Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Girolamo Cardano

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

24 Sept 1501

Pavia, Duchy of Milan (now Italy)

21 Sept 1576

Rome (now Italy)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Girolamo ose Hieronimo Cardano 's emri ishte Hieronymus Cardanus në latinisht dhe ai është i njohur ndonjëherë nga versioni në gjuhën angleze e emrit të tij Jerome Cardan.

Girolamo Cardano ishte fëmijë i paligjshëm të Fazio Cardano dhe Chiara Micheria. Babai i tij ishte një avokat në Milano, por ekspertiza e tij në matematikë ishte i tillë që ai ishte konsultuar nga Leonardo da Vinçi mbi pyetjet e gjeometrise. Përveç praktikë tij ligji, Fazio leksione në gjeometri, si në Universitetin e Pavia dhe, për më spell, në themel Piatti në Milano. Kur ai ishte në të pesëdhjetat e tij, u takua Fazio Chiara Micheria, i cili ishte një vejushe të re rreth të tridhjetave e saj, duke luftuar për të rritur tre fëmijë.

Chiara u bë barrë, por, para se ajo është për shkak të lindësh, goditi plaga Milano dhe ajo u bindet të largohet nga qyteti për sigurinë relative të Pavia afër për të qëndruar me miqtë e pasur e Fazio. Kështu Cardan ka lindur në Pavia, por gëzimin e nënës së tij ishte e shkurtër jetuar kur ajo mori lajmin se tre fëmijët e saj të parë kishte vdekur nga murtaja në Milano. Chiara jetuar larg nga Fazio për shumë vite, por, më vonë në jetë, ata nuk martohen.

Cardan në fillim u bë asistent i ati i tij, por ai ishte një fëmijë shëndetlig dhe Fazio kishte për të marrë ndihmë nga dy nipërit, kur u bë shumë punë për Cardan. Megjithatë, Cardan filloi të uroj për gjëra më të mëdha se sa një asistent të babait të tij. Fazio kishte mësuar matematikë Cardan djalin e tij dhe filloi të mendoj për një karrierë akademike. Pas një argument, Fazio lejohet Cardan të shkojnë universitetit dhe ai hyri në Pavia University, ku i ati i tij kishte studiuar, për të lexuar mjekësi pavarësisht dëshirën babait të tij se ai duhet studim ligj.

Kur lufta, universiteti u detyrua të afërt dhe Cardan lëvizur në Universitetin e Padovës për të përfunduar studimet e tij. Menjëherë pas kësaj lëvizjeje, i ati i tij vdiq, por në këtë kohë Cardan ishte në mes të një fushatë për t'u bërë rektor i universitetit. Ai ishte një student të shkëlqyer, por, me zemër të hapur dhe shumë kritik, Cardan nuk ishte edhe i pëlqente:

Kjo i njohin si unik dhe të papaguar mes gabimet e mia - zakon, të cilën unë vazhdojnë në, e preferuar për të thënë gjëra mbi të gjitha ajo që unë di të pëlqen të dëgjojnë veshët e mi. Unë jam i vetëdijshëm për këtë, por unë mbaj atë deri me dashje, në asnjë mënyrë injorante e armiqve sa ai bën për mua.

Megjithatë, fushata e tij për rektor ishte e suksesshme që ai mundi rivalin e tij nga një votimi të vetëm.

Cardan konsumuar trashëgim nga babai i tij të vogla dhe u kthye për të fatit për të rritur financat e tij. Games Card, zare dhe shahu janë metodat që përdoren për të siguruar jetesën. Cardan të kuptuarit e probabilitetit të thoshte se ai kishte një avantazh mbi kundërshtarët e tij dhe, në përgjithësi, ai fitoi më shumë se ai ka humbur. Ai kishte për të mbajtur kompani dyshimtë për lojrat e fatit e tij. Njëherë, kur ai mendonte se ishte duke u mashtruar me karta, Cardan, i cili gjithmonë zhvillohet një thikë, goditi fytyrën e kundërshtarit të tij. Kumar u bë një varësisë që ishte në vitet e fundit shumë dhe Cardan vjedh e kohës me vlerë, paratë dhe reputacioni.

Cardan ishte dhënë doktoraturës e tij në mjekësi në 1525 dhe aplikuar për t'u bashkuar me Kolegjin e mjekëve në Milano, ku nëna e tij ende jetonin. Kolegji nuk dëshirojnë të pranojnë atë për të, pavarësisht se ai kishte fituar respektin si një student të jashtëzakonshme, ai kishte një reputacion si një njeri i vështirë, pazakonta të cilit, pa kompromis opinionet janë vënë përpara në mënyrë agresive me pak takt apo menduar për pasojat. Zbulimi i lindjes i paligjshëm Cardan i dha Kolegji një arsye për të refuzuar kërkesën e tij.

Cardan, me këshilla e një shoku, shkoi në Sacco, një fshat i vogël 15 km nga Padova. Ai ngriti një të vogël dhe jo shumë i suksesshëm, praktikën mjekësore. Në fund të 1531 Cardan Lucia martuar, vajza e një Bandarini fqinj Aldobello, një kapiten të milicisë vendore. Praktikë Cardan në Sacco nuk sigurojnë të ardhura të mjaftueshme për atë për të mbështetur një grua kështu që, në prill 1532, ai shkoi në Gallarate, pranë Milanos. Ai aplikuar përsëri në Kolegjin e mjekëve në Milano, por përsëri nuk u lejua për anëtarësim. Në pamundësi për të praktikuar mjekësi, Cardan konvertuar, në 1533, për të fatit për të paguar rrugën e tij, por gjërat shkuan aq keq që ai u detyrua të xhevahire peng gruan e tij dhe madje disa nga mobilje e tij. Mjaft duke kërkuar një ndryshim i pasuri, Cardans u transferua në Milano, por këtu ata u paraqit edhe më keq dhe ata kishin për të hyrë ignominiously strehë vorfënore.

Cardan ishte me fat për të marrë postin e ish-Fazio e pedagog i matematikës në Fondacionin Piatti në Milano e cila i dha atij shumë të kohës së lirë dhe ai përdori një pjesë të kësaj të trajtoj një disa pacientë, pavarësisht se nuk janë një anëtar i Kolegjit të mjekëve. Cardan arritur disa kurime pranë mrekullueshëm dhe reputacionin e tij në rritje, si një mjek që çoi konsultohet e tij nga anëtarët e Kolegjit. Pacientët e tij mirënjohës dhe të afërmit e tyre u bë gjithë mbështetësit e sinqertë dhe në këtë mënyrë, Cardan ishte në gjendje të ndërtojë një bazë të mbështetësit e me ndikim.

Cardan ishte ende të zemëruar në përjashtimin e tij të vazhdueshme nga Kolegji dhe, në 1536, ai botoi një libër me vrull duke sulmuar jo vetëm aftësinë e Kolegjit mjekësor, por karakterin e tyre:

Gjëra të cilat japin reputacionin më të një mjek në ditët tona janë sjellje e tij, shërbëtorët, topi, rroba, zgjuarsi dhe caginess, të gjitha shfaqet në një lloj mënyrë artificiale dhe pashije ...

Kjo nuk ishte rruga për të fituar hyrjen në College dhe jo aplikimin e habitshme Cardan për t'u bashkuar në 1537 u hodh poshtë përsëri. Megjithatë, dy vjet më vonë, pas shumë presion nga admiruesit e tij, Kolegji ndryshuar për herë te klauzola në lidhje me lindjen e ligjshme dhe pranoi Cardan. Në të njëjtin vit, së pari Cardan dy libra matematike janë botuar, praktika e dytë e Aritmetike dhe matje e thjeshtë ishte një shenjë e gjërave më të mëdha që do të vijnë. Ky ishte fillimi i karrierës letrare Cardan pjellor për shkrim në një larmi temash mjekësi, filozofi, astronomi dhe teologji në Përveç matematikës.

Në 1539 Cardan afrohej Tartaglia, i cili kishte arritur famë në të fituar një garë në zgjidhjen cubics, dhe u përpoqën për të marrë atë të bëjë të ditur metodë. Tartaglia përfundimisht ranë dakord pas gjetjes Cardan të betohen një betim se ai nuk do të botojë metodë deri Tartaglia kishte botuar vetë atë. Tartaglia 's shkak të betimit betuar Cardan ishte:

Unë betohem për ju, nga ungjijtë e shenjtë të Perëndisë, dhe si një njeri i vërtetë i nderuar, jo vetëm nuk të publikuar zbulimet e tuaja, nëse ti më mësojë atyre, por edhe unë ju premtoj, dhe unë peng besimin tim si një i krishterë i vërtetë, të vihet në dukje ato në kodin e, në mënyrë që pas vdekjes sime, askush nuk do të jetë në gjendje të kuptojnë ato.

Nuk pasoi një periudhë e studimit matematik intensiv nga Cardan i cili ka punuar për zgjidhjen e ekuacioneve kubike dhe quartic nga radikale gjatë gjashtë viteve të ardhshme.

Një nga problemet e parë që goditi Cardan ishte se formula e përfshirë ndonjëherë rrënjët katrore e numrave negative edhe pse ishte një përgjigje "të përshtatshme" numër. Më 4 gusht 1539 Cardan shkroi Tartaglia:

Unë kam dërguar për të pyetur pas zgjidhje për probleme të ndryshme për të cilat ju kanë dhënë asnjë përgjigje, njëra prej të cilave të bëjë kubike të barabartë me një plus një numër i panjohur. Unë kam kapur me siguri këtë rregull, por kur kubike e një e treta e koeficienti i panjohur është më i madh në vlerë sesa katror e një gjysmën e numrit, pastaj, me sa duket, unë nuk mund të bëjë të përshtatet në ekuacion.

Në të vërtetë Cardan jep pikërisht kushtet këtu për formulë për të përfshirë rrënjët katrore e numrave negative. Tartaglia nga kjo kohë shumë keq duke i thënë Cardan metodë dhe u përpoqën për të ngatërruar atë me përgjigjen e tij (edhe pse në fakt Tartaglia, si Cardan, nuk do të kishte kuptuar numrat komplekse tani hyjnë në matematikë):

... dhe kështu të them në përgjigje që nuk kanë zotëruar rrugën e vërtetë të zgjidhjes së problemeve të këtij lloji, dhe në të vërtetë unë do të thoja se metodat tuaj janë krejtësisht të rreme.

Japim detaje të mosmarrëveshjes me Tartaglia në nenin Tartaglia v Cardan
ku ngjarjet janë shpalosur në Matematikanë fjalët vet.

Në 1540 dha dorëheqjen Cardan postin e tij në matematikë Fondacioni Piatti, vende të lira të plotësohen nga Ferrari asistent Cardan i shkëlqyeshëm i cili e kishte zgjidhur ekuacionet quartic nga radikalët. Nga 1540-1542 Cardan braktisur studimet e tij dhe nuk bënë asgjë, por rrezikoj; duke luajtur shah gjatë gjithë ditës. Gjatë viteve 1543-1552, në mjekësi Cardan leksione në universitetet e Milanos dhe Pavia, si luftë e detyruar shpesh mbylljen e universitetit në Pavia.

Në 1545 botoi Cardan punë më e madhe e tij matematikore Ars Magna. Në të ai dha metodat e zgjidhjes së ekuacionit kubik dhe quartic. Në fakt ai kishte zbuluar në 1543 që Tartaglia nuk ishte parë për zgjidhjen e ekuacionit kubik nga radikalët dhe prandaj mendonin se ai mund të publikojë pavarësisht nga betimi i tij. Ferrari shkruante në prill 1547:

Katër vjet më parë kur ishte Cardano do të Firences dhe i shoqëruar atë, e pamë në Bolonjë Nave Hannibal Della, një njeri i mençur dhe human i cili na tregoi një libër të vogël në dorën e Scipione del Ferro, i ati i tij-në ligj, të shkruar një kohë të gjatë më parë, në të cilën ky zbulim ishte elegante dhe paraqiti learnedly.

Është në kredi Cardan se, edhe pse nuk mund të shpresojnë që ai të kuptoni numrat kompleks, ai nuk paraqesin llogaritjen e parë me numra kompleks në Ars Magna. Zgjidhja e ekuacionit kubik të veçantë, ai shkruan:

Hedhur poshtë tortura mendore, dhe duke e shumëzuar 5 + √ - 15 nga 5 - √ -15, ne marrim 25 - (-15). Prandaj produkt është 40. .... Dhe deri tani nuk finesë aritmetik të shkojnë, e cila këtë, ekstreme, është, siç kam thënë, në mënyrë delikate se ajo është e padobishme.

Lucia vdiq në vitin 1546, por nuk dukej Cardan pikëllohen në masë të madhe, është më i interesuar në famë se ai kishte arritur nga librat e tij të cilat ishin në mesin e shitësve më të mirë të ditës. Ai u bë rektor i Kolegjit të mjekëve dhe fituar reputacionin e të qënit mjeku më i madh në botë. Cardan marrë shumë oferta nga krerët e shteteve në Evropë, në ankth për të marrë kujdes mjekësor më të mirë, por vetëm një herë ishte nxitje e madhe të mjaftueshme për të provokoj tij nga Italia.

John Hamilton, Kryepeshkop i St Andrews, kishte vuajtur nga astma për dhjetë vjet, por gradualisht e frekuencave dhe ashpërsia e sulmeve ishte rritur më keq. Gjykata e dy mjekë mbretit frëngjisht dhe perandori gjerman e bëri më të mirë e tyre, por nuk arriti në fund të fundit dhe kryepeshkop i St Andrews ishte pranë vdekjes. Ai u kthye në dëshpërim të Cardan, duke premtuar atij një shumë të madhe në qoftë se ai do të vijë në Skoci. Cardan nuk ishte pedagog kur ai ka marrë thirrjen dhe kështu pranoi ofertën, që përcakton nga Milano më 23 shkurt 1552.

Cardan ishte në kulmin e fama e tij dhe, si pasojë, udhëtimin e tij në Skoci është shquar në atë kudo ai shkonte komunitetet shkencore trajtuar atë si një shkencëtar i famshëm dhe udhëheqëse në botë. Ai arriti në Edinburg më 29 qershor dhe pa Kryepeshkopi menjëherë. Nga koha Cardan mbetur më 13 shtator, kryepeshkopi ishte tashmë shërohet. Cardan pranuar mbi dy mijë kurora e artë, por hodhi poshtë ofertën për një vend të përhershëm në gjykatë skocez. Brenda dy vitesh kryepeshkop le Cardan e di se ai kishte bërë një shërim të plotë.

Pas kthimit të tij, Cardan u emërua profesor i mjekësisë në Universitetin Pavia dhe, me shumë pacientë të pasur, ai ishte një njeri i pasur dhe i suksesshëm. Por si Cardan ishte në kulmin e fama e tij, ai mori atë që ai e quajti fatkeqësi "e tij në formë kurore". Djali i madh i Cardan, Giambatista, kishte kualifikuar si një mjek në 1557, por ai fshehtas martuar Brandonia di Seroni, një vajzë që Cardan përshkruar si:

të pavlefshme, grua e paturpshëm.

Cardan të vazhdueshme për të mbështetur financiarisht dhe djalin e tij çift i ri u zhvendos me prindërit Brandonia së. Megjithatë, Seronis di vetëm të interesuar në atë që ata mund të rrëmbyer nga Giambatista dhe babai i tij të pasur, ndërsa Brandonia tallen publikisht burrin e saj për të mos qenë babai i tre fëmijëve të tyre.

Këto taunts kope Giambatista për të helmuar gruan e tij dhe, pas arrestimit të tij, ai pranoi krimin. Cardan rekrutuar avokatët më të mirë, por në gjykim gjyqtari urdhër të prerë që të shpëtuar jetën e djalit të tij, Cardan duhet të vijnë në kushtet me Seronis di. Ata kërkuan një shumë që Cardan nuk mund të ketë gjetur. Giambatista është torturuar në burg, nga e majta u ndërpre dhe, më 13 prill 1560, ai u ekzekutua.

Kjo ishte një goditje nga e cila nuk Cardan gjetur. Ai nuk mund të falë veten e tij për dështimin për të shmangur katastrofa e tmerrshme dhe vuajtjet e djalit të tij të preferuara i përhumbur atë vazhdimisht. Si babai i një vrasës të dënuar, Cardan u bë një njeri i urryer. Kuptuar se ai kishte për të lëvizur, Cardan aplikuar për një rang profesori i mjekësisë në Bolonjë dhe u emërua në këtë post. Kohë Cardan në Bolonja ishte plot me kundërshti. Reputacionin e tij, përveç në mënyrë arrogante e tij, siguroi ai krijoi shumë armiq. Ai poshtëruar një profesor shokët mjekësore në para të studentëve të tij duke vënë në dukje gabimet në leksionet e tij. Pas disa viteve kolegët Cardan u përpoq të marrë Senatit të shkarkojë atë, duke përhapur zërat se leksionet e tij ishin pambikëqyrur praktikisht.

Cardan pasur probleme të mëtejshme me fëmijët e tij. Djali i tij i mbetur Aldo ishte një lojtar dhe lidhur me personat me karakter të dyshimtë. Cardan shkruan, në autobiografinë e tij, e sadnesses katër tij më e madhe në jetën e tij:

Parë ishte martesa e mia, e dytë, e hidhur vdekja e djalit tim të tretë, burgim; katërt, karakterin bazë e djalit tim më i ri.

Në vitin 1569 Aldo gambled larg të gjitha rrobat e tij dhe pasurinë përveç një shumë të konsiderueshme parash babait të tij. Në një përpjekje për të marrë paratë Aldo hynë në shtëpinë e babait të tij dhe vodhi një sasi të madhe e parave të gatshme dhe bizhuteri. Cardan trishtim njoftoi Aldo për autoritetet, dhe Aldo u dëbuan nga të Bolonjës.

Në 1570 Cardan ishte vënë në burg më përgjegjës për herezi. Ai kishte hedhur horoskop e Jezu Krishtit dhe e shkruar një libër në falënderim Nero, torturues e martirëve. Këto mund të ketë qenë një përpjekje të qëllimshme nga ana e Cardan për të fituar famë e keqe - ai e shkruan një kapitull të tërë në autobiografinë e tij mbi të cilët dëshirojnë të "bëj emrin e tij" - dhe kështu të fitojë një vend në histori. Kjo është e çuditshme për të në të gjitha aspektet e tjera Cardan dha kisha mbështetjen e tij të plotë. Megjithatë inkuizicionit ishte në kërkim për të bërë shembuj të njerëzve të njohur angazhimin e të cilëve mund të merren në pyetje dhe Cardan pajisur faturën bukur.

Cardan u trajtua leniently, ndoshta për shkak se opinioni publik ishte se ai kishte qenë trajtuar ashpër dhe kështu ai u burgos vetëm për disa muaj. Me lirimin e tij, ai ishte ndaluar të mbajë një post universitar dhe ndaluar nga botimi i mëtejshëm i punës së tij.

Me lirimin e tij Cardan shkoi në Romë, ku ai mori një pritjeje të papritur të ngrohtë. Ai u dha anëtarësimin e menjëhershëm të Kolegjit të mjekëve dhe Papa, i cili tani i kishte falur me sa duket Cardan, i dha atij një pension. Ishte në këtë periudhë që ishte shkruar autobiografinë e tij, edhe pse nuk ishte botuar. Ajo u botua në Paris në vitin 1643 dhe Amsterdam në vitin 1654. Përkthime italisht janë botuar në Milano (1821 dhe 1922) dhe Torinos (1945). Një gjermanisht translation u shfaq në Jena në vitin 1914, dhe një përkthim në frëngjisht në Paris në vitin 1936. Referimi është përkthimi anglisht i autobiografi.

Cardan është raportuar të ketë të saktë parashikoi se data e saktë e vdekjes së tij, por ajo ka qenë deklaruar se ai i arritur këtë duke kryer vetëvrasje. Pavarësisht se pajtuar me Aldo, Cardan shkroi në vullnetin e tij se ai:

... kishte treguar veten një të riu të shprehive të tilla të keqen që unë të preferoj që të ketë të gjitha unë vetë të kalojë të nipi im nga djali im i madh.

Cardan kishte miratuar nipin e tij në vdekjen e të dy prindërve.

Përveç kontributeve të mëdha Cardan në algjebër ai gjithashtu dha kontribut të rëndësishëm për të probabilitetit, hidrodinamikë, mekanika dhe gjeologji. Libri i tij Liber de Ludo Aleae u botua në vitin 1663, por libër mbi lojrat e shansit është përfunduar ndoshta nga 1563. Cardan bën të parë ndonjëherë në përpjekjet e, deri atëherë i paprekur, fushën e teorisë së probabilitetit. Është studimi i parë për gjëra të tilla si zare kodrina, duke u bazuar në premisat se nuk janë parime themelore shkencore që qeverisin gjasat për arritjen e pakapshme "dopio gjashtë", jashtë thjesht fat apo shans.

Cardan është credied edhe me shpikjen e llojit të përbashkët Cardan një e përbashkët universale në një bosht që i mundëson atë në formë të rrotës kur jashtë shtrirjes.

Cardan gjithashtu publikuar dy enciklopedi të shkencave natyrore. Giliozzi thotë që ata:

... përmbajnë pak nga gjithçka, nga kozmologji për ndërtimin e makinave, nga dobia e shkencave natyrore për ndikimin e keqja e demonëve, nga ligjet e mekanikës në cryptology. Kjo është një minierë e fakteve, si real dhe imagjinar, e vë në dukje në gjendjen e shkencave, të paragjykim, teknologjisë, alkimi dhe degëve të ndryshme të padukshëm.

Foto lart eshte nga faqja titulli i edicionit të parë të Ars Magna e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland