Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Fritz Carlson

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

23 July 1888

Vimmerby, Sweden

28 Nov 1952

Stockholm, Sweden

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Fritz David Carlson ka lindur në Vimmerby, ku babai i tij, John Vilhelm Carlson, ishte një shtëpi dhe mbajtësi i tokes, nëna e tij ishte Lovisa Mathilda Carlson. Ai ka studiuar në shkollat e mesme në Vimmerby (1899-1903) dhe në Linköping (1903-1907) i ulur i fundit e tij të lartë diplomimit provim shkollor në 4 qershor 1907. Ai matriculated si student në Universitetin Uppsala në 5 shtator 1907. Ai u jepet diplomë master e tij e Shkencave në 30 maj 1911, liçenciatë më 14 dhjetor 1912, dhe e mbrojti Ph.D. e tij Teza Në një klasë seri Taylor më 26 maj 1914 (të ndërmarra me mbikëqyrjen e Anders Wiman), dhe u bë Doktor i Filozofisë në 30 maj 1914.

Si një studiues Liljewalch ai vizitoi Universitetin e Göttingen gjatë periudhës janar-gusht 1916, në Universitetin e Berlinit dhe Universitetin Teknik në Berlin-Charlottenburg nga shtatori në dhjetor 1916, dhe si një dijetar Thunsk ai vizitoi gjithashtu në Paris në vitin 1920.

Ai ishte i deleguar mësues në Shkollën e Shtetit në Vimmerby (1910-11), pastaj ekspert ndihmëse të zjarrit dhe Life Insurance Company Svea (2 qershor - 8 shtator 1911). Më 3 qershor 1914 ai u bë pedagog i matematikës në Universitetin Uppsala (pedagog në sistemin suedez do të thotë habilitation në vendet e tjera). Gjatë periudhës 1914-1915 ai ishte deputet në Studime Mësues në Uppsala, pjesërisht si profesor i matematikës në Universitetin Uppsala (7 maj - 27 maj 1920) dhe pastaj, nga 9 korrik 1920, ai u emërua si profesor i gjeometri deskriptive në Institutin Mbretërore të Teknologjisë (KTH) në Stokholm, një post që ai e mbajti deri në 1927.

Më 8 gusht 1923 ai u martua me një dentisti Marie Louise Ljungberger (lindur më 24 qershor 1894), një vajzë e Johan gusht Pettersen.

Duke filluar në vitin 1923 ai punoi për disa vjet si një censor në provim studentit. Ky aktivitet tani historike filloi në 1862 kur universitetet kanë pushuar të provimeve hyrje dhe përfundoi në vitin 1968. Zëvendësimit të ishte një inspektim të fluturonte në të cilat ekipet e profesorëve të universitetit shkoi në gjimnazet si auditorë të provimeve me gojë dhe censors kur notat ishin vendosur.

Frostman ka shkruar në lidhje me atmosferën e punës së tij si një censor (shih
gjithashtu, f. 213):

Në këtë detyrë ai gjeti përdorim të gjerë jo vetëm përvojën e tij të matematikës të pastër, por edhe njohuritë e tij të gjerë e letërsisë, historisë, gjeografisë dhe letërsisë frënge. Shumë mësues të shkollës së mesme, mësimin e të cilit ai e mbikqyrur, mbani kujtimin e një censor duke kërkuar me një ndjenjë të caktuar të ashpër të humorit, por edhe një njeri i lartë dhe të pandërprerë të kuptuarit gjykim.

Nga 1927 ai u bë një analizë më të larta të profesor matematike në Kolegjin e Universitetit të Stokholmit. Carlson ishte një profesor i vërtetë në traditën suedeze e asaj kohe. Ne mund të japin kuotën e tyre këtu Garding i cili shkroi në vitin 1997 në faqen 212 të:

Carlson ishte një nga ata që Mittag me metodat e rafinuar vazhdoi-Leffler 's përpjekje në teorinë e funksioneve analitike. Në jetën e tij të përditshme ai personifikuar profesor saktë ...

dhe gjithashtu Kjellberg në 1995 në faqen 92 të:

Ai ishte një perfectionist dhe ai mund të rreptë në marrëdhënie shoqërore. Unë mendoj se ai e pëlqente mua sepse kam shkruar rreth disi i modës së vjetër gjërat brenda teori funksion. Në çdo rast ai tregoi me mirësi e madhe. Carlson mbajti një provim shumë i kujdesshëm me gojë, pasi një student kishte dhënë një të kalojnë në një provim me shkrim. Kjo mund të ndodhë që ai filloi me një kandidat në mëngjes, të dërguar atë për drekë, ka vazhduar për disa orë, dhe pastaj nuk e tij.

Ai ishte anëtar i Akademisë Mbretërore suedeze e Shkencave nga 1927, Shoqëria e Shkencave në Uppsala nga 1928, fiziografik Shoqëria Mbretërore e Lundit nga 1940, dhe një nga redaktorët e Acta Mathematica nga 1930. Pas vdekjes Carleman në 1949 ai administrohet Mittag-Leffler 's Institutit.

Carlson kishte vetëm tre Ph.D. nxënësit: H Radström (1952), Ganelius T (1953) dhe G Dahlquist (1958).

Carlson vdiq më 28 nëntor 1952 në Stokholm.

Puna e tij kryesore u përqëndruan në teorinë e funksioneve analitike. Disa nga kontributet e tij më të njohura janë një teoremë të lidhur me Phragmén-Lindelöf parim, një teoremë për zero e V-funksion dhe disa teorema mbi seri pushtet me koeficientët numer i plote. Emra të tillë si pabarazia Carlson, Carlson - kosntanta Levin, teoremë Carlson në analizat komplekse, Pólya - teoremë Carlson më racional dhe teorema e funksioneve në seri Carlson Dirichlet jane te mire-njohur ne matematike (shih, dhe).

Carlson pabarazisë së, doli në vitin 1934, thekson se:

(| A n |) 4 π 2 | A N | 2 n 2 | A N | 2

dhe versionin e saj integrale se

(| F (x) |) 4 π 2 | f (x) | 2 x 2 | f (x) | 2

me të mirë të mundshme π konstante 2. Carlson qartë vetë besonin se pabarazia e tij ishte i pavarur i pabarazive të tjera si p.sh. atë të zotëruesit. Për këtë arsye ajo duhet të ketë qenë një surprizë e madhe për atë kur çartur dy vjet më vonë tregoi se pabarazia edhe vijon nga pabarazia Shvarc. Prova të ndryshme, përgjithësime të tjera së bashku me disa vërejtje historike dhe aplikacionet në teori interpolation dhe analiza funksionale janë diskutuar në dhe.

Teorema Carlson në analizë komplekse, thotë se nëse f (z) është një funksion analitik të kënaqshme | f (z) | k Ce | z |, ku k <π për të Re z 0, dhe nëse f (z) = z = 0 F 0, 1, 2, ..., atëherë (z) është identike zero (khs).

Carlson, në një seri të gazetave, seri Dirichlet hetuar dhe provuar në 1922 se në qoftë se f (z) = a n - z është konvergjent në Re z 0 dhe kufizohet në çdo Re z>> 0, pastaj, për çdo> 0,

| A n | 2 n -2 = T lim 1 / 2 T | f (+ ajo) | 2 dt.

Carlson shkroi një libër mësimi të ngurta të gjeometrisë në dy vëllime (Gleerup, Lund, 1943, 1947). Kjo rezultoi nga doktrina e tij në KTH, duke mbuluar gjeometria e parë të vitit në universitet. Ai gjithashtu botoi një libër Gjeometri hapësirë (Uppsala, 1949).

Në një moshë të pjekur Carlson mund të komentoj se (shiko, f. 212):

... çdo matematikan duhet të bëjë disa punë me të Riemann-funksion.

Carlson botuar rreth tridhjetë gazetat në matematikë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland