në terma të ngjashëm:

Edhe pse të ndjeshme dhe të mprehtë, ai u shfaq jashtëzakonisht introverted, edhe i ftoftë, për të gjithë por një shokë shumë të afërt ...

Réflexions ishte një përpjekje nga Carnot të përgjigjem dy pyetjeve themelore, në radhë të parë nëse ka pasur një limit të sipërm fuqinë e ngrohjes, dhe së dyti nëse ka qenë një mjet më të mirë se sa me avull për të prodhuar këtë pushtet. Sulmin e tij në këto pyetje është për të prodhuar një teori më të përgjithshme se kishte qenë më parë u përpoq të bazuar jo mbi të ngrohjes si lëvizje rastit të atomeve, si Hooke dhe Boyle kishte bërë, por nga koncepti i ngrohjes si një lëng i papeshë quajtur kalori. Ai paraqiti konceptin e motorit "Carnot", një motor ideale për ngrohje. Ai tregoi se efikasitetin e motorit "Carnot" varet vetëm nga diferenca temperaturës brenda motorit dhe jo në substancë të tilla si avull që drejton mekanizëm. Ai gjithashtu paraqiti konceptin e rëndësishme e kthimi, domethënë se pushteti motiv mund të përdoret për të prodhuar ndryshim temperatura në motor.

Shënim atij që Carnot bërë midis 1824 dhe 1826 tregojnë se ai ishte duke u larguar nga teoria kalori. Ai e përcaktuara në shënimet e tij të dhëna për eksperimente të cilat ai synon të kryejë për të studiuar efektet e temperaturën e fërkimit në lëngjeve. Disa nga këto eksperimente të propozuar ishin identike me ato të kryera në fakt nga xhaul njëzet vjet më vonë. Është e mundshme që do të Carnot kanë bërë kontribut shumë më të rëndësishme shkencore të jetës së tij nuk kishte qenë aq tragjikisht të shkurtër.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland