Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Thomas Carlyle

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

4 Dec 1795

Ecclefechan, Dumfriesshire, Scotland

5 Feb 1881

Chelsea, London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Thomas Carlyle është i njohur si një shkrimtar, por në fakt ishte gjithashtu një matematikan. Babai i tij, James Carlyle, ishte një gurgdhendës dhe nënën e tij, Margaret Aitken, bija e një fermeri falimentuar Dumfriesshire, ishte gruaja e dytë Jakobit. James ishte martuar Jannet por ajo vdiq pas vdekjes së Gjonit, birit të tyre në 1791. James dhe Margaret u martua në 1794 dhe Thomas u madhja e nëntë fëmijët e tyre. Edhe pse James dhe Margaret ishin njerëz të zgjuar ata nuk ishin të arsimuar mirë dhe Margaret, për shembull, mund të lexohet vetëm me vështirësi dhe nuk mund ta shkruani në kohën e martesës së saj. Ata ishin shumë fetarë njerëzit dhe ata sollën deri familjes së tyre në parimet e rrepta kalvinist mësonte kursim dhe disiplinës. Thomas parë aritmetike themelore mësuar nga babai i tij.

Thomas ndoqi shkollën e fshatit në Ecclefechan derisa ai ishte gjashtë vjeç dhe më pas shkollën Hoddam famullisë derisa ai ishte dhjetë vjeç. Ai u mësoi latinisht edhe privatisht nga një ministër lokal kështu ai ishte i përgatitur mirë për shkollimin e mesëm. Megjithatë Anan Akademia ishte gjashtë milje larg dhe nënën e Thomas nuk donte që ai të marrë pjesë në shkollë. Babai i tij, megjithatë, këmbënguli dhe më 24 maj 1806 ai shoqëroi djalin e tij dhjetë vjeçare të vjetër në këmbë gjashtë milje për të Akademisë, ku Tomas u bë një konviktor gjatë javës së shkollës u kthyer në shtëpi për fundjavë. Ai shkëlqeu në shkollë në Akademinë Anan, duke treguar zotësi të veçantë për matematikën, por ditët e tij shkollore provuar vështirë dhe të pakënaqur. Nëna e tij i tha atij se ai kurrë nuk duhet të përdorin forcën fizike edhe për të mbrojtur veten e tij dhe kjo, natyrisht më tepër dhënë kushtet në shkollë, do të thotë se ai ishte keq ngacmohet. Përfundimisht ai shkoi kundër nënën e tij dhe luftoi përsëri, i cili sigurisht e bëri jetën e tij më të bearable. Mësuesit e tij me kusht arsim efikas por uninspiring cili kishte për qëllim t'i bësh nxënësit të gatshëm për të hyrë në universitet me moshën katërmbëdhjetë. Përveç matematikës, në varësi të tij më të mirë, ai ka pasur gjithashtu studion gjuhët moderne në shkollë. Pothuajse me siguri ai e kishte mësuar nga studimi më shumë libra të tij se ai ishte nga mësuesit normë disi të dytë.

Carlyle ka hyrë Universiteti i Edinburgut në nëntor 1809, ku prindërit e tij pritet që ai të trajnuar për të hyrë në ministri. Universitet ishte tetëdhjetë kilometra larg Ecclefechan dhe Carlyle i tha lamtumirë për prindërit e tij në buzë të qytetit të tij në shtëpi pastaj eci milje tetëdhjetë gjatë tre ditëve të ardhshme. Mbërritjes në Edinburg Universitetin ai matriculated dhe filloi kursi katërvjeçar që çon në një master në perspektivën e një tre vjet të tjera pas asaj për të trainuar për Kishën. Si të gjithë nxënësit e bëri, ai studioi një kurs të përgjithshme jo të specializuar në ndonjë temë të veçantë, edhe pse ai tregoi premtim të veçantë në matematikë. Në vitin e tij të parë ai u tërhoq disi si ai kishte qenë në shkollë, por me vitin e tij të dytë që ai kishte bërë më shumë besim, dhe kishte bërë miqtë e me shokët e tij studentë. Ai është përshkruar nga një shok student ndërsa në vitin e tij të dytë si:

... shquar ... nga veçantitë e njëjta që të shënojë ende karakterin e tij - sarkazem, ironi, mendimi tepruar, dhe një tendencë të fortë për të nënvlerësuar të tjerët, por të kombinuara me shumë dashamirësi në zemër dhe thjeshtësi e madhe e mënyrë.

Ai ishte, megjithatë, i frymëzuar nga mësimin e matematikës e Leslie por do të duhet të them se mendimet e tij më të madhe të lektorëve të tjera të tij ishte e varfër për të thënë aspak.

Në nëntor 1813 ai përfundoi MA kursin e tij, por, si shumë studentë në këtë kohë, nuk zgjodhi për diplomim. Ai u regjistrua në hyjni Salla e Kishës së Skocisë në Edinburg për trainimin e tij hyjni, por si prindërit e tij nuk mund t'ia lejojë vetes që të ketë atë kohë të plotë studimi për tre vite, ai zgjodhi alternativën e një viti të studimit me kohë të plotë pas gjashtë vjet pjesë studim kohë gjatë të cilës ai kishte për t'u kthyer në Edinburg dhe duke predikuar një predikim gjyq një herë në vit për secilin prej gjashtë viteve. Carlyle përfunduar një vit të studimeve me kohë të plotë, por nuk e gëzojnë atë. Gjatë këtij viti ai ruajtur interesin e tij matematikë duke botuar artikuj në gazeta dhe gëzonte në masë të madhe të hyjnë në diskutime të diskutueshme intelektuale. Ai u largua Edinburg në qershor 1814 dhe u kthye në Annandale. Me një rekomandim të fortë nga Leslie, ai u emërua si mësues matematike në Anan Akademisë:

Nga Carlyle fillim parashikuar që ai do të pëlqejnë të mësuarit. Për më tepër, ai desh të përballen me ironi se Anan Akademia ishte vendi ku ai kishte qenë i pakënaqur për shumicën e schooldays tij.

Në 1816 ai u transferua në një shkollë tjetër, përsëri si mësues matematike, këtë herë në Kirkcaldy. Të paktën kjo kishte avantazhin se mund të marrë lehtësisht në Edinburg duke marrë një udhëtim traget nëpër Forth. Jeta e tij ishte bërë më e vështirë që gjithë këtë kohë nëna e tij kishte një sëmundje të rëndë mendore. Ai vazhdoi të studiojnë matematikë të tij dhe në 1816 ai u përpoq për të lexuar Njutonit 's Principia por kjo vështirë gjetjen e lexoi Delambre' s Abrégé d'astronomie pastaj kthehen në Principia me më shumë sukses. Ai vazhdoi ana e tij-hyjni kohë trajnimit dhe u kthye në Edinburg për të dhënë një gjykim mbi predikim tekstin "Para se unë u goditur shkova humbur". Në 1817 ai u përpoq për të kuptuar qasje kontinental në gur duke lexuar Wallace-s Fluxions artikull që është botuar në Encyclopaedia Edinburg në 1815 dhe përdoret Leibniz 's simbol diferenciale. Përsëri ai gjeti të vështirë dhe, zbulimin kufizimet e tij matematikore, ai filloi të humbur entuziazmin e tij për këtë temë. Ai shkroi një shok në nëntor 1817:

[Zgjidhjen e problemeve gjeometrike] varet shumë me një të caktuar të lehtë të dorës, që mund të jenë fituar pa vështirësi të mëdha nga praktikë e shpeshtë - nuk jam aq i sigurt që kam përdorur për të të jetë se kjo është mënyra më e mirë e punësimit vetes - pa dyshim se përqendrohet idetë tona matematikore dhe ushtron kokë, por pak njohuri është fituar në këtë proces.

Pakënaqur me mësimin, Carlyle dha dorëheqjen nga posti i tij në Kirkcaldy në 1818, dhe u kthye në Universitetin e Edinburgut. Leslie, duke parë se pavarësisht nga të qënit një matematikan shumë kompetent, ai kurrë nuk do të shkëlqejnë në kërkimin shkencor, e këshilloi atë që të përdorë aftësitë e tij matematikore, duke studiuar inxhinieri dhe pastaj sugjeruar se ai duhet të shkojnë në Shtetet e Bashkuara. Carlyle nuk zgjodhi për të ndjekur Leslie 's këshilla, por, pavarësisht një të holla duke e bërë pak si një mësues matematike, ai ishte në vështirësi të rënda financiare. Ai bëri një përpjekje për të studjuar ligjin duke marrë disa klasa në 1819, por zbuluar shpejt se kjo nuk ishte në pëlqim të tij. Ai kaloi tre vite lumtura në Edinburg, duke vendosur përfundimisht se ai do të ndryshojë drejtimin përsëri. Ai filloi një studim serioz të gjuhës gjermane dhe ai u kthye për të historisë dhe letërsisë për të cilën ai është i njohur. Në matematikë Carlyle është i famshëm për përkthimin e tij anglisht e Lazhandrian 's Elemente géométrie de cila David Brewster porositur atë që të ndërmarrë për 50 në 1821. Ky përkthim, i cili së pari u paraqit në 1824, vrapoi në 33 edicione.

Carlyle ka mbajtur një numër i postimeve si një tutor pas largimit nga Universiteti i Edinburgut, pa asnjë bazë fikse. Në 1821 ai u takua Jane Baillie Uellsit të cilit i ati Gjoni Uellsit ka qenë një mjek i respektuar Haddington por ka vdekur vetëm të tifoid. Jane vitet nëntëmbëdhjetë ishte e vjetër në kohë dhe nëna e saj Grace Uellsit ishte gjetur gjëra shumë të vështira. Carlyle ishte shpejt duke dërguar letra Jane duke treguar dashuri e tij, por ajo gjeti të vështirë të imagjinohet se ajo mund të martohet kurrë. Megjithatë ajo i shkroi Carlyle, duke shkuar në kundërshtim me dëshirën e nënës së saj për të bërë këtë:

Pavarësisht Jane duke paralajmëruar se ai do të pendohen për atë, Carlyle shkoi Haddington fundjavë të parë në shkurt 1822. Vizita ishte një fatkeqësi e dhimbshme: dy nëna dhe vajza resented pamjen puçrra në lëkurë e një të riu që nuk kualifikohen si një kërkues dhe i cili ishte shumë i sigurt për t'u përshëndetur si një mik.

Pavarësisht nga pak inkurajim, Carlyle vazhduar në përpjekjet e tij për të fituar Jane mbi. Ajo i shqetësuar, megjithatë, se ajo nuk e duan atë dhe ajo gjithashtu i shqetësuar se në qoftë se ata martuar ajo do të ketë një standard shumë më të ulët të jetesës. Carlyle ka jetuar për një vit në një fermë të vogël të izoluara quajtur Hill Hoddam pranë qytetit të lindjes së tij. Pastaj, pas nënës Jane's marrë me qira një shtëpi në periferi të Edinburgut për disa për të jetuar në një herë ata ishin martuar, martesa u zhvillua më 17 tetor 1826.

Disa ngjarje të rëndësishme ka ndodhur në vitet midis Carlyle takim gruaja e tij të ardhshëm dhe martesën e tyre. Një ishte se, megjithë rritjen e tij shumë fetare, ai ktheu shpinën krishterimin dhe u bë një ateist. Ai filloi të shkruaj dhe punën e tij të parë "Jeta e Friedrich Schiller, është botuar në Londër Magazine (1823-24), pastaj së shpejti pas përkthimit të tij të Goethe" Wilhelm Meister duket në botimin njëjtë në 1824. Ai kishte bërë edhe një udhëtim të shkurtër në Londër, në vitin 1824, ku ai u takua me një numër të figurave kryesore letrare në darka dhe vizita e aranzhuar. Ishte ndoshta ironical se lloji i pozitës matematikës të cilat me siguri do të ketë të interesuar atë disa vite më parë tani erdhi. Ai u tha se nëse ai aplikuar për pozitën e Profesor i matematikës në Kolegjin Ushtarak në Sandhurst Royal ne Surrey ai ishte i sigurt për të qenë të emëruar. Megjithatë, ai ndjeu se karrierën e tij letrare ishte marrë jashtë dhe se ajo do të jetë dëmtuar nga të tij mban një post të tillë, ai nuk zgjodhi për të aplikuar.

Në pranverën e vitit 1827 Carlyle dhe gruaja e tij filloi të marrin në konsideratë që jetojnë në Craigenputtoch, një fermë të vogël rreth 20 milje nga Jane Dumfries që kishte trashëguar nga i ati i saj. Carlyle ende fantazuar një post të universitetit, megjithatë, dhe maj 1827 ai shkroi një letër aplikimi (shih):

Unë kam më shumë se një herë meditated kureshtar nga ju në lidhje me atë "universitet në Londër" e juaja. Të mësoj nga gazetat që njerëzit kanë reklamohen për profesorët. ... për veten time duket se disa filozofi morale apo retorikë rang profesori nuk do të ketë takim të tillë unhansome. Unë mund të mësojnë matematikë gjithashtu, dhe fizika ... dhe prek e metafizikës. Por vendin fortit për mua do të ishte që "mjeshtër", në rast se ata donin një dorë të tillë.

Ndoshta jo çuditërisht kjo letër më tepër të çuditshme të kërkesës nuk të çojnë askund. Është interesante, megjithatë, se edhe në këtë fazë, Carlyle ende ishte i interesuar në matematikë mësimdhënies. Carlyle aplikuar edhe pa sukses për karrige e filozofisë morale në Universitetin e St Andrews, dhe ai madje edhe aplikuar për kryetar i astronomisë në Universitetin e Edinburgut në 1834.

Carlyle dhe gruaja e tij kaloi gjashtë vjet që jetojnë në Craigenputtock, nga 1828 deri 1834, pas të cilës ai shkoi për të ngritur shtëpi në Londër. Puna e parë e tij kryesore ishte të luajë filozofike rrobaqepës Resartus. Ai kishte përfunduar atë në vitin 1831, por pavarësisht nga shpenzimet disa muajsh në Londër, duke u përpjekur për të gjetur një të botuar ai dështuar. Megjithatë, ai e publikon në Karakteristikat Review Edinburg në vitin 1831. Pasi ai u transferua në Londër në 1834 ai shkroi tre volum pune historik Revolucioni frëngjisht që e çoi të dy popullore dhe akademike famë pas publikimit të tij në 1837. Megjithatë shkrim punës provuar shumë dramatike. Pas përfundimit dorëshkrimin e vëllimit të parë ai ia dha miku Xhon Stuart Mill e tij për të lexuar. Disi dorëshkrimin ishte i gabuar për letër të mbeturinave dhe përdoret për të ndez zjarri. Carlyle ka të ndryshonin gjithë volumin nga memoria. Ai gjithashtu kishte rrobaqepës Resartus botuar në 1838. Si edhe veprat e tij historike Carlyle ka shkruajtur Chartism (1840), e cila kundërshton teorinë konvencionale ekonomike.

Këto vepra të kishte arritur famë për Carlyle i cili tani ka marrë ftesa për leksion që zgjidhur problemet e tij financiare. Ai dha një sërë leksionesh fillim maj 1837 mbi ndikimin gjerman në Britani, dhe një tjetër seri në vitin e ardhshëm të letërsisë evropiane. Më tej seri u dhënë leksione në 1839 dhe 1840. Veprat e tij më vonë historike përfshijnë Letra dhe Fjalimet e Oliver Cromwell (1845), dhe gjashtë të vëllimit të punës Historia e Friedrich II i Prusisë, Frederiku quajtur Madhe (1858-1865).

Carlyle u bë rektor i Universitetit Edinburg në 1865, pas çantë prej lëkure në pension nga detyra. Ai kishte qenë i zgjedhur nga studentët në një konkurs me Disraeli. Fjala e tij instalimit Në zgjedhjen të Librit (1866) u botua dhe ton e këshillë të lartë morale e bëri atë shumë të suksesshëm. Në fakt Carlyle ishte ende në Universitetin pas fjalimit të tij kur i afrohej atij lajme se gruaja e tij kishte vdekur në Londër, më 21 prill.

AOJ Cockshut, shkrim në, përshkruan Carlyle në këto fjalë:

Megjithëse të paaftë për të gënjyer, Carlyle ishte krejtësisht të besueshme si një vëzhgues, pasi ai pa ndryshim pa atë që ai e kishte vendosur përpara se ai duhet të shohë. ... Carlyle nuk ishte në gjendje që të respektojnë njerëzit e thjeshtë ... Egërsi e tij e shpirtit ishte i përbërë nga dy elemente, Calvinistic një dëshirë serioze për të denoncuar të keqen dhe një zakon durimin nervor i sëmurë, për të cilat ai shpesh kritikua të vetë, por që ai kurrë nuk arriti të humbjen.

Froude, i cili ishte mik personal, shumat e karakterit të Carlyle në:

Ai ishte i ashpër dhe pa kompromis. Për ata që e panë, por jashtë e tij ai shfaq përçmues, arrogant dhe kryelartë. Ai ishte i ashpër në gjykimin e tij e të tjerëve ... mungesë sinqeriteti ... ai nuk mund të falet ... Ai nuk do të denjoj të politenesses konvencionale ... Ai e quajti gjërat me emrat e tyre të drejtë, dhe në një dialekt tehe me sarkazem ... Tretësirë e tij kishte qenë i papërmbajtshëm nga fëmijëria e tij, ai kishte nervozizëm e një njeriu pesimist e gjeniut ... ai i cili predikoi kështu me mençuri në 'bërë detyrën që na vë më të afërt ", harruan udhëzimet e tij ... Ai ishte gjithmonë i trishtuar: shpesh zymtë në ekstrem.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland