Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Moritz Benedikt Cantor

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

23 Aug 1829

Mannheim, Baden (now Germany)

9 April 1920

Heidelberg, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Moritz Cantor hyrë në Universitetin e Heidelberg 1848, ka punuar pastaj nën Gausit, Weber dhe Stern në Göttingen. Ai u kthye në Heidelberg, ku ai paraqiti tezën e doktoraturës më 1851. Ai studioi më pas në Berlin me Dirichlet dhe Steiner. Në 1853 ai u emërua mësues në Universitetin e Heidelberg dhe ai u të mbetet në Heidelberg të gjithë jetën e tij.

Cantor fillim të punës nuk ishte në historinë e matematikës, por ai ka shkruar një letër të shkurtër mbi Ramush, Stifel dhe Cardan që ka prezantuar në një takim shkencor në Bon. Vonë Cantor Cajori i tha, shih, se letra e tij ishte

aq mirë pranuar se ai ndjehet i inkurajuar që të vazhdojë punën e tij historike.

Gjatë një vizite në Paris, i cili Cantor bërë menjëherë pas takimit të Bonit inkurajimin e tij, ai u bë miqësore me Chasles dhe Bertrand. Chasles ishte një ekspert pranoi kryesor në historinë e gjeometrise dhe e inkurajoi për të publikuar më tej Cantor materiale historike në Comptes Rendus.

Nga 1860 Cantor leksione në historinë e matematikës dhe u bë një nga historianët drejtues gjerman të matematikës në fund të shekullit të 19-të. Puna tij i parë i rëndësishëm u zum Mathematische Beiträge Kulturleben der Völker (1863) (matematike Kontributet në jetën kulturore të Popullit).

Jo vetëm që të shënojë 1863 puna e parë e rëndësishme nga Cantor, por ajo gjithashtu ishte viti në të cilin ai u gradua në profesor të jashtëzakonshme në Heidelberg.

Cantor kujtohet mirë për punën e katër volum Vorlesungen über Geschichte der Mathematik cila gjurmë historinë e matematikës deri në 1799. Vëllimi i parë ishte botuar në 1880 dhe vëllimin e fundit u shfaq në vitin 1908.

Vëllimi i parë gjurmë historinë e përgjithshme të matematikës deri në 1200. Vëllimi i dytë gjurmët e historisë deri në 1668. Vitin 1668 u zgjodh nga Cantor, sepse në këtë vit Newton dhe Leibniz ishin vetëm gati të nisë për hulumtime e tyre matematikore. Vëllimi i tretë vazhdon pasqyrë e historisë deri në 1758, të zgjedhur përsëri për shkak të rëndësisë së Lagranzhit 's punë e cila filloi menjëherë pas kësaj date.

Pas përfundimit të vëllimit të tretë Cantor e kuptoi se, në moshën 69 vjeç, ai nuk ishte deri në detyrën e kompletimit të një tjetër vëllim, kështu që në Kongresin e 1904 në Heidelberg ai organizoi një ekip me nëntë kontribuesit më tej për të bashkëpunuar në vëllimin e katërt. Si editor-in-Cantor shefi i vendosur standarde të larta dhe këmbënguli se stilin dhe paanësinë e tre vëllimet e parë të ruhet. Ky vëllim i katërt përsëri ndalur vetëm para një zhvillim tejet i rëndësishëm që nga viti 1799 është viti i tezën e doktoraturës e Gausit.

Cajori përshkruan në mbledhjen Cantor, pastaj 86, në 1915. Cantor e përshkroi veten si

... një hewer e drurit që me një sëpatë të mëdha dhe me goditje të fuqishme rreth prerë druri për formën dhe dimensionin e duhur, por e la atë për ata që e ndjekin atë në veshje, polish dhe të përfundojë.

Cantor ishte një gjuhëtar i shkëlqyer dhe Cajori përshkruan në disa incidente zbavitës i matematikanëve të folurit anglisht flet gjuhë të huaj në Kongreseve i tha atij nga Cantor.

Moritz Cantor kishte asnjë lidhje me Georg Cantor që i referoheshin atij si Namensvetter e tij (kushëri nga emri i vetëm).

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland