Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Leonard Carlitz

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

26 Dec 1907

Philadelphia, Pennsylvania , USA

17 Sept 1999

Pittsburgh, Pennsylvania , USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Babai Leonard Carlitz ishte një ukrainas ndërsa nëna e tij ishte një letonez. Ata ishin një familje hebreje që emigroi me gjyshërit katër Leonard në Shtetet e Bashkuara rreth 1890. Leonard frekuentuar shkollën në Filadelfia dhe talentet e shquar e tij akademik janë të qartë në këtë kohë. Këto talentet çuar në atë që i dha një bursë për të studiuar matematikë në Universitetin e Pensilvanisë në Filadelfia. Ai u diplomua me një AB në matematikë në vitin 1927, duke përfunduar Master në shkallën e tij në matematikë vitin e ardhshëm.

Në përfundimin e Master në shkallën e tij, Carlitz mbetur në Universitetin e Pensilvanisë për të studimit për doktoraturë tij i cili ishte mbikqyrur nga HH Mitchell (një nxënës i Veblen). Ai u bë i interesuar në Artin 's fillim të punës e cila ishte në fushat numrin katror, në veçanti analitik dhe teoria aritmetikë. Në 1927 Artin bërë një kontribut i madh për teorinë e rrjeteve noncommutative, i quajtur numrat hypercomplex në këtë kohë. Frymëzuar nga Artin 's punë, Carlitz ka shkruajtur Galois tij disertacion fushat e llojeve të caktuara të cilat çuan në dhënien e një doktoraturë në vitin 1930. Rezultatet kryesore të disertacion i doktoratës së tij u botuan në transaksionet e Shoqërisë American Mathematical në vitin që doktoratë e tij ishte dhënë.

Menjëherë pas dhënies së doktoraturës së tij, Carlitz mori një Studim Këshilli Kombëtar i Bursës që le të shpenzojnë një vit në Kaliforni Institutin e Teknologjisë të punës me ET Bell. Pas kthimit në Filadelfia në verën e vitit 1931, ai u martua me Clara Skaler. Ata do të ketë dy djem Michael Carlitz, lindur në 1939, dhe Robert Carlitz lindur në vitin 1945.

Pas martesës Carlitz e tij dhe gruaja e tij u drejtuan për Kembrixhit në Angli, ku ai kaloi vitin akademik 1931-32 si një hulumtues ndërkombëtar me GH çartur. Kur ai u kthye në Shtetet e Bashkuara ai është ofruar një post në Universitetin Duke të cilën ai e pranoi. Carlitz mbetur në Fakultetin në Duka nga emërimi i tij në 1932, derisa ka dalë në pension në vitin 1977. Ai u emërua James B Duka Profesor i matematikës.

Carlitz publikuar 771 letra, të mbikqyrur 44 doktorature dhe 51 tezat e masterit. Kontributet e tij matematikore të mëdha janë për teori fundme fushë, teoria numër, dhe Kombinatorika. Por botimet e tij shtrihet përtej këtyre zonave për të përfshirë Gjeometria algjebrike, unaza commutative dhe algebras, dallimet fundme, gjeometri, algjebër lineare, dhe funksione të veçanta. Si Brawley shkruan në:

Leonard Carlitz është sigurisht një nga studiuesit më pjellor matematikore të gjitha kohërave.

John Brillhart është redaktor i përgjithshëm i Punëve mbledhura Carlitz dhe, jepen librat e shquar Carlitz e botimit, botuesit e disa vëllime të tilla do të duhet të trajtojë një numër më të madh të letrave dhe rezultati përfundimtar duhet të përmbajë rreth 6.800 faqe e artikujve kërkimore.

Hayes përshkruan në një kurs pasuniversitar që Carlitz dha në Duke University:

Ndërsa një student i diplomuar në Universitetin Duke në fillim të 1960 s, unë isha i privilegjuar për të marrë Leonard kurs Carlitz "aritmetike e polynomials." Në takimin e klasit të parë, Leonard dha çdo nxënës një grup të detajuar të vë në dukje se ka shërbyer si një tekst për kurs. Këto shënime janë shtypur me kujdes dhe të riprodhohet me makinë më sipër, udhëheqës-edge kopjimi teknikën e asaj kohe. Kopje im, ende i lexueshëm në idem venitur purpurta, zë një vend të veçantë në zyrën time raft librash. Sigurisht shënimet evoluar me kalimin e kohës. Version kam është 277 faqe e gjatë dhe e ndarë në 29 kapituj.

Një kapitull nga këto kapituj, Kapitulli 19, është botuar si një artikull në Fushat e fundme Appl. 1 (2) (1995), një vëllim kushtuar posaçërisht për të Carlitz. Mullen, redaktor i përgjithshëm, shkruan në hyrje në pjesë:

Me lejen e tij, ky artikull është nxjerrë nga shënimet klasë Carlitz shkroi disa dyzet viteve pesëdhjetë më parë dhe tregon se ka rëndësi edhe në studimin e tij i pabotuar.

Mullen, një studente e doktoraturës në kohë, shkruan në të takimit Carlitz:

Gjatë vitit akademik 1973-74, Profesor Leonard Carlitz dha një Colloquium në departamentin tonë në lidhje me polynomials ndërrim mbi fushat e fundme. ... Unë gjallërisht kujtojnë entuziazmin e madh që Profesor Carlitz tregoi për tema të ndryshme në fushën e fundme teori. Përveç kësaj unë kujtoj se si bujare Profesor Carlitz ishte me idetë e tij. Menjëherë pas kthimit të tij në Duke University, profesor Carlitz ma dërgoi një paketë të madhe të reprints së bashku me një numër prej komenteve shumë të dobishme dhe referenca.

Kontributi Carlitz është përmblodhi në:

Leonard Carlitz, një lloj dhe njeri i butë me njohuri të thella matematike, ka lënë një rekord të vërtetë i shquar kërkimit ...

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland